HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Zrekonstruovala starý bungalov. Postarala se, aby ji nerušili sousedé v těsné blízkosti

Příjemné klima přímořské Austrálie se našincům může zdát příhodné k žití, ale tamní majitelce zajímavě řešeného bungalovu to nestačilo. Nechtěla své obydlí vnímat jako dočasné řešení, preferovala něco stabilnějšího. Potřebovala místo, které by jí bylo trvale domovem a kam by se ráda vracela po dlouhých cestách.


Bungalov zrekonstruovaný dřevem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Jack Lovel

Cestování po dlouhá léta tvořilo náplň majitelčina profesního života, přičemž nastřádala řadu exotických suvenýrů. Dům, který obývá sama, se tak měl stát jakousi výstavkou vzpomínek. A byl tu ještě jeden požadavek: byť se nacházíme v Elwoodu, tedy na poměrně rušném předměstí Melbourne, žádala si větší kontakt s přírodou. Sídlo uprostřed zahrady. Prohlédněte si krásnou stavbu v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Jack Lovel

Tři generace nazpět to byla móda. Dnes spíš břemeno

První problém souvisel už se samotnou stavbou domu, tedy tzv. kalifornského bungalovu. Populární byly hlavně v 70. letech, protože byly cenově dostupné a vznikaly rychle. Teď, více než po čtyřiceti letech obývání, se však projevují i jejich neduhy. Většina z nich je zralá buď na kompletní rekonstrukci, nebo demolici. Majitelka se rozhodla pro první alternativu s tím, že právě rozsáhlý rekonstrukční zásah jí pomůže naplnit její sen.

Původní bungalov byl totiž charakterizován uzavřeným betonovým jádrem (s vedením sítí a rozvodů, koupelnou, technickým a provozním zázemím), kolem nějž se rozkládá vnější vylehčená obálka. A ta už dosluhovala. V rámci stavebních úprav se po konzultaci s architekty rozhodla jádro zachovat, ale vnější přesahy modifikovat a renovovat takovým způsobem, že se celý objekt (teď už o užitné ploše 145 metrů čtverečních) otevřel do zahrady. Jak jinak, než s pomocí dřeva.

Zahrada, která obstupuje dům

Zahrada kolem domu, který zabírá polovinu výměry podlouhlé parcely, vznikala dlouhá léta samovolně. Teď na ni ale nastoupili profesionálové, kteří pročištěním, prořezávkou a dosazením zásadně proměnili její vzhled. Dá se říct, že se postarali o to, aby z těsného okolí domu zmizely zdi. Respektive je překryla popínavá zeleň anebo skryly koruny stromů a keřů. Dům se tak stal koridorem v zeleném tunelu, který končí úsekem upravené zahrady s jezírkem. I když je to tu k sousedům vlastně jen pár metrů, jejich přítomnost vůbec nezaznamenáte. Jste ve vlastním soukromém zeleném chrámu.

Dřevo zevnitř i zvenčí

S designem zahrady maximálně souvisí i stavební rekonstrukce bungalovu. Ten totiž na své bujně zelené okolí navazuje bezrámovými okny, průhledy a volně průchozími palubami teras. Fantastickou práci při rekonstrukci odvedli tesaři a truhláři. Tmavé tvrdé australské dřevo rýsující se v trámoví nadnáší střechu a geniálně ladí se štukovou omítkou v interiéru. Kombinace hrubého a tvrdého? Je to prý zajímavý způsob, jak zachytit texturu a hru světla. Jsou tu ale ještě rohože, posuvné dveře, dřevem vykládané chodníky a pergola.

Ta se mimochodem stala ústředním námětem návrhu interiéru. Australské slunce totiž umí být velmi nepříjemné. Obvod domu se tak zahalil do krycích struktur dřevěných vertikálních překladů, které denní světlo filtrují. Lamely a ochranné pásy dřevěných lišt propouští do interiéru dostatek světla, ale tlumeného. A s tím, jak se slunce pohybuje po obloze, získává každá místnost v různé fázi dne odlišnou podobu a barevné ladění. Bungalov se tak neomrzí, protože co chvíli vypadá trochu jinak.

Původní, ale přestavěné do nové krásy

Architekti ze Splinter Society popisují projekt netradičně. Ne tím, čím je dům typický, ale raději, čím není. „Bungalov není o otevřeném plánu místností, byť je tento směr momentálně trendy.“ Majitelka si přála koncept, kde každá činnost má své místo a nežádala si okázalý průnik z kuchyně do jídelny až k obývacímu pokoji. Ocenila spíše to, že každá místnost má své intimní napojení na vnější prostor krajiny „divoké“ zahrady.

Rekonstrukce není ani o velkých architektonických gestech a dramatických zásazích do původní struktury. Plán místností zůstal nezměněn, stavební úprava je regenerovala a postihla jen po materiálové stránce. Díky dřevěnému interiéru a oknům směřujícím do zahrady tu vzniklo skutečně nevšední místo. Stavba obklopená vegetací s příjemnou atmosférou. Místo, kam se rádi budete vracet.

P.S. Řešíte stavbu, bydlení či vybavení? Navštivte Stavební veletrh ONLINE, který se uskuteční 21. – 23. ledna 2022. Veletrh přinese množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní. Počet vstupenek je limitován.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Radomír Dohnal

Vydáno dne:
16.12.2020

Photocredit: Jack Lovel

1 0

Mohlo by Vás zajímat:

NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Jednou měsíčně dostanete výběr Novinek ze světa dřevostaveb.

E-MAIL
POŠLETE MI JE