HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Eva a Martin staví poloroubenku, která má svá specifika, a doufají v cenu do 4 milionů

Martin a Eva nám v krátkém rozhovoru představí poloroubenku, kterou se rozhodli realizovat po zkušenosti s předešlou stavbou. Jednalo se o starou rekreační chatu na Sázavě, kterou kompletně zrekonstruovali. Umístění stavebního pozemku pro novou poloroubenku vybírali velmi důkladně. Jejich nový domov bude stát na krásném místě, na rozhraní Krkonoš, Jizerských hor a Českého ráje. Pojďte se dozvědět víc o samotné realizaci stavby.


Poloroubenka Evy a Martina
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Martin K. (se souhlasem)

Co vás přivedlo na myšlenku postavit si vlastní poloroubenku?

Vše začalo starou rekreační chatou na Sázavě, kterou jsme kompletně zrekonstruovali. Následně jsme se rozhodli pustit do stavby poloroubenky. Našli jsme si nový, veliký pozemek a dali se do plánování nejen nové chalupy na rekreaci, ale i místa, kde budeme jednou bydlet.

Fotogalerie:

i Foto: Martin K. (se souhlasem), Martin K. (se souhlasem)

Podle čeho jste si vybírali lokalitu stavebního pozemku?

Máme rádi hory, rádi lyžujeme. Na Sázavě byly zimy bez sněhu takové nijaké. To nás vedlo k myšlence se poohlédnout v severní části republiky, v blízkosti nějakého lyžařského střediska. Samozřejmě tomu i nahrávala cena pozemků, která je zde nižší než např. v okolí Prahy, odkud pocházíme. Udělali jsme si takový rádius, jak daleko bychom byli ochotní pravidelně dojíždět. Samozřejmě nám hrálo do karet i štěstí, pozemek jsme našli a povedlo se nám ho koupit.

Řešili jste při plánování domu něco nestandardního?

Poloroubenka má svá specifika a jak jsme brzy zjistili, firem, které je umí dobře postavit, není mnoho. Napojení dřevěné části na zděnou není lehké, protože roubenka se staví z čerstvého dřeva těženého v zimě. Je tedy potřeba brát v potaz, že si roubená část sedne o mnoho centimetrů. Nakonec to musí celé „klapnout“.

Stavíte svépomocí, nebo jste zadali projekt firmě?

Protože jsme měli za sebou 5 let intenzivní rekonstrukce chaty svépomocí a po zvážení vlastních možností a vzdálenosti stavby, jsme se rozhodli pro realizaci na klíč. Vybrali jsme si místní rodinnou firmu, která měla tradici a zkušenost se stavbou poloroubenek. My si jen provedeme finální úpravu povrchů, jak podlah, tak i zdí svépomocí.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Jak probíhal návrh vaší poloroubenky?

My jsme začali od kuchyně. Navrhli jsme si kuchyň a od toho se odvíjela světnice. Ostatní místnosti byly docela jednoduché. Poloroubenka má svá specifika a my jsme se snažili jich držet. Vše jsme si pomocí volně dostupného internetového plánovače navrhli a vše se povedlo z cca 90 % zachovat i v projektu. Exteriér jsme si namalovali na papír do posledního detailu a předali realizační firmě.

Jak je to s úřady v případě poloroubenky?

Pro projekt poloroubenky jsme si vybrali místní architektku, která celý projekt průběžně konzultovala s jednotlivými úřady. Proto jsme se rozhodli i celý proces získání stavebního povolení nechat v jejích rukou, což bylo bez pochyb správné rozhodnutí.

Jak dlouho myslíte, že bude probíhat celý proces realizace? 

S projektem a stavebním povolením jsme strávili třičtvrtě roku. Rok a čtvrt zabere stavba, takže celé dohromady je to zábava na dva roky.

Kde všude jste využili dřevo? Která část je roubená?

