HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nezkušený kutil Ivan překvapil svoji rodinu novou výbavou zahrady

Manželce Lucii a jejich dvěma dětem Ivánkovi a Valince vybudoval Ivan překrásnou novou zahradu. Přístřešek pro rodinné setkávání, venkovní sauna pro zahřátí a relax v zimním období a udírna pro ty nejlepší domácí pochoutky. Pracuje jako projektový manažer a zkušeností se dřevem příliš neměl, ale výsledky jeho práce jsou úžasné. Stáhněte si jeho výkresy i s kótami a prohlédněte si přesný fotopostup v galerii. Aktuální ceny materiálů, zahradního vybavení i řemeslných prací jsou závratné. Když chce člověk ušetřit, je zkrátka zapotřebí přiložit ruku k dílu.


Udírna
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ivan V. (se souhlasem)

Ivan není vyučený tesař. Kde tedy nabyl zkušenosti?

Když Ivan s prací se dřevem začínal, vše pečlivě studoval a sbíral cenné rady on-line. Prozradil nám, že střední i vysokou školu absolvoval v oborech elektro a informační technologie, tudíž ani z této oblasti si ohledně dřevostaveb moc nepřinesl. Postupem času však rozvíjel své znalosti i zkušenosti a tedy zdokonaloval provedení samotných staveb.

Aktuálně má za sebou pár postavených dřevostaveb svépomocí (pergola, sauna, přístřešek a drobné stavby). Práce se dřevem ho začala velmi bavit, a tak v průběhu let získal celkem dost zkušeností formou „learning by doing“. Podělil se s námi o své výkresy i postupy, kterými se teď můžete inspirovat i vy.

1. Moderní dřevěný přístřešek na zahradu

Stavba zahradního přístřešku byla první na poměrně dlouhém seznamu staveb, které pan Ivan toužil mít na své zahradě. Byť to nečekal, výstavba mu zabrala téměř půl roku. V průběhu stavby měl totiž menší problém s přívodem vody a odpadem. Radí proto čtenářům, aby na vodu a odpad mysleli dříve, než jsou hotové obrubníky a dlažba. Stejně tak je velmi důležité pohlídat si kolmost. A co úřady? Protože pan Ivan navrhnul přístřešek v rozměru 25 m2 a odstup od vedlejšího pozemku je více než 2 metry, nebylo potřeba vyřizovat vůbec nic.

Seznam materiálů

  • Betonová dlažba (aktuální cena zde),
  • UV povrchová úprava (aktuální cena zde),
  • KVH smrkové hranoly na konstrukci (aktuální cena zde),
  • smrkové palubky (aktuální cena zde),
  • lazura v odstínu teak (aktuální cena zde),
  • trapézový plech (aktuální cena zde).

Podívejte se na proces výstavby přístřešku (5,95 x 3,75 m) ve fotogalerii. Detailní postup stavby pak naleznete v rozhovoru s panem Ivanem níže.

Ivan ušetřil na stavbě venkovního přístřešku. Podělil se s námi o postup pro laiky a dodal i výkresy ke stažení

Cena venkovního přístřešku svépomocí

Venkovní přístřešek včetně kuchyně, baru, vybavení i dlažby vyšel na 185 000 korun. Pan Ivan má ve svém okolí spoustu přátel a blízkých, kteří se zabývají výstavbou nejrůznějších staveb na klíč. V rozhovoru podotýká, že se jejich názory nelišily – v daném standardu, který použil, by realizaci nacenili minimálně na dvojnásobek.

2. Venkovní sauna o ploše 13 m2

Netrvalo dlouho a Ivan se pustil do stavby sauny, která přiléhá k již postavenému přístřešku. Při stavbě sauny je podle pana Ivana důležité zaměřit se na riziko vnikání vlhkosti do konstrukce. Z toho důvodu obalil celou konstrukci kontaktní folií, která brání vnikání vlhkosti do konstrukce zvenku, ale umožňuje pouštět případnou vlhkost ven (difuzní folie). A protože má sauna i s terasou cca 13 m2 a odstup od vedlejšího pozemku je více než 2 metry, ani tentokrát nebylo potřeba vyřizovat žádné stavební povolení.

Seznam materiálů

  • KVH smrkové hranoly (aktuální ceny zde),
  • smrkové palubky (aktuální ceny zde),
  • modřínová prkna (aktuální ceny zde),
  • WPC na venkovní podlahu (aktuální ceny zde),
  • minerální izolace ve formě desek (aktuální ceny zde),
  • EPS izolace (aktuální ceny zde),
  • kontaktní folie proti vlhkosti (aktuální ceny zde),
  • hliníková folie (aktuální ceny zde),
  • lazura v odstínu teak (aktuální ceny zde),
  • trapézový antracitový plech (aktuální ceny zde).

Podívejte se na proces výstavby sauny ve fotogalerii. Detailní postup stavby naleznete v rozhovoru s panem Ivanem níže.

Sauna svépomocí krok po kroku – postup a výkresy ke stažení

Cena sauny svépomocí

Celá sauna s terasou a se všemi doplňky vyšla pana Ivana na 150 000 korun. V rámci ceny porovnával pan Ivan svoji stavbu s hojně prodávanými sudovými saunami. Došel k závěru, že sudová sauna podobné velikosti by vyšla dráž, a navíc jsou tyto stavby konstruovány s nižšími standardy.

