HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Americký sen o dřevostavbě

Lidé u nás své představy o dřevostavbách čerpají hlavně ze dvou zdrojů: ze zkušeností daných výstavbou socialistických okálů a ze zážitků ze zahraničí. Například každý, kdo byl někdy na návštěvě v USA nebo Kanadě se nemohl s dřevostavbami nesetkat.

Přestože to zní neuvěřitelně, je to tak: Američané jsou průkopníky bydlení v domě založeném na principu moderních dřevostaveb. Všechny ty honosné paláce, které známe ze seriálu Beverly Hills 90210, jsou dřevostavby. Vzpomínáte si na film Střihoruký Edward a téměř kýčovitou vesničku, ve které se odehrával hlavní děj? To nebyla fantazie režiséra Tima Burtona. To je všední realita amerického středozemí. V Americe totiž existují jen dvě města, postavená z cihel a betonu: New York a Washington.

Kultura bydlení v Americe se však netěší příliš dobré pověsti. Je na vině dřevostavba? Odpověď je ano i ne.


Americký sen o dřevostavbě
i Foto: Archiv redakce

Americké domy jsou jako dřevostavby bravurně zvládnuté po ekonomické stránce. Cena samotné stavby tam tvoří oproti ceně pozemku zanedbatelnou položku. Provoz takového domu je navíc velmi levný a efektivní.

Vytápěn je horkovzdušným elektrickým topením (které ale umí i klimatizovat), teplou vodu zajišťuje vlastní bojler a vybavení domu se celkově sestává z unifikovaných prefabrikátů. Údržba je tedy téměř nulová. Majitel si tak nemusí dělat starosti, pokud chce něco na domu obnovit. Místo složité rekonstrukce si jednoduše koupí supermarketový komplet „koupelna, typ XX“ a za odpoledne má hotovo.

Bude Vás zajímat: Přímotopy: Kdy se vyplatí?

Na druhou stranu, v Americe se už nějakých 50 let staví podle stejného receptu: betonové patky, na nich vystavěná dřevěná konstrukce, z jedné strany obitá plechem, z druhé strany sádrokartonem. A to vše vyplněné skelnou vatou. Není potom divu, že Americké domy jsou prolezlé šváby, je v nich slyšet každý „prd“.

Bude Vás zajímat: Mobilní dřevostavby jsou zajímavý hack

Navíc vypadají jeden jako druhý, bez jakékoliv snahy o estetickou inovaci. Úrovní použitých materiálů a technologického postupu vůbec tyto domy snesou srovnání se socialistickými okály, nikoliv ale s moderními evropskými dřevostavbami. Do těch se šváb nedostane a skladba stěny rozhodně není jen OSB deska-skelná vata-sádrokartón.

Bude Vás zajímat: Stropní a podlahové OSB desky

Americká dřevostavba dokonale odpovídá americkému myšlení. Věci mají sloužit svému a účelu, a pak se vyhodí. Pro americké obyvatelstvo je tudíž bydlení nutným doplňkem k práci. Chodí tam pouze přespávat. V Americe také není zvykem vícegenerační bydlení, děti své rodiče zpravidla opouštějí ještě před dosažením dospělosti.

Průměrný Američan několikrát za svůj život změní bydliště. K čemu by pak investoval do drahého domu, když v něm za pár let stejně ani on, ani nikdo z rodiny bydlet nebude? A nový majitel? Ten dům zbourá a na jeho místě si raději postaví nový. Není proto divu, že Američani už dávno ztratili kontakt s nejnovějším vývojem v dřevostavbách. Kdo tedy bere zážitek s americkou dřevostavbou za bernou minci, zakládá svůj názor na umění zaostalých neumětelů.

Bude Vás zajímat: Modulové dřevostavby do milionu

Jaké jsou vaše zkušenosti s dřevostavbami za našimi hranicemi? Napište nám do diskuse.

Vydáno dne:
24.05.2012

Photocredit: Archiv redakce

31

Na čem v dřevostavbě nešetřit

Úspora nemusí být vidět, ale vaše peněženka o ní bude vědět... Číst více →



Stavba dřevostavby systémem two by four

Jaké má výhody a slabiny letmá montáž na staveništi, tedy systém two by four?.. Číst více →



Montovaná dřevostavba za 3 týdny

Díky panelové výstavbě dřevostaveb, je možné bydlet za 3 týdny.. Číst více →



Co nám daly a vzaly okály

Češi se díky nim poprvé seznámili s pojmem montovaný dům... Číst více →



Zkroťte náklady na vytápění dřív, než dům postavíte

Nová kalkulačka vám spočítá náklady na vytápění vašeho domu.. Číst více →



Americké dřevostavby: Jak vypadají? Máme fotky!

Navštívili jsme přehlídku pěti luxusních amerických dřevostaveb.. Číst více →



Dřevostavba bez architekta = dům na půl plynu

Jiný úhel pohledu na dilema typový projekt vs. dřevostavba od architekta.. Číst více →



Vesnický dům u Tábora spojil kámen s dřevostavbou

Dřevostavba u Tábora stojí na původních kamenných základech. Uvnitř však překvapí krásnými detaily, které kombinují tradiční i moderní materiály... Číst více →



Bodie: Dřevěné město duchů, kde se zastavil čas

Dnes již opuštěné město Bodie nabídne zajímavou podívanou do doby zlaté horečky. Dřevěná stavení zůstala v původním stavu, jakoby si jejich majitelé jen odskočili na polední pauzu... Číst více →



Rodinný dům na úpatí sopky, který vás uhrane optickými iluzemi

Stojí uprostřed divoké krajiny nedaleko aktivní sopky, přesto zachovává stroze moderní vzhled. Pojďte se s námi podívat na rodinný dům Casa Hualle... Číst více →