HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Tradiční komíny Češi ve velkém nahrazují moderními systémy. Důvodem jsou technické požadavky i cena

Přestože moderní doba přeje spíš moderním technologiím jako třeba tepelným čerpadlům, vytápění dřevem je stále v kurzu. Aby taky ne. Palivové dřevo patří dlouhodobě k nejlevnějším způsobům vytápění vůbec. Kromě inovací systému spalování v krbových kamnech došlo v posledních letech i na inovace komínů. Klasické „vyzdívané komíny“ čím dál častěji nahrazují moderní systémy, které přináší řadu výhod.


Nerezové komíny
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Eva M. (se souhlasem)

Tradiční vyzdívané řešení komínu nahrazuje nerez 

Komín byl vždy výraznou součástí domu a v průběhu let se příliš neměnil. Příchod moderních materiálů zapříčinil, že se o komínech začalo přemýšlet jinak. Stále častěji se začínají objevovat komíny z nerezové oceli. Na domech přitahují pozornost svou výraznou stříbrnou barvou opláštění. To je však pouze jednou ze tří vrstev nerezových komínů. Uvnitř je vnitřní vložka, kterou proudí spaliny. Obvykle je z nerezového plechu o síle minimálně 0,5 mm. Obaluje ji tepelná izolace z minerálních vláken, která nerezovým komínům zajišťuje dobré izolační vlastnosti. Třetí vrstvou je právě vnější opláštění, které se vyrábí z různých materiálů.

Výhodou nerezových komínů oproti těm zděným je flexibilita a rychlost instalace. Jednotlivé díly komínu jsou lehké a dobře se s nimi manipuluje. Díky tomu je potřeba méně stavebních úprav, které se tak omezují hlavně na vybudování otvorů na požadovaných místech. Na různé realizace se můžete podívat v galerii.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Interiérový nerezový komín nabízí dvojí možnost instalace

Využít nerezový komín v interiéru lze dvěma způsoby. První možnost je kouřovod s funkcí komínu. Ten si lze představit jako rouru komínu spuštěnou ze střechy, která přímo sedí na kamnech. Kamna přitom mohou být umístěna kdekoliv v prostoru. Druhou možností je ukotvení nerezového komínu k zemi s využitím nástavného dílu. Tím vznikne souvislá konstrukce od podstavce komínu po jeho vyústění na střeše. Jak nerezové komíny zapadají do interiéru, se můžete podívat níže.

Instalovat nerezový komín v místnosti lze díky jeho silné izolaci. Ta má běžně tloušťku 50 mm a zajišťuje nízkou povrchovou teplotu komínu. Pokud má být dům vzduchotěsný a splňovat blower door test, je možné kamna umístit ke zdi. Komínová roura pak vede přímo ven a komín je ukotvený k fasádě domu. V místě průchodu zdí se instaluje izolační nástavec. Ten snižuje riziko požáru a zajišťuje dobrou izolaci.

Cena nerezového komínu závisí na požadované délce, tloušťce izolace a vnitřním průměru. Na přehled cen nerezových komínů se můžete podívat zde.

Fasádní komíny jako moderní alternativa se snadnou instalací

Alternativou k interiérovým nerezovým komínům jsou fasádní komíny. Jejich základ tvoří nosná konzole, na které komín stojí. Komínová konstrukce je připevněna pouze 2–3 držáky, takže zásah do fasády je minimální. Izolace exteriérových komínů má tloušťku v rozmezí 25–35 mm. Správná tloušťka izolace je důležitá pro správný tah komínu.

Výhodou nerezových komínů na fasádu je možnost překonávat nerovnosti. Například s přesahující střechou je možné si poradit dvěma způsoby. První možností je přizpůsobit konstrukci komína tak, aby kopírovala tvar střechy. V místě přesahu tím vznikne úskok, který je omezený normou. Druhá možnost je vytvořit průchod pro komín skrz přesah střechy. Vhodné řešení by měl doporučit kominík, který zároveň pomůže nerezový komín vybrat.

Nerezový komín a stavební povolení? Situace je většinou jasná

Stavební povolení pro nerezové komíny většinou není potřeba. Při realizaci interiérového nerezového komínu je podmínkou ohlášení stavebních úprav. V případě fasádních nerezových komínů je nutný souhlas sousedů. Záměr stavět komín lze konzultovat se stavebním úřadem, který by měl podmínky upřesnit.

Nerezové komíny a blower door test: levné řešení pro pasivní domy

Nerezové komíny jsou vhodné i do pasivních a nízkoenergetických domů, protože splňují podmínky blower door testu. Slabá místa komínů jsou obvykle komínová dvířka a těsnění spojů. U nerezových komínů jsou díly pevně spojeny sponami a jako celek jsou vzduchotěsné. Mechanismus vymetacích dvířek je opatřen několikanásobným těsněním a navržen tak, aby nedocházelo ke skrytému přisávání vzduchu. To platí i o sopouchu čili místu, kde se kamna napojují na komín. Cílem těsnění nerezových komínů je snížit odchylku naměřenou blower door testem. Čím je naměřená odchylka menší, tím lepší je vzduchotěsnost domu.

Kolik stojí jednotlivé komponenty nerezových komínů, se můžete podívat zde.

Čištění nerezového komínu. Základem je speciální štětka

Pro nerezové i zděné komíny platí stejná pravidla stanovená zákonem. Minimálně jednou ročně by měl komín zkontrolovat kominík. Čištění je ve většině případů potřeba častěji. U nerezových komínů je navíc nutné použít správné čisticí pomůcky. Kartáče by měly být z nerezové oceli potažené vrstvou plastu. Správným čištěním se předchází poškození vnitřní vložky komínu, která by jinak mohla začít korodovat. Na přehled povinných kontrol a čištění spalinových cest se můžete podívat v tabulce.

Vypalování komínů je nebezpečný přežitek. Kominíci radí bezpečnější způsoby čištění

Vydáno dne:
28.11.2023

Photocredit: Eva M. (se souhlasem)

2

Venkovní nerezové dvouplášťové komíny: V čem je jejich kouzlo?

Doba, kdy se komíny zdily z cihel je definitivně pryč... Číst více →



Jak ušetřit prostor i čas? Komín s krbovými kamny v jednom

V článku si povíme, jak komín s krbem funguje a jak probíhá jeho montáž... Číst více →



Komínové stříšky: varianty pro různé typy komínů

Znáte všechny funkce komínových stříšek? V tomto článku si ukážeme, proč jsou komínové stříšky tak důležité, a jaké typy lze použít... Číst více →



V Česku zachvátí požár 3 komíny každý den. Lidé opakují stále stejnou chybu

V loňském roce bylo hlášeno přes 1340 případů požáru komínů. V 85 % případů tomu lze jednoduše předejít prevencí... Číst více →



Starý komín není nutné bourat. Snadnější a o polovinu levnější je frézování

Při rekonstrukci komínu je frézování nejlevnější alternativou. Samotné provedení je rychlé a cena záleží na použitém materiálu... Číst více →



Vložkování komínu je levná metoda pro splnění současných norem. Staré komíny tak nemusíte bourat

Vyvložkovat komín znamená dát mu novou funkci. Jedná se o řešení pro připojování nových kotlů a podobných spotřebičů... Číst více →



Vypalování komínů je nebezpečný přežitek. Kominíci radí bezpečnější způsoby čištění

Komín zanesený dehtem a sazemi lze v některých případech nechat odborně vypálit. Zkušení kominíci však upozorňují na rizika s tím spojená... Číst více →