HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Linda a Pavel bydlí ve vesnické roubence s moderním interiérem u Františkových Lázní

Roubenka je klasický příklad dřevostavby, která se v našich končinách staví již několik stovek let. S postupným navyšováním nároků na tepelnou obálku budovy se za poslední dekádu tyto konstrukce značně obměnily. Moderní roubenky jsou často řešené jako vícevrstvé konstrukce s vloženou tepelnou izolací. Zajímavou moderní roubenkou se mohou pochlubit i majitelé u Františkových Lázní, Linda s Pavlem, kteří nám své postřehy z výstavby prozradili v krátkém rozhovoru.


Vesnická roubenka
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Linda Lidman (se souhlasem)

Přečtěte si o stavbě moderní roubenky 5+kk z lepených hranolů, která vyrostla u Františkových Lázní. Jak se stavěla, jak se v ní žije a kolik stojí její provoz? Na to jsme se ptali přímo majitelky, paní Lindy. V naší fotogalerii se můžete také podívat na fotky z hotové roubenky (včetně vybaveného interiéru) i na ty nejzásadnější momenty z průběhu výstavby.

Fotogalerie:

i Foto: Linda Lidman (se souhlasem)

Co vás přivedlo na myšlenku postavit si nový dům a proč jste se rozhodli zrovna pro roubenku?

Nový dům jsme chtěli postavit pro naši rodinu (máme 2 děti), abychom žili v přírodě, a ne ve městě v bytovce. Roubenka byl náš sen, jak manželův, tak můj. Milujeme Skandinávii a tam jsme vždycky dřevěné domy obdivovali. Nechali jsme si proto postavit moderní roubenku z lepených hranolů.

Podle čeho jste si vybírali pozemek?

Pozemek byl náš, měli jsme zde chalupu, a tudíž k místu citovou vazbu. Obec se nachází v přírodě a je to spíše chatová oblast, nachází se zde jen několik domů.

Řešili jste v průběhu stavby něco nestandardního?

Nakonec jsme bourali původní chalupu a na její místo si postavili naši roubenku. Bylo to nejlepší řešení. Stavební povolení jsme si vyřizovali sami, ale šlo to dobře. Nějaké komplikace jsou se stavbou asi vždycky, ale všechno se nám podařilo zdárně vyřešit.

Jak jste si vybírali dům a řešili jste si něco sami?

Návrh domu je přesně podle našich představ, stavělo se podle individuálního projektu. Dům nám stavěli na klíč, dodělávali jsme si pak jen vybavení a kuchyň.

Jak dlouho trvalo provedení hrubé stavby i celý proces (od návrhu až po převzetí hotového domu)?

Hrubá stavba byla postavena během 10 dní, pak se natíralo a čekalo se na pokládku střešní krytiny. Ta byla realizována o týden později. Celkově od získání projektové dokumentace po převzetí domu trval proces něco málo přes půl roku. Letos ještě budeme dodělávat terénní úpravy před domem.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Jak dlouho už v domě bydlíte?  

V roubence bydlíme už skoro 1,5 roku, postupně ještě dotváříme některé věci.

Jak vypadá dispozice vaší roubenky?

Náš dům má dispozici 5+kk a zastavěnou plochu 137 m2. Jedná se o samostatně stojící dům s obytným přízemím, kde je obývací pokoj s kuchyní otevřený až do krovu, v ostatních pokojích jsou rovné stropy s palubkovým podhledem. V přízemí se nachází ještě koupelna, dvě technické místnosti, ložnice, dva dětské pokoje a šatna. V patře vznikl díky velkému prostoru i další pokoj pro hosty s otevřeným výhledem do kuchyně a obývací místnosti. Po bocích této místnosti jsou půdní prostory. Naše roubenka nemá sklep.

Jak máte vyřešený systém vytápění?

Roubenka je vytápěna tepelným čerpadlem vzduch-voda, jako doplňkové vytápění máme krbová kamna, která jsou umístěna v obývacím pokoji.

Na kolik vás vychází měsíční náklady na provoz domu? (včetně vody, elektřiny, plynu, palivového dříví apod.)

Plyn nemáme, dřevo máme zadarmo, voda je z vlastní studny a vedeme ji přes filtrační systém. Celkové náklady jsou tedy za elektriku, vývoz septiku, filtraci, což nás vychází asi na 5000 Kč měsíčně.

Splnila dřevostavba vaše očekávání?

Ano, roubenka nám spíš ještě posunula naši hranici toho, co jsme očekávali.

S čím jste nejvíce spokojení?

Máme pocit, že žijeme spjatí s přírodou. Materiál, který jsme vybrali pro náš dům, podle nás nic nenahradí. Snažíme se v životě žít zdravě, a tomu jsme přizpůsobili i naše bydlení. Zároveň ten pohled na dřevo je opravdu uklidňující.

Je něco, co byste ve svém domě udělali jinak?  

