HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Investice do chaty na Slovensku se nad očekávání vyplatila. Majitelům zajistila nadstandardní příjem

Odhodlaní majitelé výhodně odkoupili pozemky v Tatranském národním parku a vybudovali zde luxusní bydlení. Přečtěte si, čím si prošli, jak získali onu příležitost odkoupit pozemky a jaké mají plány do budoucna, díky kterým se jim podaří získat pasivní příjem.


Chata na Slovensku na pronájem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Lukáš K. (se souhlasem)

Chata v národním parku na Slovensku

Chata se nachází na opravdu jedinečném místě, v Tatranském národním parku na severu Slovenska. Objektů je tu více a jsou od sebe vzdáleny velmi daleko, díky čemuž máte pocit, jako byste měli celou dolinu jen pro sebe. A v čem jsou chaty unikátní? Kolem vás se bude rozléhat krásná příroda, ve které budete zcela sami. Mrkněte se na úžasný interiér, který tyto dřevostavby ukrývají, ve fotogalerii.

V roce 2009 odkoupila rodina farmu se slibnou vidinou

V roce 2009 odkoupila anglická rodina zemědělské družstvo a farmu. Kromě toho, že ji doslova vytáhli z bankrotu, ji také transformovali na BIO farmu. Vedle farmy chtěli majitelé investovat i do jiných projektů. Vybudovali sýrárnu, vyrábí vlastní sypané čaje z bylinek a také provozují koňskou turistiku. Kromě toho na pozemcích vznikly i krásné dřevěné chaty určené k pronájmu.

Celý tento projekt vznikl s respektem k přírodě. Proto jsme chtěli vybudovat chaty, které jsou postaveny z přírodních materiálů,“ odůvodňuje pan Lukáš volbu dřeva jakožto stavebního materiálu.

Původním záměrem bylo vybudování léčebného centra

Původním záměrem bylo vybudovat ve spolupráci s australským specialistou léčebně-rekonvalescenční centrum na léčbu rakoviny. V původní verzi se uvažovalo s postavením 14 chat, z nichž by některé sloužily k ubytování, jiné k léčebným a pohybovým aktivitám, wellness, stravování a odpočinku.

Jelikož šlo o poměrně finančně náročný projekt a výsledek nejistý, začaly se jednotlivé chaty budovat postupně. Mezitím se však bohužel jednání se specialistou na léčbu rakoviny dostalo do slepé uličky. A tak se majitelé rozhodli pro jiný koncept.

Suterén je zděný, zbylá 2 podlaží jsou ze dřeva

Dřevěné chaty se vcelku pyšní 3 podlažími, z čehož je jedno zděný suterén. Ke stavbě bylo použito smrkové dřevo, které se muselo nechat vysušit, aby mělo ideální vlhkost. Cenové srovnání sušených smrkových hranolů najdete zde.

Interiér dřevostaveb je velice pozoruhodný. Kompletně všechen nábytek je vyráběn na míru, z masivního dubového dřeva.

Kolik stojí nábytek z masivního dubového dřeva?

  • Aktuální cena jídelních stolů z masivu (dub) – zde
  • Aktuální cena postelí z masivu (dub) – zde
  • Aktuální cena psacích stolů z masivu (dub) – zde

Na konstrukci dřevostavby byl použit nestandardní materiál

Pravděpodobně nejvíce nestandardním prvkem jsou velká okna v patře se speciální povrchovou úpravou. Tato certifikovaná okna jsou dobře viditelná pro ptactvo a zároveň je jejich úprava téměř neviditelná lidským okem.

Ochrana skleněných ploch proti ptactvu – jak to funguje?

Na územní plánování měst a obcí již existují od roku 2017 zákonné požadavky, jenž ukládají povinnost kontrolovat, zda nedochází k nárazům ptáků do budov (zároveň se snaží snížit riziko střetů s ptáky).

Princip této úpravy je založený na tom, že ptáci vnímají UV záření – a tedy i ochranný povlak oken, který je na okno aplikován bionickou technologií v podobě klasické pavučiny. 

Obě chaty jsou navrženy v designovém rustikálním stylu

Luxusní chaty na Slovensku navrhovali samotní majitelé spolu s architektem. Jelikož chtěli v co největší míře podpořit lokální trh, téměř všechny dodavatele zvolili z blízkého Liptova.

