HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Hokejisté přestavěli maringotku za 90 tisíc. Při stěhování je zachránil 88letý důchodce

Extraligový hokejista Ondřej a jeho bývalý spoluhráč a kamarád David se výzev nebojí. Společně přestavěli během lockdownu starou cirkusáckou maringotku na moderní tiny house, který museli následně přestěhovat skoro 200 kilometrů z Jihlavy až pod Brdy. A když už si mysleli, že mají vyhráno, osud jim zamíchal kartami.


Stěhování hokejistů navzdory okolnostem proběhlo
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: David V. (se souhlasem pro Dřevostavitel.cz)

Před pár měsíci jsme udělali rozhovor s extraligovým hokejistou Ondřejem a jeho bývalým spoluhráčem Davidem, který je nyní stavbyvedoucím. Tito borci se pustili svépomocí do přestavby staré cirkusácké maringotky na moderní domek. O jejich píli jsme vydali článek, který vyvolal značný ohlas. Dnes je jejich projekt téměř u konce. Samotka pod Brdy, jak borci svůj projekt nazvali, však urazila opravdu pořádný kus cesty. A to nemyslíme jen obrazně. Kluci tento domek přestěhovali z Jihlavy až do malebné vesnice pod Brdy. Ale shoda okolností jim věci pořádně zkomplikovala…  

Mladí hokejisté z Jihlavy vlastnoručně přestavěli maringotku za 90 tisíc na moderní dům

Davide, Ondřeji, co je u vás nového? Přeci jen je to nějaká doba, kdy jsme se viděli naposledy.

Hodně věcí, ale asi nic velkého. Přestoupil jsem do jiného klubu, takové ty klasiky. Ale pokud se nás ptáte na náš projekt maringotky, tak tam se toho událo spoustu.

Fotogalerie:

i Foto: David V. (se souhlasem pro Dřevostavitel.cz)

Naposledy, když jsme spolu mluvili, byli jste ve fázi dokončování/stěhování. Jak váš projekt od té doby pokročil?

Je to, jak říkáte. Domek jsme přestěhovali téměř přes čtvrt republiky a začali dokončovat. Jen jsme nepočítali s tím, že budeme stěhovat dvakrát. Situace se nám zkomplikovala více, než jsme čekali. Do pozemku nám začal vrtat jeden místní myslivec a museli jsme řešit věci, které prostě nechcete. Zpětně ale musíme uznat, že měl pravdu a nemyslel to nijak zle. To vám však vysvětlí lépe David, ten to celé zařizoval.

Nepředbíhala bych a vrátila bych se ještě k tomu stěhování. Jak to celé probíhalo?

Stěhovat jsme začali asi tři týdny po našem posledním rozhovoru. Plán byl jasný. Chtěli jsme maringotku přesunout sem a tady to dodělat. To byla hodně bláhová představa. Upřímně, byli jsme z toho slušně v nervech. Převoz takového kolosu z Jihlavy až pod Brdy není jen tak. Proto jsme to v pátek, den před převozem, pořádně spláchli. Přesněji, něco málo jsme popili, abychom upustili páru (smích).

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

To si dokážu představit. Jakým způsobem jste maringotku převáželi?

David domluvil traktoristu. Ale ještě na začátek… měli jsme domluveného pána, který sliboval, že přijede a maringotku odveze. První týden nepřijel, druhý týden nepřijel a třetí týden jsme se na něj vykašlali my. Sehnali jsme místo něj jednu společnost, která odtahuje na dálnici kamiony. Přijeli s obrovským tahačem. S pomocí traktoru natlačili maringotku na podvalník. O celý převoz se nakonec staral David, protože já jsem zrovna nebyl v Jihlavě. Lépe je asi celý přesun ukázán na fotkách, které jsme z něho pořídili.  

Z vašeho popisu i z fotografií vypadá, že všechno šlo podle plánu. Nebo se pletu?

Jo, tohle dopadlo naštěstí dobře. Celý kolos se po nakládce vydal směr Brdy a David je následoval v autě za nimi. Já jsem čekal na výjezdu z Prahy, kde jsem se připojil. Na druhém kilometru na dálnici se sice otevřely vchodové dveře od domečku, ale naštěstí tam byla hned benzínka. Celý domek jsme ještě jednou zakurtovali a jelo se dál. Takové věci nás už nemohly rozhodit (smích).

