HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Postavili si chatu k trvalému bydlení – je to roubenka z lepených hranolů

Poblíž Hradce Králové si manželé Lucie a David postavili chatu k trvalému bydlení. V krásném přírodním prostředí s nimi bydlí jejich syn a přes léto také babička. Původní chata tu byla postavena v roce 1963 a byla nahrazena kompletní přestavbou na původních základech. Jak probíhala výstavba a jak se teď v domku žije? Paní Lucie nám ochotně odpověděla na pár otázek.


Roubenka z lepených hranolů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Lucie S.

Proč jste se rozhodli přestěhovat a co vás přivedlo na myšlenku postavit novostavbu?

Moje rodina vlastnila tento pozemek s původní chatou už od roku 1963. V podstatě jsem tu vyrostla a manžel také, jen o pět chat vedle. Známe to tu od dětství. Hledali jsme pak únik od života ve městě, a tak jsme se rozhodli původní chatu zrekonstruovat pro účely trvalého bydlení. Je to ideální lokalita. Do centra města je to jen pár kilometrů a přitom jsme v zeleni. Nacházíme se dokonce ve významné chráněné lokalitě.

Fotogalerie:

i Foto: Lucie S.

Proč jste se rozhodli zrovna pro dřevostavbu?

Milujeme dřevo a přírodu. A do této lokality se dřevostavba z masivu krásně hodí.

Z jakého důvodu jste zvolili lepený masiv?

Snažili jsme se zachovat místní kolorit staveb, chatová oblast je plná dřevostaveb. Klasickou roubenku jsme nechtěli, ta se nám sem nehodila. Ale dřevo jsme chtěli zanechat v konstrukci i pohledově, tak nám byl doporučen právě lepený masiv. Má i skvělé tepelně-izolační vlastnosti, přitom nebylo potřeba přidávat žádnou dodatečnou izolaci. Dřevo je ošetřené nátěrem proti škůdcům a UV záření.

Kdo vám vyřizoval stavební povolení?

Stavební povolení nám „vyběhal“ náš projektant. Jsme na chráněném území a na novou výstavbu je tu uzávěra, povolují se jen rekonstrukce.

Nastaly nějaké problémy, které bylo potřeba řešit?

Naštěstí ne, pouze takové ty běžné komplikace.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Stavěli jste na klíč, dodavatelsky nebo svépomocí?

Firma nám postavila hrubou stavbu a pak už jsme si vše řešili dodavatelsky - sjednávali jsme si sami firmy a řemeslníky.

Jak dlouho probíhala výstavby?

Celý proces (od počátečních příprav až po finální nastěhování) trval asi 15 měsíců. Provedení hrubé stavby trvalo měsíc a půl a samotná stavba stála během půl roku. Teď už tu bydlíme dva roky.

Jak vypadá dispozice vašeho domu?

Náš dům má 79 m2 i s terasou. V přízemí se nachází obývací pokoj s kuchyní, ložnice, pracovna, WC a koupelna. V prvním patře jsou tři ložnice. (Na další fotky z interiéru se můžete podívat ve fotogalerii.)

Vychází váš návrh z typové varianty, nebo jste tvořili individuální projekt?

Dům je podle našeho vlastního návrhu, vymýšleli jsme ho sami s manželem. Projektantovi jsme předložili naši vizi a on tomu dal potřebnou formu. Všechny naše představy nešlo zrealizovat, ale povedlo se toho hodně. Vše jsme tu dělali na míru, standardizované tu není snad nic kromě WC.

Jak máte vyřešený systém vytápění?

V přízemí máme kamna na dřevo a elektrické podlahové topení. V prvním patře je elektrický přímotop na dotápění, většinou jej ale nevyužíváme.

Kolik zaplatíte za provoz domu?

Vodu máme vlastní ze studny, za tu neplatíme. Máme i vlastní domácí čistírnu odpadních vod. Za elektřinu jsme běžně zaplatili celkově asi 35 000 Kč a dřevo nás na celou topnou sezónu stálo 2 500 Kč.

Aktuální cenu palivového dřeva si můžete zjistit zde.

Co vám na životě v dřevostavbě vyhovuje nejvíce?

