HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Moderní školka ze dřeva má multifunkční stěny z překližky a kreativní hřiště

Čerstvý vzduch, příroda a kvalitní předškolní vzdělávání. To jsou základní pilíře, o které se rodiče opírají při výběru vhodné mateřské školy pro své ratolesti. Toho všeho se od roku 2013 helsingborgským předškolákům dostává. Nová budova školky v jednom z nejstarších měst Švédska nabízí dětem podnětné prostředí plné kreativity, které vzniklo na základě konceptu zdejších rybářských chatrčí. Jak spolu mohou souviset rybáři a děti v mateřské školce?


Mateřská škola Švédsko
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Adam Mork (se souhlasem)

Architektonické studio Dorte Mandrup Arkitekter bylo osloveno, aby navrhlo toto denní pečovatelské středisko s ohledem na okolní ráz krajiny. Tým architektů přišel s projektem Raa Day Care Center, který v sobě snoubí místní typické strukturální prvky a moderní design. Vzniká tak dynamické a novátorské prostředí respektující přilehlou přírodu a místní tradiční architekturu. 

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Adam Mork (se souhlasem)

Rybičky, rybičky, rybáři jedou!

Zdůraznit existující a vytvořit nový význam. To bylo motto architektonického studia. Práce s jedinečným prostorem, na němž se projekt nachází, je vyjednávání mezi místem, kulturou, historií a architektem, které spolu celkově přináší nový význam. Budova školky vychází z pedagogického principu Johna Deweyho – škola hrou (z anglického „learning by doing“), který se považuje za první kapitolu ve vzdělávání dítěte. Celá struktura mateřské školy je organizována na základě prvku kreativní hry a nenásilné integrace do krajiny.

Projekt Raa Day Care Center je umístěn na jižním okraji švédského přístavního města Helsingborg a leží na písečné pláži mezi původní školou a mořským průlivem Öresund. Architekti nalézají inspiraci v tradičních rybářských domech a chatrčích z nedaleké vesnice Raa, jenž propůjčila nové mateřské škole svůj název. Vzali totiž čtyři moduly s konstrukčním řešením přístavních staveb, které tvoří základní pilíře budovy. Designéři tak kreativně kopírují část historie přístavní oblasti a oblékají ji do roucha moderny. Prohlédněte si toto propojení v praxi v naší fotogalerii.

Moderní design kopíruje původní platformu

Školka maximálně respektuje své okolí. Imituje sousední písečné duny, tradiční charakteristiku minimalistických rybářských domů a jejich zubaté střechy. Nachází se na rohu stávající budovy školy, která ji opticky odděluje od zálivu. Zde dříve stávaly rybářské přístřešky s dvojitými sedlovými střechami a velkými dveřmi uzpůsobenými pro manipulaci s čluny. Zachování špičatého cik-cak horizontu oceňují nejen místní pamětníci. Budova je tvarována jako interpretace kondenzované vesnické struktury ponořené do duny.

  Mohlo by vás také zajímat:

Lokace projektu skýtá příležitost pro přestavbu oblasti zálivu. Půdorys školky skládá ze čtyř jednotlivě uzavřených modulů, které jsou propojené otevřenými společnými prostory. Celek je zahalený bohatě tvarovanou rozlehlou střechou, jejíž povrch tvoří jeden jediný dřevěný plášť sahající až k povrchu země. Celý exteriér je tedy pokrytý dlouhými prkny ze dřeva akátu. Bohaté spektrum barevných tónů tohoto svatojánského dřeva vytváří zvětralý vzhled, který kopíruje stav chatrčí dlouholetě vystavených přístavním podmínkám. Střecha získává novou úroveň využití díky mělkým schodům, jenž vedou po jejích mírně stoupajících stranách.

Přirozené denní světlo v hlavní roli

Čtyři pokoje, které se na fasádě identifikují jako štít rybářského domu, tvoří jádro školky pro čtyři skupiny dětí. Jejich nepravidelné uspořádání umožnilo vznik společných prostor, které jsou vizuálně odděleny multifunkčními stěnami z překližky. Zatímco překližka vymezuje prostory, sestupná tendence střechy vytváří skrytá místa podněcující dětskou zvědavost a hravost. Namontované překližkové stěny dodávají prostorům hřejivou atmosféru a kontrastují s výrazně zelenou podlahou

Dostatek osvětlení a vizuální kontakt s krajinou jsou hlavními atributy konstrukčního řešení projektu. Velká okna a čtyři střešní světlíky umožňují dětem navázat úzký kontakt s okolní krajinou a mořem a zajišťují bohatý přísun denního světla po celý rok. Dvě okna na fasádě skýtají výhled na přilehlou travnatou plochu a školu, zbylá dvě přímo na moře. Příroda, záliv a rybáři se tímto stávají součástí každodenního života dětí.

Ve venkovním prostoru byla opětovně vysázena zdejší původní flóra pláže. Nicméně pro dětskou duši je podnětnější rozlehlé hřiště, pískoviště a nejen to. Velká dřevěná střecha se dvěma schodišti strhává pozornost každého dítěte, které rádo leze a zažívá nová dobrodružství.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Radomír Dohnal

Vydáno dne:
10.03.2022

Photocredit: Adam Mork (se souhlasem)

1

Mohlo by Vás zajímat:

NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Jednou měsíčně dostanete výběr Novinek ze světa dřevostaveb.

E-MAIL
POŠLETE MI JE