HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jak se zbavit škůdců na zahradě? Zkušený zahrádkář ze Sázavy vyvrací známé mýty

Mnohaletý odborník se s námi podělil o vlastní zkušenosti a postupy v oblasti zahradničení. Jelikož je pro každého milovníka zahradničení růst jeho zeleně na prvním místě, boj proti parazitickým houbám či škůdcům není radno podcenit. Naopak je třeba rychle zakročit. Jakým nepříjemnostem a dopadům útoků na rostliny se můžete vyvarovat?


Jak se zbavit škůdců na zahradě?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Myminifarm (se souhlasem)

Ne každý škůdce je skutečným škůdcem

Máte-li již nějaké zkušenosti se zahradničením, víte moc dobře, že ne každý škůdce je skutečným škůdcem. Jak se se škůdci vypořádat tak, abyste měli ve výsledku co možná největší úrodu? Slovy pana Daniela, který nám poskytl důležité informace o škůdcích vyskytujících se na zahradě:

Mravenci jsou velmi důležití pro rychlejší rozklad a provzdušnění půdy, ale na druhou stranu lezou na stromy a pěstují na nich mšice kvůli medovici a mšice vysávají mízu stromů a oslabují jej. Třeba škvoři sice žerou mšice, ovšem mravenci mšice chrání. Příroda je komplexní ekosystém.

Fotogalerie:

i Foto: Myminifarm (se souhlasem)

Prevence ušetří spoustu času i peněz

Nejdříve je potřeba se zaměřit na prevenci, jelikož právě ta vám ušetří ve výsledku spoustu času a peněz. Jak konkrétně?

I přes to všechno ale pravděpodobně narazíte na některého ze škůdců, kteří jsou u nás v přírodě přemnožení.

Jste začátečníci? Nevíte, jak správně pěstovat stromy, vytvářet tzv. svejly, mulčovat půdu a vytvářet vlastní půdní bakterie. Přečtěte si navazující článek:

Šikovným manželům ze Sázavy se povedlo vytvořit plně soběstačnou zahradu. Podělili se o postup

Jak se vypořádat s jednotlivými škůdci?

Máte starosti s mravenci, mšicemi, slimáky či mandelinkami? Nyní vám názorně představíme, jak pan Daniel postupoval v boji se škůdci.

1. Mandelinka topolová – zakročte rychle s postřikem

Obecně se doporučuje použít postřik vodou s olejem nebo svazek máty pro odpuzení. Ani jedna z těchto možností však panu Danielovi nepomohla.

Zabral mu až chemický postřik, který stromům neublíží a mandelinky zlikviduje. Problém se bohužel občas opakuje, takže je potřeba postřik aplikovat znovu a hlídat, zda se neobjevují nové ožrané listy nebo vajíčka.

Záhy poté, co se objevily první větší listy, jsem si všimnul, že jsou některé okousané. Netrvalo to moc dlouho a všude na rostlinách jsem viděl malé červené brouky. Zjistil jsem, že se jedná o mandelinku, jejíž larvy se živí listy. Pokud bych je nechal, z listů by nic nezbylo, množí se velmi rychle.

2. Mravenci – zkombinujte jed a lep na kmen

Přírodní postřiky nejsou vždy zaručenou cestou, jak se těchto miniaturních škůdců zbavit. Variantou je také voda s olejem, jed na mravence, lepové pásy nebo natírací lep na kmen stromku.

Voda s olejem mi zabrala jen nárazově. Jed na mravence zabere dočasně na jednom místě, ale mravenci jsou vůči němu časem imunní. Lepové pásy nezabírají, neboť lep časem mizí a mravenci si cestu najdou. Natírací lep na kmen stromku zabírá, ale je potřeba jej pravidelně obnovovat,“ popisuje pan Daniel.

Po všech možnostech panu Danielovi zabrala kombinace zrnkového jedu na mraveniště a lep na kmen stromu, který je však potřeba pravidelně obnovovat.

3. Mšice – zbavte se nejdříve mravenců 

Problémem u mšic nejsou většinou samotné mšice, ale mravenci. Ti totiž mšice záměrně pěstují a chrání je před jejich predátory, kterými mohou být např. škvoři či slunéčka. Je tedy potřeba nejdříve vyřešit mravence a poté teprve mšice.

„Na mšice mi celkem dobře zabírá voda smíchaná s olejem. Stačí několikrát postříkat a mšice se udusí a zahynou. Co mi na mšice moc nezabralo, je např. velmi doporučovaný výluh z tabáku (který ale může zabít i samotnou rostlinu), nebo různé výluhy z rostlin, které mravencům nevoní (máta či levandule).“

4. Parazitické houby – listy se musí bez výjimky spálit

Pravděpodobně jste se již setkali se skvrnitostí listů třešně (červené až fialové skvrny). Takto napadené listy časem zčervenají a poté opadají. Jedná se o houbovou chorobu, která přezimuje na napadených listech a šíří se zejména po deštivém a následném teplém počasí.

„Prevence je vyhodit spadané listy do odpadu (nikoliv do kompostu) a na jaře po odkvětu provést chemický postřik. Nabízí se i možnost opadané listy spálit, tento postup však nemám zatím vyzkoušený. Pokud je však strom napadený hodně, tak je asi lepší použít postřik, který se aplikuje dle návodu. Otrhání napadených listů mi fungovalo i u kadeřavosti nektarinek.

5. Slimáci – popřemýšlejte o vyvýšených záhonech

Vhodným místem pro slimáky (plzáky) jsou komposty, neboť právě zde kladou svá vajíčka.

