HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Domy ve stromech: Rady a inspirace, jak si jej postavit na vlastní zahradě

V čem spočívá kouzlo domů v korunách stromů a jaká specifika má jejich stavba? Bydlení na stromech bylo dominantou především našich pradávných příbuzných – tedy primátů, a přesto se v posledních letech a desetiletích stává čím dál oblíbenější také pro Homo sapiens sapiens. Jak moderní domy v korunách stromů vypadají, se podívejte v galerii a více o nich a jejich stavbě si přečtěte v článku.


Dům ve stromě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Co znamená Tree house?

Termín „domy v korunách stromů“, popř. Tree house, se vžil pro označení stavby nad úrovní země využívané v drtivé většině pro rekreační účely. Hlavním znakem, podle kterého tyto domy poznáme, je především jejich konstrukce umístěná mezi stromy, popř. kolem jednoho stromu. Prohlédněte si bohatou inspiraci v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, MesmerizeD, KaCey97078, chillbay

Samotné rostoucí stromy lze využít jako nosné či opěrný prvky, ale není to pravidlem. Dále je pro Tree house typická relativní jednoduchost výstavby a v neposlední řadě snaha o originalitu.

Historického hlediska nejedná o žádnou novinku, protože dřevěné konstrukce obydlí v korunách stromů můžeme vystopovat mnoho stovek let zpátky. Do moderní architektury se však obytné domy v korunách stromů vrací více až v posledních letech až desetiletích.

Proč jsou obydlí na stromech tak oblíbená?

Jednoduše – protože jsou krásná a originální. Je zřejmé, že pokud by nás jako hlavní parametry zajímaly stabilita a dostupnost obydlí, jistě bychom si vybrali dřevostavbu zasazenou do země, nikoliv vytvořenou vysoko ve vzduchu.

Tree house však oslovují mnohé milovníky přírody a klidu právě pro své originální zasazení do stromů, krásné výhledy a neobvyklý pocit pobytu nad zemí. Jedním z důvodů je také soukromí, které obydlí v korunách stromů poskytují.

Mohlo by vás zajímat: „Při stavbě tree house je vždy potřeba ctít a respektovat strom,“ říkají tvůrkyně

Romantické soukromí

Do kategorie „romantika“ spadají především malé dřevěné konstrukce s jednou až dvěma místnostmi, které slouží jako ideální místo pro zamilované páry či přepracované businessmany toužící po klidu a pohodě. Mezi tato obydlí u nás může patřit například Tree house u brněnského Babího lomu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Pro menší rodinu či roztahovačný pár

Nejtypičtějším Tree housem bývá stavba pro 3 až 4 osoby, která v sobě skrývá kromě sociálního zařízení a kuchyňky také jednu až dvě místnosti a téměř vždy venkovní terasu s posezením. Takový přírodní „byt“ můžeme u nás najít například poblíž Prahy u Tří Dubů nebo v Chotýšanech. Posledně jmenovaný dřevěný dům je dokonce nejvýše postavenou stavbou v korunách v naší republice.

Velké Tree housy a obytné domy

Takové u nás nehledejte. Tedy zatím. Realizace domu na bydlení mezi větvemi stromů rozhodně není vyloučena, avšak pojí se s tím několik háčků. Například složitější by to bylo se zavedením vody a odpadů. Na rozdíl od nás, v zahraničí se nebojí mezi stromy postavit ani celou vilu!

A nejen to, mnohé domy ve stromech jsou nejen praktické na bydlení, ale především uhrančivé na pohled. Jaké všemožné stavby je možné vybudovat v korunách stromů, se můžete podívat ve fotogalerii.

Mohu mít vlastní Tree house?

Mnozí z nás jsme jistě jako děti snili vlastním domě či bunkru na stromě. A tak, ať už se rozhodnete stavět svému potomkovi poctivý příbytek na stromě, nebo se pustíte do opravdového Tree housu, je dobré vědět, na co nezapomenout:

1) Před samotnou stavbou si především dobře rozmyslete, kde a jak chcete Tree house stavět. Bude to malé obydlí pro Vaše vynalézavé potomky, součást lanového centra, nebo neobvyklá ložnice? Nezávisle na konečném výsledku vyberte pečlivě strom či stromy, kolem kterého/kterých bude obydlí postaveno.