Aktuální ceny sudových saun si porovnejte zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

3. Udírna postavená za necelé 3 měsíce

A na závěr tu máme nadstandardní udírnu, kterou by si přál takřka každý muž. Dnes už zkušený kutil Ivan se s námi v rozhovoru podělil o veškeré strasti, které ho výstavbou provázely. Např. se nejvíce trápil se zděním spodní stavby. I přesto, že měl jasnou představu o zdění se spárami (svislými i vodorovnými), neměl žádné zkušenosti. Velmi ho posléze překvapilo, jak je výstavba náročná, a to včetně udržení vodorovnosti.

Protože má udírna jen pár metrů čtverečních a odstup od vedlejšího pozemku je více než 2 metry, rovněž nebylo potřeba vyřizovat žádné úřední dokumenty.

Seznam materiálů

  • Betonové tvarovky (aktuální ceny zde),
  • KVH smrkové hranoly (aktuální ceny zde),
  • smrkové palubky (aktuální ceny zde),
  • lazura v odstínu teak (aktuální ceny zde),
  • šindelová střecha v barvě antracit (aktuální ceny zde).

Podívejte se na proces výstavby udírny ve fotogalerii. Detailní postup stavby naleznete v rozhovoru s panem Ivanem níže.

Rozhovor s kutilem, který si postavil na zahradě výjimečnou udírnu. Získali jsme fotodokumentaci

Cena udírny svépomocí

Kompletní cena udírny se vyšplhala na 43 300 korun. Nutno zmínit, že topeniště vyrobil panu Ivanovi na zakázku jeho kamarád. Běžně lze takové topeniště pořídit za cca 5 000 korun.

Pro čtenáře: Doporučení před započetím stavby

„Ať se nebojí říct si o pomoc. Velká stavba, jako je např. přístřešek, už není pro jednoho člověka. Doporučuji si k sobě vzít jednoho ‚fachmana‘. V mém případě mi po celou dobu významnou měrou pomáhal otec. Ve finále bych ale práci se dřevem jen a jen podpořil. Konkrétně samotná práce na sauně byla náročná, ale výsledek to bohatě vyváží,“ říká pan Ivan jako dobrou radu na závěr.

Velice děkujeme panu Ivanovi za inspirativní rozhovor plný užitečných informací a přejeme mu spoustu úspěchů u budoucích projektů.

Photocredit: Ivan V. (se souhlasem)

2

Stavba pergoly či přístřešku: Návod jak na povolení a stavbu

Je potřeba stavební povolení? Jaké zásady u stavby zahradního přístřešku a pergoly dodržovat, si povíme v článku... Číst více →



Finská sauna svépomocí – postavte si stavbu, kde zapomenete na všechny každodenní starosti

Přemýšleli jste o zhotovení domácí sauny? Po přečtení tohoto článku budete mít dostatek inspirace i návod ke zrealizování takové stavby. S chutí do toho!.. Číst více →



Plovoucí prosklená sauna je v Česku raritou. Víme přesně, kde ji najdete

Prohlédněte si saunu, na kterou jen tak nezapomenete. Kde se tato plovoucí říční sauna nachází?.. Číst více →



Martin s maminkou a přáteli vytvořili zahradu snů. Bazén, gril, udírna, dílna, i posezení s WC

Pan Martin se již nemohl dále dívat na chátrající rodinnou zahradu. Rozhodl se, že vezme osud do svých rukou. A to doslova... Číst více →



Ivan ušetřil na stavbě venkovního přístřešku. Podělil se s námi o postup pro laiky a dodal i výkresy ke stažení

Šikovný kutil pan Ivan postavil luxusní venkovní přístřešek svépomocí. Rodina tak značně ušetřila... Číst více →



Sauna svépomocí krok po kroku – postup a výkresy ke stažení

Saunovací sezona se blíží a nastává pravý čas se na ní připravit. Spojili jsme se proto s panem Ivanem, kutilem, který si i jako laik dokázal postavit vlastní, velmi zdařilou saunu na zahradě v Karviné... Číst více →



Rozhovor s kutilem, který si postavil na zahradě výjimečnou udírnu. Získali jsme fotodokumentaci

Ivan si postavil na zahradě udírnu svépomocí. Popsal nám detailní postup výroby, ceny materiálů i to, jak na celém procesu ušetřit... Číst více →



Přístřešek na auto postavil tesař sousedovi o 100 tisíc levněji. Podělil se o postup i rozpočet

Na dobré sousedské vztahy se někde už jen nostalgicky vzpomíná. Nikoli však na Plzeňsku, kde je stále normální si vzájemně pomáhat. Tak začíná příběh šikovného kutila Tomáše, který neváhal vyhovět prosbě svého souseda... Číst více →



Své ženě postavil Michal luxusní venkovní kuchyni. Zvládl to svépomocí a prozradil postup i cenu

Venkovní kuchyně je pravděpodobně snem i vaší ženy. Michal poprosil svého otce a vymysleli brilantní a velmi kreativní plán. Dali hlavy dohromady a společnými silami dokončili velký projekt, ze kterého byla celá rodina v šoku... Číst více →



Přístřešek postavil Petr úplně sám. „KVH hranoly jsem zavrhl, našel jsem lepší řešení,“ radí tesař z Královéhradecka

Petr z Královéhradecka postavil přístřešek a v rozhovoru popsal záludnosti, na které je třeba si dávat pozor. Prozradil, jak řešil náročné detaily spojů i odvod vody. Proč doporučuje stavět z BSH hranolů namísto klasických KVH hranolů a na čem lze znatelně ušetřit?.. Číst více →