HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Většina řemeslníků používá vruty špatně. Nedomýšlí přitom důsledky

Když dva dělají totéž, není to totéž. Vruty do dřeva sice můžete vybírat ze široké škály, nicméně s výběrem musíte být obezřetní. Ne každý vrut totiž můžete použít pro všechny materiály a konstrukce. A že se ve vrutech tak úplně nevyznáte? Nevadí. Podívejte se, kdy a jaký vrut použít, abyste si práci co nejvíce ulehčili a zároveň se nemuseli bát, že vám dílo spadne na hlavu.


Výběr správného vrutu má zásadní vliv na průběh práce i výslednou stabilitu stavby
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ondřej M. (se souhlasem)

Jak je to s předvrtáváním?

Kromě síly, kterou vrut ve spoji snese, jsou důležitým parametrem i tzv. odstupové vzdálenosti. Každý výrobce uvádí jiné hodnoty, podle kterých lze rozeznat, jak dobře je vrut promyšlený. Tyto hodnoty udávají mez, při jejímž překročení už dřevo může začít praskat. Jednoduše řečeno, čím menší povolené vzdálenosti, tím je vrut lepší. Důležité jsou nejen hodnoty pro odstupy mezi vruty, ale také pro vzdálenosti od hran.

Menších vzdáleností lze dosáhnout pomocí předvrtání. To však samozřejmě zvyšuje pracnost. Ty nejvýkonnější vruty na trhu umožňují i bez předvrtání minimální vzdálenosti. Třeba jen 3x průměr vrutu. A to díky konstrukci samotného závitu nebo pomocí speciální vrtací špičky. Rozdíly mezi různými vruty tedy lze poznat nejen podle toho, jak snadno jdou zašroubovat, ale také podle míry rozpraskání dřeva v okolí spoje.

Evropská unie stanovila, jak mají vypadat vruty na českém trhu

Pokud se nepřidržujete žebříku, rázový utahovák nepotřebujete

Na stavbách se často používá rázový utahovák se záměrem usnadnit šroubování. Síla, která je zapotřebí pro udržení stroje v ruce, není příliš vysoká. Navíc lze díky němu zašroubovat do dřeva vruty větších průměrů a délek i bez předvrtání. Na druhou stranu rázy při procházení závitu dřevem více zatěžují dřevní vlákna, čímž je zvýšeno riziko praskání. Při použití vrutu blízko okraje dřeva může dojít i k odštípnutí nebo podélnému prasknutí dřeva. To samozřejmě snižuje funkčnost spoje.

Tělo vrutu je rázy také namáháno. Hrozí tak ustřižení vrutu nejen při samotném šroubování, ale i později v hotovém spoji vlivem mikroskopických defektů. Použití elektrických nebo akumulátorových šroubováků je oproti utahováku jistější cestou, jak vrut do dřeva rovnoměrně vpravit. U správně konstruovaných vrutů je k zašroubování potřeba znatelně nižší síla. Pokud se tedy jednou rukou nepřidržujete žebříku, rázový utahovák vůbec nepotřebujete.

Kdy použít konkrétní typ závitu, hlavy nebo pohonu?

Výběr správného vrutu má zásadní vliv na průběh práce i výslednou stabilitu stavby. Při různých montážích a aplikacích je zapotřebí použít různé typy závitů, hlav či pohonů.

Konstrukce závitů

Prvním typem závitů je částečný závit. Jeho závitová konfigurace pokrývá pouze část délky vrutu. Tato struktura umožňuje rychlý a efektivní záběr do měkkých materiálů, jako je dřevo. Díky omezenému množství materiálu ve zpětném závitu je manipulace s tímto typem vrutu pohodlnější a zároveň se minimalizuje riziko rozštípnutí či prasknutí dřeva. Částečný závit se často využívá v situacích, kdy je zapotřebí rychle a spolehlivě spojit dřevěné komponenty.

