HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Luxusní camping je hitem sezóny – tipy na nejlepší místa

Glamping je pojem, který si v Česku teprve začíná vydobývat své postavení. Nicméně i zde stále častěji narážíme na místa, která si nezadají se zahraniční konkurencí. Co se týče samotného významu slova glamping, jedná se v podstatě o spojení dvou anglických slov – Glamorous Camping. Tedy ubytování a pobyt v lůně přírody, ale s veškerým dostupným luxusem a skvělým zázemím. Cíleně ale často chybí elektřina či wifi, aby se návštěvníci mohli plně soustředit na pozorování noční oblohy, ranní zpěv ptáků a západy slunce za zvuků lesa či potůčků.


Glamping je novým trendem českých dovolených
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ranchseeker

Pojem prý pochází z Velké Británie a poprvé bylo toto označení pro spaní ve velkých luxusních stanech použito v roce 2005. Glamping se dnes rozšířil do celého světa, původní myšlenka ale zůstává stejná, tedy dopřát návštěvníkovi co největší sepjetí s přírodou a samotnou stavbou co nejméně zasáhnout do rázu krajiny, v níž se nachází. Odhalte krásné glampingové destinace v galerii.

Fotogalerie:

i Foto: Ranchseeker, Max Sat, Ivan Lian

Jak glampingové místo vypadá?

Ve většině případů se jedná o dokonale vyladěná místa daleko od nejbližší vesnice či města. Často jsou využity nejrůznější přírodní materiály na samotnou stavbu, aby se zde člověk cítil opravdu v propojení s přírodou. Oblíbené jsou různé dřevěné tree house domky, nápaditě přestavěné staré maringotky, chatičky na březích jezer či rybníků s terasou, velké luxusní stany či jurty z přírodních materiálů nebo miniaturní sruby uprostřed lesa.

Mohlo by vás zajímat: Domek v korunách stromů nadchne milovníky dokonalých výhledů

Prim tu většinou hraje dřevo, které je buď základním stavebním prvkem celé konstrukce, nebo je jím minimálně stavba obložena. Vybavení bývá také zásadně v přírodních materiálech a barvách, čekejte bavlnu, len a odstíny bílé, šedé a zelené. Některá místa jdou minimalistickou cestou pohodlné postele, neopakovatelného výhledu a ničeho, co by rozptylovalo pozornost. V jiných glampingových „resortech“ můžete počítat se saunou, vířivkou nebo bio snídaní, kterou vám někdo nenápadně přiveze v proutěném košíčku zakrytém plátěnou utěrkou. Prohlédněte si mnoho glampingových míst a tipů v naší fotogalerii.

Mohlo by vás zajímat: Dřevěný domek, který představuje návrat k jednoduchosti života

Tipy na české glampingové destinace

Nedaleko Českých Budějovic najdete oblast Dobčických rybníků – každá chatička je tu vybavena svým vlastním rybníkem s vorem, takže můžete nejen relaxovat, ale i brázdit hladinu třeba s dětmi.

Útulna nedaleko Vratěnína v Jihomoravském kraji je celá postavená na starém železobetonovém bunkru. Na něj dal majitel dřevěnou konstrukci. Prostor má 12 m2, ale působí nečekaně vzdušně.

Hide and Seek Aranka najdete v podhůří divoké Šumavy a pyšní se vítězstvím Design Blok 2019. I přes zdánlivou skromnost zvenku, uvnitř najdou absolutní pohodlí hned 4 osoby.

Glamping Brdy nabízí nejen opravdu nadstandartní stan, ale také saunu, koupací sud nebo ohniště na večerní grilování. Najdete jej v CHKO Brdy nedaleko Příbrami.

Na stavbu nádherných domů na stromech se specializuje i iniciativa Tree Houses. Jejich propracované stavby s terasami v korunách stromů si můžete pronajmout v Babím lomu, Posázaví nebo ve Středočeském kraji.

Hausbot Ypsilon v Liberci je už možná až přespříliš luxusní verze glampingu. Nicméně výhled na Jizerské hory z terasy nad vodní plochou musíme doporučit.

Destinací stále přibývá a pátrejte proto dále sami, abychom hned neprozradili všechny pecky.