Světnice je roubená, stropy nesou obrovské trámy, na kterých je položený překládaný strop z masivu, na který jsme pyšní, protože dřevo prakticky nebylo k sehnání a o ceně ani mluvit nebudu. Druhé patro je klasická dřevostavba s finální úpravou z palubek na stropě a podhledech.

Popis dispozice poloroubenky

Ve vstupu je malé zádveří, které navazuje na chodbu se schodištěm do druhého patra. V přízemí je dominantou světnice s kuchyní a jednou snad i s kachlovými kamny. Dále je zde pokoj pro hosty, koupelna s ukrytou technickou místností. Pod schody jsme situovali spíž. Ve druhém patře je ložnice, dva pokoje a koupelna. Nad oběma pokoji je pak situován prostor se spaním pro dětské návštěvy.

Nastaly nějaké problémy, které bylo potřeba řešit?

My jsme jako většina lidí řešili rozpočet. Nikdo vám podle obrázku, který si namalujete, neřekne „bude to stát tolik a tolik“. Na internetu se dočtete, že m3 stojí cca nějaké peníze a vy si podle amatérského náčrtku počítáte, zda na to vůbec budete mít, než půjdete za architektem, který již za nemalé peníze začne řešit projekt a po několika měsících padne na stůl první orientační odhad. Tedy, snažili jsme se být rozumní a šetřit.

Který způsob vytápění dřevostavby je nejlevnější? (porovnání celkových nákladů)

Jak jste vyřešili vytápění?

Původně jsme plánovali elektrokotel. V našich očích je to ideální řešení pro rekreační objekt. Zde ale přišla první rána, protože jsme chalupu projektovali jako rodinný dům a ten není možné vytápět pouze elektrokotlem bez přispění nějakého obnovitelného zdroje a s tím jsme nepočítali. Plyn na pozemku nebyl, dát fotovoltaiky na roubenku nám přišlo šílené a kotel na tuhá paliva nebyl efektivní, protože by nevydržel bez obsluhy tak dlouho. Jediná možnost bylo tepelné čerpadlo, což je bohužel asi ta nejdražší varianta.

Přechod na tepelné čerpadlo se manželům tvrdě prodražil

Vytápění a ohřev vody máme tedy pomocí tepelného čerpadla vzduch-voda. V přízemí je podlahové vytápění a v patře jsou radiátory. Ve světnici máme přípravu na kachlová kamna, která v budoucnu plánujeme dodělat.

Přehled aktuálních cen tepelných čerpadel si můžete srovnat ZDE.

Pavel a Mirka postavili roubenku z borovice. Ukrývá opravdový klenot

Vyskytlo se něco, co vás v průběhu celé stavby překvapilo?

Nemilé překvapení doprovázelo spíše období zdražování a absence některých materiálů. Naopak nás mile překvapila stavební firma, která brala ohled na sousedy, stavbu vedla ve vzorovém pořádku a plnila všechny naše přání a změnové požadavky.

Na kolik vás celá stavba přišla?

Cena je hodně individuální a ovlivňuje ji asi tisíc věcí. Když někdo bude chtít, věřím že to zvládne postavit tak za 4 miliony, ale taky to můžete postavit za 10 milionů. Je to vše o možnostech daného stavebníka.

Splnil dům vaše očekávání?

Aktuálně jsme ve fázi dokončování výstavby. Ještě jsme si bydlení v domě nevyzkoušeli, ale největší benefit vnímáme v soukromí. Nepochybně nám nová chalupa poskytne mnohem více místa a možností se realizovat. Během podzimu by mělo být hotovo a snad se nám na chalupě podaří prožít první Vánoce. 

Chyběly vám na začátku stavby nějaké důležité informace?

Asi bychom dům protáhli alespoň o 1 metr. Vše máme spočítané a vychází na milimetr přesně, ale trochu více místa by nám nevadilo. Nejvíce jsme tápali okolo barvy roubení a celkově barvy dřeva. Strávili jsme spoustu času natíráním vzorků a kombinováním s ostatními materiály. Nakonec se nám venkovní barva nepovedla úplně podle naší představy.

