HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nekvalitní brambory jsou v prodeji stále častěji. Nenechte se oklamat nepoctivými obchodníky

Někde uberou pár gramů a jinde zase přidají, co by neměli, nebo vám vyberou ten nejmenší a nejstarší kousek. Tak nějak jsme si už zvykli, že nás sem tam trochu ošidí, ať už více či méně nápadným způsobem. Nevyhnula se tomu ani jedna z nejpěstovanějších plodin u nás. Brambory. Chystali jste se na jejich sadbu a prodali vám nekvalitní? Nemusíte jen mávnout rukou a nechat to být. Přinášíme návod, jak nekvalitní brambory reklamovat.


brambory
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: PickPik

Prodejci běžně nabízí nekvalitní brambory

Stále přibývá případů, kdy jsou do prodeje zařazeny nekvalitní brambory. Prodejci přitom mohou nabízet sadbu brambor pouze v tom případě, pokud splňuje požadavky, které jsou dány aktuální platnou legislativou. V praxi to znamená, že daná sadba prošla uznávacím řízením a je na ni vystaven uznávací list. Sadba musí být v uzavřeném obalu a označena úřední návěskou. V jiném případě se nesmí dostat do prodeje.

Nekvalitní sadba ovlivní celou úrodu

Nekvalitní sadba má samozřejmě vliv na plodiny, které z ní vzejdou. Během pěstování se poté můžete potýkat s problémy, jako jsou například:

  • Nedostatečný růst rostlin: Pokud je sadba nízké kvality, může dojít k nedostatečnému růstu rostlin. To se projeví malými rostlinami s málo listy a slabým kořenovým systémem.
  • Nízká klíčivost: Nekvalitní sadba může mít nízkou klíčivost, což znamená, že pouze malá část brambor začne klíčit a růst. To může vést k nepravidelnému a malému růstu brambor.
  • Deformované brambory: Pokud je sadba napadena chorobami nebo škůdci, mohou brambory vyrostlé z této sadby být deformované nebo poškozené. Mohou mít nerovnoměrný tvar nebo být napadené hnilobou.
  • Nízký výnos: Celkově může špatná kvalita sadby vést k menší sklizni.
  • Náchylnost k chorobám a škůdcům: Pokud nemá sadba dobrou kvalitu, rostliny mohou být náchylnější k infekcím chorobami a napadení škůdci, což může dále snížit výnos a kvalitu sklizně.

Pro zajímavost: Tipněte si, kolik stojí nejdražší škrabka na brambory? Ověřte si správnou odpověď zde.

Co snižuje kvalitu sadby brambor?

Kvalitu sadby brambor neovlivňuje pouze zabalení nebo vyskladnění dodavatelem, ale také podmínky daného prostředí, ve kterém je sadba přepravována nebo skladována. Než dojde k vyskladnění, sadba by měla být umístěna v klimatizovaném skladu a před samotným vyskladněním by mělo dojít k tzv. mechanickému rozboru. Tím je myšlen rozbor reprezentativního vzorku konkrétní partie, při němž se sleduje výskyt nejrůznějších chorob, škůdců nebo příměs dalších odrůd. Může dojít i k tomu, že se bude zdravotní stav při koupi sadby a při prováděném rozboru lišit. Pokud dojde k této změně, sadba pak nebude odpovídat předepsaným kritériím.

Prodali vám špatné brambory? Zavolejte na pomoc semenářského inspektora

Není vyloučena ani situace, kdy zakoupíte sadbu, která se vám zdá nekvalitní. V tomto případě existuje možnost, jak se bránit:

  • S reklamací se nejdříve obraťte na prodejce, u kterého jste sadbu zakoupili.
  • Pokud neuspějete, měli byste se co možná nejrychleji obrátit na Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Praze.
  • Tento ústav provede prostřednictvím semenářského inspektora kontrolu sadby přímo u vás.
  • Pokud nejste spokojeni se sadbou, kterou jste si zakoupili, ponechejte si veškerou sadbu a nic nevyhazujte, včetně obalu nebo návěsky.
  • V případě, že jste koupili více balení a při rozbalení prvního zjistíte viditelné vady, ostatní obaly neotevírejte, nechte je uzavřené do příchodu inspektora.

Jak se zbavit škůdců na zahradě? Zkušený zahrádkář ze Sázavy vyvrací známé mýty

Co musí obsahovat návěska

Jednou z možností, jak se vyhnout zakoupení nekvalitních brambor, je sledovat návěsku na zboží. Potisk či návěska malého balení (tedy balení do 10 kg) musí obsahovat následující informace:

  • název druhu,
  • název odrůdy,
  • kategorie, generace, třída,
  • číslo partie,
  • hmotnost balení,
  • velikostní třídění,
  • měsíc a rok uzavření do obalu,
  • země výroby,
  • číslo návěsky,
  • název a adresa dodavatele.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Tip na závěr

Problémům můžete předejít, pokud si při koupi sadby zkontrolujete, zda se jedná o sadbu s certifikací, zabalenou řádným způsobem a náležitě označenou. Pozor byste si měli dát především na klasické konzumní brambory, které jsou za sadbu pouze vydávány. Pokud splníte tyto požadavky, je pravděpodobné, že se nutnosti reklamace vyhnete.

Vydáno dne:
22.02.2024

Photocredit: PickPik

1

Vyvýšené záhony – proč je mít na zahradě a kdy jsou naopak ke škodě?

Jsou vyvýšené záhony vhodné právě pro vaši zahradu? Přečtěte si výhody a nevýhody, které s sebou přináší, a posuďte sami... Číst více →



Ověřené tipy, jak na slimáky na zahradě. Vyzkoušeli jste už všech 20?

Jak bojovat proti slimákům na zahradě? Inspirujte se našimi 20 metodami v článku... Číst více →



Nedaří se vaší zahradě? Poradíme vám způsob, který zaručeně zabere i na jílovité půdě

Jak vytvořit krásnou zahradu na náročné půdě? Přečtěte si rozhovor s panem Danielem, který to dokázal... Číst více →



Jak se zbavit škůdců na zahradě? Zkušený zahrádkář ze Sázavy vyvrací známé mýty

Jak se zbavit škůdců na zahradě? 6 praktických tipů, které jsou léta ozkoušené, se dozvíte v článku... Číst více →



Co dělat na zahradě v únoru? Nepromeškejte klíčové kroky, které vám zajistí bohatou letní úrodu

Nepodceňte přípravu své zahrady na nastávající sezónu. Začněte už v únoru těmito 11 jednoduchými činnostmi, které zvládne i úplný začátečník... Číst více →



Konec března je ideální pro vysetí hrachu. Úrody se dočkáte už na konci jara, stačí vybrat správný druh

Těšili jste se celou zimu na sladký a zelený hrášek? Konečně jste se dočkali. A v žádném případě nebude takto včasné zasetí žádným házením hrachu na stěnu... Číst více →



Obtěžují vás mravenci na zahradě a v domě? Zbavte se jich jednoduchou a šetrnou cestou

Chcete se vlezlých mravenců zbavit bez použití chemie a jednou provždy? Vyberte si některý z našich zaručených tipů a budete mít klid... Číst více →