HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevostavbu v Rožmitále pod Třemšínem postavili Radovan s Anetou za covidu

Radovan s Anetou si nechali postavit nádhernou dřevostavbu v Rožmitále pod Třemšínem. Svěřili se nám, že takovéto počínání bylo odrazem jejich změněné životní situace. Výstavba probíhala v období covidu a lockdownů. Přečtěte si, jak se pár vypořádal s tehdejší složitou situací.


Dřevostavba v Rožmitále pod Třemšínem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Radovan Smrž (se souhlasem)

Nenechte si ujít:

Jak složité bylo stavět v době pandemie? Proč byl pozemek náročný na vyčištění a kolik tun odpadu se vyvezlo? Kolik rekordně nízkých dní trvalo vydání stavebního povolení? Jak dlouho trvala výstavba? Kolik v nové dřevostavbě protopí? Jak vypadala zeleň na pozemku a co se z ní povedlo zachovat? To vše a mnohem více se dočtete v exkluzivním rozhovoru přímo s majitelem, panem Radovanem. Prohlédněte si také fotky tohoto úžasného domu, a to z období výstavby i po nastěhování, v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Radovan Smrž (se souhlasem)

Pane Radovane, proč jste se rozhodli zrovna pro dřevostavbu?

Dřevostavba je ideálním řešením pro rychlou stavbu a bydlení. Spolehlivost dřevostaveb je prověřená mnoha stoletími používání od Skandinávie přes Sibiř, Aljašku, Austrálii, Jižní a Severní Ameriku až po Afriku. Dřevostavby jsou podle mě zkrátka dobrým řešením po celém světě.

Kolik vás v domě bydlí?

Žijeme v něm jen my dva, já a moje žena Aneta.

Podle čeho jste si vybírali pozemek?

Pozemek pro stavbu mě na první pohled zaujal fotografiemi v inzerátu. Skutečnost byla v určitém pohledu lepší a v jiném horší, než se dalo vidět z fotek. Výhodou byla existující chata, přípojka elektřiny a vlastní kopaná studna. Nejdůležitější pro mě však byly vzrostlé stromy a keře.

Při stavbě jsme na ně kladli velký ohled. Součástí terasy jsou například čtyři vzrostlé stromy. Zahrada má charakter lesoparku či arboreta, je v ní mnoho druhů jehličnanů včetně sekvojovce obrovského vypěstované ze semínka z národního parku Yellowstone v USA. Je tu pestré zastoupení listnáčů a keřů, obrovská vrba u rybníčku a luh s vrbovým hájkem to všechno krásně doplňují. 

Řešili jste s pozemkem něco nestandardního?

Na pozemku stálo mnoho kůlen a kotců pro psy, všechno bylo postavené takovým zvláštním způsobem z dostupných materiálů. Likvidace byla náročná a bylo potřebné odvézt více než 60 tun odpadu. A museli jsme postavit nové oplocení.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Vyřizovali jste si stavební povolení sami?

Ano, stavební povolení jsem si vyřizoval sám. Měl jsem připravené souhlasy všech sousedů a provozovatelů rozvodných sítí. Vydání stavebního povolení trvalo přesně 7 dnů od podání žádosti po vydání právoplatného povolení. Popsal bych to jako z oblasti snů.

Vychází váš návrh z typové varianty domu, nebo jste zvolili individuální projekt?

Dům je kombinací našich vlastních představ a uplatnění doporučení projektanta.

Kdo vám dům stavěl?

Stavba byla provedena svépomocí místními řemeslníky všech potřebných profesí.

Jsou na vaší stavbě použity nějaké nestandardní konstrukce či materiály?

Konstrukce domu je z impregnovaných smrkových trámů, opláštění z obou stran je z OSB desek. Jako izolace byla použita čedičová vata. Fasáda je ze sibiřského modřínu, zatímco interiér tvoří OSB desky, protipožární sádrokarton a betonová stěna (máme ztracené bednění u komína a kamen). Podlaha a stěny v koupelnách, za kuchyňskou linkou a na samostatném WC jsou polyuretanové. Podlaha v garáži je epoxidová.

Jak dlouho trvalo provedení hrubé stavby?

Hrubá stavba trvala 120 dnů od výkopu základů pro základovou desku až po stavbu opláštěného a zastřešeného skeletu domu.

A jak dlouho probíhal celý proces – od návrhu až po nastěhování?

Stavba od obhlídky místa projektantem až do vydání kolaudačního souhlasu trvala 23 měsíců (od února 2020 do začátku prosince 2021), tedy kompletně v období covid opatření a lockdownů. Asi tři měsíce prostojů byly způsobené čekáním na materiál. Dva měsíce pak zabralo čekání na potvrzení geometrického zaměření stavby a zápis do katastru nemovitostí.

Mohlo by vás zajímat: Nahlížení do katastru nemovitostí (KN) + NÁVOD

Jakou rozlohu má vás dům?

Náš bungalov má celkovou zastavěnou plochu 202 m2, z toho je 42 m2 garáž. Směrem do zahrady je terasa s plochou 72 m2.