Pravděpodobně nejlepší ochranou proti slimákům jsou skleníky či vyvýšené záhony, které jsou v dnešní době velmi populární. Plzáci se na vyvýšené záhony dostávají hůře, stejně tak štěpka poměrně zpomaluje jejich pohyb (na rozdíl od krátce zastřižené trávy).

Ověřené tipy, jak na slimáky na zahradě. Vyzkoušeli jste už všech 20?

„Těch několik plzáků, co jsem v záhonech našel, jsem posbíral do kbelíku a poté posypal solí. Sůl je bezpečně zlikviduje. Pokud máte více plzáků a slimáků, můžete zvážit nasazení indických běžců, kteří slimáky požírají.

Další rok bylo slimáků podstatně více a sbírání se stalo velmi časově náročné. Slimáci se bohužel dostanou i na vyvýšené záhony, pokud je jich velké množství. Pomoci s likvidací mohou právě indičtí běžci, kteří slimáky rádi žerou, ale je potřeba jim k tomu na zahradě pořídit mnoho misek či kbelíků s vodou.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

6. Předčasné žloutnutí listů stromů

„U několika stromů se nám bohužel vyskytlo předčasné žloutnutí a následný opad listů. Rostlina poté zastaví růst a postupně větší část stromu odumírá.“

Nejdříve je potřeba rozlišit, zda je žloutnutí způsobeno nadbytkem nebo naopak nedostatkem vody. Případně jinou příčinou, jako je např. poškození kořenů nebo bakteriální choroba.

„Stalo se nám, že listy zežloutly a opadaly, protože se strom neuchytil, nebo byly poškozeny kořeny. V takovém případě se nedá nic moc dělat a je potřeba zasadit strom znovu. Proto sázím více stromů. Když je napadne nějaký hlodavec či nemoc, tak mám druhovou pestrost. S nějakou ztrátou se vždy musí počítat.“

A) Přemokření a následné uhnívání kořenů

U těchto stromů dočasně odkryjte mulč a nechte půdu trochu vyschnout. Žluté listy odstraňte. Možným důvodem může být i nedostatek draslíku vlivem vyplavení živin po vydatných deštích. To lze napravit vhodným hnojivem a doplněním živin.

B) Vysušení a nedostatek vody

Zde naopak stromy více vydatně zalévejte a vrstvu mulče u nich zesilte. U některých stromů může dojít i k usychání listů. Je to dáno pravděpodobně tím, že jsou vystavené celodennímu kontaktu se sluncem a nemají žádný stín. Takové stromy je možné dočasně zastínit a více jim dopřávat zálivku (ve večerních hodinách).

Ještě jednou velice děkujeme panu Danielovi ze Sázavy za poskytnutí tolika užitečných informací i osobních postřehů. Ať vaše zahrada jen kvete.

Vydáno dne:
20.05.2023

Photocredit: Myminifarm (se souhlasem)

2

5 tipů, jak si založit bylinkovou zahrádku

Založte si bylinkovou zahrádku, ve které vám poroste koření do kuchyně i léčivé bylinky. Bylinkový záhon je téměř bezúdržbový. Ukážeme vám, jak na to... Číst více →



Jak vybudovat novou zahradu – postup, fotogalerie, inspirace

Chcete si založit zbrusu novou zeleninovou či okrasnou zahradu svépomocí? Přečtěte si náš článek a vyvarujte se nejčastějších chyb... Číst více →



Svépomocí vyrobila pro maminku vyvýšený záhon. Podle jejího návodu to zvládnete taky

Vyrobte si vyvýšený záhon na vaši zahradu. Podrobný návod a seznam nezbytného materiálu najdete v našem článku... Číst více →



Vertikální záhon svépomocí: zahrádka, kterou můžete mít i na balkoně

I na balkoně si můžete vypěstovat zeleninu pro vlastní spotřebu. Poslouží vám k tomu vertikální záhon, který si snadno vyrobíte sami... Číst více →



20+ nápadů, proč se nezbavovat dřevěných palet – nábytek, postel nebo vyvýšené záhony

Líbí se vám originální nábytek, kterým je posezení na zahradu, bazén nebo vyvýšený záhon z palet? Inspirujte originály a pusťte se do výroby!.. Číst více →



Vyvýšený záhon od A do Z – vše od založení až po pěstování domácí zeleniny

Vyvýšené záhony vypadají skvěle a šetří vaše záda při práci na zahradě. Jak založit vyvýšený záhon a co v něm pěstovat, se dozvíte v našem článku... Číst více →



Na pozemku 3200 m2 vytvořila svépomocí luxusní zahradu. Inspiruje celé okolí

Na 3200 m2 velkém pozemku toužila mít Iveta dokonalou zahradu. Docílila toho za minimální náklady... Číst více →



Seznam březnových úkolů pro vaši zahradu. 8 činností, na které nesmíte zapomenout

Nepodceňte přípravu vaší zahrady na nastávající rok. Začněte už na jaře těmito 8 jednoduchými činnostmi... Číst více →



Reportáž: Pan Daniel si postavil domácí dílnu. Ukázal nám postup, materiály i ceny

Pan Daniel se rozhodl postavit si na zahradě moderní dílnu. Podělil se o postup výroby, seznam materiálů i ceny... Číst více →



Vyvýšené záhony – proč je mít na zahradě a kdy jsou naopak ke škodě?

Jsou vyvýšené záhony vhodné právě pro vaši zahradu? Přečtěte si výhody a nevýhody, které s sebou přináší, a posuďte sami... Číst více →