My jsme opravdu skromní a na naší roubence bychom nic měnit nechtěli. Je podle našich představ. Moderní roubenku si musíte od samého počátku dokonale navrhnout a namalovat, protože než se zadá do výroby, musíte už opravdu vědět, kde co chcete mít. Hlavně také elektřinu – zásuvky, kde bude jaký vypínač, světla, TV, jak bude rozmístěna kuchyň atd. Musíte mít vše skoro sto procentě připravené. Proto nás toho moc nepřekvapilo, měli jsme vše promyšlené.

Vyskytlo se něco, co vás v průběhu celé stavby překvapilo? 

Mile nás překvapila rychlost, s jakou se roubenka stavěla. Za týden stojí krásná stavba na vašem pozemku a úžasná je ta vůně a čistota. Myslím to tak, že už pak nemusíte řešit malty, sádrokartony, omítky. Jen si dřevo natřete a je čisto. Úžasné.

Doporučili byste dřevostavbu svým známým?

Ano, doporučujeme. Dokonce jedni naši známí budou také stavět roubenku přibližně 10 km od nás, v těchto dnech mají zahájit stavbu. A proč? Budeme se opakovat, ale žít v dřevostavbě z masivu je neopakovatelné.

Máte nějakou radu, kterou byste vzkázali lidem, kteří zvažují bydlení v dřevostavbě?

Zase tak zkušení nejsme, také nám to trvalo dlouho, než jsme se rozhodli. Nejprve jsme chtěli srub z kulatých kmenů, ale časem a s přibývajícími informacemi jsme od tohoto nápadu upustili a zaměřili se spíše na lepené trámy z více kusů do tvaru obdélníku. Má to spousty výhod, které nás přesvědčily. Za další jsme zjistili, že takové peníze bychom dali i za normální dům z cihel (tedy stavěli jsme ještě před zdražením materiálu, jak by to vyšlo teď, nevíme). Je pravda, že spousta lidí zase nedá dopustit na cihly nebo jiný materiál. Ale jak říkám, je to zdravější styl bydlení a prostě – dřevo je dřevo. Nebojte se zariskovat a jít si za vlastním cílem.

Děkujeme paní Lindě za rozhovor a přejeme jí i celé její rodině příjemné bydlneí v nové roubence.

Vydáno dne:
30.03.2022

Photocredit: Linda Lidman (se souhlasem)

12

Moderní roubené domy z lepených hranolů

Jaké jsou výhody moderních roubených domů, z čeho a jak se vyrábí, jak se staví a jak dlouho vydrží? To vše se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Vesnický dům u Tábora spojil kámen s dřevostavbou

Dřevostavba u Tábora stojí na původních kamenných základech. Uvnitř však překvapí krásnými detaily, které kombinují tradiční i moderní materiály... Číst více →



Rozměrové změny srubů a roubenek

Víte, že dřevo je schopné měnit své rozměry na základě změny vlhkosti okolního prostředí? Jaký je rozdíl mezi sesycháním a bobtnáním a jaké dopady to může mít při výstavbě srubů a roubenek.. Číst více →



Postavili si chatu k trvalému bydlení – je to roubenka z lepených hranolů

Zrekonstruovaná chata slouží k trvalému bydlení tříčlenné rodině poblíž Hradce Králové. Jak probíhala stavba a jak se jim v zahrádkářské oblasti žije?.. Číst více →



Stavba roubenky norskou technologií – kompletně svépomocí

Přemýšlíte o stavbě netradiční dřevostavby? Inspirujte se roubenkou zhotovenou norskou technologií, kterou vám představíme v tomto článku. Je celá postavena svépomocí... Číst více →



Svépomocí zrekonstruovali starý hausbót a zakotvili s ním na Slapech. Je to ráj, říkají manželé

V rozhovoru nám Linda prozradí, co bylo na rekonstrukci nejtěžší, co obnáší život na vodě a jestli by do toho šli s manželem znovu... Číst více →



Moderní bydlení v kouzelných srubech a roubenkách 21. století

Fanoušci staveb z masivního dřeva jistě ocení bohatou dávku inspirace v oblasti srubů a roubenek. Připravili jsme pro vás bohatou galerii s více než 40 sruby a roubenkami z celého světa... Číst více →



Lidová architektura: Kouzlo tradičního bydlení má co nabídnout i modernímu člověku

Srub, chata, roubenka, igloo či zemljanka, to jsou lidové stavby, z nichž některé přežily staletí a ještě dnes mají co nabídnout... Číst více →



Poslední slova maminky si vzal k srdci. Silný rodinný příběh dal vzniknout výjimečné stavbě

Navštívili jsme unikátní několikapatrovou dřevostavbu, která ukrývá zajímavě řešený interiér s vysokými stromy, odhalenými trámy a neuvěřitelnou terasu. Prohlédněte si dům pana Zdeňka v galerii... Číst více →



Eva a Martin staví poloroubenku, která má svá specifika, a doufají v cenu do 4 milionů

Eva a Martin se pustili do stavby poloroubenky na severu Čech. Přečtěte si rozhovor, ve kterém se např. dozvíte, jaká specifika má taková stavba... Číst více →