HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zahradní olla – pomocnice, která zaleje vaše záhony za vás. Dělá to už tisíce let

Zahradní olla je tradiční způsob zavlažování zahrad a polí, který pochází z Číny a rozšířil se do všech oblastí. Jedná se o jeden z nejefektivnějších způsobů zavlažování (nejen) v Česku. Zhlédněte v článku video postup výroby vlastní olly a usnadněte si díky ní práci na vaší zahradě.


Zahradní olla
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: pepperberryfarm (Flickr CC 2.0)

Co je to zahradní olla?

Jedná se o speciální hliněnou nádobu, která slouží k ukládání vody a postupnému uvolňování vlhkosti do okolní půdy. Olla má obvykle kulovitý tvar s krátkým hrdlem a dlouhým tělem, které se ponořuje do země vedle rostlin. Díky mikropórům ve stěnách se voda uvolňuje pomalu, což umožňuje kořenům rostlin absorpci vody efektivnější cestou, než když jsou zálivy na povrchu.

Jaký je nejefektivnější způsob zavlažování zahradními ollou?

Tento efektivní způsob závisí na několika faktorech, jako je velikost zahrady, typ nádoby a druh rostlin, které jsou zavlažovány. Nicméně následující tipy by měly být všeobecně užitečné pro efektivní zavlažování tímto způsobem:

1. Umístěte ollu správně

Zahradní olla by měla být umístěna blízko kořenů rostlin, aby se voda dostala přímo k rostlinám. Jedna 5litrová olla zavlažuje až 1 m2 půdy kolem sebe. Je také důležité umístit nádoby tak, aby nebránily pohybu osob nebo zahradního náčiní.

2. Dodržujte pravidelnost dolévání vody

Pravidelné doplňování vody do oll zajistí, že kořeny rostlin budou vždy hydratované. Jedno z doporučení je, doplnit vodu do nádoby už když je z poloviny prázdná, aby mohla vlhkost kořenům předávat po celém svém povrchu.

3. Zvažte použití hadice s regulátorem průtoku

Hadice s regulátorem průtoku mohou být užitečné pro napouštění oll, protože zajistí, že voda proudí přesně tak rychle, jak je třeba pro efektivní zavlažování rostlin, a nádoby tak nevyschnou. Kolik stojí zahradní hadice? Srovnejte si aktuální ceny zde.

4. Zkontrolujte kvalitu vody

Kvalita vody má vliv na účinnost zavlažování. Pokud voda obsahuje velké množství minerálů nebo jiných látek, může to mít negativní vliv na zdraví rostlin. Velké množství jílu ve vodě by zas po čase ucpalo póry ve stěnách nádob. 

5. Pravidelně čistěte nádoby

Pravidelné čištění oll je důležité pro udržení kvality vody a zamezení šíření bakterií a jiných mikroorganismů. Olla by měla být vyčištěna minimálně jednou ročně.

Celkově lze říci, že nejefektivnější způsob zavlažování zahradními ollou závisí na:

  • správném umístění,
  • pravidelném napouštění,
  • údržbě oll,
  • správné volbě vody pro zavlažování.

Postup výroby vlastní zahradní olly

Olla nádoby na zavlažování lze pořídit v obchodech nebo na internetu od českých výrobců. Pokud byste chtěli tuto technologii nejdříve vyzkoušet, můžete si nádobu z hlíny vyrobit a vypálit sami.

Kupte si potřebné materiály na jednom místě

K výrobě budete potřebovat jen dva terakotové květináče, silikon na jejich spojení a utěsnění a pak už můžete rovnou do záhonů!

  • Aktuální ceny květináčů na našem trhu zjistíte zde.
  • Potřebný silikon na výrobu si můžete koupit online zde.

Výhody zavlažování zahradní ollou

Zahradní olla je skvělou volbou pro každého, kdo hledá šetrný a efektivní způsob zavlažování své zahrady a rostlin.

1. Šetrnost k životnímu prostředí
Zahradní olla je šetrná k životnímu prostředí, jelikož pomáhá ušetřit vodu a minimalizovat erozi půdy. To je obzvláště důležité v oblastech s nedostatkem srážek.

2. Úspora vody
Voda se uvolňuje pomalu a přímo k rostlinám, což minimalizuje ztráty vody vypařováním.

3. Snížení rizika chorob
Zahradní olla umožňuje přímo zavlažovat kořeny rostlin. Díky tomu se sníží riziko vzniku chorob způsobených přímým zavlažováním listů a květů.

4. Efektivita zavlažování
Díky tomu, že zahradní olla umožňuje postupné uvolňování vody přímo ke kořenům, získávají rostliny přesně tolik vody, kolik potřebují, a proto jsou lépe hydratované. To může vést k lepšímu růstu a většímu výnosu.

5. Snížení pracnosti
Zahradní olla sníží potřebu zálivky, což sníží náklady na vodu a čas strávený zaléváním.

I zahradní olla má však své nevýhody

I když jsou zahradní olly obecně velmi užitečné pro zavlažování zahrady, existují nevýhody, které je třeba vzít v úvahu. Celkově jsou však nevýhody zavlažování zahradní ollou poměrně malé v porovnání s výhodami, které poskytují.