První chata byla postavena v roce 2019

Prvotní chata se pyšní kapacitou pro šest osob, přičemž je její rozloha krásných 133 m2. Z dřevostavby mají obyvatelé mimo jiné i krásné výhledy na Kriváň, což je jeden z nejvyšších vrcholů Slovenska (2 494 m n.m.). Nahlédněte s námi dovnitř této inspirativní stavby.

Druhá chata byla postavena v roce 2020

Druhá chata je o něco větší. Ubytuje až 9 osob a její luxusní rozloha 177 m2 nabídne spoustu soukromí pro každého z nich. S výhledem na Nízké Tatry se stane návštěva této chaty mnohonásobně atraktivnější. A co potom samotný interiér! Nahlédněte s námi dovnitř.

Obě chaty jsou postavené tak, aby plně využívaly potenciál prostředí. Chata s výhledem na Kriváň má svět jako na dlani, přičemž na druhou stranu je orientována do doliny. Druhá chata vidí téměř celé Nízké Tatry.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Vytápění v zimě vs. chlazení dřevostavby v létě

Jelikož má každá chata vlastní elektrickou přípojku, zvolili majitelé elektrické podlahové topení v každé místnosti. Pro navození atmosféry disponují chaty také krbem s akumulační vložkou. Větrání je řešeno rekuperací vzduchu a v případě horkých letních dnů je k dispozici i klimatizace.

Líbí se vám myšlenka chodit po vyhřáté dřevěné podlaze? Podívejte se kolik stojí topné rohože – aktuální ceny. A co potom chlazení interiéru dřevostavby? Už jste slyšeli o rekuperaci vzduchu? Podívejte se na její aktuální ceny.

Rekuperace vzduchu – co to je, jak funguje a co umí kromě větrání. Vyplatí se vám do ní investovat?

Co se chystá v areálu nového?

V následujících letech majitelé plánují dokončit 2 chaty, které jsou nyní rozestavěné, a postavit navíc 5 dalších. Ke každé chatě bude také postavena venkovní vířivka a finská sauna.

Mockrát děkujeme panu Lukášovi za poskytnutý rozhovor pro Dřevostavitele a přejeme mu spoustu dalších úspěšných projektů.

Vydáno dne:
17.02.2023

Photocredit: Lukáš K. (se souhlasem)

3

Horská chata inspirována unikátními prvky staveb architekta Le Corbusiera

Nahlédněte do interiéru unikátní horské chaty určené pro společenská setkání v divočině... Číst více →



Luxusní chaty z celého světa – k bydlení, k pronájmu nebo jen tak pro inspiraci

Co si představíte pod pojmem luxusní chata? Pro někoho je to luxusní vybavení, pro jiného je luxusem prostředí, ve kterém se chata vyskytuje. Inspirujte se nejrůznějšími luxusními chatami k pronájmu z celého světa... Číst více →



Dřevěná promenáda u Bratislavy vybízí k romantické jarní procházce přes řeku Malý Dunaj

V dnešním navštívíme celodřevěnou promenádu, která byla vybudována na břehu řeky Malý Dunaj. Ta vybízí ke krásné celoroční procházce nebo je také sjízdná na kole... Číst více →



Dřevěná chata na pozlacených nožkách stojí ve Švýcarsku

V západním Švýcarsku poblíž města Lausanne proběhla výstavba nové dřevostavby, která je mnohem více spjatá s tamním okolím, než si možná myslíte. Drobná stavba s plochou 49 m2 je situovaná na pobřeží mezi velmi starými skotskými borovicemi... Číst více →



Originální chata v Alpách připomíná rozvětvený strom. Interiér je plný dřeva a slunce

Prohlédněte si zajímavou chatu stojící na vrcholu sjezdovky. Lyžařům nabízí pohoštění a odpočinek s dokonalými panoramatickými výhledy... Číst více →



Bílá dřevěná chata pro romantické duše ohromí svým boho stylem

Anglická chata nabízí svým obyvatelům místo k relaxaci nejen uvnitř, ale zejména v zahradě okolo. Kombinuje romantiku, vintage a eleganci... Číst více →



Chata a chalupa – 60+ inspirací pro odpočinek a rekreaci dle vašich nejtajnějších představ

Ať už renovujete starou chatu či chalupu, nebo jste se rozhodli postavit si svoji vlastní, poradíme vám, kde nabrat kapku inspirace pro začátek. Jaký styl chaty preferujete?.. Číst více →



Filip s Milanem dokázali svépomocí postavit luxusní, celoročně obyvatelnou chatu

Filip s Milanem opravili chatu u Českých Budějovic. Unikátní dřevostavba leží až 20 metrů nad hladinou vody... Číst více →