HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Motorová pila: Jak vybrat pomocníka na dřevo na zimu?

Možná se vám jako laikovi zdá, že motorové pily jsou si na pohled podobné jako vejce vejci. Opak je přitom pravdou. Objem a síla motoru, provedení, ergonomie, délka lišty, vybavení, tím vším se každá motorová pila liší. Je jenom na vás, jakou si koupíte. Poradíme vám, jaké vlastnosti motorové pily zohlednit při jejím výběru a jak se při nákupu motorové pily nespálit. 


řezání srubu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: werner22brigitte

Jak poznat pilu, která bude pro vaše použití nejvhodnější?

Parametry a vlastnosti motorových pil

Existují tři kategorie motorových pil:

  • Hobby motorová pila s motorem do 40–45 cm3

Jádrem je plastová skříň ukrývající klikový mechanismus, k ní je připevněn válec motoru. Hrozí nebezpečí, že se skříň může teplem časem zkroutit. Kovová skříň tento problém vyřeší, ale většina modelů ji bohužel nemá. Tyto pily také nejsou vybaveny seřiditelným olejovým čerpadlem, proto se při startu používá nastřikovač paliva (benzín s příměsí oleje).

  • Farmářská motorová pila s motorem do 50–60 cm3

Přebírají řadu prvků z profesionálních modelů, například skříň motoru z lehkých slitin, ovšem slabší modely vystačí s plastovou klikovou skříní. Většinou mají seřiditelné olejové čerpadlo, obvykle jsou vybaveny i kovovými pružinami pro tlumení vibrací. Mnohdy nechybí vícekanálová vyplachovací technika pro lepší mísení paliva se vzduchem, díky tomu se snižuje spotřeba paliva a zvyšuje točivý moment motoru. Řezací lišta má délku do 45 cm.

  • Profesionální motorová pila s motorem od 45 do 120 cm3

Skříň motoru je vyrobena z lehkých slitin, dekompresní ventil zajišťuje odlehčený start. Pily jsou vybaveny prstencovým řetězovým kolem, lišta je dlouhá 45 cm i více. 

Fotogalerie:

i Foto: werner22brigitte, sfllaw, Eric Kilby, dvs

U motorové pily nehraje roli jenom obsah motoru a délka lišty

V nabídce pil najdete řadu mezistupňů v kubatuře, k dostání jsou i lehoučké profesionální pily s malým obsahem motoru. Směrodatná není ani délka lišty. Nezapomeňte, že dlouhá lišta u pily se slabým motorem přináší problémy, způsobuje tření mezi řetězem a lištou, což snižuje výsledný výkon i životnost motoru. Srovnání aktuálních cen motorových benzínových pil najdete zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Elektrické řetězové pily nabízejí řadu výhod

Kromě benzínové pily můžete sáhnout i po řetězové elektrické pile. Jaké jsou její výhody a nevýhody?

+ levnější provoz než u benzínové varianty

+ méně náročné požadavky na údržbu

+ lehčí start

+ nižší pořizovací cena

+ nižší hmotnost

+ nižší hlučnost a vibrace

+ jednoduchá manipulace

- nutnost mít v dosahu elektrickou síť

- v blízkosti řezání hrozí nebezpečí poškození elektrického kabelu

- nedoporučuje se s ní pracovat za mokra a v dešti

Aktuální ceny elektrických motorových pil si srovnejte zde.

Jaké motorové pily vybrat?

Na drobnější práce, mezi které počítáme nařezání dřeva na topení, nebo prořezání stromků, vám stačí elektrická pila s příkonem 1800–2400 W nebo benzínová pila typu hobby, bude-li mít zdvihový objem motoru alespoň 45 cm3. Máte-li v úmyslu kácet menší stromy, vyplatí se už investice do motorové farmářské pily.

Jakého výrobce motorových pil zvolit?

Na našem trhu jsou k dostání například motorové pily Stihl, motorové pily Husqvarna i další. Jejich vlastnosti nejobjektivněji posuzují nezávislé testy pil, které sledují dodržování otáček, vibrace, případné zpomalování, celkový chod při větší zátěži.

Jako vítěz jednoho z testů farmářských pil se ukázala motorová pila Husqvarna. Model 353 s objemem 51,7 cm3, kteráneztrácí otáčky a hladce si poradí i s vyšší zátěží. Minusem je komplikovanější výměna řetězky a vyšší cena v porovnání s konkurencí (15 tisíc Kč). 

Ve stejné kategorii Motorová pila Stihl MS 270 s objemem 49,6 cmpři testech sice vykazovala dobrý řez i nízké vibrace, ovšem potíže vznikaly při startu za studena. Vyšší zátěž u ní také přinesla ztrátu otáček, olejovému čerpadlu mazání řetězu navíc chybí možnost regulace.

První příčku při posuzování dTestu dosáhla také motorová pila Husqvarna 435 s obsahem 40,9 cm3 v kategorii hobby pil. Dobře si vedla i motorová pila Stihl MS 211 i uživatelé tyto značky hodnotí dobře.  

Podívejte se na aktuální ceny konkrétních motorových pil:

MAKITA UC3541A

HUSQVARNA 435

Stihl MS 461 R

Líbil se vám článek? Neváhejte se zapojit do diskuze s vlastními zkušenostmi.

Vydáno dne:
31.10.2016

Photocredit: werner22brigitte

10

Co je to dřevostavba

Dřevostavba je jakýkoli objekt, který má základní nosnou konstrukci ze dřeva nebo z materiálů na bázi dřeva... Číst více →



Nejvyšší dřevostavba světa byla postavena svépomocí

Nejvyšší dřevostavbu světa jste mohli hledat v ruském městě Arkangelsk a našli byste ho celkem jednoduše. S výškou 44 metrů, 13 pater byl nepřehlédnutelnou dominantou města... Číst více →



Dřevostavba svépomocí: Úskalí, o kterých možná nevíte

Napadla vás tato myšlenka? V tom případě si přečtěte tento článek... Číst více →



Kdo vám v Brně postaví dřevostavbu

Kdo vám v Brně dřevostavbu postaví? Jaké zajímavé dřevostavby v Brně najdete?.. Číst více →



Na co a jak se využívá smrk ztepilý?

Kde použít smrkové dřevo, jaké má vlastnosti a kolik smrků u nás roste?.. Číst více →



5 vlastností dřeva, které musíte znát, než nakoupíte trámy na stavbu

O jaké vlastnosti nám dostupných dřevin je vhodné se zajímat a proč? Čtěte.. Číst více →



Rizika dřevostaveb? Cena domu a firma, která jej bude stavět, říká Vratislav Blaha

Co stojí za rozvojem dřevostaveb u nás, a kde se schovávají rizika, na která byste si při výběru domu měli dát pozor?.. Číst více →



Okružní pila neboli mafl: Proč se bez ní aktivní kutil neobejde

Okružní pila na dřevo nastupuje u jemnější práce se dřevem a tam kde je řetězová pila těžkopádná a nepřesná. Jakou okružní pilu vybrat a na co si dát pozor se dočtete zde... Číst více →



Přímočará pila vám v dílně nesmí chybět: Jakou vybrat?

Přímočará pila je univerzální pomocník nejen do dílny. Jaké jsou na trhu přímočaré pily a podle čeho je vybírat poradí tento článek... Číst více →



Pokosová pila zajistí precizní úhlové řezy: Jaké jsou možnosti?

Toužíte-li po velké přesnosti při řezání úhlů, pořiďte si pokosovou pilu. Jaké parametry pokosová pila musí splnit a a na co si dát při výběru pozor se dozvíte zde... Číst více →