Takže převoz proběhl v pořádku?

Převoz byl v pořádku. Pak ale přišla další fáze. Dorazili jsme na místo určení, přesněji na náves vesničky, kde se náš domek nachází. Tady nás čekal další traktorista, místní soused z chalupy, kterému je 88 let. Ten zapřáhl maringotku a začal ji doslova stahovat dolů z valníku. A to byly teprve nervy. Po několika mírně komplikovaných diskuzích, kdy jsme se mu snažili vysvětlit, že když pojede pořád doprava, tak to celé spadne, jsme našli společnou řeč. Zpětně to byla celkem sranda, ale v ten moment těžko popisovat. Nakonec jsme starým Zetorem odtáhli maringotku po polní cestě na pozemek. Měli jsme velký strach, aby se nám celá nerozpadla. Ale vše dopadlo dobře a na pozemku jsme ji zaparkovali na připravené místo s nádherným výhledem.

Ano, to si pamatuji. Několik víkendů jste pozemek zušlechťovali, aby byl řádně na úrovni.

No, měl řádnou úroveň (smích). Všechno bylo dokonale připravené tak, jak jsme chtěli. Jenže pak přišel zádrhel.

Co přesně se stalo?

Zjistili jsme, že je pozemek klasifikovaný jako ochranná zeleň. Což by asi nějakým způsobem šlo obejít, nebo jsme si to aspoň mysleli. Takže se náš projekt na několik měsíců zastavil, protože jsme nemohli pozemek pro maringotku použít.

V tuto chvíli váš projekt ztroskotal?

My se nevzdáváme. Začátkem roku jsme přišli s naším problémem za starostou a místostarostou obce, kteří byli neuvěřitelně vstřícní. Jsou to opravdu skvělí chlapi. Snažili se nám pomoci, jakkoli to šlo. Nakonec nás odkázali na jednu místní paní, která měla kousek opodál jednu nevyužitou parcelu. Na ni bylo možné maringotku umístit. Tak jsme se s ní spojili a řekli jí o naší situaci. Nakonec jsme našli společnou řeč a domluvili jsme se.

Takže už jste opět přestěhovaní na novém pozemku?

Přesně tak. Je to asi tak dva týdny zpátky, co se to odehrálo. Před stěhováním jsme museli ještě připravit podloží pod maringotkou. Pozemek je totiž mírně svažitý a bylo nutné zavolat bagr. Nicméně to šlo jedna báseň. Po nachystání jsme tak opět oslovili našeho pana traktoristu, a to byl trochu větší adrenalin.

Co se stalo tentokrát?

Celý kopec jsme museli s maringotkou nějakým způsobem sjet. Při přesunu byl Ondřej vevnitř a držel nově instalovanou kuchyň. V určitý moment, který nebyl zrovna nejpříhodnější, najednou traktor přestal brzdit. Celý povoz se začal stáčet do smyku, traktor na jednu stranu a maringotka na druhou. Mně se v tu chvíli zastavilo srdce.

Ondřeji, vy jste byl při téhle situaci stále uvnitř?

Byl a upřímně jsem o ničem nevěděl. Prostě mi přišlo, že pořád krásně jedeme (smích). Až když jsem na videu viděl, co se s maringotkou dělo, mi taky zatrnulo. Nebudeme to ale více rozvádět. Nakonec jsme dorazili bez problémů na místo, zdraví a v celku.

Během převozu se nic nerozbilo?

Nic, až nás to překvapilo. Jen pár palubek se pohnulo, ale ne nějak zásadně. Nic se nepolámalo, všechno drželo na svém místě, takže nakonec super. Teď tady stojíme a doděláváme už jen drobnosti.

Vnitřek je tedy plně zařízený se vším všudy?

Ano. Teď řešíme jen detaily jako lišty, úložné prostory, háčky atd. Navezli jsme dovnitř nábytek, postel, gauč, křeslo, komody. Nic velkého nás už nečeká.

Jak hodnotíte nový pozemek?

Dříve jsme byli na kopci s nádherným výhledem. Teď jsme se přesunuli z kopce dolů, takže výhled už není takový. Zato jsme ale obklopení březovým hájkem, takže je tady větší pocit soukromí a klidu. Nakonec změnu hodnotíme velmi pozitivně.

