HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mladý pár si levně postavil luxusní chatu v přírodě. Splnila všechny požadavky dotčených orgánů

Mladá dvojice si postavila dřevostavbu jako letní útočiště daleko od města, aby mohla na chvíli zpomalit. Stavět v přírodě je velmi problematické a málokdo získá takovou příležitost. Tihle dva ale zabojovali. Zjistili, jaký je hlavní záměr DOSS (dotčené orgány státní správy), a podnikli patřičné kroky k vysněnému domu s luxusními výhledy do okolní přírody.


Chata v lese
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Carlos Rollán, Erling Berg (se souhlasem)

Dřevostavba se skládá ze tří samostatných celků

Konstrukce domu se skládá ze tří částí propojených atriem, které zajišťuje dokonalou návaznost mezi interiérem a exteriérem. Hned od vstupu do domu vede dlouhý průchod s vnitřním a venkovním prostranstvím do obytné části. Uprostřed dispozice otevřeného podlaží je jídelní prostor s navrženým obrovským oknem, které přináší do interiéru mnoho světla. Na druhé straně chodby jsou poté čtyři ložnice a koupelna s WC. K dispozici je také velká šatna, kterou majitelé hojně využívají.

Sloup do V jako stylová a viditelná podpora střechy

Ve skromně vybaveném interiéru jste si jistě povšimli atypického dřevěného sloupu do tvaru písmene V, který majitelům brání v krásném výhledu. Bez něj by to ale bohužel nešlo. Sloup nese tíhu celé konzolové střechy, kterou by jinak podporoval roh objektu. A jelikož je tento roh navržený ze skla, statika dřevostavby by zcela jistě nevydržela. Dřevěný sloupek u okna tak zvyšuje jeho strukturální integritu a zároveň dodává okouzlující efekt.

Chata je umístěná na strmém svahu

Již zmíněné tři samostatné celky jsou navržené na dřevěné podestě, která se jakoby „vznáší“ nad svažitým skalnatým terénem a místní vegetací. Je totiž nesena dřevěnými sloupy navzájem propojenými křížově vrstvenými dřevěnými trámy. Tyto trámy můžete vidět i v podhledu střešní konstrukce, čímž zcela kopírují strukturální konstrukci vespod.

Chata stojí v přírodě legálně

Zdá se vám, že naše dnešní dřevostavba stojí v lese? Opak je pravdou. Tato oblast je zónována pro cca 20 pravidelně rozmístěných chatek. Majitelé měli velké štěstí, že na tuto příležitost narazili, a postavili si tak letní chatu na jednom z těžko dosažitelných pozemků. I přesto ale neměli vyhráno.

Pokud by stavba byla postavená v ČR, dotčené orgány státní správy (DOSS) si v takových oblastech nárokují mnoho regulativů, které stavebníci musí dodržet. Především úřady usilují o nenarušení okolního prostředí novou zástavbou. Stavění celoročně obyvatelných objektů v lesích je velmi komplikované (potřebujete povolení od Ochrany lesa a Ochrany přírody a krajiny). Více o této legislativě naleznete níže.

Stavební povolení a dotčené orgány státní správy (DOSS): poklad je v dokladu

Tři faktory udržitelného přístupu

Jak bylo již zmíněno, dřevostavba je zvednuta od země dřevěnými sloupy, což minimalizuje její dopad na okolní prostředí (majitelé si nepřáli a ani nemohli realizovat betonové základy, které by krajinu narušily). Dalším správným krokem na cestě za udržitelností je použití materiálů z místních zdrojů, což také snižuje uhlíkovou stopu projektu. Objekt je navíc navržen tak, aby byl energeticky účinný, s velkými okny, které poskytují dostatek přirozeného světla a snižují potřebu umělého osvětlení.

Objekt je mimo jiné primárně vytápěn krbovými kamny, která jsou pro chaty jako navržená. Porovnejte si jejich aktuální ceny zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Kolik oken je hodně oken v otázce přehřívání domu?

V každé místnosti letní chatky je navržené vysoké dvoumetrové okno (kromě kuchyně). Nejvíce do očí bijící je dozajista rohový prosklený kout v obývacím pokoji. Přehřívání objektu však zabraňují okenice a pečlivě promyšlený tvar střechy. V době, kdy se slunce zvedá na obloze a začíná nejvíce pražit, zabraňuje navržený přesah střechy pronikání těchto velmi hřejivých paprsků do interiéru.

Vydáno dne:
21.04.2024

Photocredit: Carlos Rollán, Erling Berg (se souhlasem)

6

Mobilní domy a stavební povolení

Chcete ušetřit? Plánujete stěhování do mobilního domu? V tom případě si v našem článku zjistěte, co je třeba udělat před jeho umístěním na pozemek... Číst více →



Stavební povolení: Princip a postup u rodinného domu

Žádost o stavební povolení má své jasně dané postupy a principy, které je nutné splnit, když chceme stavět rodinný dům. Přečtěte si odborný pohled architekta... Číst více →



Stavební povolení zkomplikoval územní plán. Jaké jednoduché řešení Jaromírovi pomohlo?

Postavit dům na klíč, nebo si přizvat vlastní řemeslníky? Pan Jaromír zvolil druhou možnost a nelitoval. Přečtěte si více v našem rozhovoru přímo s majitelem... Číst více →



Nový portál pro stavební povolení slibuje úsporu 30 tisíc

Ministerstvo věří, že online stavební povolení půjde vyřizovat již brzy. Odborníci upozorňují na rizika... Číst více →



Mladému páru se podařilo obejít pravidla a získat stavební povolení. O taktice promluvili v rozhovoru

Slečna Veronika a její přítel se potýkali během návrhu domu s velkou řadou problémů. Jak se jim nakonec podařilo získat stavební povolení?.. Číst více →