1. Náklady
Některé zahradní olly mohou být poměrně drahé a cena se může rychle navýšit, pokud potřebujete velké množství nádob.

2. Kontrola vody
Je důležité pravidelně kontrolovat zásobu vody v ollách, aby byly rostliny dostatečně zavlažovány. Pokud voda v ollách vysychá příliš rychle, mohou rostliny trpět nedostatkem vody. V našich podmínkách na začátku sezóny vydrží olla naplněná i 7–10 dní, nicméně v létě může být v suchých dnech voda pryč už za dva dny.

3. Riziko zamrznutí
Pokud jsou olly ponechány venku v mrazivém počasí, mohou prasknout při zamrznutí vody v jejích stěnách. Proto je dobré je po ukončení pěstební sezóny ze záhonů vyjmout a zazimovat je v suchém prostředí.

4. Omezení použití
Zahradní olla je vhodná pro menší zahrady a rostliny s mělkým kořenovým systémem. Pokud máte velkou zahradu nebo rostliny s hlubokými kořeny, může být zavlažování zahradní ollou nepraktické.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Které rostliny lze ollou zavlažovat a které ne?

V zásadě lze zahradní ollou zavlažovat téměř všechny druhy rostlin, pokud jsou umístěny v dostatečné blízkosti k nádobě, aby mohly absorbovat vodu. Nicméně, některé rostliny by mohly vyžadovat specifické podmínky pro růst a jsou citlivé na nadměrné zalévání, zejména pokud se půda nedokáže dostatečně rychle vysušit.

Záleží na velikosti nádoby

Menší olla bude vhodnější pro menší rostliny, a to i v interiérových květináčích, zatímco větší olla je lepší pro větší rostliny nebo pro zalévání větších ploch. Na zahradě využijete ollu hlavně u plodové zeleniny (rajčata, cukety, salát, cibule, okurky atd.). Můžete je využít ale i při výsadbě nových stromů a keřů.

Poslední rada na závěr

Nejdůležitějším faktorem při používání zahradní olly je pravidelné monitorování hladiny vody v nádobě a úprava zavlažování podle potřeb rostlin. I když olla „zalévá sama“ musí mít vodu, kterou může rostlinám předávat. Je také důležité mít na paměti, že každá rostlina má jiné nároky na vodu a zavlažování by se mělo přizpůsobit těmto nárokům.


redaktorka Dřevostavitele

Vydáno dne:
10.04.2023

Photocredit: pepperberryfarm (Flickr CC 2.0)

2

Dřevěný květináč – jaké má výhody oproti plastu?

Dřevěné květináče umí být opravdu kouzelné. Jsou krásné a navíc i ekologické. Podívejte se s námi dnes na to, jaké výhody mají dřevěné květináče oproti plastovým... Číst více →



Dřevěná truhla na hračky i jako květináč na balkon

Dřevěná truhla byla často doplňkem chat, chalup i venkovských stavení. Dnes z nich můžete udělat jedinečnou dekoraci či úložný prostor... Číst více →



Vertikální záhon svépomocí: zahrádka, kterou můžete mít i na balkoně

I na balkoně si můžete vypěstovat zeleninu pro vlastní spotřebu. Poslouží vám k tomu vertikální záhon, který si snadno vyrobíte sami... Číst více →



Jak vyrobit patrový zahradní květináč ze dřeva svépomocí – návod krok za krokem

Rádi pracujete na zahradě? Rádi pěstujete svoji domácí zeleninu? Máme pro vás tip, jak si vyrobit svépomocí zahradní vícepatrový květináč. Trochu nevšední, ale určitě zajímavý. Jak vyrobit takový květináč ze dřeva?.. Číst více →



Zrecyklujte staré a rozbité květináče – dekorace a inspirace na zahradu

Máte kreativního ducha a objevili jste ve sklepě staré rozbité květináče? Rozhodně je nevyhazujte a pusťte se do výroby originálních dekorací na zahradu. Přečtěte si, jak postupovat, a inspirujte se... Číst více →



Seznam březnových úkolů pro vaši zahradu. 8 činností, na které nesmíte zapomenout

Nepodceňte přípravu vaší zahrady na nastávající rok. Začněte už na jaře těmito 8 jednoduchými činnostmi... Číst více →



Slavný ekolog zveřejnil inovativní systém, díky němuž došel k energetické úspoře

Známý ekolog zveřejnil inovativní systém. Přečtěte si, čím minimalizovat ztráty tepla a jak navrhnout dům se zahradou jako pan Holmgren... Číst více →



Vyvýšené záhony – proč je mít na zahradě a kdy jsou naopak ke škodě?

Jsou vyvýšené záhony vhodné právě pro vaši zahradu? Přečtěte si výhody a nevýhody, které s sebou přináší, a posuďte sami... Číst více →



Srovnání cen: vyvýšený záhon kupovaný vs. výroba svépomocí – postup

Nekupujte vyvýšené záhony – za 5400 korun si zvládnete postavit čtyři sami svépomocí... Číst více →



Vypínat vodu v zimě není potřeba. Správný kohout funguje i v mrazech

Za málo peněz hodně muziky. To platí i pro speciální ventil, díky kterému je možné využívat vodu na zahradě i v mrazech... Číst více →