HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Venkovní zahradní kuchyně – inspirace, rady a tipy nejen pro stavbu svépomocí

Dům máte postavený a návrh zahrady zrealizovaný, přišel čas na vaši vysněnou venkovní kuchyň. Jaké informace mít k tomu, aby vše probíhalo rychle a bez nečekaných překvapení? Co všechno by mělo být promyšleno a zařízeno v přípravné fázi v případě, že chceme venkovní kuchyň stavět a vyrábět svépomocí? Připravili jsme si pro vás krátký souhrn potřebných informací, aby pro vás byla samotná realizace příjemnou cestou, nikoliv útrpným procesem, který je mnohdy naplněn nežádoucími kompromisy.


Venkovní zahradní kuchyně inspirace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Než začneme se samotnou realizací

Měli bychom vědět, v jakém stylu si venkovní kuchyň představujeme, jaké v ní chceme spotřebiče a samozřejmě, kolik chceme do venkovní kuchyně investovat. Pro ty nejlepší nápady a velkou dávku inspirace nahlédněte do naší fotogalerie – venkovní kuchyně inspirace.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, establishentiree, romina damann, Rustic WoodWorx

Venkovní kuchyně svépomocí

Pokud je pro nás již samotná stavba cílem, pak je velká pravděpodobnost, že si mnoho, možná všechno uděláme svépomocí. V takovém případě zjistíme předběžnou cenu tak, že si spočítáme všechny podlahové plochy, rozměry korpusu kuchyně, pracovní desky, a pokud plánujeme, pak i zastřešení. Podle toho zjistíme, kolik a jakého materiálu budeme potřebovat na stavbu. Nesmíme zapomenout na ceny nátěrů, lepidel, spojek, vrutů a všech komponentů a nástrojů, které budeme při práci potřebovat. Přičtěte  ceny spotřebičů, které zamýšlíte pořídit. Pokud počítáte s pomocí řemeslníků, nezapomeňte na jejich odměnu. K výsledné částce se pak doporučuje připočítat 10 % ceny jako rezervu.

Místo určení zahradní kuchyně 

Kde kuchyň postavíme (potřebu stavebního povolení raději konzultujte s příslušnými úřady), záleží i na světových stranách, tedy na tom, jak je zahrada situována. Není nic horšího, než příprava jídla na plném polední slunci. Z praktického hlediska uvažujme o místě nedaleko vnitřní kuchyně, protože je někdy třeba přinést některé věci a ingredience z domu. Pozor však na kouř z komína udírny či grilu. Není žádoucí po každé zahradní akci s přáteli či rodinou větrat celý dům, nebo vysvětlovat sousedům, proč není právě vhodná chvíle na to mít otevřená okna. 

Zahradní kuchyně – krytá, či nekrytá?

S ohledem na pocit pohody a spokojenosti je důležité samotné zamyšlení se nad tím, z jakého materiálu kuchyni postavíme, a zda  bude zastřešená či krytá z boku, nebo otevřená do prostoru s pouhou stříškou. Samotná volba materiálu a plánování krytiny záleží čistě na vkusu majitele. Nejčastěji využívané jsou dřevěné desky, například modřínové, ale ty jsou těžší. Pokud chceme stavbu odlehčit, pak využijeme plexisklo nebo polykarbonátové desky. Jestliže se nebojíme deště, potom si vystačíme pergolou. Druhů je nepřeberné množství, jen zvolit vhodnou variantu.

Boční krytí je důležité aneb venkovní kuchyně pod pergolou

Do časté volby bočního krytí se řadí rolety, pergoly nebo zídky. Mezi dražší varianty pak řadíme prosklené stěny, které lze v případě pěkného počasí úplně otevřít. Za nepříznivého počasí lze skleněné stěny uzavřít, a přesto máme stále pocit, že jsme venku.

Zahradní pergola svépomocí + návod

Pracovní deska do venkovní kuchyně

Velmi důležitou součástí zahradní kuchyně je samozřejmě pracovní deska. Jako materiál na pracovní desky do venkovních kuchyní se používají nejčastěji umělý kámen či žula. Je vždy potřeba volit takové materiály, které nejsou náchylné na vysoké teploty a dobře odolávají mrazům.

Kuchyňské pracovní desky – materiály, novinky, ceny

Správná ergonomie aneb není potřeba nachodit dlouhé kilometry

Rozvržení venkovní kuchyně má podobná pravidla jako kuchyně vnitřní. Měly by se zohlednit zóny kuchaře, tedy přípravná, varná, úložná, přípravná, mycí. Hloubka desky se doporučuje 60 cm. Šířka prostoru pro jednu osobu, která vaří, by měla být cca 50–60 centimetrů. Zlaté pravidlo „vše po ruce“ platí i tady venku.

