HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Zahradní ateliér – manželé vsadili na mezanin se stylovým schodištěm

Mnoho lidí nenalézá podnětné pracovní prostředí ani po celoživotním snažení. Norští spisovatelé z Osla se ale rozhodli jít štěstí naproti a oslovili místní jedničku na poli architektury a designu. Studio JVA přišlo s návrhem zahradní přístavby, která splňuje jejich požadavky do posledního detailu.


Zahradní ateliér
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Jonas Adolfsen

Projekt Writer's Cottage 2 je druhou soukromou chatkou v režii JVA, tedy Jarmund/VigsnAEs AS Arkitekter MNAL, která slouží jako přidaný pracovní prostor u soukromého rodinného domu. První byl realizován před jednadvaceti lety v Asker v jihovýchodním Norsku. Writer's Cottage 2 byl dokončen v červnu 2015 a nachází se v nedalekém Oslu. Je o něco menší než první chata, pouhých 15 čtverečním metrů, to jí však neubírá na špičkovém provedení.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Jonas Adolfsen

Integrovat kontext a nevynechat žádný detail

Společnost JVA působí na trhu bytové architektury již téměř čtvrtstoletí. Její zakladatelé, Einar Jarmund a Hakon Vigsnaes, založili studio s cílem individuálního přístupu ke konceptu každého projektu a vyhýbání se obecným stylistickým přístupům. Díky tomu oslovili klientelu také v dalších evropských zemích. Kromě bytových projektů se zabývají také komerčními budovami, urbanistickým plánováním a budováním interiérů. Místní spisovatele zaujal zejména pozorný vztah ke kontextu okolí, který designéři integrují do svých návrhů. Architekti opět prokázali svůj talent a kreativně se vypořádali se všemi výzvami.

Možnosti pozemku nelimitují přání klientů

Tato malebná přístavba se nachází v zahradě dvou profesionálů v rezidenční čtvrti příměstské oblasti v Oslu. Klienti touží po takovém místě, které by jim poskytlo dostatek prostoru. Prostředí musí být klidné a tiché, aby se mohli nerušeně soustředit na svou práci a psaní. V podstatě si představují mít takzvaně dva v jednom. Společný domov se zahradou a pracovní ateliér, ve kterém by mohli individuálně literárně tvořit. Architekti proto přišli s návrhem takového zázemí, které funguje jako alternativa k venkovské chalupě či chatě.

Jedním z dalších požadavků je integrace prvků, jenž by jim mohly připomínat jejich rodnou krajinu v západním Norsku. Návrháři se rozhodli využít výhledy, které jim lokace pozemku nabízí. Bylo nutné určit vhodnou polohu stavby, a to navzdory poloze zahrady, jenž nabízí pouze výhled na parkoviště a vlakové nádraží. Projekt umísťují na okraj svahu zahrady směřujícího na sever směrem ke stanici lemované stromovím.

Struktura a design na míru

Struktura chatky se posouvá od široké a nízké, horizontální, severní výšky k vysoké a úzké, vertikální, jižní výšce s vegetací pod a na obou stranách. Aby se maximalizoval výhled, tvoří celou severovýchodní fasádu prosklená stěna a stoupající jihozápadní výška se tyčí nad živým plotem souseda. To umožňuje dostatku přirozeného denního světla oboustranně pronikat do interiéru ateliéru. Stupňovitá platforma struktury projektu zase způsobuje, že se prostor jeví situovaný nad okolní krajinou. Aby nedošlo k omezení výhledu, je také stůl u transparentní fasády vyroben ze skla.

Další požadavky klientů zahrnovaly prostor pro relaxaci a koutek se čtenářskou židlí. Místo pro relaxaci se nachází v mezaninu s matrací a dlouhosrstou ovčí kůží. Mezanin je přístupný po multifunkčním schodišti, jenž slouží zároveň jako úložný prostor. Schodiště opticky vymezují závěsná lana. Čtecí křeslo, také s ovčí kožešinou, se nachází v malém koutku hlavního vnitřního prostoru a vlastním malým oknem, které disponuje výhledem do zahrady a poskytuje přirozené světlo pro čtení.

Harmonický kontrast

Mezipatro a čtenářský koutek vypadají jako odlišné svazky, které obohacují strukturu konstrukce budovy. Reflexní kvalita černého nátěru exteriéru je kontrastem k velkým proskleným plochám. Interiér je záměrně proveden v tmavých přírodních barvách a materiálech. Vnitřní stěny umožňují vystoupit struktuře dřeva a podlaha je pokrytá sisálovým kobercem. Transparentní fasáda otevírá ateliér výhledu na celoroční barevnou obměnu přilehlé vegetace a utváří útulný a soukromý prostor.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Radomír Dohnal

Vydáno dne:
14.12.2020

0 0

Mohlo by Vás zajímat:

NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Jednou měsíčně dostanete výběr Novinek ze světa dřevostaveb.

E-MAIL
POŠLETE MI JE