HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevostavbu levnou nebo dobrou?

Tento příspěvek nebude o přesných statistikách ani o ceně za obestavěný prostor v porovnání dřevostavby se zděnou stavbou. Stejně bychom se dostali k mnohokrát vyřčenému – přesné údaje sice máme, ale stejně je nemůžeme aplikovat na konkrétní případ a tak je to pořád dokola. Podívejme se tedy na levné dřevostavby zdravým rozumem.

Dům levný a drahý
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Dovolím si na úvod odvážné tvrzení: kdyby byly dřevostavby výrazně levnější než stavby zděné, tak se zejména v České republice, jejíž zákazníci jsou poměrně hodně orientovaní na cenu, už nestaví nic jiného. Tvrzení si ale sám ihned popřu. Stále by v tom hrál velkou roli onen pověstný konzervatismus, který je ve stavebnictví určitě největší ze všech oborů. Nakolik tradiční je pro Čechy tvrzení, že cihla je cihla, to už nechám na vašem uvážení.

V kontextu českého stavebnictví se mi hlavou honí hned několik otázek: Jak to, že jsme během pár let bez mrknutí oka přestoupili na zařízení, které umí telefonovat, fotit, přehrávat hudbu, natáčet filmy, obsahuje navigaci a je to malá krabička do kapsy za pár korun? Kdyby nám to někdo řekl před deseti lety, tak bychom tomu nevěřili. Proč jsou tedy veškeré pokroky ve stavebnictví tak pomalé?

Bude Vás zajímat: Levné dřevostavby

Jak silná by měla být finanční výhodnost, respektive jak nízká by měla být cena dřevostavby pro českého spotřebitele/investora, aby překonal ono po několik desetiletí budované pouto k cihle? Spotřebitel půjde po ceně a tedy po levných dřevostavbách, investor si rozhodnutí zváží z více stran.

Bude vás zajímat: Nevýhody dřevostaveb

Když se však podíváte na skutečnost dnešního trhu, i z reklamních článků pomalu mizí velkými písmeny psané některé výhody. Tvrzení, že dřevostavby jsou levnější, se ztratilo mezi prvními. Je to logické, protože nic není zadarmo. Chtít dům, který bude mít lepší užitné vlastnosti, bude dříve postavený, méně v něm protopím a ještě bude levnější? Nevím jak vám, ale mě tu něco nehraje.

Bude Vás zajímat: Modulové dřevostavby do milionu

Jako jednu z největších nevýhod dřevostaveb bych viděl právě ten pozůstatek „levnosti“. Chcete levný nebo dobrý dům? Extrémně levné dřevostavby často pochází od firem, které staví tzv. na hranici bezpečné ceny. S cílem dostát nízké ceně se nezkušené firmy pouští do úspor na místech, kde šetřit prostě nelze a takových firem je v českém stavebnictví podle CEEC Research citovaného časopisem Realit až 60%!

Není lepší si postavit o trochu menší, ale kvalitnější dům za stejné peníze než levnou dřevostavbu pochybné kvality? Jak to, že se ptáme u dražších domů, co je na nich tak drahého a naopak u levných nás už nezajímá, kde dokázali ušetřit?

Jaký je váš názor na ceny novostaveb na českém trhu? Postavili byste si v dnešní době dům? Diskont nebo kvalita? Rád o tom s vámi podebatuji v diskusi.

Vydáno dne:
05.11.2012

Photocredit: Archiv redakce

11

Dřevostavba je investice, která vám nepřeroste přes hlavu

Kolik stojí dřevostavba? A kolik vás bude stát její užívání? Jak tyto částky udržet pod kontrolou?.. Číst více →



Hrubá stavba: dřevostavba vs. cihla

Stejná cena, (skoro) stejný dům, ale hrubá stavba vypadá jinak. Jak to?.. Číst více →



Bydlet v malém domě, myslet ve velkém

Bydlení v malém domě může nabídnout podstatně více než málo místa... Číst více →



Je dřevostavba česká tragédie?

Jiný pohled na článek popisující nepovedenou realizaci dřevostavby.. Číst více →



Dřevostavba bez architekta = dům na půl plynu

Jiný úhel pohledu na dilema typový projekt vs. dřevostavba od architekta.. Číst více →



Dřevostavba do 1 milionu – bydlíte v malém, ale ve svém

Dřevostavba za milionu korun postavit lze, má ale řadu podmínek, které třeba hlídat.. Číst více →



CHYBA: Cena dřevostavby na prvním místě!

Při koupi dřevostavby bývá cena jedním z hlavních rozhodujících faktorů.. Číst více →



Levné dřevostavby: Jak ušetřit a neprodělat při stavbě domu

Na co byste se měli ptát výrobců levných dřevostaveb?.. Číst více →



Nejlevnější dřevostavby nejsou ty nejmenší, a které tedy?

Hledáte mezi nabídkami firem ty nejlevnější dřevostavby?.. Číst více →



Čtyři důvody, proč si Češi oblíbili život v dřevostavbách

Oblíbenost dřevěných staveb mezi českou populací narůstá. Jakých výhod dřevostaveb si jejich uživatelé cení nejvíce?.. Číst více →