HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Studentský pokoj – zařizujeme svépomocí a v souladu s náročnými požadavky mladé generace

Jste vy nebo vaše ve studentských letech? Pak je na čase uzpůsobit tomu i prostředí, ve kterém tráví mladí teenageři nejvíce času – studentský pokoj. Víte, v jakém prostředí se studenti a mladí lidé cítí dobře? Jak má vypadat takový ideální pokoj pro teenagera? Sepsali jsme pro vás ty nejdůležitější body. Přečtěte si více v článku a inspirujte se návrhy pokojů v galerii.


Studentský pokoj
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Andrew Neel (Unsplash)

Studentský pokoj a jeho dynamika

Jak si poradit, když se dětský pokoj proměňuje na pokoj pro teenagera? V očích rodičů se zračí obavy, protože z rozkošného pokoje plného hraček se stává místnost plná oblečení, které je chaoticky poházené po podlaze a nábytku. Všude je nepořádek a na stěnách visí věci, pro které nemají pochopení. Police jsou plné symboliky a skříně nemají nejmenší šanci plnit svoji funkci. Z pokoje se line hlasitá hudba, nebo je v něm naopak úplné ticho. Pojďme se společně podívat, jak nejlépe zvládnout tohle nelehké období. Alespoň z pohledu návrhu interiéru. :)

Fotogalerie:

i Foto: Andrew Neel (Unsplash), Casper, Dayana Wong, Noora Kuittinen

Uzpůsobte pokoj podle osobnosti mladého člověka

Teenager může být spokojený s malým, levně pořízeným vybavením do pokoje, kde má postel z palet a jednu DIY skříňku, kterou si může sám vyrobit ze starého nábytku. Druhý typ teenagera potřebuje naopak luxusní pokoj plný nejnovějšího moderního vybavení. 

Jeden je systematik a druhý chaotik, někomu se může líbit „aesthetic styl“ a další si potrpí na luxus. Nezbývá, než čekat, respektovat a v případě nesouhlasu jít příkladem. 

TIP redakce: Do návrhu pokoje jim nezasahujete. Nechte zařizování na nich. Musí se ve svém pokoji cítit sami sebou. 

Vhodný nábytek do pokoje pro teenagery

Originální skříně

Skříně získávají ve studentském pokoji na hodnotě ve chvíli, pokud jsou něčím originální. Ať už je to barva, tvar, uspořádání polic nebo ramínek. Důležitým prvkem je velké zrcadlo, ve kterém je vidět celá postava. Dívčí pokoj by měl být vybaven toaletním stolkem nebo kvalitně osvětleným zrcadlem.

Využití stěn

Stěny mají ve studentském pokoji svou váhu! A to nemalou. Kde jinde se prezentovat? Právě stěny nám řeknou o člověku mnohé. 

Osvětlení

Osvětlení tvoří např. světelné řetězy, nápisy, lampy mnoha tvarů nebo originální osvětlení DIY.

Regály a nástěnné police

Své místo v pokoji najdou nástěnné regály a police, které budou pravděpodobně místem pro výstavku všech životně důležitých trofejí a vzpomínkových předmětů.

TIP redakce: Mezi doplňky do pokoje pro teenagery nesmí chybět koš na špinavé prádlo! Vyhnete se tak možná tomu, že bude po celém pokoji ležet rozházené špinavé oblečení. Za kolik jde pořídit stylový koš na prádlo? Srovnání cen.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Zóny a dekorace do pokoje pro teenagery 

Tak jako tak, v průběhu dospívání narůstá potřeba hledat svůj styl a zvětšovat úložné prostory. Systematičnost, minimalismus, vzdušnost a členění mohou být cestou k eliminaci chaosu v pokoji pro teenagera. Pokud se tak doposud nestalo, může se stát, že přijde na řadu členění studentského pokoje na zóny:

  • Pracovní zóna, kde je potřeba velká židle, stůl a vybavení k práci na PC, funkční úložné prostory a mnoho doplňků, kterými se může dotyčný vyhranit.

