HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Berlínská škola vyměnila beton za dřevo – vytvořila příjemný a bezpečný prostor pro vzdělávání

Co očekáváme od školy? Že našim dětem poskytne bezpečný prostor pro vzdělávání. Není to fráze, protože učení je opravdu radost, ale sami oceníme, když přístup k novým vědomostem není zatížen zbytečnými riziky. Škola má být světem, ze kterého si mohou děti osahat svět kolem. Jak to ale udělat? Architektura dřevostaveb nese odpověď.


Berlínská škola vyměnila beton za dřevo
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Škola, která se nachází v berlínské čtvrti Prenzlauer Berg, totiž nedávno takovou transformaci k bezpečnému prostoru pro dětské hry i jejich poučení podstoupila. Zdejší vzdělávací instituce pro žáky prvního stupně si tzv. waldorfskou praxi vzdělávání vetkla do vínku už dávno, ale pořád byla zatížena svou stavební minulostí. Původní objekt byl na pohled skutečně nelichotivým cihlo-betonovým monolitem, místem, kam se děti pětkrát v týdnu mohli těšit jen stěží. To, že byl zasazen do pravidelné čtvercové sítě městských bloků, které pamatovaly ještě císaře Viléma, pětipatrovou uniformní obytnou zástavbou a absentovala tu zeleň (mimochodem, část sportoviště stála na zrušeném židovském hřbitově), už jen dokresluje neradostnost celého místa.

Fotogalerie:

Škola potřebuje růst, stejně jako děti v ní

Pak ale do hry vstoupili kreativně smýšlející zástupci studia MONO Architekten a dočista překreslili původní plán budovy a přilehlých objektů. Prefabrikovanou zástavbu z časů socialismu dílem odstranili, doplnili o nové vzdušné části dřevěných pavilonů a našli i místo pro zahradu. Poslední rozsáhlá rekonstrukce se tu odehrála v roce 1970, takže jejich zásah z roku plánovaný od roku 2015 a realizovaný v roce 2017 byl skutečně znát. Některé věci se s rozumným rozpočtem změnit nedají: betonový profil školy tedy zůstal. Nikdo ale neříká, že není možné jej skrýt a trochu polidštit dřevěnou předsazenou fasádou, která protentokrát nespočívá v geometricky rovných liniích, ale důmyslných křivkách podněcujících nejen dětskou fantazii.

Mohlo by vás zajímat: Venkovní dřevěná učebna vrací děti do přírody a na čerstvý vzduch

Stavební přerod? Uvolnit místo uvnitř a polidštit jej dřevěnými prvky

Původní betonový korpus architekti funkčně rozebrali: šatny, přístupovou chodbu, celou část školní družiny a kabinety s pomůckami doslova „vynesli“ před objekt tím, že je přemístili do dřevěných, těsně napojených přístaveb. Uvolněný prostor v interiéru pak mohli využít jinak, k rozšíření tříd a změně jejich profilu. Dřevěné konstrukce, ať už formou obkladů nebo kompaktních prvků šatních stěn až po dekorace, teď prorůstají dovnitř a dodávají původně nelichotivému prostoru velmi sympatické vyznění. Nově oblé průniky stěn umožnily směrovat nové výhledy z nitra budovy: už ne na silnici s auty, ale raději do nově vysazené zeleně školního dvora.

Mohlo by vás zajímat: Prokázáno: Stromy mají zásadní vliv na výsledky žáků ve školách

Změny tu probíhaly skutečně od základů až po střechu. Rovné plochy zastřešení se dočkaly ozelenění, protože místa pro vegetaci na parcele zase tolik nebylo, a současně se tím utuží i vzdělávací poselství. Přeci jen, žáci se tak mohou učit o kytkách a vidět je přímo za okny třídy. To se asi každému studentovi v Berlíně nepodaří. Waldorfský přístup pak zrcadlil i celý proces rekonstrukce, při kterém – třeba během výroby některých součástí interiéru – spolupracovali na výsledku sami žáci. Heslo: „Škola staví školu“ zní poněkud neotřele, ale pro žáky bylo jistě praktické, že si během dílenských hodin vyzkoušeli sestavit třeba vlastní šatnu. Výsledek potěší a dá jim do života mnohem víc. A budou si toho také mnohem víc vážit.

Mohlo by vás zajímat: Bydlení podle Feng Shui: do dětského pokoje patří dřevo

Radost (se) tu učit

Přístavby a úpravy jsou řešeny jako dřevěné rámové konstrukce s dynamickým průběhem obvodu stěn a ozeleněnými, nepravidelnými střechami. Stěny jsou zaizolovány stlačenými bloky slámy, překrytými izolační vrstvou a omítkou. Fasáda je vyrobena z různě velkých vertikálních modřínových desek. Barevná paleta přímo vychází z přirozených odstínů přírodních materiálů, většinou dodatečně neošetřených. Vidíme tu hliněné omítky, dřevěné podlahy a stěny. Vytápění je integrované do obvodů stěn, celkové klima je vzdušné a příjemné. Vytápění je řešeno tepelným čerpadlem, vzduch cirkuluje rekuperační jednotkou. Nemrhá se tu teplem, ani energií. Místnosti se tu zbytečně nevyplňují nábytkem, náplní školy mají být žáci a jejich učitelé – jde tu o vzdělání. Prostředí k tomu mají víc než dostatečné. Nová škola v Prenzlauer Berg je zdravým a bezpečným prostorem pro příští generace.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Radomír Dohnal

Vydáno dne:
01.09.2020

Photocredit: Gregor Schmidt

0 0

Mohlo by Vás zajímat: