HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Rezidence obložená ohořelým cedrovým dřevem – levná a trvanlivá ochrana

Pro rezidenci Armstrong Avenue v samotném Los Angeles se stalo inspirací ikonické Whitneyho muzeum v New Yorku od architekta Marcela Breuera, avšak s přesně opačnými prvky. Stavba se liší především svým konstrukčním a dispozičním řešením, pohádkovým výhledem a samotným účelem. Napadlo by vás situovat kuchyni v patře? A co takhle návrh oken, které svým tvarem doslova zapadají do konstrukce?


Stupňovitý tvar konstrukce
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Se souhlasem The LADG, photographer Nathaniel Riley

Novodobá budova má rozlohu 176 m2, přičemž poskytuje krásný výhled na vodní nádrž Silver Lake. Kalifornská stavba nabízí vyjma příjemného okolního prostředí i netradiční dispoziční řešení. Posuďte sami, jak by se vám v Armstrong Avenue Residence bydlelo. Vchod do klidových místností? Kuchyně v posledním podlaží? Navštivte stavbu v naší galerii.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Se souhlasem The LADG, photographer Nathaniel Riley, Gryffindor (Wikimedia commons)

Design inspirovaný slavným muzeem

Jak bylo již zmíněno, rezidence je zrcadlovým obrazem betonového Whitneyho muzea Marcela Breuera (prohlédněte si ho v naší galerii). Stavba se liší především svým účelem, dispozicí a materiálem. Zajímavá je také jeho vnější fasáda, v rámci které architekti zvolili zuhelnatělé cedrové dřevo (místy s prvky přírodního dřeva). Konstrukce má stupňovitý tvar, avšak otočený směrem do zahrady. Účelem tohoto kroku bylo vytvoření soukromí v rámci strmého svahu, který k terénu přiléhá. V jednoduchosti můžeme říci, že je Armstrong Avenue Residence stejný jako původní muzeum, akorát opačně.

Dispoziční řešení rezidence

Stavba v rezidenční části jižní Kalifornie je specifická nejen vzhledově, ale i prostorově. Pod běžným uspořádáním dispozice si můžeme představit obývací pokoj a kuchyň s jídelnou v přízemí a následně ložnici a dětské pokoje v patře. Armstrong Avenue je však řešený vzhůru nohama. Interní část se skládá ze dvou úrovní, přičemž jsou navrhovaná dvě patra vpředu a dvě patra vzadu. Nižší úrovně jsou plné ložnic, koupelen a prosklených pracoven s moderním studiem. Nejvyšší patro naopak nabízí otevřený prostor s kuchyní, obývacím pokojem a společenskými místnostmi. Výhodou onoho řešení je prostorné venkovní posezení přímo s filmovým výhledem na Silver Lake.

Netradiční volba oken

Pokud jste již navštívili naši galerii, mohli jste si povšimnout různorodého řešení okenních otvorů. Prosvětlená domácnost se pyšní hned dvěma zajímavými úhlovými formami oken. První je orientováno na dvorek a svým tvarem perfektně rámuje přilehlý svah. Druhé je inspirováno Breuerem a je umístěno na přední fasádě (výhled je tedy opět situovaný na vodní nádrž). Hranaté tvary otvoru jsou estetickým prvkem, které dodávají celkové konstrukci decentní šmrnc. Volba využití místnosti jakožto ložnice byla určitě správná, neboť probouzet se do nového dne s uchvacujícím výhledem je skvělým začátkem.

Měli jsme otázky na architekty!

Co stálo za volbou inspirace právě Whitneyho muzea?

Původní projekt je zajímavý a nápaditý hned ze dvou důvodů. Jednak nás inspiroval tím, jak se vyhnout klasickému řešení okenních otvorů. Využilo se tedy různě tvarovaných rámů k nasměrování pohledu jinam nežli na fasádu, která je rovnoběžná s ulicí (okna tedy směřují k vodní nádrži zvané Silver Lake). Druhým důvodem se stal tvar celé konstrukce. Breuerova budova svým stupňovitým tvarem vyčnívá do veřejné ulice a stejně tak je tomu u rezidence Armstrong Avenue. Tímto neobvyklým způsobem jsme vytvořili ve volném prostoru vchod s částečně krytým parkovištěm.

Zajímavá mi také přišla volba „obráceného“ dispozičního řešení, proč tak architekti z LADG učinili?

Obrácené rozložení funguje dobře, jelikož je stavba situovaná proti strmému svahu. Cílem bylo zajistit přirozené osvětlení do všech místností. První čtyři patra jsou rozměrově odsazená přesně o polovinu jedné úrovně, tudíž lze říci, že stoupají „stejnou rychlostí jako samotný svah“. Přízemní pokoje jsou menší, přesto plně osvětlené díky velkým oknům. Poslední podlaží dominuje otevřeným prostorem s posuvnou skleněnou stěnou a luxusním výhledem na jezero.

Kdo vdechne překrásné residenci život, aneb pro koho je stavba určená? Přesně tahle informace nám zde ještě nezazněla.  V samotném závěru bude prý budova sloužit scénáristům pracujícím ve filmu a televizi.

P.S. Řešíte stavbu, bydlení či vybavení? Navštivte Stavební veletrh ONLINE, který se uskuteční 21. – 23. ledna 2022. Veletrh přinese množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní. Počet vstupenek je limitován.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Kateřina Pospíšilová
Redaktorka Dřevostavitele

Vydáno dne:
14.06.2021

Photocredit: Se souhlasem The LADG, photographer Nathaniel Riley

0 0

Mohlo by Vás zajímat:

NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Jednou měsíčně dostanete výběr Novinek ze světa dřevostaveb.

E-MAIL
POŠLETE MI JE