HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Evropská unie stanovila, jak mají vypadat vruty na českém trhu

Nejdříve rum a pomazánkové máslo, teď má Evropská unie starost také o to, jak vypadají vruty prodávané na českém trhu. Je tahle starost jen zbytečná byrokracie nebo má důležité opodstatnění? Vruty nejsou příliš viditelnou částí stavby a proto je jim věnována snížená pozornost. Pokud jsou ale zvoleny nebo ukotveny špatně, mohou být nebezpečné. A to je problém. Znamená to, že budeme muset kupovat už jen vruty s certifikací od EU?


EU zavedla přísné normy na výrobu vrutů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Purest (Pixnio)

Dvojí kvalita vrutů

Vaše vruty nejsou dostatečně dobré, pokud nemají schválení od Evropské unie. Přesněji řečeno nesplňují přísné normy, které uvádí ETA (Evropské technické posouzení). Jedná se o komandovaní ze strany EU nebo o logické požadavky na kvalitu, které dávají záruku, že vám dům nespadne na hlavu? Zájem o dřevostavby v posledních letech značně stoupl. V loňském roce byl každý sedmý dům konstruovaný právě jako dřevostavba. Úměrně s tím roste také poptávka po kvalitních vrutech do dřeva.

Stejně jako by nikdo nechtěl použít u zděného domu bláto místo malty, u dřevostavby by nikdo neměl chtít používat nekvalitní levné vruty. Některé vruty, které se běžně prodávají, však nesplňují normy stanovené ETA. Tak se na trhu vyskytují vruty dvojí kvality: levné šunty a vruty s certifikací ETA. Podobně jako nechceme dvojí kvalitu potravin, neměli bychom podporovat ani dvojí kvalitu vrutů.

Levné šunty z východu vs. evropská kvalita

Rozeznat kvalitní vrut od toho nekvalitního není nic jednoduchého. Obzvláště pro laiky. Situaci neulehčuje ani fakt, že jsou nekvalitní vruty k dostání jak v malých obchodech, tak ve velkých hobby marketech. Vruty jsou přitom u staveb nejrůznějšího typu neopomenutelným spojovacím materiálem, tudíž na kvalitě záleží. Levnější vruty bez certifikace mohou být méně odolné a pevné. Použití nekvalitních vrutů zvyšuje riziko selhání konstrukce. Mohou se například snadněji vytrhnout, což může způsobit vážné problémy.

Tyto vruty jsou také náchylnější ke korozi, která vede k oslabení spojů. Levné vruty mohou být méně přesné nebo spolehlivé. To často prodlužuje čas potřebný na instalaci. V opozici k nekvalitním výrobkům jsou kvalitní vruty s certifikací ETA. Za zmínku stojí například vruty z Německa, které mají dlouholetou tradici ve stavebnictví a technických inovacích. Německé vruty se vyznačují vysokou kvalitou, spolehlivostí a odolností vůči nejrůznějším podmínkám.

Jsou nejdražší vruty do dřeva také těmi nejkvalitnějšími? Porovnejte si kvalitu a cenu vrutů například zde.

Jak rozpoznat šunty od kvalitních vrutů?

Nejvýkonnější vruty na trhu si zakládají na velmi ostré špičce a speciální geometrii závitu na jeho samotném začátku, která minimalizuje praskání dřeva. Velmi chytrým vylepšením je asymetrický závit, díky kterému jsou síly pro zašroubování minimalizovány a naopak únosnost maximalizována. Integrovaná stopková fréza ke konci závitu je nejnovější inovací, která řeší slabé místo každého vrutu, jímž je právě rozhraní mezi stopkovou frézou a koncem závitu. Funguje skvěle a vylepšuje celkovou rychlost šroubování. Kvalita vrutu záleží také na typu hlavy a pohonu. Na obrázku je dále vidět potřebný bit. Na konkrétní ukázky toho, co má kvalitní vrut mít, se podívejte v galerii.

Rozpoznání kvalitního vrutu může být pro laika obtížné. Tady je několik tipů, na které se můžete zaměřit:

Materiál: Kvalitní vruty jsou obvykle vyrobeny z vysokohodnotných materiálů, jako je uhlíková, nerezová nebo zinková ocel. Některé aplikace mohou vyžadovat jiné specifické typy materiálů kvůli odolnosti vůči korozi nebo mechanickým zátěžím.

Závitování: Závitování je důležité pro snadné zasunutí vrutu do dřeva. Kvalitní vruty mají hladký a rovnoměrný závit, který usnadňuje zasunutí a snižuje riziko poškození.

Konstrukce hlavy: Hlava vrutu může mít různé tvary a styly v závislosti na konkrétní aplikaci. Měla by být dostatečně pevná a stabilní, aby zajistila správné spojení.

