HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Právě teď je ideální čas na pořízení koupacího sudu. Připravte se na zimu

Znáte ten pocit pochmurného počasí za okny, hučení varné konvice v kuchyni a krátkých ospalých dnů? Nebylo by úžasné připravit se na pravé podzimní období se vší parádou? Jen si to představte. Vracíte se domů z náročného pracovního dne a můžete se natáhnout do vašeho vlastního koupacího sudu na zahradě. Není divu, že jsou dřevěné koupací sudy oblíbené po celém světě. Skvěle vám mohou nahradit saunování nebo drahé termální koupele.


Koupací sud
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ing. Jan Vlach (se souhlasem)

Koupací sudy jsou oblíbené po celém světě

Koupací sudy se používají pro horké koupele, které můžete doplnit i masážními či bublinkovými tryskami. Voda v sudu se ohřívá pomocí kamen na dřevo, která jsou umístěná buď uvnitř sudu nebo vně. Sud může být celodřevěný nebo s nerezovou, plastovou či sklolaminátovou vložkou. Různé typy robustních sudů s přírodním vzhledem si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Průměr koupacího sudu může být až 3 metry

Koupací sudy se vyrábí v různých velikostech, nejčastěji však s průměrem od 150 cm až po 250 cm a výškou 100 cm. Existují však výjimky. Budete-li toužit po koupacím sudu s průměrem 3 metry, nebude to problém. Ostatně, koupací sud si můžete postavit svépomocí – podrobný návod naleznete v závěru článku.

Povolte uzdu fantazii s tvarem koupacího sudu

Koupací sudy mají také různé tvary včetně klasického kulatého tvaru nebo více obdélníkového. Jestliže se rozhodnete vybočit z řady a koupíte si (nebo postavíte) koupací sud atypického tvaru, bude pro vás zásadní jeho délka. Ta se pohybuje od 150 cm až po 300 cm.

Kolik vody bývá v koupacím sudu?

Hloubka koupacího sudu se obecně pohybuje od 80 cm do 120 cm. Při navrhování koupacího sudu či při jeho výběru v hobbymarketu (srovnejte si aktuální ceny zde) zohledněte vaši výšku. Ideálně byste se měli ponořit po svá ramena (v ideálním případě po krk).

Objem obdélníkového koupacího sudu lze jednoduše vypočítat jako součin jeho šířky, délky a hloubky. Objem kulatého koupacího sudu spočítáte jako  × r2 × v.

Netrapte se s výpočty a využijte online kalkulačku pro výpočet objemu:

Přejít na výpočet →

Plastové koupací sudy jako cenově dostupnější varianta

Plastové koupací sudy zpravidla stojí méně než dřevěné varianty, což je jejich hlavní výhoda. Stejně jako dřevěné sudy se i ty plastové vytápí. Mívají otevřené elektrické topidlo, které ohřívá vodu. Některé modely mohou mít i masážní trysky.

Oproti dřevěným sudům jsou často menší a lehčí. Tato skutečnost nahrává do kapsy těm z vás, kteří si plánujete pořídit koupací sud jako přenosnou relaxační alternativu.

Sbalte nafukovací koupací sud a vyrazte na cesty 

Nafukovací koupací sudy jsou další možností pro ty z vás, kteří hledáte cenově dostupnější a snadno přenosnou alternativu k tradičním dřevěným koupacím sudům.

  • Odolný PVC materiál,
  • nejlevnější možnost na trhu,
  • voda ohřívána pomocí externího přenosného ohřívače.

Do dřevěného sudu budete potřebovat více vody. Ohřev zabere delší dobu

Celodřevěné sudy jsou díky absenci vložky velmi prostorné, takže se do sudu vejde více lidí než do stejně velkého sudu s vložkou. Zároveň to ale také znamená, že pro jeho napuštění budete potřebovat více vody (od 1 400 do 3 000 litrů) a její ohřev zabere více času, v průměru to bývá 4 až 6 hodin. Sudy s vložkou se oproti tomu lépe čistí a jejich životnost je výrazně vyšší.

Prohlédněte si dřevěné koupací sudy včetně jejich aktuálních cen zde.

Z jakého dřeva se staví koupací sudy?

Dřevěné koupací sudy se nejčastěji vyrábí z cedru, smrku, dubu nebo borovice. Cedr je často preferovaným materiálem pro svou odolnost vůči vlhkosti a hnilobě.

Ohřev vody v dřevěném koupacím sudu

Voda v dřevěném koupacím sudu se ohřívá různými způsoby, včetně elektrických topidel, kamen nebo kombinace obojího (aktuální ceny koupacích sudů s ohřevem).

Kolik stojí koupací sud?

Ceny koupacích sudů se značně liší podle jejich velikosti, materiálu a vybavení. Za malé koupací sudy (pro 2–3 osoby) zaplatíte zhruba do 25 000 Kč. Ceny středně velkých koupacích sudů s různými funkcemi navíc (např. elektrické topení) se pohybují od 25 000 Kč. Větší koupací sudy s veškerým luxusním vybavením (např. vysoká kvalita dřeva, pokročilý systém ohřevu a masážní trysky) dosahují cen v řádech stovek tisíc korun.