Asi nejvíce oceňuji bydlení v souznění s přírodou, skvělou tepelnou izolaci a jednoduchost celé stavby.

Kdybyste byli opět na začátku, rozhodli byste se stejně?

Rozhodně ano. Je to sice jakýsi kompromis, ale nám to absolutně vyhovuje. 

Je něco, co byste ve svém domě udělali jinak?

Jediné, co náš dům nemá, je záložní zdroj energie. Jsme teď závislí na elektřině ze sítě, na kterou máme napojené i čerpadlo na vodu a vše ostatní. Do budoucna hledáme cestu k soběstačnosti. Máme svoji studnu (vrt hluboký 29 metrů), čističku, topíme částečně dřevem, ale na elektřině jsme pořád závislí. Řešíme tedy nějaký nezávislý systém, například fotovoltaiku.

Doporučili byste dřevostavbu svým známým?

Ano, dřevostavbu z masivu bych určitě doporučila, protože je pro mne návratem k tradicím a přirozenému způsobu života.

Co byste poradili těm, kteří teprve zvažují bydlení v dřevostavbě?

V přírodních domech se bydlí zkrátka lépe. Je v nich přirozenější klima i teplo. A život v přírodě je prostě nádhera. Je to takový návrat ke kořenům. Doporučila bych to všem.

Mockrát děkujeme paní Lucii za rozhovor a přejem jí i její rodině klidné bydlení v přírodě.

Vydáno dne:
04.05.2019

Photocredit: Lucie S.

35

Masivní dřevostavby ožívají

Masivní dřevěné stavby již nejsou pouze sruby a roubenky, ale.. Číst více →



Fotogalerie: 100+ srubů a roubenek, ve kterých chcete bydlet (aspoň na víkend)

Sruby a roubenky ukazují krásu pravého dřeva. Najděte si v galerii tu, ve které byste chtěli strávit pohodový víkend vy... Číst více →



Roubenky: Jsou vhodné pro moderní bydlení? (tradiční vs moderní)

Co jsou to roubenky? V článku se dozvíte, jaké jsou typy roubených stěn. Najdete zde i inspiraci ve fotogalerii, kde jsou tradiční i moderní roubenky... Číst více →



Vyhoví roubenka současným požadavkům na bydlení?

Zajímáte se o historický vývoj dřevostaveb až do současnosti? Jaké požadavky jsou kladené na sruby a roubenky z hlediska prostupu tepla a jak postupovat při jejich povolení na stavebním úřadě? Jaká je současný stav nařízení se dozvíte zde.. Číst více →



Adršpašské skály a jejich nejkrásnější roubenky (tip na výlet)

Hledáte tip na výlet? Adršpašské skály jsou jedním z nejkrásnějších míst v ČR. V naší fotogalerii si můžete prohlédnout roubenky v nádherné přírodě... Číst více →



Fotogalerie: Nově postavená roubenka u přehrady Rozkoš

Dokončení roubenky svépomocí? Inspirujte se na povedenou realizaci jedné krásné roubenky u nádrže Rozkoš... Číst více →



Roubenka v Karlově: Co obnáší stavba dřevostavby v srdci Jeseníků?

Roubenky jsou krásné nejen na pohled, ale i pro život. Přečtěte si rozhovor s majiteli, kteří si roubenku postavili a podělili se o své zkušenosti z výstavby. A co by příště udělali jinak?.. Číst více →



Moderní tyrolská roubenka láká turisty svým útulným interiérem

Stačilo použít pár jednoduchých řešení a roubenka postavená v drsných podmínkách Tyrolských Alp je ukázkovým příkladem domu s levným energetickým provozem... Číst více →



Romantická chata ve švýcarských horách

Tato krásná chata ve Volleges, v náruči švýcarských hor, vás zaujme svým elegantním designem, ale i přírodou, v níž se nachází. Prohlédněte si ji s námi... Číst více →



Chata, která oživuje romantiku jednoduchých dřevostaveb

Klasické „áčko“ je pro stavbu hodně jednoduchý tvar, ale to neznamená, že by se s ním nedalo experimentovat. Tato romantická chata vás překvapí... Číst více →