HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mladý pár si levně postavil luxusní chatu v přírodě. Splnila všechny požadavky dotčených orgánů

Mladá dvojice si postavila dřevostavbu jako letní útočiště daleko od města, aby mohla na chvíli zpomalit. Stavět v přírodě je velmi problematické a málokdo získá takovou příležitost. Tihle dva ale zabojovali. Zjistili, jaký je hlavní záměr DOSS (dotčené orgány státní správy), a podnikli patřičné kroky k vysněnému domu s luxusními výhledy do okolní přírody.


Chata v lese
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Carlos Rollán, Erling Berg (se souhlasem)

Dřevostavba se skládá ze tří samostatných celků

Konstrukce domu se skládá ze tří částí propojených atriem, které zajišťuje dokonalou návaznost mezi interiérem a exteriérem. Hned od vstupu do domu vede dlouhý průchod s vnitřním a venkovním prostranstvím do obytné části. Uprostřed dispozice otevřeného podlaží je jídelní prostor s navrženým obrovským oknem, které přináší do interiéru mnoho světla. Na druhé straně chodby jsou poté čtyři ložnice a koupelna s WC. K dispozici je také velká šatna, kterou majitelé hojně využívají.

Sloup do V jako stylová a viditelná podpora střechy

Ve skromně vybaveném interiéru jste si jistě povšimli atypického dřevěného sloupu do tvaru písmene V, který majitelům brání v krásném výhledu. Bez něj by to ale bohužel nešlo. Sloup nese tíhu celé konzolové střechy, kterou by jinak podporoval roh objektu. A jelikož je tento roh navržený ze skla, statika dřevostavby by zcela jistě nevydržela. Dřevěný sloupek u okna tak zvyšuje jeho strukturální integritu a zároveň dodává okouzlující efekt.

Chata je umístěná na strmém svahu

Již zmíněné tři samostatné celky jsou navržené na dřevěné podestě, která se jakoby „vznáší“ nad svažitým skalnatým terénem a místní vegetací. Je totiž nesena dřevěnými sloupy navzájem propojenými křížově vrstvenými dřevěnými trámy. Tyto trámy můžete vidět i v podhledu střešní konstrukce, čímž zcela kopírují strukturální konstrukci vespod.

Chata stojí v přírodě legálně

Zdá se vám, že naše dnešní dřevostavba stojí v lese? Opak je pravdou. Tato oblast je zónována pro cca 20 pravidelně rozmístěných chatek. Majitelé měli velké štěstí, že na tuto příležitost narazili, a postavili si tak letní chatu na jednom z těžko dosažitelných pozemků. I přesto ale neměli vyhráno.

Pokud by stavba byla postavená v ČR, dotčené orgány státní správy (DOSS) si v takových oblastech nárokují mnoho regulativů, které stavebníci musí dodržet. Především úřady usilují o nenarušení okolního prostředí novou zástavbou. Stavění celoročně obyvatelných objektů v lesích je velmi komplikované (potřebujete povolení od Ochrany lesa a Ochrany přírody a krajiny). Více o této legislativě naleznete níže.

Stavební povolení a dotčené orgány státní správy (DOSS): poklad je v dokladu

Tři faktory udržitelného přístupu

Jak bylo již zmíněno, dřevostavba je zvednuta od země dřevěnými sloupy, což minimalizuje její dopad na okolní prostředí (majitelé si nepřáli a ani nemohli realizovat betonové základy, které by krajinu narušily). Dalším správným krokem na cestě za udržitelností je použití materiálů z místních zdrojů, což také snižuje uhlíkovou stopu projektu. Objekt je navíc navržen tak, aby byl energeticky účinný, s velkými okny, které poskytují dostatek přirozeného světla a snižují potřebu umělého osvětlení.

Objekt je mimo jiné primárně vytápěn krbovými kamny, která jsou pro chaty jako navržená. Porovnejte si jejich aktuální ceny zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Kolik oken je hodně oken v otázce přehřívání domu?

V každé místnosti letní chatky je navržené vysoké dvoumetrové okno (kromě kuchyně). Nejvíce do očí bijící je dozajista rohový prosklený kout v obývacím pokoji. Přehřívání objektu však zabraňují okenice a pečlivě promyšlený tvar střechy. V době, kdy se slunce zvedá na obloze a začíná nejvíce pražit, zabraňuje navržený přesah střechy pronikání těchto velmi hřejivých paprsků do interiéru.

Vydáno dne:
21.04.2024

Photocredit: Carlos Rollán, Erling Berg (se souhlasem)

6

Mobilní domy a stavební povolení
Chcete ušetřit? Plánujete stěhování do mobilního domu? V tom případě si v našem článku zjistěte, co je třeba udělat před jeho umístěním na pozemek.

Stavební povolení: Princip a postup u rodinného domu
Žádost o stavební povolení má své jasně dané postupy a principy, které je nutné splnit, když chceme stavět rodinný dům. Přečtěte si odborný pohled architekta.

Stavební povolení zkomplikoval územní plán. Jaké jednoduché řešení Jaromírovi pomohlo?
Postavit dům na klíč, nebo si přizvat vlastní řemeslníky? Pan Jaromír zvolil druhou možnost a nelitoval. Přečtěte si více v našem rozhovoru přímo s majitelem.

Stavební povolení snadno a rychle. Chystaná novela přináší zjednodušení i komplikace
S novelou stavebního zákona přijde sjednocení devíti zákonů do jednoho povolení. Tím se má zrychlit a usnadnit vydávání stavebního povolení.

Nový portál pro stavební povolení slibuje úsporu 30 tisíc
Ministerstvo věří, že online stavební povolení půjde vyřizovat již brzy. Odborníci upozorňují na rizika.

Mladému páru se podařilo obejít pravidla a získat stavební povolení. O taktice promluvili v rozhovoru
Slečna Veronika a její přítel se potýkali během návrhu domu s velkou řadou problémů. Jak se jim nakonec podařilo získat stavební povolení?

Na stavební povolení se nemusí čekat roky. Hotovo může být i za pár dnů
Češi pokládají délku povolovacích procesů za otravnou a nepřiměřenou. Podle nového průzkumu však povolení stavby trvá mnohem kratší dobu, než si většina lidí myslí.

Stavební povolení měli vyřízené za 3 dny. Kristýna s Patrikem už bydlí ve svém novém domě u Pardubic
Mladí manželé si nedaleko Pardubic našli dokonalý pozemek za výbornou cenu. Byl v tom však háček. Ohledně jeho stavu nebyli k majitelům realitní makléři zcela upřímní. Parcela o velikosti 850 m2 měla nedostatky, o kterých pomlčeli.