HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Štípačka na dřevo: Připravte si palivové dřevo na zimu

Dnes již není třeba několik hodin nebo celý víkend trávit se sekerou a špalkem. Štípačky na dřevo jsou skvělým pomocníkem při štípání palivového dříví.  I přes vstupní investici vám štípačka na dřevo ušetří spoustu cenného času a energie, kterou můžete věnovat i zábavnějším činnostem.


Štípačka na dřevo
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Štípačky na dřevo vám pomůžou rychle nachystat palivové dříví v ideálních rozměrech. Konstrukce štípaček je buď horizontální nebo vertikální a každý model má své pro i proti. Při výběru byste měli vědět, jaký rozměr polínek bude pro vás ideální, a především jaký druh dřeva budete nejčastěji štípat.

Princip práce se štípačkou je postaven na hydraulickém okruhu, který je poháněn motorem nebo hřídelí traktoru. Špalek je položen na pevné stolici a pohybující se štípací klín ho rozštípne na polovinu. V případě použití čtyřramenného klínu je práce ještě rychlejší, protože jedním pohybem je špalek rozdělen na čtvrtiny. Pro lepší přehled si můžete aktuální ceny štípaček na dřevo srovnat zde.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Selit (Wikipedia Commons CC 3.0), Chmee2 (Wikipedia Commons CC 3.0)

Štípačku na dřevo vybíráme podle potřebného tlaku

Obecně platí, že čím silnější štípačka dřeva, tím snadnější práce. Při výběru se tedy soustřeďte především na maximální štípací tlak, který se u štípaček udává v tunách. Zkuste si sami odhadnout, jaké dřevo nejčastěji budete štípat. Bude to měkké dřevo jako je třeba smrk nebo tvrdé dřevo (např. dub)? Asi ne vždy bude dřevo suché, takže jeho zpracování bude o něco náročnější. Stejně tak i počítejte s nějakým tím sukem. Vždy je proto lepší si stroj spíše naddimenzovat.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Pokud se chystáte příležitostně štípat jen malá a krátká polínka, je pro vás ideálním řešením štípačka s menším štípacím tlakem - okolo 5 tun. Pro častější štípání měkkého dřeva je vhodná štípačka dřeva s tlakem okolo 10 tun. Pro štípání tvrdších dřevin, jako je dub, buk nebo habr je lepší mít silnější štípačku se silnou nad 15 tun. Nejčastěji se používají štípačky se štípacím tlakem 6 až 10 tun.

Kolik skutečně zaplatíte za 1 kWh při topení dřevem? Spočítejte si to v naší kalkulačce:

Zjistit cenu palivového dřeva →

Horizontální štípačky na dřevo

Štípou dřevo ve vodorovné poloze a díky menšímu výkonu se hodí spíše pro příležitostné štípání dřeva. Velikost špalků, které je možné štípat je většinou jen do 25 cm s délkou do půl metru. Horizontální štípačky mají nižší konstrukci, takže pokud nechcete pracovat v sedě nebo ve skloněné poloze je třeba dokoupit stojan, nebo jinou podložku.

Podívejte se na aktuální ceny nejlépe hodnocených modelů horizontálních štípaček zde.

Co však nahrává horizontální štípačce do karet je její nižší cena, práce s horizontální štípačkou je však pomalejší a díky manipulaci ve vodorovné poloze i méně bezpečná.

Vertikální štípačky na dřevo

Vertikální štípačky dřeva mají zpravidla vyšší výkon. Je to tím, že velikost špalku, který je možné s tímto typem štípat je až 40 cm v průměru, s délkou i více než metr. Ve standardní výbavě by neměl chybět čtyřramenný klín, který poleno rozdělí na čtvrtiny. Práce s touto štípačkou je rozhodně rychlejší a bezpečnější, protože je špalek svírán obouručními čelistmi.

Výhodou je, pokud má štípačka možnost nastavení výšky klínu. Nemusíte tak dlouho čekat u každého špalku, než klesne dolů. S tím souvisí i rychlost, jakou jste schopni štípat. Také si dejte pozor na napájení. Některé modely s vyšším štípacím tlakem mohou potřebovat třífázové napájení.

Aktuální ceny vertikálních štípaček naleznete zde.

Vertikální štípačka dřeva už se sice pohybuje v jiné cenové hladině, ale za kvalitu a bezpečnost to jistě stojí. Zkuste se domluvit se sousedy a štípačku koupit společně. Nikdy nevíte, kdy vám přijde pod ruku sukovité dřevo nebo velká kulatina.