Kromě základní ceny samotného koupacího sudu byste měli brát v úvahu také náklady na:

  • instalaci,
  • elektřinu pro ohřev vody,
  • chemikálie pro údržbu vody,
  • a další příslušenství (schody, kryt atd.).

Myslete i na volbu materiálu. Dřevěné koupací sudy obvykle stojí více než plastové nebo nafukovací varianty. Za kolik lze pořídit koupací sudy s kamny i bez kamen? Srovnejte si aktuální ceny zde. Anebo si ho zkuste postavit svépomocí. 

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Stavba koupacího sudu s kamny svépomocí

Toužíte po tradičním a relaxačním zážitku na vaší zahradě kdykoli se vám zlíbí? Měli jsme to potěšení udělat rozhovor s Petrem, šikovným kutilem z Poděbrad, který se rozhodl postavit své rodině koupací sud s kamny na zahradě. Kompletní rozhovor si můžete přečíst v odkazu níže.

Návod na koupací sud svépomocí za 52 tisíc – ušetřete jako Petr a zvelebte si zahradu

Postup výroby koupacího sudu svépomocí

1. Vytvoření podloží pro koupací sud o hmotnosti 1,5 t z betonových obrubníků položených do udusaného štěrku (hrubý + jemný). V rámci stability sudu je dobré si vyrobit i dřevěnou podestu pod sedací část.

2. Podloží koupacího sudu a odpad – pan Petr zvolil klasický vanový odpad napojený na zahradní hadici. Za osou sudu je na hadici uzávěr, a při vypouštění se tedy nemusí potápět na dno sudu, ale pouze zvenku zatočí kohoutem.

3. V případě izolace vsadil na extrudovaný polystyren. Na dno sudu nalepil 10 cm a na strany postupně vrstvil po dvou centimetrech celkem 6 cm polystyrenu. Izolace na sudu není podmínkou, ale samozřejmě, když tam je, tak udržíte vodu pěkně teplou do dalšího dne.

4. Stěny z latěk ze smrku natíral ještě před instalací, aby se dostalo na všechna zákoutí i zadní stranu.

5. Stahovací obruče jsou z nastříhaného plechu (ohnuté hrany dovnitř) a snýtované do jednoho kusu.

6. V tuto chvíli sud stojí a je opláštěn – na řadě je poklop a vnitřní plůtek, aby nedošlo k popálení o kamna.

7. Konstrukci schodů udělal pan Petr z širokých fošen. Na nášlapy i konstrukci si vytvořil šablonu z kartonu, díky které to ve finále pěkně sedlo k tvaru sudu a nemusel schody vůbec kotvit. Zbytky latí z opláštění sudu použil na opláštění schodů (nášlapy jsou ze sibiřského modřínu).

Parametry Petrova koupacího sudu:

  • průměr cca 175 cm,
  • objem 1 100 l,
  • vyhřátý z 10 °C na 40 °C za 2–3 hodiny (podle použitého palivového dřeva),
  • napuštěný za 20 minut (40 minut s kartušovým filtrem),
  • za 24 hodin pokles teploty cca o 5 °C.

Podrobný fotopostup stavby koupacího sudu krok po kroku naleznete zde.

Vydáno dne:
11.10.2023

Photocredit: Ing. Jan Vlach (se souhlasem)

1

Dřevěné koupací sudy jako zdravá alternativa bazénů – bez chemie a se spoustou zdravotních benefitů

Koupací sud je krásným doplňkem na zahradu a velký konkurent bazénů. Přečtěte si, jaké jsou typy koupacích sudů a inspirujte se v galerii... Číst více →



Stavba maringotky svépomocí do půl milionu se saunou – v blízkosti přehrady Les Království

Jaké materiály byly použity na stavbu maringotky svépomocí za 500.000,- Kč? Přečtěte si článek se všemi informacemi... Číst více →



Treehouse s koupacím sudem na Vysočině inspirovaný stromovým barem na Filipínách

Navštívili jste už někdy treehouse? Pokud ne, neváhejte se podívat na krásný stromový dům na Vysočině v naší fotogalerii. Můžete si ho i pronajmout a strávit v něm třeba romantický víkend... Číst více →



Dvě romantické hygge chatky s koupacím cedrovým sudem v malebném Posázaví

Čím jsou výjimečné dvě dřevěné chatky Hygge a Lykke postavené v srdci Vysočiny? Tyto původem skandinávské pojmy skrývají recept na šťastný život... Číst více →



Návod na koupací sud svépomocí za 52 tisíc – ušetřete jako Petr a zvelebte si zahradu

Petr si v Poděbradech na své zahradě postavil vlastní koupací sud za 52 000 Kč. Detailní postup, ceny i průběh výroby naleznete v článku... Číst více →



Vypínat vodu v zimě není potřeba. Správný kohout funguje i v mrazech

Za málo peněz hodně muziky. To platí i pro speciální ventil, díky kterému je možné využívat vodu na zahradě i v mrazech... Číst více →