HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Lidová architektura: Kouzlo tradičního bydlení má co nabídnout i modernímu člověku

Lidová architektura je dnes jedním z nejunikátnějších typů architektury na světě. Vyskytuje se na všech kontinentech, a ačkoliv jiné architektonické styly vznikají a zanikají, lidová architektura prosperuje už po staletí. Proč tomu tak je, co je na lidové architektuře tak přitažlivé a co může tradiční bydlení nabídnout modernímu člověku?


Srub je jednou z nejznámějších tradičních staveb
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pioneer Log Homes Of BC (se souhlasem)

Mnoho moderních stylů, technologií a vybavení přece jen nikdy nepředčí osvědčené a tradiční způsoby bydlení. Různé architektonické styly vznikají a zanikají, ale některé tradiční a přirozené principy přetrvávají. 

Co je lidová architektura?

Pojem lidová architektura je poměrně široký a v každém regionu může mít trochu jiný rozsah. Jisté je, že lidová architektura je typ architektury definovaný výhradně umístěním. Jedná se tedy o architekturu, která pochází z konkrétního regionu. Materiály, styl a vše ostatní je regionální.

Není to specifický designový styl, do lidové architektury může spadat jakýkoli typ domu. Důležité je pouze to, kde je dům postaven. Přenesete-li design lidového domu na jiné místo, do regionu, kam nepatří, nejedná se už o lidovou architekturu. Tradiční dům tedy nelze přesadit z jednoho regionu do druhého. Prohlédněte si různé moderní stavby inspirované lidovou architekturou v různých koutech Evropy v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Pioneer Log Homes Of BC (se souhlasem), Ranchseeker, Christoffer Relander, Tor Even Mathisen

Charakteristiky lidové architektury:

1. Praktičnost

Praktičnost je hlavní charakteristikou tradiční architektury, protože v lidové architektuře se vše dělá z praktických důvodů. Neuvidíte komplikované domy s podivnými a pěknými, ale neužitečnými ozdobami. Ve skutečnosti uvidíte nejmenší množství použitých materiálů a nejlepší styl bydlení pro danou oblast. Každá deska nebo kámen, který je umístěn, je tam z nějakého důvodu.

2. Místní zdroje

V lidové architektuře se vše, co se používá ke stavbě domu, nachází lokálně. Před tisíci lety to byla jediná možnost. Dnes není problém dovézt materiál přes půl planety, je ale obvykle mnohem snazší a ekologičtější použít lokální materiály. Pokud je dům postaven v lese, postaví se ze dřeva. Když je postaven v horách, bude z kamene. Je to skvělý způsob, jak respektovat životní prostředí.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

3. Respekt k životnímu prostředí

Jde spolu s praktickou stránkou lidové architektury. Obydlí se snažila využívat přirozených přírodních podmínek. Pokud bylo podnebí chladné, neuvidíte velká okna a slaměné střechy. Dům musel fungovat za každého počasí a také rozmary počasí dlouhodobě vydržet. 

Příklady lidové architektury:

V historii a ve světě existuje mnoho různých typů tradičních obydlí. Ve skutečnosti byste pravděpodobně mohli najít jeden typ pro každou zemi na světě, pravděpodobně i více. To je hlavní věc, která definuje lidovou architekturu. Musí odpovídat oblasti. Pokud dům vypadá nemístně, nezapadne do okolí, nebude se jednat o lokální architekturu. 

Igloo

Igloo je jedním z nejsnáze rozpoznatelných stylů domů na světě. Používá se pouze v oblastech se sněhem a ledem. Jedná se o lidový architektonický styl, protože využívá sníh a led a je původní v určitých oblastech. Igloo byla tradičně používána kulturou Inuitů žijících v Grónsku, Kanadě a na Aljašce. Chrání rodiny před teplotami pod bodem mrazu tím, že je chrání před větrem a poskytují jim dobré místo k rozdělání ohně ve sněhu.

Teepee

Teepee je starý indiánský dům, který je vyroben ze zvířecí kůže natažené přes dřevěné tyče. Je odolný, teplý a pohodlný. Může také udržet rodiny v suchu během dešťů a v chladu během vln veder v létě. Teepee jsou také přenosné a lze je rozložit a postavit zpět jako stan. Ale primárním účelem stavby bylo vytvořit bezpečný způsob, jak rozdělávat ohně a zároveň vypouštět kouř z domovů ven. Dnes se teepee často využívají jako oblíbené glampingové lokality. Jaká tee-pee jsou k dostání na českém trhu? Zjistěte si aktuální ceny zde.

