HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Při našich toulkách hledání ideálního topného systému jsme narazili na řešení, které skutečně zaujalo naši pozornost. Jedná se o kombinaci dvou jednoduchých systémů, jejichž instalaci majitel sám označuje za geniální počin. Oba topné systémy se doplňují a jsou každý postaven na jiném energetickém zdroji. Navštívili jsme proto s redakcí dům, kde je tento systém instalován, a s majitelem udělali rozhovor exkluzivně pro Dřevostavitele.


akumulační kamna
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Josef V. (se souhlasem)

Jak jsem už pochopila, na svůj topný systém nedáš dopustit. Zkus nám prosím nejprve přiblížit, o co přesně jde.

Systém mám instalovaný v domku, který podle výsledků testu splňuje nízkoenergetické standardy. Na jižní stranu je prosklený, takže jsem schopen chytat i poměrně solidní solární zisky. V létě to řeším venkovními žaluziemi, které fungují skvěle. Co se týče topení, tak jsem zvolil kombinaci dvou úplně jednoduchých systémů, a to elektrického podlahového topení a mastkových akumulačních kamen.

Proč zrovna tyto dva systémy a proč ti přijdou jednoduché?

Jednoduché jsou proto, že elektrické podlahové topení je uhlíková fólie Maxeco, do které se přes termostat pustí nebo nepustí elektřina, a podle toho topí, nebo netopí. Systém je to tak jednoduchý, že se na něm vlastně nedá nic zkazit. Díky tomu je i cenově dostupný a člověk za něj neutratí „majland“ jako třeba za tepelné čerpadloSoučasné ceny akumulačních kamen zjistíte např. tady.

Ať neodbíháme od tématu, v čem jsou jednoduchá ta mastková kamna?

Je to v podstatě jen kámen (konkrétně mastek), dvířka, sklo a komín. Nic jiného tam není. Pak už jen skvělý nápad, který tomu všemu dává smysl. Většina z nás si asi ze školy pamatuje stupnici tvrdosti, která začíná názvy mastek a sůl kamenná. Ano, je to tak. Mastek je měkčí materiál než sůl. Ale současně má také nejlepší akumulační schopnosti, tedy schopnost nasát do sebe tepelnou energii.

V čem je to lepší než klasická litinová nebo kachlová kamna?

To srovnání s kachlovými kamny je dobré, to je podobný systém. Oproti litinovým kamnům je ale rozdíl zásadní, a to právě ten, že materiál do sebe „nasaje energii“ tak nějak pozvolna a pak ji pozvolna vyzařuje. Litinová kamna se rozehřejí na hodně vysokou teplotu – když se jich dotknete, tak se popálíte, a když přestanete topit, tak do hodiny vyhasnou. Mastková akumulační kamna fungují tak, že se o ně nikdy nepopálíte, což ocení zejména rodiny s malými dětmi. Kamna dosáhnou nějakých 70 stupňů, popravdě jsem to nikdy neměřil, ale věřím v tomto výrobci. Dá se na ně sáhnout rukou kdykoli, koneckonců, zkus si to.

No, udržet ruka se na nich nedá, ale je fakt, že jsem se nespálila. Jak to funguje?

Je v tom systém takových komůrek a komínků, kterými prochází horký kouř a postupně se ochlazuje tím, že předává svoji energii do masivu kamen, právě do již zmíněného mastku. Nakonec tedy odchází z komína de facto chladný kouř. Geniální na tom tedy je, že nám nevyletí to teplo komínem, jak se říká, ale využije se k vyhřívání domácnosti. Podobně fungují již zmíněné kachláče nebo hypokaustní systémy, které si dnes občas lidé staví jako takové srdce domu. Mě by se takový systém taky líbil, ale moje stavba na něj nebyla vhodná a navíc už to bylo na mě moc drahé. Proto jsem si pořídil tato kamna, která si člověk koupí jako hotový produkt, oni mu je přivezou, postaví a je to do dvou dnů hotové.

Hypokaustní systém – vrchol kamnářského umění

Vidím, že se docela vyznáš i v technických vlastnostech, jakto?

Zajímám se o to už delší dobu. O té technologii jsem pak viděl skvělou přednášku na online stavebním veletrhu Veleton. Ten nápad pochází ze Skandinávie, takže od docela chytrých hlav. A taky nutno říct z míst, kde je zima opravdu studená. Takže to není nějaký módní výstřelek, ale technologie, která dokáže fungovat i za polárním kruhem. A to se mi na tom líbí. Nejvíc se mi ale pořád líbí to, že je to jen přírodní materiál, jednoduchá věc, na které se nedá nic pokazit. A pak se mi taky samozřejmě líbí to, jak levný je provoz. Za kolik se dají pořídit akumulační kamna, se můžete podívat zde.

