HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Chlapecké vzpomínky na dětství pomohly postavit nádherný dům na útesu

Vzpomínky na dětství patří k těm nejkrásnějším. Spousta z nás trávila prázdniny u dědečka a babičky na vesnici, kde zažívala velká dětská dobrodružství. Máme rádi věci, které nám dětství připomínají a rádi se vracíme na místa, kde nám bylo dobře. Právě vzpomínky na šťastné dětství výrazně ovlivnily stavbu výjimečného domu z našeho článku.


Neobvyklý dům do oblouku vyrostl na Novém Zélandě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Simon Devitt (se souhlasem)

Dům jako stanový tábor z dětství

Malý Jonas trávil většinu prázdnin u babičky a dědečka na farmě. S ním je tam trávili i jeho bratranci a sestřenice a jejich velkou radostí bylo dobrodružné spaní ve stanech. Přes den postavili několik stanů do oblouku kolem ohniště, na kterém večer opékali maso. Stany byly otočeny zády k domu i moři a dívaly se na sebe jednotlivými vchody. Právě tato vzpomínka dala vzniknout nápadu postavit dům do půlkruhu a napodobit tak stanový tábor.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Simon Devitt (se souhlasem)

Majitel má k místu silný vztah

Po smrti prarodičů neměly děti zájem o provozování farmy, a tak došlo k jejímu rozdělení na jednotlivé pozemky, z nichž se část prodala a část zůstala vnukům. Jonas, majitel půlkruhového domu, si při dělení vybral svoje nejoblíbenější místo. S místem má opravdu emocionální spojení. Jako malý kluk sjížděl tento svah na listech palmy nikau a soutěžil s bratranci, kdo lépe dojede až do křovinatého porostu na jeho konci. I když se pozemek nejevil jako ideální ke stavbě domu na každodenní bydlení, Jonas na něm trval a přizval si dobrou architektonickou firmu, aby přišla na to, jak na velkém útesu postavit dům podle jeho představ. Majitelovy vzpomínky na dobrodružství, která na místě podnikal s kamarády, byly klíčovým momentem zadání.

Mohlo by vás zajímat: Bungalov do U – přehled nejoblíbenějších českých projektů

Dům jako by ignoroval nádherný výhled na oceán

Odpovědí architektů na Jonasovy požadavky byl půlkruhový design, který poskytuje parádní výhledy do všech stran a podporuje sociální angažovanost. Natočení domu lehce od moře není pro architekty typické řešení. Ale klient si přál uzavřenější řešení, dům chtěl spíše provázat s přirozeným keřovitým porostem na severu pozemku. Výhled na oceán je ale všude v domě přítomný o to víc, i když je oficiálně ignorovaný. Stavět na vrcholku útesu je dost složité. Dům musel být dobře ukotvený k zemi, proto byla půlkruhová stavba v podstatě schována do kopce.

Dvě odlišná křídla jsou dokonale propojena

Nádvoří, které odděluje společenské a soukromé křídlo, propojuje venkovní prostory s vnitřními. Tvar tábořiště nutí člověka se zapojit do přírody, když se pohybuje z jednoho prostoru do druhého. Neustále slyší ptáky a vidí hvězdy. Maximální otevřenost prostor je možná díky obrovským oknům od podlahy po strop, která se dají celá otevřít, čímž se vytvoří nový prostor terasy. Levé křídlo má naopak okna malá a působí celkově uzavřeněji a temněji, má člověka nutit k relaxaci a odpočinku. Prohlédněte si zajímavou stavbu a její dispozici v naší fotogalerii.

Použito bylo i recyklované vzácné dřevo stromu kauri

Na stavbu bylo použito několik druhů místního dřeva v několika různých barevných odstínech. Tmavší, barevně méně výrazné dřevo, bylo použito v exteriéru, aby ladilo s kmeny okolních vzrostlých stromů. Naopak výraznější, barevnější dřevo oživuje interiér a dodává mu pocit tepla a pohody. Na domě bylo využito i vzácné dřevo stromu kauri. Ten roste jen na Novém Zélandu a patří k největším stromům na světě. Dříve se jeho dřevo hojně využívalo na všemožné stavby ze dřeva, ale dnes je tento strom chráněný, nesmí se kácet. Většina dochovaného dřeva se recykluje tak, že se starý dům rozebere a dřevo se využije jinde. To je i případ našeho domu, kdy na jeho stavbu posloužilo dřevo z rozpadlé stodoly na farmě.

P.S. Zvažujete stavbu dřevostavby? Zúčastněte se dne otevřených dřevostaveb, v rámci kterého můžete zdarma osobně navštívit přes 50 dokončených nebo rozestavěných staveb, a také místa, kde se dřevostavby vyrábí.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Vydáno dne:
03.12.2021

Photocredit: Simon Devitt (se souhlasem)

2

Srub, který nadchne i milovníky pohodlí a luxusu

Srub nemusí být jen skromné obydlí pro zálesáky. Existují i velmi luxusní sruby, jako třeba ten novozélandský, který můžete navštívit díky našemu článku.

Atriový bungalov jako dokonalé propojení venkovního a vnitřního prostoru

Atriový bungalov je ideálním řešením pro ty, kteří milují otevřené domy, ale zároveň nemají rádi, když jim sousedé koukají do talíře. Prohlédněte si tento dům skrytý mezi borovicemi.

Jednoduchý domek pro jednoduchý rodinný život

Jednoduchý domek pro jednoduchý rodinný život: Místo na spaní, vaření, setkávání se. A kolem nádherná příroda, která láká k pobytu venku.

Dokonalá proměna ošklivé rozpadlé stodoly v nádhernou horskou chalupu

Když jste nadšení milovníci tradiční alpské architektury, nic vás nezastaví, abyste z polorozpadlé stodoly nevykouzlili nádhernou horskou chatu.

Elegantní rybářský domek vrací jeho majitele do dětství

Domek s výhledem na jezero slouží třem generacím jako útočiště ve volných dnech. A v budoucnu z něj bude bydlení na důchod.

Zachránili starou stodolu před demolicí a vytvořili z ní nádherný dům pro šestičlennou rodinu

O tom, že by i ošklivé a rozpadlé staré stodoly měly dostat druhou šanci, vás přesvědčí náš článek o jednom krásném kanadském domku.

I s nízkým rozpočtem se dá postavit kvalitní a ekologický domek

I když máte nízký rozpočet, nemusíte při stavbě domu rezignovat na kvalitu a ekologičnost. Důkazem je krásný domek v buši Nového Zélandu.

Dům ve tvaru stodoly poskytuje soukromí pětičlenné rodině

Dům, který dokáže rodinu spojit u stolování i dát každému členu domácnosti dostatek soukromí, vyrostl v čilské přírodě.

Přístavba rodinného domu s dílnou a dvougaráží doslova visí nad útesem

Zajímavá stavba ve stylu stodoly slouží jako umělecký ateliér a dílna. Podívejte se, jak si architekti poradili s netradičním umístěním.