HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nejdražší rostlina světa – monstera variegata. Jak ji správně vypěstovat?

Celým svým názvem monstera deliciosa albo variegata je neobyčejně vzácný druh pokojové rostliny s velmi specifickým vzhledem. Jejím původem jsou subtropické pralesy Jižní a střední Ameriky. Charakteristické pro tuto pokojovou rostlinu jsou velké dělené listy s pestrou kombinací zelené a bílé barvy. Čím je ale tak úchvatná?


Monstera variegata patří mezi nejdražší rostliny světa
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Huy Phan (Unsplash CC0)

Laločnaté listy monstery albo mohou být dlouhé od 20–100 cm a dorůstat šířky až 80 cm. Při dostatku prostoru dorůstá tato plazivka výšky až 3 metrů. Monstera variegata svou pestrolistostí patří k nejvzácnějším pokojovým rostlinám a mezi pěstiteli je velmi ceněná. Od toho se rovněž odvíjí i její cenovka, která se pohybuje v řádu desítek až stovek tisíc korun.

Proč má monstera deliciosa albo variegata pestrobarevné listy?

Odborně se pestrolistost monstery albo nazývá variegace, ale mezi pěstiteli se častěji užívá termín panašování z francouzského paneché = pestrý. Odtud tedy k označení panašovaná monstera. Hlavním znakem panašovaných listů jsou světlé žluto-bílé skvrny, které tvoří nepravidelné vzory. V případě monstery albo je barvou těchto vzorů bílá.

Příčinou variegace je mutace v DNA rostliny. Tato změna ovlivňuje produkci zeleného barviva – chlorofylu, díky čemuž nedochází k plnohodnotné tvorbě rostlinného pigmentu. Panašování je u monstery albo dědičná vlastnost, která přechází i na potomstvo.

Monstera albo variegata pěstování – vše co musíte znát

Monstera deliciosa variegata není rozhodně pokojovou rostlinou pro začínající nebo zapomětlivé pěstitele. Pokud jste se přeci jen rozhodli zkrášlit si jí svůj domov, zaměřte se na tyto hlavní body:

1. Umístění a světlo

Monstera albo variegata má ráda dobře prosvětlené prostory bez přímého umístění na slunci. Většina pěstitelů ze zkušenosti doporučuje pěstování u okna orientovaného na jižní stranu. Okenní závěsy mohou odclonit přímé slušení záření a orientace na jih poskytne dostatek světla. Pěstování je možné i pod umělým světlem. Monstru albo pěstujte při pokojové teplotě 18–25°C.

2. Zálivka

Před každou zálivkou zkontrolujte, že je svrchní půda v květináči suchá. Zálivku provádíme pravidelně a rovnoměrně v celé ploše květináče 1× týdně. Monstera variegata by nikdy neměla stát přímo ve vodě. Pěstitelé doporučují vodu z misky pod květináčem vždy odstranit. Monstery rovněž vyžadují vzdušnou vlhkost. Listy by se měly pravidelně rosit rozprašovačem vody nebo vedle květináče umístěte misku s vodou a keramzitem.

3. Půda v květináči

Zemina v květináči by měla být provzdušněná a volná. Dno květináče by mělo být tvořeno kvalitní drenáží z perlitu pro odvodnění. Použít může substrát pro monstery, který lze zakoupit nebo si lze namíchat vlastní – o tom více zde.

4. Hnojení 

V průběhu vegetačního období od jara do podzimu hnojíme monsteru albo kapalným hnojivem pro pokojové rostliny 1× za 14 dní. Během zimních měsíců můžete hnojení vynechat.

5. Přesazování

Monstera albo variegata by se měla přesazovat alespoň jednou za dva roky. Při přesazování vyberte vždy květináč, který bude o 1/3 prostornější než současné kořeny. Postupujte dle pěstitelského návodu, který jsme pro vás připravili krok za krokem v článku: Pěstování monster: 7 základních pravidel + fotopostup přesazování.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Může panašovaná monstera ztratit své panašování? 