K tomu jsem se právě chtěla zeptat, jsou to kamna na dřevo a to teď trochu podražilo. Vyplatí se to ještě?

Jasně že jo. I s růstem cen je ta efektivita pořád tak vysoká, že na těch pár polínkách, které tam člověk za den spálí, se to skoro neprojeví. V podstatě stačí přikládat tak hodinu, dvě a pak už to nechat vyhasnout. Kamna pak hřejí „samospádem“ do dalšího dne. 

Akumulační krbová kamna zvládnou vytopit celý dům už za pár korun

Podle čeho jsi kamna vybíral?

Na trhu jsem našel několik výrobců a u jednoho z nich objednal. Bohužel jsem pak strašně dlouho čekal na dodání a postupně začalo být jasné, že k dodání už nedojde. Firma posouvala termíny a ty neplatily. Tak jsem to vzdal a obrátil jsem se jinam, oslovil jsem další dva výrobce. Jeden byl skoupý na slovo a takový chladný, ale je fakt, že jsou asi spíš velkoobchod. Ten druhý mě překvapil ochotou, a tak jsem s nimi navázal další jednání.

Takže jsi kamna objednal a co následovalo dál?

Asi měsíc dva čekání, než mi je obstarají, pak se mi ozvali, že jsou tu a mohou mi je přijet namontovat. Stavěli je dva dny, to jsem sám koukal, protože to byla „piplačka“. Čekal jsem, že budou za hodinu hotovi, ale dělali to dva lidé dva dny od rána do večera. Nutno ale podotknout, že výsledek je parádní. Je to takový ten pocit, jako když si necháte udělat novou koupelnu a pak tam přijdete a nevidíte žádnou nepřesnost na kachličkách. Tak přesně ten dojem jsem z toho měl – precizní práce do milimetrového detailu. Upřímně, po všech těch zkušenostech, co jsem při rekonstrukci měl s různými firmami, a na co jsem si musel bohužel zvyknout, protože žijeme v době, kdy pán, který poroučí, je často ta firma, tak jsem byl úplně nadšen z toho, jak krásně mi to kamnáři postavili. Celý průběh stavby mi nafotil kamarád, který se o to zajímá a rád fotí, takže z toho mám i pěknou fotodokumentaci, kde je vidět do útrob kamen. Klidně ti ji mohu nahrát na flashku.

Poznámka redakce: Fotodokumentace opravdu stojí za to, proto jsme nabídku přijali a rozhodli se s vámi o ni podělit v původní formě v naší fotogalerii.

Mimo kamen máš ale ještě podlahové topení. Proč?

To je jednoduché, protože už nejsem nejmladší a moc dobře vím, že to jsou krásné idealistické momenty, ale když pak člověk má něco stále používat a stane se toho otrokem, začne ho to štvát. Krbová kamna jsou skvělá věc pro domácí pohodu, člověk si v nich zapálí, když se mu chce. Ale když se mu nechce, je unavený, vrátí se v noci ze služebky a tak podobně, tak to už nedává smysl. A to je ten moment, kdy se do hry pouští podlahové topení. To je řízené termostatem, takže v podstatě je taková záloha, která mi kryje záda ve smyslu mojí lenosti. Když nezatopím v kamnech, vezme to za mě podlahovka.

Jak často se to děje?

Minimálně. Domek je parádně zateplený a dost tepla se získá i pomocí solárních zisků z jižních oken. A kamna na dřevo zajistí tepelný komfort po celý den, takže podlahovka je opravdu jen takový „backup“, ale také pro temperaci, když v zimě odjedu pryč na několik dnů.

Když takhle odjedeš pryč, kde bereš jistotu, že ti systém doma funguje, jak má?

Termostaty se dají zapojit do wifi a pak se na ně může člověk dívat na dálku. Takže se podívá, jakou má doma teplotu, a že vše temperuje, jak má. To je velká výhoda, i když jsem původně model s wifi nechtěl, protože jsem stará škola, tak jsem za to teď rád.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Vzhledem k tvému nadšení předpokládám, že bys asi jiný topný systém nechtěl...

Je to tak. A nejde jen o cenu, která je bezkonkurenční, jak co se týče samotného systému ,tak i nákladů za vytápění. Lidé se často bojí, že jim podlahové topení „sežere“ spoustu kilowattů, pokud ale mají dobře izolováno a dobře ji používají, je to v pohodě. Je to opravdu chytrý a levný systém. Rozhodně oproti třeba tepelnému čerpadlu, které se dnes nesmyslně nutí do rodinných domů a které by mi nezajistilo nic jiného než stejnou službu (to jest funkce přímotopu), akorát bych za něj musel zaplatit třeba 10krát víc peněz a ještě si na to vzít dotaci (tedy jinými slovy „odrbat“ své spoluobčany, kteří by mi na něj přispěli ze společné kasy). Takto mě tedy v zimě hřeje i fakt, že jsem si systém zaplatil sám a nemusel kvůli tomu sahat do kapsy sousedům.

