HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Originální domov vytvořili z bývalého divadla. Auto parkují v obýváku

Stavba, která psala historii, se stává baštou moderního rodinného bydlení. Dříve barcelonské divadlo, poté stodola a následně sklad toaletního papíru. Architekti si, stejně jako současní obyvatelé domu, uvědomují osobitý historický ráz budovy, jehož zachování se stalo prioritou. Bývalé divadlo se tak s minimálními zásahy přeměnilo v útulný domov a zároveň inspirativní pracoviště.


bydlení ve starém divadle
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Sandra Pereznieto

Barcelona je stejně jako zbytek Španělska místem temperamentu, vášně a zábavy. Na své si přijdou nejen milovníci vína, žen a zpěvu, ale také fanoušci divadla a původní architektury. Návrháři ze studia Cadaval & Sola-Morales inspirují tyto nadšence také v oblasti bydlení a interiérového designu. Přichází s osobitým návrhem využití původních divadelních prostor k rodinnému bydlení s rustikálním nádechem a také jako pracovního zázemí. Prohlédněte si originální bydlení v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Sandra Pereznieto

Prioritou je zachování rázu původní stavby

Staré divadlo bylo postaveno na konci devatenáctého století. Zde ovšem jeho cesta nekončí. Postupem času se změnilo ve stodolu a poté ve sklad toaletního papíru. Jeho nynější transformace spočívá v konceptu funkčního prostoru pro rodinný život i práci. Nachází se v přímo v centru Barcelony ve vzkvétajícím sousedství Poblenou, pár metrů od Diagonální třídy a nového centrálního parku Glorias. Moderní stavba El teatro, Divadlo, si udržela název i navzdory změnám jeho využívání. Klade důraz na zachování stávajících architektonických prvků. Proto se cílem jejich projektu stalo obnovení a zúročení prostorové a konstrukční hodnoty starého divadla. Využívají oblouk průčelí stavby jako prvek, který zanechává budově její původně výšku centrálního prostoru.

Minimální zásahy do struktury stavby

Největší změnou struktury stavby bylo odstraněním části střechy původního skladu. Tento zásah umožnil přístup denního světla do vysokého centrální prostoru, který je z části tvořen prosklenou stěnou. Odstraněná část dala vzniknout rozšíření středové části formou terasy. Nově vzniklý venkovní prostor se stává místem pro grilování a relaxaci mezi vegetací obrůstající zdi a okolí skromného bazénu.

Dominantním designovým prvkem, který je zde symbolem propojení moderního a uměleckého, je klasické auto. Nachází se u vstupu do domu a slouží jako socha. Umělecké dílo je tak v přímém vztahu s centrálním prostorem domu. Prostor je rozdělen do tří samostatných oblastí: dva ateliéry (jeden na každé straně) a uprostřed vstup do domu. Původní posuvné dveře fasády zasahovaly do oken ateliérů, byly proto nahrazeny kovovými křídlovými dveřmi. Velké původní dřevěné dveře byly přemístěny a nachází se mezi parkovacím prostorem u vstupu a centrální částí domu.

Moderní bydlení v bývalém barcelonském divadle

Oba ateliéry jsou osvětleny dvěma velkými okny, která obnovují původní fasádu divadla a nechávají ulici vstoupit dovnitř. Studia mají v přední a v zadní části mezipatro nahoře a prostor pro kuchyň a koupelnu v přízemí. Srdcem domu je velký centrální prostor plný světla, jenž slouží jako obývací pokoj, jídelna a kuchyň, které s pracovnou sdílejí nepřetržitý prostor. Útulnou atmosférou největší část budovy získává zkombinováním materiálů jako je dřevo, kov, cihla a kámen. Hlavním kontrastem je zde moderní plastový nábytek a vysoké posuvné dveře.

Pokoje se nachází v zadní části domu – ve staré scénické věži. Dva pokoje jsou situované v prvním patře, nad kterým je zařízená třetí ložnice s terasou s výhledem na střechu a spodní terasu.

Současné řešení stavby je otevřené jinému využití

Architekti maximálně respektují původní strukturu. Záměrem je její zesílení, ne modifikace. Stěny nejsou zbořeny, ale obnoveny, a přidání několika nových architektonických prvků původní budovu oživují a nechávají tak otevřenou cestu jejímu dalšímu využití. Původní stěny bez úprav a dřevěné trámy zachovávají původní dobový ráz, který nenásilně doplňují tmavé kovové rámy oken. Jednoduché schody připomínající žebřík posilují ducha tohoto místa, minimalistické kovové zábradlí zpřítomňuje trend moderny.

P.S. Víte o někom, kdo aktuálně řeší stavbu, bydlení či rekonstrukci? Dejte jim vědět o Stavebním veletrhu ONLINE, jehož druhé kolo proběhně pro velký zájem návštěvníků již 14.-16. května. Vstupenku si nyní mohou stáhnout ZDARMA, jejich počet je však limitován.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Radomír Dohnal

Vydáno dne:
08.12.2020

Photocredit: Sandra Pereznieto

0 0

Mohlo by Vás zajímat:

NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Jednou měsíčně dostanete výběr Novinek ze světa dřevostaveb.

E-MAIL
POŠLETE MI JE