HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nejoblíbenější domy v hlasování veřejnosti značně překvapily

Zajímá vás, které dřevostavby mají Češi nejraději? Prohlédněte si dvanáct nejpopulárnějších staveb loňského roku, které vás třeba inspirují i při výběru vlastního bydlení. Jsou vaši favorité stejní, jako pro většinu Čechů, nebo máte jiný vkus?


Nejoblíbenější dřevostavby
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce (100 dřevostaveb)

Konec roku je vždy dobrou příležitostí ohlédnout se zpět a zhodnotit, co se podařilo. Nejinak je tomu u zreealizovaných dřevostaveb. Prohlédněte si s námi exkluzivní výběr dvanácti nejpopulárnějších rodinných domů za rok 2019, které zvolila veřejnost v online hlasování. Domy překvapily svou pestrostí a různorodostí konstrukčních systémů, velikostí i architektury. Posuďte sami:

1. Ranč se srubovou nástavbou

Nejoblíbenější dřevěnou stavbou za leden 2019 byl srubový ranč, který slouží pro chov indiánských koní. V rámci budovy je i jedna bytová jednotka. Ve stavbě se kombinují různé materiály: dřevo, kámen, přírodní dlažby. Interiéry jsou vybavené citlivým výběrem zařizovacích předmětů, čímž vzniklo dílo ve stylu tradičního amerického westernu. Zastavěná plocha objektu je 380 m2, užitná plocha 690 m2. Stavba se nachází v obci Lažínky. Prohlédněte si srub i ostatní vízězné domy v galerii.

2. První Klaret

Únorovým vítězem se stal oblíbený typový bungalov Klaret, který pořídíte do 2 milionů korun (cena za hrubou stavbu). Klaret je synonymem pro jednoduché, účelné a kvalitní bydlení. Tento dům nabízí dispozici 4+kk a užitnou plochu kolem 100 m2. Je tak vhodný pro mladou rodinu se dvěma dětmi, případně jako bydlení na stáří. Dětský pokoj lze snadno přeměnit na místnost pro návštěvy a žít tak aktivní společenský život. Tento konkrétní domek byl postaven vloni nedaleko Mladé Boleslavi. Díky vysokému stupni prefabrikace byla stavba kompletně hotová během pár měsíců.

3. Dřevostavba v Litoměřicích

Rodinný dům typu bungalov byl postaven v Litoměřicích na úbočí Českého středohoří. Jedná se o domek s půdorysem blížícím se čtverci a sklonem střechy 22°. Dům s užitnou plochou 127 m2 je koncipován jako 3+kk s integrovanou garáží a prostornou dílnou. Součástí dispozice domu je i komora a šatna, dvě koupelny a předsíň s dostatečnými úložnými prostorami. V galerii si můžete prohlédnout i fotky z výstavby tohoto domu.

4. Dům ve stínadlech

Dům typu bungalov s obdélníkovým půdorysem (8,9 x 12,7 m) a dispozicí 4+kk je navržen jako difuzně otevřená dřevostavba se sedlovou střechou a zastřešenou terasou. Velký důraz byl kladen na tepelně izolační vlastnosti domu a použité materiály. Užitná plocha domu je 95 m2, zastavěná plocha 113 m2 a provedení hrubé stavby z prefabrikovaných sendvičových panelů trvalo pouhých 14 dní.

5. Moderní pasivní dům na Kolínsku

Vítězným domem za měsíc květen byl pasivní dům na Kolínsku s dispozicí 4+kk, která skvěle vyhovuje potřebám čtyřčlenné rodiny. Objekt je založen na plovoucí desce na pěnoskle. Skladba obvodové konstrukce i střechy je difuzně otevřená s větranou mezerou. Komfort i v letním období poskytuje dřevovláknitá tepelná izolace. Vytápění je řešeno elektrickým topením, větrání s rekuperací a ohřev teplé vody zajišťuje kompaktní jednotka. Užitná plocha domu je 125m2.

6. Bungalov Vivus

Prosluněný typový bungalov Vivus je architektonickou klasikou moderního bydlení. V tomto domě se nachází prostorný obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní, ložnice, velká koupelna a samostatné WC. Užitná plocha domu je 96 m2. V domě bydlí starší pár, dispozice se však dá přizpůsobit podle konkrétních požadavků.

7. Solaris

Dům Solaris s dispozicí 4+kk byl postaven v létě 2018 a představuje výhodné řešení moderního bydlení čtyřčlenné rodiny umocněné atraktivním půdorysem domu ve tvaru písmene L s částečně krytou terasou. Dům je realizován jako montovaná, difuzně otevřená dřevostavba v certifikovaném stavebním systému DMK. Téměř se neliší od původní typové podoby domu. Stavba stojí v malé vesničce kousek za Rakovníkem. Majitel domu se po letech vrací na zahradu ukrytou za topolovými větrolamy, kde se proháněl jako kluk. Vnímá to jako návrat ke kořenům. Ve fotogalerii si můžete prohlédnout půdorys, vizualizace i fotografie z výstavby domu Solaris.

