HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mladí bez úspor chtějí bydlet ve svém. Jaké mají možnosti při dnešních cenách? Kompletní návod a výpočet

Ceny bydlení se dostaly na úroveň, která mnoha lidem smazala sen o vlastní nemovitosti. Ano, řešením, které odpovídá západním standardům, je celoživotní podnájem – a nese to s sebou i spoustu nesporných výhod. Možnost bydlet ve vlastním se ale i přesto nabízí většině z nás. Často jen nevíme, jak na to. Cesty jsou v podstatě dvě – buď stavět dlouho a svépomocí nebo na to vyzrát z ekonomického pohledu. Podíváme se dnes na tu druhou možnost. V následujícím článku si názorně ukážeme, jak i mladý manželský pár s průměrným příjmem může realizovat svůj sen, a to pohodlně a bez dlouhé hypotéky.


Jak si pořídit bydlení při dnešních cenách
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

Pojďme si to nejprve propočítat

Muž pracuje například jako skladník a disponuje platem cca 25 tisíc korun hrubého měsíčně (cca 22 000 čistého). Jeho manželka je povoláním například učitelka a disponuje platem 35 tisíc hrubého (cca 29 000 čistého) – data čerpáme z průměrů celorepublikových statistik. Naši mladí manželé tedy jsou schopni vygenerovat společný příjem cca 51 tisíc korun měsíčně, se kterým mohou nějak naložit. Předpokládáme, že za měsíc utratí za potraviny a související výdaje kolem 10 tisíc korun, zbývá jim tedy asi 41 tisíc disponibilních. Z toho si dáme bokem 10 tisíc měsíčně na nečekané výdaje, dovolené a rezervu, zbývá nám 31 000 Kč. Pojďme se nyní podívat, co si za ně můžeme pořídit.

Dům, který může vyjít levněji než byt

Na dvoupatrovou vilu to asi nebude, takže na to musíme jít z druhé strany. Primárním aspektem k úspoře ceny je zmenšení velikosti stavby, čímž šetříme na několika frontách – cena za pozemek, cena za stavbu i náklady za vytápění. Každý metr podlahové plochy, který si odpustíme, tedy přináší úsporu na třech frontách.

Pokud se nechceme pouštět do velkého rizika, pak se nabízí startovací řešení ve formě modulových domů. Jejich poměr cena/výkon je velmi dobrý díky výrobní prefabrikaci a kompletní typovosti stavby. Výrobce modul předem vyrobí přesně podle již připravených plánů a šetří se za všechny související služby, jako je architekt, projekce, subdodavatelé atp. Modulový dům se vyrobí přímo na hale a doveze na pozemek – a zde přichází další podstata úspory. Stavbu je možno realizovat na pozemku, který již máte k dispozici, například u rodičů, příbuzných, či známých. Pokud se zamyslíte tímto směrem, několik variant nakonec vždy najdete. Pokud ne, je možno podívat se po dostupných pozemcích ve vašem okolí, a to s ohledem možnosti umístění stavby s plochou < 25 m2.

Průměrná cena za plně vybavený dvoupatrový modulový dům se zastavěnou plochou 25 m2 a užitnou plochou 30 m2 (což odpovídá běžnému bytu 1+1), se pohybuje kolem 1,5 milionu korun na klíč, tedy dům k nastěhování.

Jdeme si pro hypotéku

Vzhledem k tomu, že naši mladí manželé nemají nic naspořeno, jsou ve složité situaci vůči bankám. Aby měli něco do základu pro realizaci hypotéky, vyjdeme z předpokladu, že se jim povede půjčit si od známých a příbuzných základní částku 100 tisíc Kč. S touto částkou zažádají o hypotéku a při RPSN necelých 8 % dostanou schválenou hypotéku na 5 let ve výši 1,5 milionu korun se splátkou 27 tisíc měsíčně.