Glamping ve světě

Aktuálně jsou dostupné zejména okolní země Evropské unie. Pokud chcete zažít podobnou zkušenost spíše v zahraničí, můžeme vřele doporučit Slovinsko. Výborným tipem může být Camping Bled u Bledského jezera, kde najdete krásné dřevěné ekologické chatičky pro celou rodinu. V ceně je snídaně v košíku na zápraží.

Druhým doporučením ve Slovinsku je Glamping resort Theodosius Forest Village, který nabízí opravdu neskutečný luxus v minilesíku nedaleko vinice.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

V Polsku stojí za návštěvu luxusní Glamping Podgrodzie na severu země nabízející hned několik různých objektů s nádherným výhledem do krajiny a opravdovým pohodlím.

A ještě si neodpustíme jedno doporučení na rakouský kemp HOCHoben, který se nachází v obci Mallnitz, 49 km od Lienze. Najdete tu moderní design, krásné dřevěné chaloupky, ale trochu méně soukromí, což vyváží snesitelná cena a chutná snídaně.

Co takhle vlastní glampingový prostor?

Máte-li rozlehlou zahradu, vlastníte nevyužitý kousek lesa nebo odlehlé louky, není nic snazšího, než si vytvořit vlastní prostor podobného rázu. Mějte na paměti, že by se mělo jednat o malou stavbu co nejvíce zapadající do okolní přírody, základním stavebním prvkem by měly být přírodní materiály, zejména dřevo.

Nesnažte se místo zelektrifikovat, ale spíše ho přizpůsobte místním podmínkám, tedy vybavte krbem, velkým oknem kvůli světlu a nějakým šikovným řešením toalety, abyste dbali na čistotu okolního prostředí. Fantazii se meze nekladou, takže můžete zkusit zbudovat vlastní jurtu, dům na stromě nebo koupit starou maringotku a s nadšením ji přestavět.

Vydáno dne:
30.06.2020

Photocredit: Ranchseeker

3

Domy ve stromech nejsou jen pro děti

Mít své vlastní malé obydlí v korunách stromů je snad sen každého dítěte.. Číst více →



Pravda o jurtách: Jsou levnější než dům a vydrží navždy?

V článku se dozvíte pravdu o jurtách, jaké mají nevýhody, jak je lze řešit a kolik stojí?.. Číst více →



Video: Útulný domek postavený na způsob jurty

Teď něco pro milovníky lodí! Tenhle domek se vám bude líbit.Podívejte se na minimální bydlení v domku, který připomíná loď obrácenou dnem vzhůru... Číst více →



Domy ve stromech: Rady a inspirace, jak si jej postavit na vlastní zahradě

Dívat se z výšky na svět a mít hvězdy jen pro sebe? Stačí se přestěhovat do tzv. Tree house. Jak vypadají moderní domy v korunách stromů a můžete si jeden postavit u vás na zahradě?.. Číst více →



Chcete si vyzkoušet bydlení v ptačí budce? Víme, kde je a kolik stojí

Sníte o malém luxusním domečku ve větvích? Co takhle si vyzkoušet, jak se v něm bydlí? Poradíme vám, kde ho najdete a na kolik vás přijde v něm strávit dovolenou... Číst více →



Domek pro fanoušky Pána prstenů

Také jste si oblíbili malé útulné domečky, ve kterých bydlí hobité, odvážní obyvatelé Středozemě? Pak pojďte s námi jeden takový hobití domeček navštívit... Číst více →



Kouzlo svůdných dřevěných křivek, které vás přiláká

Netradiční dřevostavba, která vyrůstá ze zalesněného úpatí čínského pohoří. Stromový apartmánový pavilon Treewow O vás překvapí především dynamickou doškovou střechou. Jaké skrývá kouzlo?.. Číst více →



Srub, který nadchne i milovníky pohodlí a luxusu

Srub nemusí být jen skromné obydlí pro zálesáky. Existují i velmi luxusní sruby, jako třeba ten novozélandský, který můžete navštívit díky našemu článku... Číst více →



Klasický srub s útulným a osobitým interiérem

Krásný klasický srub je citlivě zasazený do horské přírody a jeho osobitý a útulný interiér přímo vyzývá k relaxaci. Prohlédněte si ho zblízka... Číst více →



Domek v korunách stromů nadchne milovníky dokonalých výhledů

Máte rádi nekonečné výhledy a nebojíte se výšek? Potom je domek v korunách stromů to pravé pro vás. Nakoukněte s námi dovnitř... Číst více →