8. RD Žatčany

Individuální dřevostavba s dispozicí 4+kk a užitnou plochou 177 m2 byla postavena u Brna a přizpůsobena požadavkům klienta a možnostem pozemku. Pozemek určený pro stavbu domu byl původně zahrada, kvůli čemuž probíhala poměrně zdlouhavá komunikace se stavebním úřadem. Architekti se totiž rozhodli neumístit stavbu mezi další objekty, ale poskytli investorům maximum z nabízeného pozemku a umístili dřevostavbu hlouběji do zahrady. Investor tak získal velmi lukrativní orientaci stavby vůči světovým stranám i možnost propojit stavbu se zahradou. Výstavba trvala 6 týdnů.

9. Bungalov 168 

Oblíbený rodinný dům v podobě Bungalovu 168 se nachází v obci Moravské Knínice. Jedná se o nízkoenergetický bungalov s dispozicí 5+kk, který je navržen pro pětičlennou rodinu, a má užitnou plochu 140 m2. Dům je bezbariérový.

10. Rodinný dům v Praze

Nejpopulárnější dřevostavbou měsíce říjen se v loňském roce stal rodinný dům v Praze, který nabízí dokonalé večerní posezení na příjemné terase, která je nedílnou součástí této nadčasové nízkoenergetické dřevostavby.

11. Přízemní dům Nova 109 

Rodinný dům Nova 109 je oblíbený hlavně díky půdorysu ve tvaru písmene L. Jedno křídlo domu je věnované společnému životu, v jehož středu se nachází krbová kamna, která vytváří útulnou atmosféru a příjemné teplo domova. Z obývacího pokoje je vstup přímo na zastřešenou terasu s výhledem do zahrady. Ve druhém křídle domu je klidová zóna – dvě ložnice a koupelna.

12. Dům Prokop

Jako poslední nejoblíbenější stavbu loňského roku jste zvolili dům Prokop. Je to architektonický klenot ukrytý na okraji malebné vesničky, který byste tu jistě nehledali. Dům nahradil původní stavení, které již morálně zestárlo a přestalo majitelům sloužit. Společnou prací se podařila ojedinělá věc: Vytvořit pocit, který všichni dobře známe, když se vracíme na místo prožitých dětských prázdnin u babičky. Původní pouto se podařilo nejen zachovat, ale ještě více posílit.

Všechny stavby získaly v roce 2019 titul Dřevostavba měsíce a byly vybrány na základě online hlasování veřejnosti v soutěži 100 dřevostaveb, kde jsou nyní zařazeny v Síni slávy. Gratulujeme.

Vydáno dne:
01.01.2020

Photocredit: Archiv redakce (100 dřevostaveb)

4

Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postavený dům

Montované dřevostavby na klíč = nejrychleji postavený dům... Číst více →



Moderní dřevostavby jsou jednoduché a nízkoenergetické

Moderní dřevostavby nejsou jen otázkou vkusu nebo designu... Číst více →



Dřevostavba promyšlená do nejmenšího detailu

Panelové dřevostavby jsou velmi praktické a oblíbené svou rychlostí výstavby. Zajímá vás, jak se v takových domech skutečně žije? Přečtěte si rozhovor s majitelem... Číst více →



Dvanáct nejoblíbenějších srubů u nás

Připravili jsme pro vás žebříček dvanácti nejoblíbenějších srubů. Prohlédněte si je, přečtěte si, čím je každá stavba specifická, a nechte se inspirovat dvanácti nej sruby... Číst více →



Novostavby: čím topit i po roce 2020?

Pět nejčastějších způsobů vytápění u rodinných domů. Vyhoví i ten váš novým požadavkům po roce 2020?.. Číst více →



Pět nejoblíbenějších roubenek z Čech a Moravy

Víte, jak vypadá pět nejoblíbenějších roubenek v Česku? Jsou mezi nimi moderní i tradiční stavby. Prohlédněte si je a inspirujte se... Číst více →



Bungalovy do tří a půl milionů, které se v Česku staví nejčastěji

Bungalovy patří mezi nejoblíbenější typ staveb u nás. Které z nich se těší největší oblíbenosti a jsou nejčastěji vyhledávány?.. Číst více →



Veřejnost svými hlasy rozhodla o TOP 5 bungalovech na území ČR

Pokud patříte k milovníkům bungalovů, tak bude následující článek přímo pro vás! Česká veřejnost hlasovala o nejoblíbenějších dřevostavbách a my jsme na základě výsledků sestavili seznam TOP pěti nejlepších... Číst více →



Rozhodli jste o TOP 12 nejoblíbenějších dřevostavbách roku 2021. Které zvítězily?

Které dřevostavby se zasloužily o vaši přízeň v uplynulém roce 2021? Máme pro vás výsledky hlasování. Fotografie domů jsou k nahlédnutí v naší galerii... Číst více →



Nejoblíbenější dřevěné domy za rok 2022 – hlasy veřejnosti rozhodly o první TOP šestce

Dřevěné domy – v první polovině roku 2022 veřejnost každý měsíc hlasovala a zde je výsledek. Která z těchto TOP dřevostaveb oslovila nejvíce vás?.. Číst více →