HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Slavný ekolog zveřejnil inovativní systém, díky němuž došel k energetické úspoře

Dům Davida Holmgrena je založen na optimalizaci využití energie. Tento slavný ekolog dokázal díky svému inovativnímu systému vytvořit pohodlné prostředí bez nutnosti mechanického vytápění či chlazení. Jeho dům zahrnuje řadu udržitelných prvků, které podporují permakulturní způsob života. Přečtěte si v článku, čím minimalizovat ztráty tepla a jak navrhnout dům se zahradou jako pan Holmgren.


Nejslavnější permakulturní dřevostavba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

David Holmgren radí v oblasti domu a zahrady

David Holmgren je australský ekologický designér, ekologický pedagog a spisovatel, který je známý jako jeden ze spoluzakladatelů permakultury. Dům a zahrada Davida Holmgrena jsou významným příkladem permakulturních návrhových principů v praxi. Přečtěte si, co všechno obnáší návrh obdobné zahrady a postup, díky kterému bude její tvorba jednodušší. Dům slavného ekologa s odtajněním pár nápadů si můžete prohlédnout ve fotoprohlídce.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, permacultured.us

Slavné obydlí zahrnuje organickou produkci potravin 

Dům stojí na 0,5 hektarovém pozemku, který zahrnuje řadu udržitelných systémů a praktik, včetně organické produkce potravin, sběru dešťové vody a výroby solární energie. Interiér byl navržen tak, aby byl praktický a funkční, ale zároveň útulný a pohodlný. Zahrnuje otevřenou kuchyni, jídelnu a obývací prostor. 

Co je to permakultura?

Permakultura se snaží vytvářet zahrady jako ekosystémy, které jsou soběstačné a udržitelné. Podporuje vlastní produkci potravin, tím pádem by měla zahrada poskytovat potravu pro domácnost, a v neposlední řadě se zaměřuje na navrhování systémů, které jsou udržitelné, soběstačné a funkční. Chcete se dozvědět o permakultuře víc? Přehled nejprodávanějšch knih s touto tématikou najdete zde

Dům má pasivní solární zisky

Design domu je založen na řadě permakulturních principů, jako je:

  • optimalizace využití energie,
  • používání místně získaných materiálů,
  • vytváření pohodlného vnitřního prostředí bez nutnosti mechanického vytápění nebo chlazení.

Mezi pasivní prvky solárního designu patří např. okna orientovaná na sever a skleník na jižní straně, který umožňuje zachytit a uchovat teplo od slunce. Dům je také izolován slámou a má dvojitá okna, aby se minimalizovala ztráta tepla.

Tento dům je izolovaný slámou a navíc energeticky soběstačný. Podívejte se, jak funguje

Kompostovací toaleta jako výživa pro rostliny

Kromě své energeticky úsporné konstrukce stavba také zahrnuje řadu udržitelných prvků, které podporují jeho permakulturní způsob života. Na pozemku se nachází šedá voda a kompostovací toaleta, což je další udržitelný prvek, který minimalizuje odpad a poskytuje výživu pro rostliny.

Co je to šedá voda?

Šedá voda umožňuje opětovné využití odpadní vody pro zavlažování. Systém sběru dešťové vody následně shromažďuje a ukládá dešťovou vodu pro domácnost. 

Jednoduchým zařízením jde ušetřit 30 % energií z odpadních vod

Jak navrhnout dům a zahradu jako slavný David Holmgren?

Zde je několik nápadů, jak byste mohli navrhnout svůj vlastní dům a zahradu, které by se inspirovaly Holmgrenovým permakulturním přístupem:

1. Co opravdu potřebujete pro život? 

Identifikujte klíčové prvky, které potřebujete pro vaši domácnost, jako jsou voda, jídlo, energie a odpad. Pokuste se najít způsoby, jak je získat soběstačnou formou a integrujte nápady do vašeho návrhu domu a zahrady.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

2. Uvažujte o energetické efektivitě

Holmgrenův dům je navržen tak, aby co nejefektivněji využíval energii. Pro zlepšení energetické efektivity vašeho domu se zaměřte na pasivní prvky solárního designu:

  • okna orientovaná na jih,
  • izolace,
  • využívání sluneční energie pro vytápění a ohřev vody.

3. Používejte recyklované materiály

Pokud možno, použijte recyklované materiály pro stavbu a vytváření vnitřního vybavení domu a zahrady.

Recyklované materiály: Bydlí s vámi a možná o nich ani nevíte

4. Zahrňte sběr dešťové vody a kompostování

Holmgrenův dům zahrnuje sběr dešťové vody a kompostování, což jsou udržitelné praktiky, které velice pomáhají. Kolik stojí kvalitní kompostéry? Srovnejte si ceny zde

5. Vypěstujte si vlastní jídlo

Zahrada by měla obsahovat trvalé plodiny, jako jsou ovocné stromy a keře, zeleninové záhony a byliny. Pokud máte omezený prostor, můžete využít vertikální pěstováníkontejnerové zahrádkářství.

Vyvýšené záhony – proč je mít na zahradě a kdy jsou naopak ke škodě?