Co elektřina? Bude na místě k dispozici?

Ano, bude. Když jsme si naivně mysleli, že budeme stát na původním pozemku, tak jsme o ni doslova bojovali. Celou dobu jsme žili v domnění, i kvůli různým internetovým článkům, že objekt s velikostí zastavěné plochy do 25 m2 může stát úplně kdekoliv. Objekt, který slouží k rekreaci a k bydlení, ale plní funkci stavby, a tím pádem opravdu nemůže stát všude.

Plánujete něco do budoucna?

Teď uděláme terasu před vchodem a chceme revitalizovat celý pozemek kvůli dřívějšímu zásahu bagrem. Ať to má nějakou kulturu. Do budoucna přemýšlíme o sauně, případně můžeme přidat i koupací sud, pokud bude zájem. Prostor je na tohle mnohem lepší než na původním pozemku. Je to schované mezi stromy a za nás by to bylo super.

Jak to máte v plánu s otevřením?

To radši neplánujeme. Měli jsme s otevíráním tolik plánů, že teď tomu necháme volný průběh (smích). Ale bereme v potaz letošní prázdniny. V půlce června nebo jeho koncem by mohli přijet první lidé z okruhu našich kamarádů a známých si to vyzkoušet. Chceme nejprve udělat zkušební provoz, abychom získali zpětnou vazbu. Přece jenom, když je to naše, tak některé věci nevidíme a malujeme si to jinak. A jakmile to bude schválené a poslední věci budou dodělané, tak bychom to chtěli zkusit rozjet. Osobně už to vyzkoušené máme, fungovat se tady dá, už jsme tu několikrát spali. Když se tady zatopí, tak ani elektřinu nepotřebujeme, ale ta bude.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
25.05.2023

Photocredit: David V. (se souhlasem pro Dřevostavitel.cz)

0

Maringotka k bydlení nebo jako chata: Za kolik je na prodej?

Maringotky k bydlení nebo jako chata jsou stále populární. Maringotka na prodej je možná za odvoz nebo i za statisíce. Jak se v nich bydlí? Dozvíte se zde... Číst více →



Rekonstrukce zapomenuté maringotky: Kolik stojí a jak na to?

Máte starou maringotku, se kterou nevíte co dál? Toužíte po víkendovém místě v přírodě bez starostí? Načerpejte inspiraci na rekonstrukci maringotky v galerii... Číst více →



17letý student Radek si vlastníma rukama staví tiny house na kolečkách a plní si tak svůj dětský sen

Jak si svépomocí postavit tiny house? Přečtěte si příběh Radka, který si v 16 letech začal stavět svůj malý domek na kolečkách... Číst více →



Ze staré maringotky vykouzlil útulné bydlení. Je to pro mě terapie, říká o rekonstrukci její majitel

Proměna staré maringotky v útulnou chatu v krásném Českém středohoří. Podívejte se, jak si Tomáš poradil s malým prostorem... Číst více →



Lepší než byt. Lidé objevují kouzlo levného domku na kolečkách, maringotky zažívají boom

Zajímá vás, proč stále více lidí volí život na malém prostoru? Přečtěte si o výhodách maringotek a prohlédněte si bohatou galerii... Číst více →



Tiny house jako luxusní kempování pro náročné. Má vůbec nějaké nevýhody?

Navštivte s námi útulný tiny house a přečtěte si, co nás mile překvapilo a jestli jsme nakonec našli nějaké nevýhody malého domečku... Číst více →



Obytná maringotka ve stylu Provence realizovaná svépomocí na jihu Čech

Martina s Honzou si postavili obytnou maringotku svépomocí u Jindřichova Hradce. Kde čerpali inspiraci a jaké jsou jejich postřehy z výstavby?.. Číst více →



Stavba maringotky svépomocí do půl milionu se saunou – v blízkosti přehrady Les Království

Jaké materiály byly použity na stavbu maringotky svépomocí za 500.000,- Kč? Přečtěte si článek se všemi informacemi... Číst více →



Mladí hokejisté z Jihlavy vlastnoručně přestavěli maringotku za 90 tisíc na moderní dům

I s minimem zkušeností lze přestavět maringotku na parádní moderní tiny house. Podívejte se na povedenou rekonstrukci Ondry a Davida... Číst více →