Kuchyňská linka a boj s centimetry, jste připraveni? Pomůžeme vám

Moderní venkovní kuchyně a inspirace na její vybavení

Volba vhodných spotřebičů a materiálů 

V rámci prosklené venkovní kuchyně lze dát stejné spotřebiče, jaké můžeme vidět v interiéru klasické kuchyně. Pokud jsme se rozhodli pro kuchyň, která je krytá pouze z jedné strany, pak je důležitá volba spotřebičů a okolního nábytku z materiálů, které jsou odolné vlivům počasí (mrazuvzdorné, voděvzdorné, horku vzdorné a větru odolné). Například keramika, beton, nerez či pozink, ale ten potřebuje pravidelný nátěr, proto ztrácí na atraktivitě.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Zahradní kuchyně s plynovým grilem, krbem nebo udírnou

Je důležité si už při plánování rozhodnout, jakým způsobem budeme ve venkovní kuchyni vařit. Zda budeme používat sporák, plynový gril či gril na dřevo, krb, udírnu nebo třeba jen ohniště s roštem. Vhodná je volba sporáků s litinovými plotýnkami. Pokud se rozhodneme pro kombinaci s krbem či udírnou, nezapomeňme na komín! Aktuální ceny zahradních grilů si porovnejte zde.

Dřez, voda a odpady

Dřez a přívod vody do něj je v moderní venkovní kuchyni nezbytnou součástí, stejně jako zabudovaný odpad. Srovnejte si aktuální ceny kuchyňských dřezů zde.

Často se také zapomíná na odpadkový koš, ale i jeho umístění je podstatné pro pohodlnou práci každého kuchaře. 

Úložné prostory

Jestliže to prostor v blízkosti pracovní desky dovolí, nezapomeňte na úložné výklenky, kontejnery a police (třeba na květináče s bylinkami, nádobí a dochucovadla), které v kuchyni budete využívat. Vzdálenější umístění postačí pro uložení věcí k samotnému provozu grilu, máme na mysli např. polena, uhlí, pelety, nářadí na gril, ekologické podpalovače. Nakonec zbývá doplnit prostor venkovním nábytkem, světýlky a dekoracemi, vše pro příjemné posezení s přáteli.

Kuchyně v českých dřevostavbách – nahlédněte do dvaceti domácností

Shrnutí: Plánování zahradní kuchyně v 8 krocích

  1. Rozhodnutí: Realizace na klíč, či svépomocí?
  2. Volba správného umístění venkovní kuchyně
  3. Zastřešení a boční krytí
  4. Správná ergonomie a materiál pracovní desky
  5. Správná volba spotřebičů a materiálů
  6. Způsob vaření (gril, ohniště, udírna či krb)
  7. Voda a odpady
  8. Úložné prostory

Radost ze smysluplné investice

Nezbývá než užívat dobře zvoleného umístění kuchyně, chválit vybavení a jeho praktickou stránku a sledovat odolnost materiálu. Radost z dobře investovaných peněz a požitek z uvařeného jídla ve venkovní kuchyni se dostaví brzy. Přejeme vám hodně štěstí!

Vydáno dne:
15.09.2021

Photocredit: Shutterstock

4

Moderní i rustikální kuchyně: Fotogalerie plná inspirace

Kuchyně je centrem každého bytu nebo domu. Setkává se v ní celá rodina.. Číst více →



Video: Moderní přestavba kuchyně s nápaditým designem

Uvažujete o nové kuchyni? Podívejte se, na přestavbu zastaralé kuchyně a nechte se inspirovat!.. Číst více →



Bez digestoře to není ono. Pořiďte si odsavač par a vyhněte se zápachu v kuchyni

Zařizujete kuchyni a chcete předejít zápachu a usazování mastnoty? Digestoře nad sporáky dnes už umí nejen odsávat, ale také zkrášlit prostor. Vyhraje u vás odsavač par s recirkulací vzduchu, nebo komínová digestoř?.. Číst více →



5 tipů, jak si založit bylinkovou zahrádku

Založte si bylinkovou zahrádku, ve které vám poroste koření do kuchyně i léčivé bylinky. Bylinkový záhon je téměř bezúdržbový. Ukážeme vám, jak na to... Číst více →



Nábytek z palet: tipy jak si levně a originálně vybavit byt

Chcete si vybavit byt a máte hluboko do kapsy? Máme pro vás řešení. Stačí několik dřevěných palet a zařídíte si celou domácnost... Číst více →



Kuchyně v českých dřevostavbách – nahlédněte do dvaceti domácností

Jak bydlí Češi a jaké si nechávají navrhnout kuchyně do svých nových dřevostaveb? Podléhají trendům, nebo spíše svým zvykům? Nahlédněte s námi do 20 různých českých kuchyní v pestré fotogalerii... Číst více →



Kuchyňské pracovní desky – materiály, novinky, ceny

Jakou vybrat pracovní desku do kuchyně? Jaké vlastnosti mají různé materiály, jaké jsou novinky v této oblasti a jaká je jejich cena?.. Číst více →



Kuchyňská linka a boj s centimetry, jste připraveni? Pomůžeme vám

Kuchyňská linka se správným uspořádáním a praktickým pojetím – to je sen každého kuchaře. Pojďme se zaměřit na typy a nezbytné rozměry takové správně navržené kuchyňské linky... Číst více →



Nápady na návrh kuchyně aneb inspirace pro srdce vašeho domova

Slyšeli jste o kuchyni ve stylu Provence, ale nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Líbí se vám bílé kuchyně v kombinaci se dřevem, ale láká vás i představa tmavé kuchyňské linky? Přečtěte si článek, jehož součástí je velké množství inspirativních návrhů různých typů kuchyní... Číst více →



Cordwood aneb nevšední stavba z dřevěných polen a malty

Technologie, která se využívala především ve středověku, je zpět. Tento ekologický a nevšední konstrukční systém zvládnete využít i jednoduše svépomocí. Představujeme cordwood... Číst více →