Naopak celozávitový vrut představuje robustnější variantu. Závit pokrývá téměř celou délku vrutu, což zajišťuje vynikající pevnost a stabilitu spoje. Tento typ závitu nachází uplatnění tam, kde je klíčové dosáhnout maximální nosnosti a odolnosti. Příkladem může být montáž nosných prvků ve stavebnictví nebo vytváření pevných spojů ve dřevěných konstrukcích, kde je nezbytná dlouhodobá a spolehlivá pevnost spoje.

Další variantou je dělený závit, který najde své využití zejména v situacích, kde je potřeba spojovat měkčí materiály, například plast. Tento typ závitu vyniká tím, že minimalizuje nadměrné namáhání a rozpínání materiálu, čímž snižuje riziko trhání či poškození. Dělený závit je ideální volbou pro situace, kdy je třeba zajistit pevný spoj v materiálu, který by mohl být náchylný k deformacím či poškození při použití jiného typu závitu.

Typ hlavy

Pokud chcete dosáhnout zajišťovacího efektu spojeného s ochranou povrchu, ideálním řešením jsou talířové hlavy. Tyto hlavy poskytují vynikající kombinaci funkčnosti a ochrany. Ocitnete-li se v situaci, kde jsou požadavky na fixaci méně výrazné, můžete zvážit použití válcových hlav. Ty mají široké spektrum využití a jsou často preferovány tam, kde není nutné extra silné upevnění. Pro vyšší míru flexibility se osvědčily kombinované hlavy. Tyto univerzální hlavy umožňují různou míru fixace a jsou ideální pro situace, kdy potřebujete upravit způsob montáže podle konkrétních okolností. Neměli byste přehlédnout ani zápustné hlavy, které nabízejí nejen efektivní zajištění, ale také umožňují zanořit spoj do materiálu, což je užitečné zejména, pokud chcete povrch hladký.

Typ pohonu

Pohon typu Pozidriv, podobně jako Phillips, patří mezi ty nejčastěji využívané. Jeho tvar umožňuje efektivní přenos síly ze šroubováku na vrut, což usnadňuje práci. Tento typ pohonu je oblíbený pro svou univerzálnost, avšak pro větší dimenze je zde nedostatečný přenos sil a časté protáčení bitu v hlavě. Využívá se například při montáži nábytku. Pohon Torx nabízí vyšší odolnost a stabilitu. Je skvělý pro přenos síly i u větších vrutů, kvůli velkým vůlím mezi bitem a drážkou může přesto docházet k protáčení. Pohon Torx je často preferovanou volbou tam, kde se požaduje spolehlivý a odolný spoj. Pohon typu AW má své uplatnění při montážích nábytku a strojů. Jedná se o inovovanou verzi Torxu s většími dosedacími plochami a menší vůlí v uložení, díky čemuž je přenos síly dostatečný i pro velké rozměry vrutů. Minimalizuje protáčení bitu, vrut na bitu drží nasazený i bez magnetu. Tento typ pohonu je oblíbený mezi řemeslníky a techniky, kteří vyžadují precizní a spolehlivý spoj.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Kombinace prvků, které vedou k ideálním výsledkům

Využití různých kombinací prvků u vrutů vede k dosažení optimálního výsledku a zajištění nejlepšího spoje pro danou aplikaci. Nejrůznější kombinace přináší specifické výhody a vlastnosti. Zde jsou příklady těchto kombinací:

Talířová hlava s částečným závitem: Tato kombinace je skvělá pro pevné stažení masivních prvků dřevěných konstrukcí. Talířová hlava poskytuje rovnoměrnou distribuci tlaku a minimalizuje riziko zanechání otisků na povrchu. Částečný závit umožňuje rychlý a efektivní záběr do měkkých materiálů, jako je dřevo.