V tuto chvíli si mohou okamžitě pořídit nový modulový dům s 30 m2 užitné plochy, nechat si jej osadit na pozemek a začít bydlet.

Nejbohatší muž světa bydlí v 35 metrovém tiny housu. Inspiroval již statisíce lidí

A co náklady na takové bydlení?

Paradoxně náklady na provoz takového domku jsou takřka nulové. Předpokladem ale je, že si manželé pořídí kvalitní modulový dům, který je plnohodnotně zaizolován stejně jako klasický rodinný dům, nikoli z Polska dovezený mobilheim za „lepší cenu“. Je třeba si uvědomit, že úspora na technickém provedení a izolaci se v následujících letech velmi nepříjemně vrátí v podobě vyšších nákladů za provoz a nekomfortu jak v zimě, tak v létě.

Jak poznat, zda je materiálové složení dostačující?

První věc, kterou můžete jako laik zhodnotit, je hmotnost modulu. Platí nepsané pravidlo, že čím těžší, tím lepší. Samozřejmě je nutné srovnávat podobné systémy, nikoli např. dřevostavbu s kovovým kontejnerovým modulem, kde hmotnost roste díky kovu.

Pro izolaci je tedy analogicky vhodné volit materiály s vysokou objemovou hmotností. Skvělé je např. dřevovlákno nebo celulózová izolace, vhodná je i minerální izolace. Přehled cen různých minerálních izolací si můžete porovnat zdeNaprosto nevhodné do stěn jsou lehké materiály jako PUR pěna nebo polystyren, jelikož ačkoli v zimě izolují, v létě se bude stavba přehřívat.

Dále si ohlídejte tloušťku izolace podlahy, aby plnila stejná pravidla jako u klasické dřevostavby, alespoň 10 cm. Co se týče oken, tak alespoň dvojsklo, a naprosto zásadní jsou předokenní žaluzie na jižně orientované straně modulu. Ty zajistí tepelný komfort v létě tak, že nebudete potřebovat klimatizaci. Aktuální ceny předokenních žaluzií si zkontrolujte zde.

Díky malému objemu mini domku, perfektní izolaci a realizaci v nízkoenergetické variantě jsme schopni minimalizovat náklady na provoz. Topit je možno v podstatě výhradně elektřinou (např. podlahové topení), jelikož tepelné ztráty jsou zanedbatelné. K vytopení často stačí v podstatě v domku uvařit večeři anebo využít solárních zisků z oken otočených směrem na jižní stranu.

Oproti bydlení v bytovém domě nám zcela odpadají náklady za společné energie, vytápění chodby, sdílené náklady za vytápění, společná voda atp. K dispozici máme stále rezervu 10 tisíc měsíčně a do ní se pohodlně vejdeme se všemi energiemi a ještě zbyde na dovolenou.

Dostáváme se tedy do velmi zajímavé situace, kdy bydlíme ve vlastním a ještě z platu uspoříme víc, než při bydlení v nájmu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Za 5 let je to naše a jedeme dál!

Vzhledem k tomu, že jsme záměrně volili hypotéku pouze na 5 let, jsme za tuto poměrně krátkou dobu vyvázáni ze splácení a naši mladí manželé se stávají bezdlužnými majiteli nemovitosti. Je předpokládatelné, že v průběhu této doby se již jejich rodina rozšířila o dalšího člena, a tak se nabízí možnost stěhování do většího. Varianty jsou nyní dvě:

1. Pořídit nové bydlení podle současné situace

Těžko předpokládat, co bude za 5 let. Nicméně stav, kdy jsou naši manželé bezdlužní, něco mají našetřeno a disponují modulovým domem, jež mohou zpeněžit, není úplně špatný. Modul mohou prodat a svou životní situaci řešit znovu a podle již toho času platných podmínek. Za sebou již mají 5 let spokojeného života ve vlastním a nulové dluhy. Také získali spoustu zkušeností a už ví, co chtějí.

