HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rekonstrukce (143 m2) za 2 miliony. Lucie s Františkem ukázali luxusní fotky

Lucie s Františkem vsadili na jednu kartu a své úspory investovali do rekonstrukce starého objektu v Českém ráji. V rozhovoru se pochlubili luxusními fotkami svého nového domu a popsali nám kompletní rekonstrukci. Prozradili také, jak vytápí tento starý dům, který byl takřka na spadnutí, a jaké jsou měsíční náklady na jeho provoz.


Rekonstrukce chaty
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Lucie K. (se souhlasem)

Paní Lucie, proč jste se rozhodli pro rekonstrukci chalupy?

Náš plán byl takový, že na toto malebné místo budeme jezdit pro vlastní rekreaci a zároveň bude domek sloužit ke krátkodobému pronájmu. Poloha domku se nám moc líbila, jelikož je kousek od nejznámějších památek Českého ráje a zároveň i nedaleko Krkonošského národního parku. 

Jak rozsáhlá byla rekonstrukce objektu?

Dům byl v žalostném stavu, takže to pro nás byla velká výzva a byla zapotřebí celková rekonstrukce.

Jak dlouho vám opravy zabraly?

Rekonstrukce nám trvala téměř dva roky. Tento starý dům dostal nový život.

Jakou částí domu jste rekonstrukci začali? 

Jako první nás čekala kompletní výměna střechy včetně části krovů. Do střechy v tu dobu zatékalo. Stavební firma nám s ní zprvu pomohla (výměna střechy, krovu atd.). Tesař nám pak vytvořil konstrukci terasy do L, kterou jsme potom svépomocí doladili. Vytvořili jsme si schody z gabionů, dřevěné zábradlí a další.

Co dnes vnímám jako jedno z nejlepších rozhodnutí, je právě velká terasa. Krásně totiž zvětšila obytný prostor. V teplých měsících jsme venku vlastně po většinu času – je to takový druhý obývák. :)

Takže jste provedli rekonstrukci svépomocí? Jak jste měli rozdělené úkoly?

Ano, převážně svépomocí. Já si vzala na starost koncept uspořádání, celkový design a výběr materiálů. Manžel se ujal té technické části a jelikož je manuálně zručný, spoustu prací zastal on sám. Jezdili jsme sem téměř každý volný víkend a postupně jsme dům proměňovali.

Inspirovala jste se někde návrhem interiéru, nebo jste si jej zařizovala sama?

Návrh interiéru jsem si tvořila sama. Inspiraci jsem čerpala nejvíce na Pinterestu a Instagramu. Interiér domu je zařízen ve skandinávském stylu, ke kterému máme velmi blízko.

Fotografie interiéru jako vytrženého z titulní strany žurnálu naleznete ve fotogalerii.

Manželé opravili dům svépomocí. Luxusní interiér si zařídila maminka Míša sama

A jak řešíte úložné prostory?

Úložné prostory jsme vyřešili komodami v podkroví a skříňkami, které jsme umístili pod schody. Je v nich mimo jiné schovaná i pračka. :) V budoucnu však plánujeme pod schody vyrobit vestavnou skříň pro získání více úložného prostoru. K dispozici máme i technickou místnost, kde je ukrytý bojler, příslušenství k úklidu atd.

Z čeho máte v interiéru největší radost?

Během rekonstrukce jsme se těšili takřka z každé změny, nejvíce pak z proměn interiéru. :) Z čeho máme největší radost, to je podlaha z betonové stěrky v přízemí (podívejte se na aktuální ceny betonové stěrky zde).

Jak velká je plocha chaty?

  • Užitná plocha domu je 108 m2.
  • Terasa má 35 m2.

Měnili jste v rámci oprav dispozici domu?

Dispozici domu jsme ponechali takovou, jaká je, protože nám vyhovovala. Co bylo potřeba změnit, byl tvar oken. V obývacím pokoji vznikly francouzské dveře, které vedou na terasu. Okna jsme zvolili plastová v odstínu antracit. Aktuální srovnání cen plastových oken si udělejte zde.

A jakým způsobem jste během rekonstrukce využili dřevo?

Uvnitř je dřevo použito v podkroví – krovy (zůstaly některé původní a pouze jsme je zbrousili a ošetřili olejem). Potom koupelnová deska pod umyvadlem, kterou jsme vytvořili ze starého půdního dřeva, jež jsme na stavbě nalezli. Dále jsme hojně využívali modřínové, smrkové a dubové dřevo.

Modřínové dřevo:

  • terasa (aktuální cenu modřínových prken na terasu najdete zde)

Smrkové dřevo:

  • zábradlí
  • dekorativní obložení domu
  • vstupní schůdky do domu
  • zábradlí kolem schodiště

Dubové dřevo:

  • dřevěná podlaha
  • schodišťové nášlapy
  • obložení stěny v obývacím pokoji
  • kuchyňská deska

Jaké materiály jste využili během rekonstrukce?

Na střechu jsme koupili a položili plechovou střešní krytinu v černé barvě (aktuální cena zde). Hezky ladí s fasádou z betonové stěrky v kombinaci s obložením ze smrkových lamel.

V interiéru jsme volili stěrku, v koupelně dlažbu a v podkroví dřevěné dubové podlahy (aktuální srovnání cen). Schodiště je ocelové se smrkovými nášlapy (jejich aktuální cenu můžete zjistit zde).

Nastaly nějaké problémy, které bylo třeba řešit?

