HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Moderní střešní okna vyvrací zažité mýty. Hodí se i do pasivních domů

Každý ví, že Achillovou patou domu, ať už starého nebo novostavby, jsou okna. A co teprve, pokud se bavíme o oknech střešních. Lidé se často obávají jejich umístění do pasivních domů a snaží se mu za každou cenu vyhnout. Je ale tato nedůvěra oprávněná nebo se jedná o zbytečné strašení? Pokud si dáte při výběru střešních oken pozor, mohou vám namísto tepelných ztrát přinášet jisté výhody.


Střešní okna mají své místo i v pasivních domech
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Střešní okna v pasivních domech

Pasivní a nízkoenergetické domy se dnes pomalu ale jistě stávají standardem. Dochází ke snižování energetické náročnosti budovy, a to převážně díky zlepšování kvality její obálky. Pasivní domy jsou koncipovány tak, aby minimalizovaly spotřebu energie pro vytápění a chlazení.

Nicméně zároveň s výhodami s sebou pasivní domy přináší i nové výzvy. Jednou z největších je správná volba oken, a to především těch střešních. I přes nejrůznější inovace totiž zůstávají střešní okna nejslabším článkem obálky budovy. Důležité je proto nalézt způsoby, jak optimalizovat jejich fungování.

Prostup tepla střešním oknem

Střešní okna jsou místem, kudy zpravidla uniká nejvíce tepla. Problémem je geometrie osazení střešního okna do šikmé střechy. Vnější část okenního rámu je vystavena exteriérovým teplotám, jelikož většinou leží mimo oblast tepelné izolace. V dutinách zasklívací jednotky střešního okna navíc probíhá konvektivní přenos tepla intenzivněji než u oken ve svislé poloze. Z toho důvodu jsou také střešní okna brána jako Achillova pata celého domu.

Je tedy lepší se střešních oken vzdát?

Dříve se uvádělo, že by, s ohledem na možné ztráty, počet oken neměl být v domě nijak předimenzován. V dnešní době však již existují možnosti, jak ztráty minimalizovat. Střešní okna se vyrábí tak, aby splňovala vysoké standardy izolace a energetické účinnosti pasivních domů. Není tak nutné se střešních oken hned vzdávat. Do velké míry to závisí také na projektantovi, který by měl vybrat ta nejvhodnější možná střešní okna.

Okna vhodná do pasivních domů mají často zasklení osazeno ve speciálně navrženém rámu křídla. Ten je konstruován, ve srovnání se standardním střešním oknem, ze širších dřevěných profilů. Okna jsou poté vybavena několikanásobným systémem těsnění. Speciálně navržená konstrukce oken minimalizuje vznik tepelných mostů a celkově zajišťuje lepší izolační vlastnosti oken.

Na co se zaměřit u střešních oken v pasivních domech

  • Kvalita oken: Používání vysoce kvalitních střešních oken s nízkým koeficientem prostupu tepla (Ug) může výrazně snížit tepelnou ztrátu.
  • Správná izolace a montáž: Důkladná tepelná izolace kolem střešního okna a správná montáž jsou klíčem k zabránění úniku tepla a vzduchu. To zahrnuje použití izolačních materiálů a vzduchotěsných prvků.
  • Orientace oken: Výběr vhodné orientace střešních oken může pomoci minimalizovat nadměrné zahřívání a potenciální ztrátu tepla.
  • Dvojskla a trojskla: Díky jejich použití je dosaženo lepší izolace a snížení úniku tepla. Tím je zvýšena energetická účinnost domu.

Certifikát Passive House

Další věc, která vás může ujistit, že jste do pasivního domu vybrali ta správná střešní okna, je certifikace. Některá střešní okna jsou dnes certifikována, a je tak zaručeno, že splňují nejrůznější energetické standardy a normy. Příkladem je certifikát Passive House. Jedná se o standard energeticky efektivních budov. Tento standard byl vyvinut v Německu a je zaměřen na vytvoření budov, které jsou mimořádně energeticky úsporné. Passive House standard klade vysoké požadavky na tepelnou izolaci střešních oken, na těsnost konstrukce a kvalitu výroby.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Výhody střešních oken v pasivních domech

Není tedy pravdou, že si nelze do pasivního domu pořídit střešní okna. Naopak se dá říct, že jsou střešní okna pro pasivní domy v některých ohledech výhodná.

  • Přirozené světlo: Střešní okna umožňují průchod přirozeného světla do interiéru pasivního domu, což může snížit potřebu umělého osvětlení během dne.
  • Sluneční zisky: V zimních měsících mohou střešní okna umožnit pasivní získávání tepla ze slunečního záření. Správně umístěná střešní okna mohou přispět k ohřevu domu a snížit náklady na vytápění.

Tady je svět ještě v pořádku. Na moravské vsi otec se synem společnými silami rekonstruují dům

Vydáno dne:
05.11.2023

Photocredit: Shutterstock

2

Vnější zastínění 1. díl - Do domu vpustí světlo, ale teplo nechá před okny

Proč a jak na vašem domě použít vnější zastínění, které vpustí světlo, ale teplo nechá před okny?.. Číst více →



Dřevěná nebo plastová, aneb jaká okna pořídit

Volba oken do jakékoli stavby je bezesporu dilematem každého stavebníka... Číst více →



Střešní okna, to nejsou jenom Veluxy

Jaké typy střešních oken se v Čechách prodávají a kolik stojí?.. Číst více →



Okna s rekuperací: Jaké má inteligentní větrání v oknech výhody?

Okna s rekuperací mohou vyřešit řadu problémů nejen u nově zateplených budov. Jak okna s integrovanou výměnou vzduchu fungují, zjistíte zde... Číst více →



Pasivní domy – kvalitní okna a dveře jsou základ úspory

Víte, co je důležité při výběru kvalitních oken a dveří pro pasivní domy? Máme pro vás tipy, jak můžete díky několika zásadám efektivně využívat solární zisky a snížit spotřebu pasivního domu až o desítky procent... Číst více →



Okna a izolace vám umí ušetřit až 70 % nákladů. Návod, jak toho dosáhnout

Když se řekne zateplení, vybaví se většině z nás nová fasáda. Možností zateplení je ale mnohem více. Které z nich je to úplně nejvýnosnější?.. Číst více →



Více než 90 % nových oken izoluje nedostatečně. Prodejci mlčí a lidé zbytečně přeplácí

Až 40 % ztrát tepla má na svědomí špatný typ oken a prosklení. Řešením jsou izolační skla, která násobně snižují energetické ztráty i náklady na vytápění domu... Číst více →



Neznalostí při výběru oken tratí lidé tisíce korun ročně. Skla je nutné vybírat podle světových stran

Správný výběr oken a jejich prosklení se vyplatí. Pokud vyberete vhodné parametry, můžete díky dobré izolaci ušetřit i tisíce korun... Číst více →



Řemeslníci varují před „nastavením oken do zimního režimu“. Jedná se o mýtus, který okna ničí

S každým příchodem zimy se vrací také mýtus o zimním a letním režimu plastových oken. Ten však místo očekávané úspory přináší zničená okna... Číst více →



Montáž střešních oken svépomocí – řemeslník znovu připomíná zbytečné chyby

Instalace střešních oken svépomocí přináší řadu výhod, ale také větší riziko možných chyb. Jaké jsou ty nejčastější a jak se jim vyhnout?.. Číst více →