2. Přistavět další modul

Možná se jim takové bydlení zalíbilo, pak se přímo nabízí jednoduché řešení instalace dalšího modulu vedle původního a propojení např. přemostěním terasou (např. v Jižní Koreji, kde je podobné klima jako u nás, je to velmi oblíbený způsob). Ať už na původním místě, nebo někde úplně jinde. Obytný prostor se zdvojnásobí a propojení s přírodou a pozemkem, které je nejvyšší hodnotou vlastního bydlení v domě, zůstává.

Realita, nebo utopie?

Uvedené výpočty jsou kompletní a jsou postaveny na reálném základu. Potvrzeny jsou zkušenostmi ze států, kde je modulové bydlení běžným standardem. Jedná se tedy o časem ověřený způsob, který pomalu přichází i k nám.

Důležité je ale zvládnout přenést se přes psychický blok – zakoupení bydlení, které je prostorově minimalistické. Jedná se o zajímavý paradox, kdy de facto stejnou užitnou plochu v městském bytě považujeme za dostačující, avšak v domě, ke kterému máme k dispozici ještě venkovní prostor navíc, nám taková plocha nestačí. Vše je tedy jen nastavením myšlení a uvědoměním si, že náš plán je pouze krátkodobý a za pár let můžeme jít s čistým štítem zase o kousek dál.

Vydáno dne:
16.10.2022

Photocredit: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

26

Video: Modulární chata připomínající hromadu klád

Na první pohled hromada klád. O co se však doopravdy jedná? Tahle modulární chata může být čímkoliv!.. Číst více →



Video: Postavte si dům v 10 minutách!

Podívejte se na video, které vám ukáže nový vynález modulového rozkládacího domu, který se sám postaví během necelých 10 minut. Nahlédněte, jak se bude bydlet v budoucnosti... Číst více →



Malinká dřevostavba Etno Hut: nenáročnost na prvním místě

Sázka na jednoduchost a nenáročnost se v Litvě líbí. Dřevěná chatka Etno Hut zabere jen 14 metrů čtverečních a je důkazem toho, že ke štěstí stačí vlastně hrozně málo... Číst více →



Prefabrikovaný minidomek může být v podstatě čímkoliv

Minidomek pro skromné bydlení, sauna, kavárna či domek pro hosty. Tím vším může tento prefabrikovaný modul být. Záleží jen na vaší fantazii... Číst více →



Na zahradě postavil modulový domek pro svou maminku

Malá modulová dřevostavba je ideálním bydlením pro staršího člověka. Mamince pana Romana se osvědčila. Díky novému domovu se jí totiž změnil život. Navštivte ji s námi... Číst více →



Modulární dům z lepenky a dřeva – je zcela rozložitelný a za rozumnou cenu

Podívejte se s námi do modulárních domů Wikkelhouse z dílny nizozemských tvůrců. Jsou ekologické, krásné a s mnohým využitím. Známe i cenu... Číst více →



Levné modulové domy: čím se liší od dřevostaveb a opravdu se modulární dům z kontejneru vyplatí?

Líbí se vám modulární domky? Přečtěte si, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a prohlédněte si bohatou galerii modulových dřevostaveb... Číst více →



Tiny house doslova na počkání – objednáte online a bydlíte už za 60 dní

Prohlédněte si tiny house ze Španělska, který předběhl svou dobu. Modulární mini domek si můžete objednat online a bydlet už za dva měsíce... Číst více →



Nikol a Martin postavili levný modulový tiny house za necelé tři měsíce

Fandíte minimalismu a k životu nepotřebujete spoustu prostoru? Pořiďte si modulový tiny house jako Nikol a Martin. Je levný a za tři měsíce bydlíte... Číst více →



Celoroční modulové domy jsou hitem – v čem je tiny house jedinečný a kolik stojí?

Bydlení v malých modulových domech – jak je to se stavebním povolením a co vše ukrývá tento tiny house pro celoroční plnohodnotné bydlení?.. Číst více →