HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Smrdutky páchnou po zkaženém mase. Přesto mají své nenahraditelné místo v jídelníčku

Ačkoliv někomu možná nevoní, jsou smrdutky mnohými považovány za jedny z nejkrásnějších a nejpestřejších rostlin. Někteří lidé navíc nezůstávají pouze u ocenění jejich vzhledu, ale oblíbili si i jejich chuť. Smrdutky využívají svůj zápach k vábení hmyzu a much z okolí. Přivábí i vás, abyste si tuto rostlinku pořídili do své sbírky?


Smrdutky každému nevoní, nicméně vynikají krásnými květy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Martin Heigan (Flickr CC 2.0)

Seznamte se, smrdutky

Sukulentní rostliny se vyznačují velkou rozmanitostí a pestrostí. Do této skupiny patří čeleď klejichovité, která zahrnuje jednak klasické byliny, ale také dřevité keře a liány. Kromě toho do ní patří tzv. stapéliovité sukulenty, které jsou známější pod názvem smrdutky.

Pro důvod takového pojmenování této rostliny nemusíme chodit daleko. Květina si vysloužila název smrdutka, jelikož její zápach připomíná zkažené maso. Původně se tento název užíval jen pro zástupce rodu Stapelia, později se však toto jméno přeneslo také na velkou skupinu sukulentních stapéliovitých rostlin.

Patří k nim sukulenty s dužnatými stonky, které mají často rudimenty zcela redukovaných listů. Jejich výška se většinou pohybuje mezi 10 a 30 cm. Stonky jednotlivých druhů si jsou velmi podobné, a hůře se proto rozlišují. Naopak květy mají velmi rozmanitý a krásný vzhled, který zaujme nejen barvou a kresbou, ale také uspořádáním a strukturou.

Smradem rostlina vábí mouchy

Květy stapélií mají specifický mechanismus opylování, který zahrnuje přitažlivost pro mouchy. Zápach květů napodobuje pach zkaženého masa, což přitahuje hmyz, který slouží jako hlavní opylovač. Během své návštěvy květů mouchy nejprve přistávají na okvětních lístcích. Poté vstoupí do květu a dotýkají se prašníků a semeníků, což umožňuje opylení.

Sto lidí, sto chutí

Stapélie jsou využívány v některých částech světa také jako součást tamní kuchyně. Navzdory svému zápachu, který je značně nepříjemný, se některé druhy stapélií používají jako potravina v afrických kuchyních, zejména v oblastech, kde tyto rostliny rostou přirozeně. Například v subsaharské Africe se mladé výhonky a listy některých druhů stapélií konzumují, přičemž jsou připravovány podobně jako zelenina.

Kdo si troufne na smrdutky?

Největší nebezpečí pro stapélie představuje bakteriální mokrá hniloba, která tyto rostliny dokáže velmi rychle zlikvidovat. Dále jsou stapélie často napadány červci kořenovými, kteří ohrožují rostliny zejména v zimě.

Na výběr je ze stovky druhů

Stapélie mají velké množství příbuzných rodů, které čítají celkově několik set druhů.

Caralluma

Nejvýraznějším zástupcem je Caralluma europaea, která se vyskytuje zejména v Evropě. Kromě Itálie ji můžeme najít také ve Španělsku, ale i v severní Africe a na Blízkém východě. Květy karalum jsou menší a vytvářejí často vrcholičnatá květenství, která obsahují 5–15 květů.

Duvalia

Jejich stonky rostou těsně u země a jsou kulovitého, případně válcovitého tvaru. Vytvářejí plazivě se rozšiřující trsy. Nejčastěji se vyskytují červené květy s odstíny do hněda. Nejrozšířenější je Duvalia pubescens, která se také dobře rozmnožuje.

Huernia

Většina druhů tohoto rodu tvoří čtyřboké nebo pětiboké sukulentní stonky, které dorůstají do výšky 8–10 cm. Květy jsou většinou široce nálevkovité, někdy s výraznými papilami. Tento rod je tvarově velmi různorodý.

Orbea

Tyto druhy sukulentů disponují vzpřímenými stonky, na nichž jsou kónické bradavky. Druhy tohoto rodu mají specificky zabarvenou pokožku, nejčastěji se jedná o červenozelené nebo šedozelené plošky, které vytvářejí zajímavé barevné kontrasty.

Piaranthus

Jedná se o menší rod, který má jen sedm zástupců. Stonky jsou velmi podobné jako u rodu Duvalia, nicméně květy jsou zcela odlišné.