Délka a průměr: Správná délka a průměr vrutu jsou klíčové pro úspěšné spojení materiálů. Věnujte pozornost tomu, zda jsou správně označeny na obalu a zda odpovídají vašim požadavkům.

Zinkování nebo povrchová úprava: Kvalitní vruty mohou být pokryty ochranným zinkováním nebo jiným druhem povrchové úpravy, která zvyšuje odolnost vůči korozi a zlepšuje estetický vzhled.

Cena: Cena sice není vždy jednoznačným ukazatelem, velmi levné vruty však zpravidla mívají horší kvalitu. Investice do kvalitních vrutů může z dlouhodobého hlediska ušetřit čas a potenciální problémy.

Certifikace a standardy: Některé vruty mohou splňovat určité standardy nebo certifikace, což může být indikátorem jejich kvality. Příkladem je právě certifikace ETA.

Na konkrétní ukázky kvalitních vrutů se podívejte v galerii.

Vruty do dřeva – spojujeme různé typy dřevěných konstrukcí

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Evropská certifikace a vruty

Certifikace je důležitou součástí světa spojovacího materiálu. Každý konstrukční vrut by měl mít jasně deklarované vlastnosti, za které výrobce ručí. Certifikace ETA, která dosáhla uznání také mimo EU, sjednocuje zkušební postupy a díky tomu lze parametry vrutů porovnávat. Vruty bez této certifikace mohou mít sice různé atesty, ale nelze u nich zaručit, že byly ověřeny podle jednotných postupů, a proto je spolehlivost těchto hodnot menší. ETA certifikace zároveň výrobce zavazuje průběžně testovat vruty během výroby, a i díky tomu je tak pro koncového uživatele hodnověrnou zárukou kvality.

Vydáno dne:
09.10.2023

Photocredit: Purest (Pixnio)

21

Aku vrtačka nebo aku šroubovák? Tipy pro jejich výběr

Péče o dům i byt přináší i různé opravy. Vaší kamarádkou v akci se proto stane aku vrtačka. Máte pocit, že se v aku vrtačkách nevyznáte? Nevíte, jakou vybrat? Poradíme vám... Číst více →



Co patří do základní výbavy domácího kutila? Nářadí, bez kterého se neobejdete

Jednoduchý přehled nejpotřebnějšího vybavení pro domácí dílnu. Postačí kladivo a pár hřebíků, nebo potřebujeme v dílně něco více?.. Číst více →



Vruty do dřeva – spojujeme různé typy dřevěných konstrukcí

Vyznáte se ve vrutech? V následujícím článku se dozvíte, kde všude se vruty v oblasti dřevostaveb využívají, z čeho se skládají nebo z jakého materiálu se vyrábí... Číst více →



Hřebíky – typy podle způsobu použití. Znáte je všechny?

Hřebíky jsou nejrozšířenějším spojovacím materiálem. Jednotlivé hřebíky se liší tvarem hlavičky nebo dříku. Podívejte se na jednotlivé typy. Znáte je všechny?.. Číst více →



Jak probíhá staveništní montáž dřevostavby – postup, zásady a instalace

Víte, jak se staví moderní rámové dřevostavby? Ukážeme si postup staveništní montáže nejen to. Přidáme také informace o rozvodech instalací mezi dřevěnými nosnými prvky... Číst více →



4 důvody, proč jsou pro založení dřevostavby lepší zemní vruty než beton

Co je to zemní vrut a opravdu se hodí pro založení dřevostavby? Přečtěte si, jaké jsou výhody zemních vrutů a na co všechno je možné je využít... Číst více →



Některé stropy jsou tikající časovaná bomba. Málokdo si uvědomuje rizika

Jak zavčas předejít nebezpečnému a finančně náročnému zhroucení stropní konstrukce?.. Číst více →



Na český trh se dostaly vruty dvojí kvality. Lidé si neuvědomují míru rizika

Výběr toho správného vrutu dokáže ušetřit spoustu práce a času. I přesto řešíme spojovací materiál často až na poslední chvíli... Číst více →



Většina řemeslníků používá vruty špatně. Nedomýšlí přitom důsledky

Vruty do dřeva můžete vybírat ze široké škály, s výběrem ale musíte být obezřetní. Ne každý vrut totiž lze použít pro všechny materiály a konstrukce... Číst více →



Moderní kotvení nadkrokevních izolací a provětrávaných fasád. Hlavní roli hrají vruty do dřeva

Moderní způsob kotvení nadkrokevní izolace či provětrávané fasády spočívá v použití vrutů. Jak se liší aplikace vrutů v měkké a tuhé izolaci?.. Číst více →