Z jednoho stromu postavili bezezbytku hřiště a kiosek. Využili kůru, mízu i listí
HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Z jednoho stromu postavili bezezbytku hřiště a kiosek. Využili kůru, mízu i listí

Napadlo vás někdy, že samotné stromy představují mistrovské architektonické kousky nesoucí samy o sobě úžasné struktury, tvary a nápady? Tak přesně s touhle myšlenkou si rozhodl pohrát tým architektů při tvorbě projektu prodejního kiosku v populárním uměleckém a přírodním parku Virginia B. Fairbanks Art & Nature Park ležícím v americké Indianě.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Anders Berensson Architects (se souhlasem)

Jeden strom, spousta radosti

Stěžejním stavebním prvkem pro celý projekt byl více než 30 metrů vysoký liliovník tulipánokvětý, který je mimochodem státním stromem Indiany a je populární pro svou krásu, úctyhodné rozměry a úžasnou tvrdost svého dřeva. Architekti našli jeden konkrétní exemplář právě v lesích Indiany a pokusili se ho bezezbytku využít, a ještě k tomu zachovat jeho jedinečný vzhled. Prohlédněte si unikátní dřevěnou konstrukci v naší galerii.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Anders Berensson Architects (se souhlasem)

Cílem projektu bylo vytěžit ze stromu to nejlepší a udělat z něj součást jednoho z nejlepších uměleckých parků ve Spojených státech. Zároveň se ale tvůrci snažili pracovat s jedinečným zdrojem co nejšetrněji a zachovat jeho původní podobu. Projekt tak dostává i určitý pedagogický rozměr, který nabádá dnešní generace zacházet se zdroji s respektem a rozvahou, a snaží se také trochu bořit mýtus, že pro tvorbu něčeho nového je vždy potřeba obětovat něco starého.

Zachovejme podobu zdroje

Zvolený strom si tak v podstatě i v novém využití zachoval svou jedinečnou charakteristiku. Pokácený velikán byl šetrně převezen do parku, kde se stal jakýmsi vodorovným nosníkem celé nové konstrukce, a právě to mu dovolilo zachovat si svůj unikátní vzhled.

Odstraněna byla kůra stromu, aby se zabránilo jejímu případnému pádu na návštěvníky parku. Při vysoušení dřeva není možné proces odpadávání kůry nijak zastavit a mohl by způsobovat riziko, proto zde nebyla jiná možnost. Nicméně kůra byla odstraněna velmi šetrně a vznikly z ní šindele s dlouhou životností, které byly později použity na zakrytí samotného stánku.

  Mohlo by vás také zajímat:

Maximální šetrnost

Ze zbývajícího dřeva pak byly vytvořeny veškeré další prvky projektu: konstrukční podpěry, sloupy a sloupky pro samotný kiosek, houpačky zavěšené na kmeni i židle a stolky umístěné pod konstrukcí, na nichž budou svítidla vyrobená z oloupané kůry. Park je oblíbený zejména mezi školními dětmi, proto jsou signifikantním prvkem nové stavby právě houpačky zavěšené v bývalé koruně liliovníku.

Ale ani tímto maximálním využitím nápady nekončí, a tak architekti dokázali ještě lisované květy a listy stromu zužitkovat jako dekoraci prodejního stánku. Ze šťávy extrahované z kůry vznikl dokonce sirup, který se bude v kiosku prodávat. Jedná se opravdu o příklad mimořádně šetrného projektu k životnímu prostředí.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Kateřina Petríková

Vydáno dne:
23.04.2022

Photocredit: Anders Berensson Architects (se souhlasem)

1

Mohlo by Vás zajímat:

NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Jednou měsíčně dostanete výběr Novinek ze světa dřevostaveb.

E-MAIL
POŠLETE MI JE