Celozávitový vrut s válcovou hlavou: Tato kombinace je uplatňována především pro zpevnění oslabených konstrukcí. Používá se jako protismykový vrut, který zamezuje praskání trámu v podélném směru jeho délky. Dále se využívá pro zpevnění dřevěných prvků v podpoře, kde je vyšší riziko otlačení. 

Kombinovaná hlava s AW+RW pohonem (označován také jako Würth): Tato volba nabízí univerzální využití a vysokou odolnost. Kombinovaná hlava umožňuje použití různých typů šroubováků. Pohon AW+RW přináší větší odolnost proti sklouznutí a lepší přenos síly. Tato kombinace může být výbornou volbou pro různé montáže, kde je důležitá flexibilita a spolehlivost spoje.

Zápustná hlava s částečným závitem: Pokud řešíte montáž menších dřevěných prvků, zápustná hlava s částečným závitem může být skvělou volbou. Přestože zápustná hlava neumožňuje tak pevné stažení, zanořuje se do materiálu. To přispívá k estetickému a hladkému povrchu. 

Různé kombinace vrutů si můžete prohlédnout v galerii.

Vydáno dne:
14.09.2023

Photocredit: Ondřej M. (se souhlasem)

17

Aku vrtačka nebo aku šroubovák? Tipy pro jejich výběr

Péče o dům i byt přináší i různé opravy. Vaší kamarádkou v akci se proto stane aku vrtačka. Máte pocit, že se v aku vrtačkách nevyznáte? Nevíte, jakou vybrat? Poradíme vám... Číst více →



Co patří do základní výbavy domácího kutila? Nářadí, bez kterého se neobejdete

Jednoduchý přehled nejpotřebnějšího vybavení pro domácí dílnu. Postačí kladivo a pár hřebíků, nebo potřebujeme v dílně něco více?.. Číst více →



Vruty do dřeva – spojujeme různé typy dřevěných konstrukcí

Vyznáte se ve vrutech? V následujícím článku se dozvíte, kde všude se vruty v oblasti dřevostaveb využívají, z čeho se skládají nebo z jakého materiálu se vyrábí... Číst více →



Hřebíky – typy podle způsobu použití. Znáte je všechny?

Hřebíky jsou nejrozšířenějším spojovacím materiálem. Jednotlivé hřebíky se liší tvarem hlavičky nebo dříku. Podívejte se na jednotlivé typy. Znáte je všechny?.. Číst více →



Jak probíhá staveništní montáž dřevostavby – postup, zásady a instalace

Víte, jak se staví moderní rámové dřevostavby? Ukážeme si postup staveništní montáže nejen to. Přidáme také informace o rozvodech instalací mezi dřevěnými nosnými prvky... Číst více →



4 důvody, proč jsou pro založení dřevostavby lepší zemní vruty než beton

Co je to zemní vrut a opravdu se hodí pro založení dřevostavby? Přečtěte si, jaké jsou výhody zemních vrutů a na co všechno je možné je využít... Číst více →



Některé stropy jsou tikající časovaná bomba. Málokdo si uvědomuje rizika

Jak zavčas předejít nebezpečnému a finančně náročnému zhroucení stropní konstrukce?.. Číst více →



Na český trh se dostaly vruty dvojí kvality. Lidé si neuvědomují míru rizika

Výběr toho správného vrutu dokáže ušetřit spoustu práce a času. I přesto řešíme spojovací materiál často až na poslední chvíli... Číst více →



Odpovědi na komentáře k článku: Na český trh se dostaly vruty dvojí kvality

Rozhodli jsme se zareagovat na komentáře k našemu článku o dvojí kvalitě vrutů. Jak je to s ní doopravdy a může o tom psát i žena?.. Číst více →



Evropská unie stanovila, jak mají vypadat vruty na českém trhu

Nejdříve rum a pomazánkové máslo, teď má Evropská unie starost také o to, jak vypadají vruty prodávané na českém trhu... Číst více →