Náhodná variegace je v přírodě velmi vzácná. Pravděpodobnost, že by se monstera deliciosa přeměnila na pestrobarevnou monsteru deliciosa albo variegata je přibližně 1:100 000. Častěji spíše nastává opačný případ, kdy panašovaná monstera ztratí svou pestrost. Příčin mohou být následující:

  • nízká intenzita osvětlení monstery albo,
  • náhlá změna teploty a teplotní extrémy.

V případě, že by se vaše monstera deliciosa začala projevovat panašováním s bílými skvrnami, jedná se pravděpodobně spíše o onemocnění rostliny.

Mohlo by vás zajímat: Monstera minima: nádherná liána, která ale není monsterou – vychytávky k pěstování

Monstera deliciosa variegata – změna barvy listů  

Stejně jako u ostatních monster znamená změna barevnosti listu problém. Nejčastěji se u monstery albo setkáme s hnědnutím nebo žloutnutím listů. Jak tento problém odstranit a co je jeho příčinou, jsme pro vás sepsali v článku: Monstera žloutnutí listů + 8 nejčastějších problémů.

Monstera albo variegata – množení 

Množení monster se provádí pomocí řízku, při kterém je potřeba vybrat správný typ vybrat správný typ listu se vzdušným kořenem. Přesný postup včetně fotografií krok za krokem jsme pro vás připravili zde: Množení monster – jak správně postupovat + fotonávod.

Vydáno dne:
11.08.2022

Photocredit: Huy Phan (Unsplash CC0)

3

Okrasná zahrada: Jak ji založit a vybrat správné rostliny?

Poradíme, jak na okrasnou zahradu a její rostliny. Inspiraci najdete ve fotogalerii... Číst více →



Čím letos okořenit zahradu? Vsaďte na kino nebo bludiště!

Každá zahrada potřebuje čas od času vylepšit. Pokud chcete strávit léto na zahradě a vykouzlit z ní místo, odkud se vám nebude na podzim chtít odejít, přečtěte si naše tipy, jak na to... Číst více →



Dřevěný mezigenerační dům zdálky vyzařuje klid a pohodu

Když je majitelem domu zahradní architekt, není divu, že jeho dům trochu připomíná skleník a příroda je všude, kam se podíváte... Číst více →



Aktuální zahradní trendy – vybudujte ze zahrady další pokoj domu. Jak na to?

Začněme zahrady vnímat jako prodloužení našich domovů a přenášejme většinu běžných činností ven do zeleně. Víte, jak na to?.. Číst více →



Zelená fasáda jako dekorace – popínavé rostliny, vertikální zahrady a úžasné květinové domy

Vertikální zahrada je stále vyhledávanějším prvkem majitelů domů. Zelené fasády vypadají velice pěkně a plní mnoho užitečných funkcí. Posuďte sami... Číst více →



Řasokoule – roztomilá dekorace nebo žijící organismus? Jak se starat o řasokouli, aby se jí dařilo

Netradiční dekorace, která zaujme na první pohled. Řeč je o řasokouli – kulaté rostlince, která žije ve vodě a moc toho k životu nepotřebuje... Číst více →



Množení monster: jak správně postupovat + detailní fotonávod

Monstera a její množení je snadné, je však potřeba vybrat správný výhonek. Jak ho poznat? Fotogalerii s postupem krok za krokem najdete v tomto článku... Číst více →



Pravda o aloe vera – opravdu má gel z listů omlazující účinky?

Jak pěstovat aloe vera u sebe doma a na co si dát pozor? Tipy, co všechno lze z aloe vera vyrobit, jak ji množit a k čemu ji použít... Číst více →



Fíkus aneb květina, která dokáže pohltit formaldehyd. Jak na správné pěstování?

Existuje okolo tisíce druhů fíkusů, v domácnostech se jich však nejčastěji pěstuje těchto šest. Víte, jak na tyto nenáročné zelené velikány?.. Číst více →



Dracéna není palma. Známe vychytávku, která zajistí neuhnívání kořenů

Dracéna neboli dračinec patří k oblíbeným pokojovým rostlinám. Jak o pečovat, aby aby se jí dařilo?.. Číst více →