Stapelia

Mezi nejvýznamnější druhy patří Stapelia gigantea, jejíž květy dosahují opravdu velkých rozměrů. Šířka rozevřených korunních cípů někdy dosahuje až k 40 cm. Její květy jsou velmi krásné.

Opylení je věda

Květy klejichovitých jsou pětičetné a vytváří nejrůznější stočené cípy korunních lístků. V naší přírodě jim však chybí přirození opylovači, proto je jejich opylení složité a tvorba plodů je náhodná nebo zajištěna uměle pěstitelem. I v takovém případě však opylení není snadné, jelikož je nutné znát přesnou anatomii květiny. Naštěstí je u blízkých příbuzných stapélií možné rozmnožování odnožemi, které snadno zakořeňují. Některé mohou dokonce tvořit kořeny na mateřské rostlině. Pak je možné přistoupit k rozdělení narostlých trsů.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Pěstování a rozmnožování smrdutek

Tyto rostliny se sází do plochých misek nebo mělkých květináčů. Výjimka je u převisle rostoucích druhů, které sázíme do malých závěsných nádob. Tyto rostliny se přivádí do vegetace zvýšením teploty. Až potom by mělo dojít k vydatnější zálivce. Jinak dojde k uhnití rostliny bez možnosti záchrany. Ztráty minimalizuje pěstování v minerálním substrátu, například pemze, promyté antuce atd.

Rozmnožování není u stapéliovitých rostlin žádná věda. Odřízne se vyzrálá odnož a po zaschnutí řezu se zasadí do substrátu. Pokud máme k dispozici mohutnější exemplář, můžeme ho rozmnožit dělením trsů.

Vydáno dne:
26.02.2024

Photocredit: Martin Heigan (Flickr CC 2.0)

2

Dekorace, která je ve světě populární: DIY florárium. Přinášíme návod krok za krokem.

Seznamte se s floráriem – originálním způsobem, jak pěstovat mech či masožravky. Inspirujte se v článku a jedno si s námi rovnou vyrobte!.. Číst více →



Letní truhlíky – 20+ inspirace do oken a originální venkovní květinové dekorace

Léto je v plné kráse a vaše okna zejí prázdnotou? Nevíte, které letní truhlíky jsou nejvhodnější a jaké květinové dekorace v nich vytvořit? Inspirujte se!.. Číst více →



Monstera deliciosa – pokojová rostlina, která je v jedné věci jiná než ostatní

Monstera deliciosa je pokojová rostlina původem z deštných pralesů Jižní Ameriky. Přečtěte si vše o tom, jak tuto pokojovku pěstovat, aby vám vydržela po generace... Číst více →



Nejdražší rostlina světa – monstera variegata. Jak ji správně vypěstovat?

Monstera albo variegata je výstavní klenot všech pokojových rostlin. Proč je tak ceněná a jak panašovanou monsteru pěstovat?.. Číst více →



Tchýnin jazyk: pokojová rostlina, která přežije cokoliv

Tchýnin jazyk se svými dlouhými a pevnými listy patří mezi nejodolnější pokojové rostliny. V čem je jiný než jiné pokojovky, jaké existují druhy a jak se o něj správně postarat?.. Číst více →



Zamiokulkas: nechte si poradit, jak jej správně pěstovat i množit

Zamiokulkas patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Jak jej správně pěstovat, množit a kam jej umístit, se dozvíte v našem článku... Číst více →



Fíkus aneb květina, která dokáže pohltit formaldehyd. Jak na správné pěstování?

Existuje okolo tisíce druhů fíkusů, v domácnostech se jich však nejčastěji pěstuje těchto šest. Víte, jak na tyto nenáročné zelené velikány?.. Číst více →



10 úžasných pokojovek, které by neměly chybět v žádném interiéru

Interiér bez květin je interiér bez života. Vyberte si z těchto deseti aspoň jednu a dodejte svému bytu život... Číst více →



Tlustice: nenáročný sukulent vhodný pro lajdácké pěstitele a cestovatele

Vzhled malého stromku, péče s nulovou náročností a banální množení. Tak tohle všechno nabízí nenáročná a dlouhověká tlustice... Číst více →



Lidé podceňují míru jedovatosti oleandru. Měli by ho držet dál od dětí a zvířat

Oleandr je jednou z nejméně náročných přenosných rostlin vůbec, výměnou za tuto vlastnost je však jedovatý. Mnoho domácností o této skutečnosti ví, ale jen málokteré drží tyto rostliny dál od svých dětí... Číst více →