Je něco, co byste vzkázali lidem, kteří zvažují podobný projekt? 

Vše si projděte 10krát a 10krát vás to napadne jinak. Snad lépe. Běžte po detailech, protože to za vás nikdo neudělá. Potom už bude pozdě!

Velice děkujeme Evě a Martinovi za poskytnutý rozhovor a přejeme jim, ať dopadne celý proces výstavby co možná nejlépe. A těšíme se, že vám brzy ukážeme jejich poloroubenku krásně zabydlenou!

Napište nám

Stavíte nebo rekonstruujete dům nebo chatu? Podělte se o své zkušenosti i s ostatními čtenáři. Napište nám do redakce na adresu redakce@drevostavitel.cz, připojte krátký popis, několik fotek a inspirujte skrze Dřevostavitele i další stavebníky.

Vydáno dne:
03.10.2022

Photocredit: Martin K. (se souhlasem)

4

Fotogalerie: Nově postavená roubenka u přehrady Rozkoš

Dokončení roubenky svépomocí? Inspirujte se na povedenou realizaci jedné krásné roubenky u nádrže Rozkoš... Číst více →



Chci roubenku! Ale jakou? Dnes už je totiž z čeho vybírat

Není roubenka jako roubenka. Víte, že roubenka nemusí být jen jednoduchá stěna z masivního dřeva? Moderní roubené stěny splňují i dnešní tepelně technické požadavky a horkou novinkou je i pasivní roubenka... Číst více →



Roubenka z Vultureni: jak ožívají staré dřevostavby v Rumunsku?

Rumunští architekti dokazují, že roubenky ještě nepatří do skanzenů. Může z nich být i velmi moderní a stylové bydlení. Podívejte se ve fotogalerii... Číst více →



Postavili si chatu k trvalému bydlení – je to roubenka z lepených hranolů

Zrekonstruovaná chata slouží k trvalému bydlení tříčlenné rodině poblíž Hradce Králové. Jak probíhala stavba a jak se jim v zahrádkářské oblasti žije?.. Číst více →



Pět nejoblíbenějších roubenek z Čech a Moravy

Víte, jak vypadá pět nejoblíbenějších roubenek v Česku? Jsou mezi nimi moderní i tradiční stavby. Prohlédněte si je a inspirujte se... Číst více →



Zajděte si na kávu do malebné vesnické roubenky na Žítkové

Roubenka postavená kousek od slovenských hranic je příjemnou zastávkou na odpočinek i dobrou kávu. Tato stavba zaujme svým vzhledem i hezky zařízeným interiérem. Navštivte ji dnes s námi... Číst více →



Slavný horolezec si se svou ženou postavil moderní roubenku z borovice

Navštivte s námi překrásnou moderní roubenku postavenou z netradičního dřeva – z alpské borovice. Majitelem této roubenky není nikdo jiný než legendární horolezec Zoltán Demján. Jak se mu bydlí ve dřevě?.. Číst více →



Stavba roubenky norskou technologií – kompletně svépomocí

Přemýšlíte o stavbě netradiční dřevostavby? Inspirujte se roubenkou zhotovenou norskou technologií, kterou vám představíme v tomto článku. Je celá postavena svépomocí... Číst více →



Roubenku chtěli manželé pronajímat, nakonec si ji ale tak zamilovali, že v ní zůstali bydlet

Přečtěte si rozhovor s majitelem krásné roubenky, která vznikla za účelem pronájmu, nakonec však našla své stálé obyvatele... Číst více →



Nejkrásnější chalupy pro vaši dovolenou – vybrali jsme top 10 chalup z celé ČR

Láká vás dovolená v tradičním duchu, nebo se chcete rozmazlit a dopřát si luxus? Vybrali jsme nejkrásnější chalupy z celého Česka pro každého... Číst více →