HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Stromy, které v Evropě možná už neuvidíte

Viděli jste někdy Dračí strom neboli Dračinec ve volné přírodě na vlastní oči? Mnozí z nás jej možná pěstují zmenšený doma v květináči, ale ve volné přírodě patří k ohroženým druhům, stejně jako stovky dalších. Jak moc nám v Evropě mizí rostliny, keře a stromy a jak se dají zachránit? To se dozvíte v následujících řádcích o pěti vymírajících dřevinách Evropy.


Ohrožené druhy stromů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Denis.prévôt

Jistě znáte červené knihy a seznamy ohrožených druhů zvířat, které upozorňují na všechny gorily, želvy – karety a nosorožce, které si pravděpodobně v nejbližších desetiletí zcela vyhubíme. Existují však takové seznamy také pro naši flóru? Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) vydává právě takové spisy. Ukazují nám, se kterými dřevinami se můžeme začít loučit, tedy pokud se nezačneme hodně snažit. Seznamme se právě s takovými třemi listnatými a dvěma jehličnatými stromy, abychom věděli, na které dřeviny se při procházkách Evropou soustředit. Jejich fotografie si můžete prohlédnout také ve fotogalerii.

1) Dračinec (lat. Dracaena)

Velmi pomalu rostoucí listnatý strom zvaný Dracaena patří k tzv. endemitům, tedy těm, kteří rostou jen na jednom místě planety. Výhru být tímto územím získaly Kanárské ostrovy a Madeira. Nejvyšší exemplář tohoto ohroženého stromu vyrostl do výšky 17 m a místní ho nazývají El dago milenario, tedy tisíciletý drak.

Dračinec kromě jiných specifik nevytváří klasické letokruhy a stáří stromu se odhaduje podle rozložení větví. Taky Vás zajímá, proč se vlastně jmenuje tak, jak se jmenuje? Své jméno získal podle skutečnosti, že mu na místě odlomené větve začnou vyrůstat vždy dvě nové, jako pohádkovému draku hlavy. A tak nebylo o čem váhat a Dračinec byl na světě. Teď jen, aby tu s námi ještě nějakých pár desetiletí či staletí zůstal.

Dendrochronologie: Počítání letokruhů stromu není jen hra pro děti

2) Pikonie ztepilá (lat. Picconia excelsa)

Nebudeme přejíždět na mapě nikam daleko, když si představíme další ohrožený druh dřevin, a tím je Pikonie ztepilá. Stejně jako Dračinec roste na Kanárských ostrovech a na Madeiře. Tedy zatím. Dorůstá 10-15 metrů a jejími plody jsou temně modré peckovice.

Na škále ohroženosti patří Pikonie ke zranitelným dřevinám. Ve volné přírodě ještě najdeme dostatek stromů tohoto druhu, ale pomalu a jistě mizí stanoviště, na kterých by mohly růst stromy nové. Přitom má na první pohled tak obyčejné listy, jako každá druhá hruška na naší zahradě.

3) Borneo teak (lat. Intsia bijuga)

Velmi oblíbený u těžařů a výrobců dřevěných podlah a interiérů. A asi právě proto najdeme Borneo teak ve skupině zranitelných dřevin, na jejichž počty musíme začít dávat pozor. Díky vysoké tvrdosti dřeva, výborné stabilitě, dlouhé životnosti a téměř nulové potřebě chemického ošetření dřeva se Borneo teak rychle dostal do hledáčku milovníků dřevěných výrobků. Specifikem tohoto druhu stromu je jeho červenohnědé zbarvení používané k přírodnímu barvení. Kůra a listy se také často používají v tradičním léčitelství.

Další zvláštností stromu Borneo, dorůstajícího až do výšky 40 či 50 metrů, je množství jeho názvů. Zatímco latinské označení Intsia bijuga je standardně používáno celosvětově, v anglofonních zemích mu říkají Merbau, jinde zase Ipil, Kwila a na Filipínách dokonce Taal.

Podle organizace Greenpeace dochází na mnoha místech planety k nezákonnému vytěžování ipilového dřeva, většina materiálu se pak dováží ve velkém do Číny, kde jsou velmi mírná dovozní pravidla. Snahou Greenpeace je zastavit nelegální obchod s tímto dřevem. Uvádí se, že při současné míře těžby neuvidíme naživo Borneo teak už za 35 let!

Jak starý je nejstarší strom celé Evropy?