6. Uvažujte o alternativních zdrojích energie

Holmgrenův dům má solární panely a větrné turbíny pro produkci elektřiny. Zvažte alternativní zdroje energie, které mohou snížit vaši závislost na klasických energetických zdrojích. Možnosti jsou např.:

  • fotovoltaické panely,
  • mikro-vodní elektrárny,
  • bioplynové stanice.

Domácí bioplynová stanice – levný plyn si můžete vyrobit doma

7. Navrhněte svou zahradu jako ekosystém

Zahrada by měla být navržena tak, aby byla odolná vůči přírodním vlivům, jako jsou sucha nebo povodně. Součástí toho je např. vytváření hřišť pro vodu, výsadba rostlin, které jsou přizpůsobeny místnímu klimatu a půdě, a podpora diverzity rostlin a živočichů.

8. Navrhněte svůj dům a zahradu s ohledem na místní klima a půdu

Při navrhování domu a zahrady uvažujte o místních podmínkách, jako jsou srážky, sluneční svit a teploty, a použijte rostliny a materiály, které jsou přizpůsobeny těmto podmínkám.

9. Přejděte na udržitelný životní styl

Udržitelnost není pouze o navrhování domů a zahrad, ale také o udržitelném životním stylu. Zvažte udržitelné způsoby dopravy, minimalizaci produkce odpadu a spotřebu obnovitelných zdrojů energie. Podporujte místní komunitu a podívejte se, zda můžete sdílet své zdroje a dovednosti.

10. Zvažte využití permakulturních principů designu

  • Princip „použij a zpracuj obnovitelné zdroje“ vede k využití sluneční energie pro vytápění domu.
  • Princip „integruj, neizoluj“ vede k integrování vodních prvků (např. koryta pro sběr dešťové vody) do celkového návrhu zahrady.

Navrhování udržitelného domu a zahrady vyžaduje určitou úroveň kreativity a vynalézavosti

Je důležité být otevřený různým možnostem a neváhat experimentovat. Můžete se inspirovat Holmgrenovým přístupem a přizpůsobit jej svým potřebám a místním podmínkám.

Nakonec je důležité si uvědomit, že navrhování udržitelného domu a zahrady je dlouhodobý proces. Bude to vyžadovat plánování, trpělivost a přizpůsobení se měnícím podmínkám. Snažte se však mít na paměti cíle udržitelnosti a vytvoření harmonického vztahu mezi domem a zahradou.


redaktorka Dřevostavitele

Vydáno dne:
14.03.2023

Photocredit: Shutterstock

1

Kompost: Jak jej založit a jak správně kompostovat?

Kompost na zahradu patří. Vytvořte si snadno zeminu plnou živin. Jak kompost založit a jak správně kompostovat?.. Číst více →



Dřevěný květináč – jaké má výhody oproti plastu?

Dřevěné květináče umí být opravdu kouzelné. Jsou krásné a navíc i ekologické. Podívejte se s námi dnes na to, jaké výhody mají dřevěné květináče oproti plastovým... Číst více →



Kompostuje i v bytě pomocí žížal – čistě, jednoduše a účinně

Víte, co je domácí vermikompostér? Domeček pro žížaly, které vám pomůžou s biologickým odpadem, a to i v bytě. Poradíme vám, jak jej založit... Číst více →



Vertikální záhon svépomocí: zahrádka, kterou můžete mít i na balkoně

I na balkoně si můžete vypěstovat zeleninu pro vlastní spotřebu. Poslouží vám k tomu vertikální záhon, který si snadno vyrobíte sami... Číst více →



Co je permakulturní zahrada a pro koho se hodí?

Permakulturní zahrada není o estetice, ale o výnosnosti, souznění s přírodou a šetření času. Byla by vhodná právě pro vás?.. Číst více →



Zrecyklujte staré a rozbité květináče – dekorace a inspirace na zahradu

Máte kreativního ducha a objevili jste ve sklepě staré rozbité květináče? Rozhodně je nevyhazujte a pusťte se do výroby originálních dekorací na zahradu. Přečtěte si, jak postupovat, a inspirujte se... Číst více →



Seznam březnových úkolů pro vaši zahradu. 8 činností, na které nesmíte zapomenout

Nepodceňte přípravu vaší zahrady na nastávající rok. Začněte už na jaře těmito 8 jednoduchými činnostmi... Číst více →



Vyvýšené záhony – proč je mít na zahradě a kdy jsou naopak ke škodě?

Jsou vyvýšené záhony vhodné právě pro vaši zahradu? Přečtěte si výhody a nevýhody, které s sebou přináší, a posuďte sami... Číst více →



Zahradní olla – pomocnice, která zaleje vaše záhony za vás. Dělá to už tisíce let

Zahradní olla je jedním z nejefektivnějších způsobů zavlažování zahrad. V čem spočívá její princip a jak je možné si ji pořídit za minimální náklady?.. Číst více →



Chcete na zahradě ovocný sad, o který se nemusíte starat? Splňte těchto 11 kroků

Toužíte sklízet vlastní úrodu a neutrácet tak za předražené ovoce v supermarketech? Vytvořte si vlastní ovocný sad, o který se nemusíte příliš starat... Číst více →