Jak máte vyřešené vytápění?

Vytápění je řešené elektrickým podlahovým topením s topnými kabely. Dále máme fotovoltaiku s ukládáním energie do ohřevu užitkové vody – za 6 měsíců jsme vyrobili 1,92 MWh.

Máte už roční vyúčtování? Jaké jsou měsíční náklady na provoz domu?

Vyúčtování za první rok máme celkem 15.555,- Kč. Přičemž půl roku se tu ještě stavělo (extrémně se topilo kvůli vysoušení betonových podlah) a půl roku jsme v domě bydleli. Myslím, že provozní náklady za běžný rok života v domě by měly být v budoucnu okolo 20.000,- Kč (tedy cca 1.700,- Kč měsíčně). Jiné energie než elektřinu nenakupuji. Dům je napojený na novou vrtanou studnu na zahradě. Odpady jsou svedené do 3komorové odpadové jímky.

Splnila dřevostavba vaše očekávání? Rozhodli byste se dnes stejně?

Dřevostavba splnila všechna moje očekávání a představy. Kdybych stavbu začínal znovu, byla by to zase dřevostavba. Využil jsem zkušenosti, protože to není moje první dřevostavba (žil jsem předtím v typové dřevostavbě). Některé nedokonalosti, jako např. hlukovou propustnost vnitřních příček, jsme si v novém domě pohlídali a vyřešili lépe.

Vyskytlo se něco, co vás v průběhu celé stavby překvapilo?

Kromě covidu nic.

Co vám na životě v dřevostavbě vyhovuje nejvíce?

Výhodou dřevostavby je, že v ní fakticky není proces vysychání jako u zděných staveb, a život v ní je od počátku komfortnější.

Doporučili byste dřevostavbu svým známým?

Dřevostavbu doporučuji každému z důvodu rychlosti stavby a přirozenosti bydlení v hotovém domě.

Je něco, co byste vzkázal lidem, kteří zvažují bydlení v dřevostavbě?

Neváhejte, dřevostavba bude lepší, než od ní očekáváte.

Děkujeme panu Radovanovi za rozhovor a přejeme jemu i jeho rodině spokojené bydlení.


Vydáno dne:
09.03.2022

Photocredit: Radovan Smrž (se souhlasem)

3

Video: Geniální variabilní dům s posuvnými stěnami

Video, v němž navštívíte zahradní dům s posuvnými stěnami od nizozemského architekta Caspar Schols... Číst více →



Dřevěnou chatu postavil na přání majitelů ručně místní řemeslník

Dřevěná chatička, kterou postavil ručně místní řemeslník, poskytuje dost prostoru celé rodině. A pro případné návštěvy je tu zařízená maringotka. Zveme vás na návštěvu... Číst více →



Dům Edity a Jana – Jak se jim bydlí a co by dnes udělali jinak?

Jak se bydlí v nové dřevostavbě Editě a Janovi? Přečtěte si jejich zkušenosti s výstavbou a pár rad, které by poradili budoucím stavebníkům... Číst více →



Víkendová chata u Prahy je cítit láskou ke dřevu a k českému řemeslu. Její interiér vás okouzlí

Přečtěte si rozhovor s paní Karolínou a prohlédněte si fotky její úžasné víkendové chaty, kterou si s manželem postavili u Prahy... Číst více →



Zrekonstruovala starý bungalov. Postarala se, aby ji nerušili sousedé v těsné blízkosti

Původní bungalov zrekonstruovala pomocí dřevěných prvků a vdechla tak domu druhý život. Obklopuje ho divoká zahrada, která vytváří dokonalé soukromí uprostřed města... Číst více →



Chatu z černých šindelů si postavili sami s pomocí dvou místních řemeslníků

Pokud rádi přiložíte ruku k dílu, nechte se inspirovat krásnou chatou v rumunských Karpatech, kterou si majitelé téměř celou postavili vlastníma rukama... Číst více →



Video: Chatka svépomocí za 210 000 Kč je hotová do 6 měsíců. Jak na to?

Vnější část zahradní chaty s plochou necelých 23 m2 stála přibližně 210 000 Kč. Je moderní, vybavená a hotová svépomocí do 6 měsíců. Jak na to? Máme pro vás video návod... Číst více →



Poslední slova maminky si vzal k srdci. Silný rodinný příběh dal vzniknout výjimečné stavbě

Navštívili jsme unikátní několikapatrovou dřevostavbu, která ukrývá zajímavě řešený interiér s vysokými stromy, odhalenými trámy a neuvěřitelnou terasu. Prohlédněte si dům pana Zdeňka v galerii... Číst více →



Topení v energetické krizi – odborné srovnání ceny za 1 kWh kamny, elektřinou a plynem

Jak je to s topením dřevem v energetické krizi? V článku naleznete srovnání cen za 1 kWh vytápění kamny, elektřinou, plynem a ilustrační příklad výpočtu ceny 1 kWh energie... Číst více →