Jak už to u starých domů bývá, během rekonstrukce se objevil sem tam nějaký nečekaný problém. :) Například komín byl po rozebrání střechy naprosto nepoužitelný a musel se celý zbourat. I kvůli tomu jsme přehodnotili způsob vytápění.

Jak máte tedy na chalupě vyřešené vytápění?

Rozhodli jsme se, že i kvůli bezpečnosti zvolíme jen podlahové vytápění a k němu topné panely (pouze v přízemí). Topné panely si můžeme sepnout na dálku pomocí aplikace, což je skvělá věc, když na chatu míříme během zimy. Vytopí se ještě před příjezdem. A taky máme biokrb.

Kolik vám vychází měsíční náklady na provoz domu?

Náklady na provoz domu jsou cca 6 000 Kč. Dům nabízí také venkovní vířivku, která je celoroční. Vyšší nákladovost energií je tak dána právě ohříváním vody během zimních měsíců. V domě je také k dispozici infrasauna, jež je také na elektřinu.

Kolik jste do rekonstrukce přibližně investovali?

Náklady na rekonstrukci byly 2 300 000 Kč.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Co bylo na rekonstrukci nejhorší?

Nejvíce stresující bylo asi období covidu, kdy se práce na stavbě musela kvůli vládním opatřením zastavit. Během roku se pak také zvýšila cena materiálu (kovu a dřeva), což mělo vliv na původní rozpočet.

Měli jste nějakou práci se zahradou?

Co se týká zahrady, protože je dům na menším pozemku, původně se nepočítalo s velkou časovou náročností. Opak byl pravdou. Terénní úpravy nám daly časově velmi zabrat.

Co byste poradili těm, kteří se chystají rekonstruovat?

Začněte, i když nemáte ve všem úplně jasno. Během rekonstrukce jsme se setkali s několika problémy, které bylo nutno vyřešit a přehodnotit plány. Ve výsledku to byl však dar, neboť nám přinesly jiný pohled na věc. Nemějte strach, když narazíte na překážku. Někdy díky tomu přijdete na ještě lepší řešení! :)

Děkujeme Lucii a Františkovi za poskytnutý rozhovor a přejeme jim spoustu krásných dní strávených v jejich nové chatě na Liberecku.

Vydáno dne:
02.08.2023

Photocredit: Lucie K. (se souhlasem)

3

Cesta k jejich vysněné dřevostavbě byla strastiplná. Čím vším si museli projít?

Osud jim nachystal nelehkou cestu k vysněnému bydlení. Čím vším si museli projít a jak se jim dnes žije? Přečtěte si příběh plný strastí a neuvěřitelných příhod... Číst více →



Chata připomínající UFO „přistála“ v Alpách

Tato UFO chata nabízí netradiční pohled na rekonstrukce dřevostaveb. Původí padesát let stará stavba získala nové moderní využití, aby mohla sloužit několika dalším generacím... Číst více →



Unikátní chata Libušín vyhořela před šesti lety, nyní se blíží její znovuotevření

Přinášíme vám exkluzivní rozhovor o procesu rekonstrukce Libušína s ředitelem Valašského muzea v přírodě. Jeho znovuotevření se chystá v létě 2020... Číst více →



O opravě roubené horské chaty Prašivá v Beskydech s jejím provozovatelem

Přečtěte si rozhovor o průběhu rekonstrukce 100 let staré dřevěné chaty Prašivá v Beskydech. Podílelo se na ní až 450 nadšených dobrovolníků. Co byla největší výzva?.. Číst více →



Při rekonstrukci horské chaty se inspirovali tradičními stodolami i skandinávským stylem

Chata stojící na úpatí Mont Blanc se dočkala kompletní rekonstrukce včetně zelené střechy. Prohlédněte si famózní výsledek v galerii... Číst více →



Bára a Jiří si postavili dřevostavbu snů. Má otevřený obývák a moderní technologie

Do návrhu dřevostavby u Liberce se zapojilo mnoho odborníků. A stálo to za to. Výsledná dřevostavba Báry a Jiřího je ohromující. Prohlédněte si ji do detailu a přečtěte si rozhovor s majitelkou... Číst více →



Našel dokonalý pozemek a starou horskou chatu proměnil ve vysněné bydlení

Prohlédněte si zdařilou rekonstrukci, která se málem nestala, kdyby se majitel pozemku vzdal při prvním nezdaru. Někdy se vyplatí zabojovat... Číst více →



Na Pardubicku koupili chatu v havarijním stavu – na opravy a vybavení padlo téměř půl milionu

Prohlédnete si v naší fotogalerii neskutečnou přeměnu staré rozpadající se chaty na moderní rekreační bydlení v Pardubickém kraji... Číst více →



Stavět z cihly odmítli a ušetřili tak 1,5 milionu a roční nájem k tomu

Tomáš a Jaroslava toužili po rodinném životě v novém domě se zahradou a přírodou na dosah ruky. Co je přimělo vyměnit cihlový dům za dřevostavbu? A proč se záměrně vyhnuli typovému projektu?.. Číst více →



Dali přednost rekonstrukci a ušetřili statisíce. Hodnotu starého domu se jim podařilo několikanásobně navýšit

Na stavební parcele se nacházela i původní stavba ze 30. let minulého století postavená z levných chudinských cihel a kamenů. Uvažovali, zda se pozemku nevzdají a nebudou hledat jiné možnosti. Pan majitel je však vystudovaný stavař, a proto zde viděl velký potenciál, kterého si jiní nevšimli... Číst více →