Domácí výroba štípačky

Tato varianta je sice levná a práce rychlá, ale bohužel na úkor bezpečnosti. Špalek se vám může nepříjemně kousnout nebo vám štípačka může nabrat ruce či prsty. Buďte proto obezřetní při vytváření jakýkoliv strojů a raději si pořiďte odborně navrženou a seřízenou štípačku na dřevo.

Pohon štípačky dřeva

Štípačky na dřevo mohou být poháněné elektrickým nebo čtyřdobým spalovacím motorem. Některé štípačky jsou i bez motoru jen s vývodem na hřídel. Taková štípačka je pak poháněná motorem traktoru.

Štípačka s elektromotorem

Vhodná varianta, pokud se chystáte se štípačkou pracovat na místě, kde je připojení k elektrické síti. Jejich údržba je snadná a cena příznivá.

Štípačka s benzínovým motorem

Benzínový motor je praktický v případě, že budete pracovat mimo dosah elektrické sítě - například v lese. Cena se pohybuje na vyšších hladinách, ale na druhou stranu jste maximálně mobilní.

Štípačka s vývodem na hřídel traktoru

Nižší cena je hlavní předností tohoto typu štípačky na dřevo. Pokud však nevlastníte traktor, moc si toho nenaštípete. Pohon je zajištěn právě hřídelí traktoru, čehož je využíváno při okamžitém zpracování dřeva v lese.

Podívejte se, jak je práce se štípačkou snadná:

Bezpečnost práce se štípačkou na dřevo

Běžně dostupné štípačky jsou zpravidla vybaveny několika bezpečnostními prvky. Například jsou to rukojeti, kterými se štípačka spouští. Pokud totiž jednu ruku pustíte, štípačka dřeva přestane pracovat a vrátí se zpět do výchozí polohy.

Samozřejmě nepodceňujte svou bezpečnost. Nikdy není na škodu si na práci obléct vhodné pracovní oblečení, ochranné brýle a obuv. Nikdy nevíte, kdy vám do očí může vletět tříska nebo na nohu spadnout rozštípnuté poleno.

Dozvěděli jste se užitečné informace o štípačce na dřevo? Neváhejte se zapojit do diskuze s vlastním názorem.

Vydáno dne:
09.10.2017

Photocredit: Shutterstock

6

Motorová pila: Jak vybrat pomocníka na dřevo na zimu?

Čím si nařežete dřevo na zimu? Která je ta pravá motorová pila pro vás, kolik stojí a jaké má vlastnosti?.. Číst více →



Přímočará pila vám v dílně nesmí chybět: Jakou vybrat?

Přímočará pila je univerzální pomocník nejen do dílny. Jaké jsou na trhu přímočaré pily a podle čeho je vybírat poradí tento článek... Číst více →



Pokosová pila zajistí precizní úhlové řezy: Jaké jsou možnosti?

Toužíte-li po velké přesnosti při řezání úhlů, pořiďte si pokosovou pilu. Jaké parametry pokosová pila musí splnit a a na co si dát při výběru pozor se dozvíte zde... Číst více →



Cirkulárka na dřevo: Starým a nebezpečným pilám odzvonilo

Cirkulárka tvoří nutnou výbavu domu vytápěného dřevem. Jakou kotoučovou pilou starou cirkulárku nahradit, aby nehrozilo, že si na ní uřežete ruku? Jaká je cena?.. Číst více →



Video: Vyřezávání ze dřeva pomocí motorové pily

Leží vám doma motorová pila? A zkoušeli něco vyřezávat pomocí motorové pily? Objevte v sobě talent a vyřežte si sochu!.. Číst více →



Dřevník a přístřešek na dřevo: Uskladňujeme palivové dřevo

Dřevníky a přístřešky na dřevo jsou výbornými pomocníky pro skladování palivového dříví. Podívejte se, kde dřevník postavit a jakou zvolit konstrukci... Číst více →



Měsíční dřevo? Pohádka, na které možná něco je…

Může výslednou kvalitu dřeva ovlivnit to, v jaké fázi Měsíce strom pokácíte? Povíme vám v článku... Číst více →



Palivové dřevo je nejlevnější za poslední dekádu. Může za to kůrovec

Cena palivového dříví klesla meziročně o téměř 40 %. Za kolik jej dnes nakoupíte a vyplatí se dělat zásoby na zimu? Čtěte v našem článku... Číst více →



Pozor na podvodné prodejce palivového dřeva

O palivové dřevo je aktuálně velký zájem a někteří prodejci toho zneužívají. Připravili jsme návod, jak se zaručeně nenechat ošidit... Číst více →



Nenechte se oklamat prodejcem – palivové dřevo sypané vs. skládané

Je podíl čistého dřeva v sypaném a rovnaném metru dřeva zcela stejný? V čem je zásadní rozdíl? Přehled současných cen dřeva... Číst více →