2) Je také nutné nechat si zpracovat dendrologický posudek stavu stromu. V mnoha případech se také provádí bezpečnostní ořez stromu. Jestliže se na stavbu svépomocí necítíte, dnes už existuje několik realizačních firem, které se do stavby Tree housu pustí za vás.

3) Po realizaci stavby nezapomeňte každý rok strom, u kterého je Tree house postaven, kontrolovat dendrologem. Doporučuje se také každoroční odborná prohlídka samotného domu, a to především z hlediska statiky.

Zajímavosti ze světa Tree house

Věděli jste, že papuánský domorodý kmen Korowai žije dodnes ve stromových obydlích, a to dokonce ve výšce kolem 40 metrů? Důvodem je pravděpodobně strach ze sousedního kmene Citak – lovců lebek.

Video: Stavba stromového domu v džungli

Věděli jste, že největší dům v korunách stromů byl postaven v Crossville v Tennessee a jeho výstavba trvala celých 14 let? Tento Tree house je jakožto největší zapsán také v Guinnessově knize rekordů. A má být proč! Jeho 80 pokojů a rozmístění mezi šest stromů tomu odpovídá. Dnes je již uzavřen, ale dlouhé roky sloužil jako turistická atrakce.

Věděli jste, že při řešení konstrukce obydlí je třeba myslet také na vítr, který podfukuje pod domem? Na rozdíl od pevně zakotvených domů totiž spodní konstrukční prvky ovlivňují povětrnostní podmínky, a dochází tak k většímu zatížení.

Věděli jste, že mezi fanoušky stromových obydlí se zařadili také mnohé známé osobnosti? Velkolepý Tree house si nechal ve své době postavit Winston Churchill nebo John Lennon. Proslýchá se, že kráse a přitažlivosti pobytu na stromech neodolal ani slavný fotbalista David Beckham se svojí ženou Victorií.

Líbí se i vám představa bydlení nad zemí? Podívejte se do bohaté galerie domů ve stromech.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
09.03.2018

Photocredit: Shutterstock

6

Domy ve stromech nejsou jen pro děti

Mít své vlastní malé obydlí v korunách stromů je snad sen každého dítěte.. Číst více →



Jen tak si vylézt na strom a důvody, proč to udělat dnes a zítra zase

Lezli jste jako děti po stromech? Určitě! V článku najdete důvody, proč to udělat znovu... Číst více →



Video: Splňte si svůj sen - postavte si dům v korunách stromů!

V tomto videu naleznete návod ke stavbě domu ve stromě. Od prvních příprav až po finální prohlídku stavby... Číst více →



Stezka korunami stromů (tip na výlet)

Chystáte se v létě na Lipno? Pak nesmíte vynechat stezku korunami stromů. Podívejte se do fotogalerie, co vás čeká... Číst více →



Stezka v oblacích (tip na výlet)

Chcete se procházet po oblacích? V tom případě musíte navštívit Stezku v oblacích na Dolní Moravě! Koukněte na fotogalerii, jaký úžasný výhled na vás čeká... Číst více →



Video: Prostorný dům v korunách stromu

Podívejte se, jaké to je bydlet vysoko v korunách stromu. Pokud netrpíte závratěmi, tak si tenhle luxusní stromový dům určitě zamilujete... Číst více →



Video: Moderní chata vybudovaná na skále

Máte rádi severskou architekturu? Pojďte se podívat, jaké je to bydlet na skále schované uprostřed hlubokého lesa... Číst více →



Fotogalerie: Bydlení v ráji – luxusní vily z bambusu

V galerii si můžete prohlédnout fotografie z prohlídky bambusových luxusních staveb na ostrově Bali. Tyto stavby vynikají svojí originalitou a fascinující velkolepostí... Číst více →



Vybudujte si vlastní přírodní zahradu: Poradíme vám, jak na to

Sníte o ekologické zahradě, která bude plně v souladu s okolní přírodou? Díky našim radám pro vás bude její založení hračkou... Číst více →



Stromy, které v Evropě možná už neuvidíte

Mizí nám přímo před očima! Řeč je o krásných, ale ohrožených druzích dřevin v Evropě. Pojďte se v následujícím článku seznámit s 5 velmi ohroženými, a přitom tak nádhernými keři a stromy, dokud jsou mezi námi... Číst více →