Home office – několik tipů, jak na správnou ergonomii při práci z domu

  • Spací zóna, ve které se postel mění v intimní prostor a její design se velmi liší od toho z předchozích let. Na důležitosti získává symbolika.
  • Rekreační zóna, ve které velmi často najdeme některé z těchto vybavení: hamaka, houpací křeslo, závěsné křeslo a čtecí koutek se vším, co k němu patří. Které houpací sítě jsou u nás nejoblíbenější? Srovnejte si jejich ceny zde.

TIP redakce: Zóny mohou splývat, některá může chybět, nebo nemusí být vůbec. Vše je otázkou vkusu a cesty „najdi sám sebe“. Není výjimkou zkoušení různých barev, tapet do pokoje a samotných stylů, jako např. boho styl, jungle styl, retro styl nebo rustikální styl.

Levně zařízený studentský pokoj – DIY vybavení

Všechny výše zmíněné styly umožňují zařídit studentský pokoj levně, kreativně a s neodmyslitelnou přidanou hodnotou. Jedná se o nábytek a vybavení DIY.

Mnoho věcí lze totiž do pokojů pro teenagery vyrobit svépomocí. Manuální práce, chcete-li „kutilství“, rozvíjí představivost a kreativitu. DIY vybavení posouvá osobnost mladého člověka, protože mu ukazuje hodnotu ruční práce a peněz. Výroba nábytku a doplňků svépomocí posiluje sebevědomí a podporuje rozvoj ušlechtilých hodnot. Inspiraci pro DIY vybavení a doplňky pro teenagery najdete ve fotogalerii.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
10.10.2022

Photocredit: Andrew Neel (Unsplash)

1

Závěsné houpací křeslo je hitem posledních let – 60+ inspirace na oživení bytu i zahrady

Závěsné houpací křeslo je zajímavou alternativou nejen do zahrady ale i obývacího pokoje. Závěsné křeslo vám poskytne prostor relax, oživí design vašeho domu a oblíbí si jej malí i velcí. Inspirace + fotogalerie... Číst více →



Vyrobte si levitující stojánek na víno: návod ve třech jednoduchých krocích

Vyrobte si svépomocí s naším foto návodem stojan na víno, který doma hned tak někdo nemá. Poradíme vám několik jednoduchých kroků... Číst více →



Nábytek z palet: tipy jak si levně a originálně vybavit byt

Chcete si vybavit byt a máte hluboko do kapsy? Máme pro vás řešení. Stačí několik dřevěných palet a zařídíte si celou domácnost... Číst více →



Vyrobte si postel z palet – návod, tipy, inspirace a cena

Chcete mít krásnou postel za pár korun? Vyrobte si sami doma postel z palet. Jak na to? Pár skvělých tipů a návod pro vás máme v tomto článku... Číst více →



Postel s nebesy – v historii nutnost, nyní designový nábytek

Postel s nebesy je přesně to, co jste jako děti toužili mít a nyní máte konečně možnost splnit si svůj sen. Podívejte se do galerie a inspirujte se mnoha nápady... Číst více →



50 levných DIY vychytávek do interiéru, které musíte zaručeně vyzkoušet

Chtěli byste mít originální domácnost, ale nechtějí se vám za ni platit vysoké částky? Představujeme vám 50 DIY vychytávek do bytu i na vaši zahradu... Číst více →



30+ originálních nápadů netradičního vybavení pro dům, kuriózní nábytek a dekorace

Patříte mezi ty, kteří milují originální nábytek, ocení jeho nápadité provedení a nejraději si ho vyrobíte sami? Inspirujte se v naší galerii nápadů... Číst více →



Čtecí koutek a relaxační křeslo – 80+ originálních nápadů a inspirace

Kniha v ruce a vy jste blažení. Je ale prostředí, ve kterém čtete, pro vás nevyhovující? Vytvořte si harmonický čtecí koutek s relaxačním křeslem. Inspirujte se v naší galerii nápadů... Číst více →