4) Smrk omorika (lat. Picea omorika)

Známý též jako Smrk Pančičův. Na mapě se tentokráte vydáme na východ od naší země a tento vzácný druh smrku najdeme v západním Srbsku a východní Bosně, a to jen na asi 60 hektarech půdy. Na rozdíl od předchozích dřevin patří smrk omorika k otužilejším kusům. Roste ve výškách kolem 600-800 m nad mořem a nevadí mu ani kyselá či písčitá půda. Tento stálezelený jehličnan poznáme podle modrozelených spodních částí jehel.

A víte, proč bychom si mimo jiné neměli nechat tento strom vyhynout? Je to jeden z mála smrků, který dokáže růst i ve velmi znečištěném ovzduší. V posledních letech se stává čím dál oblíbenější pro umělou výsadbu jako okrasný strom. V divoké přírodě však patří do skupiny ohrožených dřevin.

5) Jeřáb sudetský (lat. Sorbus sudetica)

Abychom zabrousili také do našich luhů a hájů, představíme si dřevinu, která je u nás podle zákona 395/1992 Sb. k zákonu o ochraně přírody a krajiny označena jako kriticky ohrožená.

Jeřáb sudetský je endemitem, tedy dřevinou rostoucí pouze na jednom území planety, a to v Krkonoších a sečteno bylo jen 150 jedinců. Z polské strany jen jeden. Při procházkách příhraničními horami bychom na něj však narazili jen ztěžka. Roste hlavně v příkrých srázech a lavinových oblastech. Jeho rudě červené bobule by nás však mohly zaujmout alespoň a dálku. Jeřáb sudetský však hledejte spíše při zemi, keřovitá forma dorůstá jen do výšky 2 metrů, ta stromovitá o metr více.

Nejstarší, nejvyšší, nejširší a největší stromy světa

Viděli jste nějaký z ohrožených druhů dřevin na vlastní oči? Podělte se o své zážitky v diskuzi nebo nám zašlete fotografie na redakce@drevostavitel.cz.

Vydáno dne:
07.04.2018

Photocredit: Denis.prévôt

10

Citáty a přísloví o stromech

K oslavě Mezinárodního dne stromů jsme pro vás vybrali několik moudrých slov, která inspirují, nerezaví a někdy pobaví, nebo poučí... Číst více →



Stezka korunami stromů (tip na výlet)

Chystáte se v létě na Lipno? Pak nesmíte vynechat stezku korunami stromů. Podívejte se do fotogalerie, co vás čeká... Číst více →



Stezka korunami stromů v Krkonoších (Tip na výlet)

Víte, že je nově otevřená vyhlídková stezka v Krkonoších? Neváhejte a jeďte se podívat na úchvatný výhled na Krkonošský národní park!.. Číst více →



Domy ve stromech: Rady a inspirace, jak si jej postavit na vlastní zahradě

Dívat se z výšky na svět a mít hvězdy jen pro sebe? Stačí se přestěhovat do tzv. Tree house. Jak vypadají moderní domy v korunách stromů a můžete si jeden postavit u vás na zahradě?.. Číst více →



Video: Kácení stromů nechte raději na odbornících

Kácení stromů může být často rizikové. Pokud s kácením nemáte zkušenosti, raději zavolejte odborníka, který vám strom pokácí. Vyhněte se zbytečným zraněním z hlouposti... Číst více →



Lze rozeznat dřevo z nelegální těžby? Pomocí DNA stromů

Vědci umí zjistit původ stromů dovážených z deštných pralesů, a pomáhají tak usvědčit nelegální těžaře. Tím zabraňují masivnímu kácení pralesa a chrání mimo jiné naše ovzduší. Jaká je situace v českém lese?.. Číst více →



Baubotanik: živé domy, které rostou podle přání architekta

Proč kácet stromy, abyste z jejich dřeva mohli stavět? Nebylo by lepší nechat si hned vyrůst celý dům? Dozvíte se v článku... Číst více →



Zelená čínská zeď: Proč největší zalesňovací projekt v historii nefunguje?

V Číně je třeba zastavit rostoucí poušť. Proč zalesňovací pokusy čínských soudruhů selhávají?.. Číst více →



Stromoví rekordmani v Čechách: Dožívají se možná až 1000 let

Legendy vypráví o českých stromech starých i přes 1000 let. Skutečnost je prozaičtější. Proč si ale kazit romantické představy? A jak to tedy s nejstaršími stromy u nás?.. Číst více →



Chytrý způsob jak vnést zeleň do velkoměst odhalili ve Vietnamu

Bytový dům uprostřed betonového velkoměsta se zazelenal a přinesl úlevu ulicím i obyvatelům. Prohlédněte si „Dům zeleného míru“... Číst více →