To je zajímavý názor, děkuji za něj. Proč si myslíš, že by tepelné čerpadlo v tvém domě nefungovalo?

Je malý a dobře izolovaný. Čerpadlo dává smysl u větších staveb, kde se teprve může ta technologie projevit. Tady v malých domech je to fakt nesmysl a lidé si to často instalují jen prostě proto, že musí, že jsou donuceni legislativou. Mám v okolí několik známých, kteří se mi svěřili, že kdyby jim nebylo tepelné čerpadlo vnuceno, aby tím splnili energetický štítek, tak by si ho nikdy nepořídili. Někteří ho po čase odstavují a přechází na jiné systémy. Zkrátka, jsem rád, že jsem se tomuto vyhnul. Na druhou stranu, ať nejsem jen tak negativní, pokud bych stavěl třeba halu, tak si tam určitě tepelné čerpadlo dám. Ale jak vidíš, tohle je malý domek, není to kravín. I když to tu tak trochu možná vypadá (smích).

Přechod na tepelné čerpadlo se manželům tvrdě prodražil

Myslím, že je to v pohodě. Máš spočítané, kolik protopíš za sezónu?

Když vezmu v potaz, že něco v domě vytopí samotné solární zisky (skleníkový efekt), spočítám si cenu dřeva, které za zimu spálím při topení a cenu spotřebované elektřiny na podlahovém topení, které funguje komplementárně, tak jsem na nějakých 6 tisíci korunách ročně, a to i při dnešních cenách. To mi přijde docela hodně slušné.

Je něco, co by jsi rád na závěr dal jako radu našim čtenářům?

Nenechte se zmanipulovat a pořiďte si to, co opravdu chcete. Ne to, co vám tlačí prodejci anebo nějaké výhodné dotace a podobné nabídky. Když se rozhodnete podle sebe, tak z toho pak budete mít větší radost, než když o vašem životě bude rozhodovat někdo jiný.

Díky za rozhovor.

Taky díky.

Vydáno dne:
11.10.2022

Photocredit: Josef V. (se souhlasem)

57

Podlahové topení v dřevostavbě

Zvažujete podlahové topení do dřevostavby? Jaké jsou výhody a nevýhody a jak v dřevostavbě podlahové topení funguje se dozvíte v našem článku... Číst více →



Krb do dřevostavby – teplovzdušný nebo akumulační systém?

Přečtěte si, jaké jsou výhody a nevýhody těchto krbových systémů.. Číst více →



Dřevěné podlahy: Požadavky na vlhkost a podklad

Dříve než začnete podkládat dřevěnou podlahu, musíte zajistit rovinnost.. Číst více →



Akumulační krbová kamna na dřevo: Jak fungují a kdy se vám vyplatí?

Akumulační krbová kamna na dřevo méně protopí a nemusíte tak často přikládat. Jaké mají výhody a nevýhody a kde jsou vhodnější než přímotopy?.. Číst více →



Podlahové topení: Na boso i v zimě? Návod, jak toho docílit

Masivní dřevo v kombinaci s podlahovým vytápěním dává to pravé kouzlo a útulnost domova. Dozvíte se více něž jen, jaké je potřeba dodržet podmínky pro podlahové topení... Číst více →



Šamotové cihly do krbu a kamen: V čem jsou tak výjimečné?

Šamotové cihly slouží ke stavbě kamen, krbů nebo grilů. Šamot je tradiční materiál, který dobře akumuluje teplo. Jak šamotové cihly vybrat? A jak s nimi při stavbě krbu pracovat? Dočtete se v článku... Číst více →



Dřevěné podlahy – nejnovější trendy

Dřevěné podlahy jsou oblíbené. Dokonce jsou i trendem letošního roku. Ptáte se, jakou dřevěnou podlahu do interiéru zvolit? Odpověď najdete v tomto článku... Číst více →



Kamenný krb je dominantou každého domu, má však svá ale

Hodí se kamenný krb do každého interiéru? Jaké jsou typy a jak vybrat ten správný? Inspirujte se v článku a galerii nádhernými realizacemi... Číst více →



Akumulační krbová kamna zvládnou vytopit celý dům už za pár korun

Akumulační krbová kamna jsou levný a zdravý způsob vytápění všech domů. Proč jsou úsporné a na kolik vychází jejich provoz?.. Číst více →



Dotace skrývají riziko, kterého můžete hořce litovat

Nic není nikdy zcela zdarma. Mohou mít dotace negativní vliv na váš rodinný rozpočet? Jaká rizika podstupujeme jejich čerpáním?.. Číst více →