Zemnice

Zemnice je dům, který je buď částečně, nebo zcela zakopán v zemi. Většinou stojí v kopci a venku je pouze střecha. Stěny tohoto domu jsou tvořeny hlínou a obloženy kůžemi, dřevem nebo kůrou, takže je v létě přirozeně chladnější a v zimě teplejší. Nejznámějším příkladem zemnice je ruská zemljanka.

Chata

Původní chaty byly pravděpodobně nejprve postaveny ve Švýcarsku, ale brzy se přestěhovaly do Německa, Rakouska-Uherska, Itálie, Francie a Skandinávie. Dnes jsou vidět všude. Zatímco některé chaty byly zdobnější než jiné, jejich základem byly sedlové střechy se širokými okapy, odhalenými trámy a obložením. Mnoho dnešních domů čerpá inspiraci z tradičních chat.

Glamping aneb revoluce v kempování – 12 způsobů, jak zažít dovolenou pod stanem trochu jinak

Srub

Sruby jsou typické stavby pro severní a východní Evropu, odkud byly přeneseny do Severní Ameriky. Byly postaveny z neopracované kulatiny jehličnatých stromů (většinou smrk a borovice) a stavitelé často nepoužívali nic jiného než to, co mohli najít na svém vlastním pozemku. Spoje trámů v rozích mají přesahy, což je jeden z charakteristických znaků srubu.

Roubenka

Je podobná srubu, ale liší se od něj tvarem klád, ze kterých je postavena. Zatímco srub je z kulatiny, roubenka je postavena z hraněných dřevěných trámů. Rozdílné jsou také spoje, u roubenky nejsou přesahy, ale zapadají do sebe. Nejčastějším spojem u roubenky je tzv. rybinový spoj. Roubenka je obvyklou stavbou i pro naše končiny.

Proč si postavit dům ve stylu lidové architektury?

Dnes jsou důvody pro bydlení v tradiční stavbě jiné než dříve. Lidé si nyní vybírají lidovou architekturu, protože je jednoduchá, cenově dostupná a je to skvělý způsob, jak zvolit minimalismus a žít v souladu s tradicí. Inspirujte se v naší fotogalerii.

Vydáno dne:
22.07.2022

Photocredit: Pioneer Log Homes Of BC (se souhlasem)

1

Fotogalerie: Nově postavená roubenka u přehrady Rozkoš

Dokončení roubenky svépomocí? Inspirujte se na povedenou realizaci jedné krásné roubenky u nádrže Rozkoš... Číst více →



Dům postavený kolem komína. Jak v něm asi topí?

Jak může vypadat dům vystavěný podle pravidel lidové architektury, který má navíc komín přes celou střechu? Vypravte se s námi do Slovinska, kde jeden takový stojí... Číst více →



Tradiční venkovská chata citlivě usazená do krajiny. Jako by tu stála odjakživa.

Jako by tu stála po staletí. Dokonale bezpečná a pohodlná, přitom jednoduchá chata v duchu tradiční venkovské architektury... Číst více →



Roubenku chtěli manželé pronajímat, nakonec si ji ale tak zamilovali, že v ní zůstali bydlet

Přečtěte si rozhovor s majitelem krásné roubenky, která vznikla za účelem pronájmu, nakonec však našla své stálé obyvatele... Číst více →



Nenápadná dřevěná rozhledna leží v krásném kraji lidových tradic, pověstí a kultury

Prohlédněte si rozhlednu Kunovická hůrka a nechejte se zlákat na výlet do kraje prodchnutého kulturou a lidovými obyčeji... Číst více →



Pavel a Mirka postavili roubenku z borovice. Ukrývá opravdový klenot

Pavel a Mirka si postavili roubenku nedaleko Brna. Zvolili dřevo borovice a spoustu věcí si dělali svépomocí. Jaký klenot se ukrývá uvnitř jejich domu?.. Číst více →



Vymazlený jihotyrolský rodinný dům s jedinečnou duší alpské stodoly

Nakoukněte s námi do domu, který kombinuje prvky tradiční alpské architektury a nejmodernějšího designu. Tento kontrast vás dostane... Číst více →



Nový život starým alpským stavbám dala pouhá dřevěná fasáda

Pouhou dřevěnou fasádou a úpravou zeleně dodali architekti nový vzhled alpské rezidenci Chalet Simonazzi. Proměna je úžasná... Číst více →



Linda a Pavel bydlí ve vesnické roubence s moderním interiérem u Františkových Lázní

V tomto článku se dozvíte, jak vznikala vesnická roubenka u Františkových Lázní, na kterou je radost se dívat. Interiér stavby je překvapivě moderní... Číst více →



Chata s úžasnými závěsnými kamny – designová vychytávka, která vytopí celý dům

Co bylo inspirací při stavbě této horské chaty a jaké zajímavé prvky obsahuje? Čím jsou specifická závěsná kamna v interiéru a jaké mají parametry a výkon?.. Číst více →