HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Čím překvapí staré dřevostavby na pobřeží Černého moře?

Pokud máte rádi písečné pláže a průzračné moře, kouzelnou atmosféru historických měst, chutné jídlo a lahodné víno, je pro vás bulharské pobřeží tím pravým místem na dovolenou. Představíme vám dvě města, kde se snoubí přímořská a historická atmosféra, a na rozdíl od typických převážně kamenných nebo zděných přístavních městeček a letovisek Řecka či Chorvatska zde najdete v hojném počtu originální dřevěné stavby.


Černomořská architektura
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: pansy burke

Nesebar – perla Černého moře

Nesebar je starobylé bulharské město a v současnosti jedna z hlavních turistických destinací na pobřeží Černého moře; leží 30 km severovýchodně od Burgasu. Městu se často přezdívá perla Černého moře.

Historie Nesebaru sahá do starověku a dodnes se zachovalo velké množství památek z dob antiky a středověku. Nachází se tu velké množství architektonicky cenných církevních staveb včetně části městského opevnění. Původní město založili Řekové na 850 metrů dlouhém ostrově, který byl později spojen s pevninou asi 300 metrů dlouhou šíjí. Historicky se jedná o možná nejstarší dochované trvale obydlené sídlo v dnešním Bulharsku.

Středověké chrámy a zatopené hradby

Od roku 1983 je Nesebar součástí světového dědictví UNESCO. Možná i díky tomu se v posledních letech proměnil v jeden velký jarmark, kde zachovalou středověkou krásu dřevěných domů a tajemných chrámů poněkud zastiňují stovky stánků s turistickým sortimentem. Ale chrámy naštěstí zůstaly a jejich prohlídka je opravdu nezapomenutelným zážitkem.

Dnes je město rozděleno na Staré město, ležící na ostrově, a Nové město, rozkládající se na pevnině. Původní velikost ostrova byla mnohem větší, stoupající hladina moře však způsobila zatopení některých jeho částí. Pod vodou zde jsou dodnes vidět hradby.

Originální dřevěné domy

Nesebar není příliš velký, přesto na každém kroku překvapuje skvostnou architekturou. Kromě kostelů, pozůstatků hradeb a věží tu najdeme velkou část z původní středověké dlažby, ruiny správních budov a mnoho dalšího. K vidění je také zhruba osmdesát domů z doby bulharského národního obrození. Jejich přízemí tvoří silné kamenné zdi z místního kamene. Sloužilo jako sklad, chlév, vinný sklípek nebo k ochraně obyvatel před vedrem za horkých letních dní. Horní patra jsou ze dřeva a přesahují patro spodní, což je typickým architektonickým znakem zdejších dřevostaveb.

Důvod odstupňovaných pater

Hlavním důvodem netradiční konstrukce byl nedostatek prostoru k zastavění, bylo ho málo a byl drahý. Proto se postavilo přízemí skromnějších rozměrů a dřevěnými konzolami se potom vyšší patra rozšířila na větší užitnou plochu. Některé domy byly i několikapatrové a každé patro bylo tímto způsobem odstupňované. V úzkých uličkách se tak stávalo, že protější domy se téměř dotýkaly střechami. Prohlédnout si je můžete na fotografiích v galerii.

Sozopol

Jedno z nejkrásnějších měst na bulharském pobřeží Černého moře má velmi dlouhou historii. V současnosti je známo nejen pro své nádherné černomořské pobřeží, ale i jako centrum kultury a umění. Proti Nesebaru je o trochu méně turistické.

Sozopol založili milétští Řekové tehdy pod názvem Apollonia. Město bohatlo především na výrobě uměleckých předmětů ze zlata, stříbra a mramoru, ale vzkvétal zde i obchod – například s vyhlášeným bulharským vínem, které jistě stojí za ochutnání.

Město spásy

Ve 4. a 5. století význam přístavu vzrostl, město dostalo také nový název Sozopolis, což znamená město spásy. Tento název nezískalo pro nic za nic: město bylo známé svým přístavem, kde je většinou velmi klidné moře, a proto pod jeho ochranu spěchaly za bouřlivého počasí desítky lodí.

Kouzelné staré město

Staré město je nejmalebnější a nejzajímavější částí Sozopolu. Téměř dvě stovky starých domů reprezentuje typický architektonický černomořský styl 19. století. První podlaží domů je kamenné a druhé podlaží, opět přesahující první, je postaveno ze dřeva. Mapu nechejte klidně doma, zkuste se jen tak toulat uličkami mezi starobylými domy, hledat ty nejkrásněji zdobená okna a dřevěné dveře, prohlížet si obchůdky s barevnou keramikou nebo navštivte galerie s obrazy místních umělců. A den můžete zakončit třeba v některé z mnoha romantických vináren či restaurací přímo na útesech.

Pojďte s námi obě tato působivá černomořská města navštívit. Dnes si je alespoň na dálku můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Vydáno dne:
01.09.2019

Photocredit: pansy burke

0

Historie dřevostaveb: odjakživa reagují na trendy své doby

Historie a vývoj staveb ze dřeva. Jak se měnily v posledních stovkách let?.. Číst více →



Malý exkurz do moderní historie dřevostaveb

Jaké dřevostavby se stavěly kdysi, nebo dnes staví za našimi hranicemi? Dozvíte se v článku... Číst více →



Fascinující dřevěné kostely, které přečkaly staletí

Dřevěné sakrální stavby mají bohatou a zajímavou historii. Jejich konstrukce může být roubená, rámová nebo hrázděná. Podívejte se na tradiční dřevěné kostely z celého světa, které rozhodně nejsou kýč... Číst více →



Velkolepý celodřevěný kostel – takový je jedině Gol

Poznejte krásu vikinského kostela z Norska. Následující článek popisuje nejen jeho historii, ale také jeho stavební provedení... Číst více →



Neobyčejná malá prázdninová chata na louce u lesa

Neobyčejná prázdninová chatka stojící na louce u lesa vás v okamžiku přenese z hluku velkoměsta do uklidňujícího ticha okolního lesa. Navštivte ji dnes s námi a načerpejte inspiraci... Číst více →



Nezvyklé dřevěné domy pastevců lákají k návštěvě Velike Planiny ve Slovinsku

Nahlédněte s námi do života slovinských pastýřů krav, kteří léto trávili ve stříbrných dřevěných salaších na Velike Planině... Číst více →



Minimalistický horský bivak ve slovinských horách vás ohromí ladností i funkčností

Prohlédněte si zblízka horský bivak s elegantním designem a funkčním dřevěným interiérem. Útočiště v něm horolezci hledají už čtyři roky... Číst více →



Dovolená v Chorvatsku jinak – přímořské bungalovy šetrné k životnímu prostředí

Nekomplikovaný přístup, v rámci kterého vzniká dřevostavba z předchystaných prefabrikátů, má minimální uhlíkovou stopu. Prohlédněte si plážové eko domky v Chorvatsku... Číst více →



Prázdninový dvojdomek umístěný 80 metrů nad mořem

Prázdninový dům na pobřeží se zrodil ve výšce 80 metrů nad mořem. Dřevostavba stoupající na kopci Lagunilla je určená pro dvě osoby s celkovou plochou 45 metrů čtverečních... Číst více →



Mladý pár si přál zapustit kořeny. Našel dokonalý pozemek a postavil si dům s úchvatným výhledem

Plážový dům pro trávení volného času a trvalé bydlení v budoucnu. Jak si s takovým plánem mladý pár poradil, si přečtěte v našem článku... Číst více →