HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

S mládeží to není tak marné. Středoškoláci postavili dřevostavbu, která bude chloubou Krkonoš

Tomáš, Petr, Daniel, Lukáš, Bára a Vojta jsou studenty na SPŠ stavební v Hradci Králové. Pod vedením jejich učitele dokázali v průběhu svých středoškolských let to, co jiní ne. Navrhli a postavili dřevostavbu, jejíž slavnostní otevření proběhlo včera (13. června). Prohlídněte si fotky obdivuhodné dřevostavby i nadějných studentů, kteří za jejím návrhem a realizací stojí.


Studentský projekt Prisma
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Prisma (se souhlasem)

Účel studentské dřevostavby

Žáci by si přáli, aby stavba sloužila původnímu návrhu, tj. jako nouzové přístřeší pro turisty, ideálně v horách s dobrým výhledem přes panoramatické sklo. Lokalita umístění byla zvolena v Královéhradeckém kraji, v turisticky atraktivní lokalitě v přírodě s výhledem do krajiny – na Černé Hoře v Krkonoších.

Fotogalerie:

i Foto: Prisma (se souhlasem), Václav Břeň (se souhlasem), Lukáš Krbec (se souhlasem)

Seznamte se mimořádným týmem studentů z Hradce

Projekt Prisma vznikl v dobrovolném kurzu dřevostaveb, na kterém se podíleli žáci pod vedením pana učitele Ing. Václava Břeně na SPŠ stavební v Hradci Králové.

Hvězdný tým:

  • Tomáš Koblížek
  • Petr Kodrle
  • Daniel Klempíř
  • Lukáš Krbec
  • Bára Štumpová
  • Vojtěch Bareš 

Co o sobě navzájem tvrdí studenti a jak vypadají?

Celý tým jsme vyzpovídali v krátkém rozhovoru.

Kde se dřevostavba stavěla?

Stavěla se na školním dvoře. Jedinou podmínkou studentů pro finální umístění bylo, aby byla v blízkosti zpevněná cesta pro malé nákladní vozidlo s hydraulickou rukou.

Jak vznikl název Prisma?

Tento název nouzového přístřeší pro turisty (neboli útulny) vychází z tvaru samotné stavby a odkazuje se k přírodnímu motivu včelí plástve.

Jakým způsobem probíhal návrh?

Dřevostavba byla vyprojektovaná studenty na školním kurzu dřevostaveb. „Po tom, co jsme si ujasnili, o co v kurzu vlastně půjde a co je jeho cíl, jsme přešli ke dřevu. Vykládali jsme si o jeho vlastnostech, využití ve stavebnictví – od jednotlivých prvků, až po celé objekty,“ zmiňuje učitel kurzu a tvůrce myšlenky.

Jaký jste zvolili konstrukční systém?

Kvůli zajištění tuhosti při zvoleném atypickém tvaru jsme zvolili panelovou konstrukci. Následně jsme útulnu pokrývali falcovanou krytinou, osazovali dveře a mnoho dalšího.

Jaké dřevo jste použili?

Zvolili jsme křížem lepené dřevo, tzv. CLT panely v nepohledové kvalitě, a následně jsme pohledové plochy zbrousili a natřeli lazurou.

Jak dlouho trvala realizace projektu?

10. listopadu 2021 byl kurz zahájen. O zhruba 2 měsíce později měli studenti již prvotní návrhy nového objektu. Netrvalo dlouho a v červnu roku 2022 se pustil tým středoškoláků do montáže hrubé konstrukce. Koncem listopadu téhož roku už řešili interiér dřevostavby. Včera, 13. června 2023, jsme představili hotový projekt mladého a nadějného týmů budoucích projektantů a stavitelů.

Přesný časový harmonogram prací (včetně detailních popisů prací) naleznete zde.

Jsou na vaší stavbě použity nebo řešeny nějaké nestandardní materiály?

Atypické tvary hliníkových oken, ostatně jako celkový atypický tvar stavby. Od toho se odvíjely i speciální detaily jinak běžně dostupných systémů a prvků.

Jak velká je stavba?

Půdorys je 3 x 5 metrů.

Kdo financoval projekt?

Projekt financovali námi oslovení sponzoři.

Na co jste nejvíce hrdí?

Na to, že jsme jako skupina studentů bez zkušeností (a sice s velkou pomocí sponzorů a odborníků) zvládli projekt dotáhnout do konce.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům na klíč s kuchyní do L, spíží a dvěma koupelnami za 3 miliony Kč

Jedná se o veřejný projekt nebo bude v soukromém vlastnictví?

Útulna „Prisma“ bude na Černé Hoře v Krkonoších otevřena veřejně a pro každého.

Inspirovali jste se někde návrhem interiéru?

Volně jsme se inspirovali na stavbách obdobného typu, ale samotný návrh je originální v naší režii.

Čím byste se chtěl jednou živit?

„Architekturou a projekcí staveb od studie až po autorský a stavební dozor. Možná jednou učit budoucí stavaře a nebo zkusit projekci náročnějších inženýrských staveb,“ říká jeden ze šikovných studentů Tomáš.

Vzpomeňte si na průběh výstavby. Zajímají mě vaše první myšlenky...

„Moje myšlenky byly povětšinou ve stylu, že jsme „moc leví“ na to, abychom to zvládli. Ale díky pozitivní atmosféře jsem byl vždy rád, že jsme nakonec tento projekt dali,“ dodává Tomáš.

Děkujeme mluvčím inspirativního týmu za rozhovor a přejeme jim spoustu splněných snů v jejich budoucí kariéře.

Vydáno dne:
14.06.2023

Photocredit: Prisma (se souhlasem)

4

Video: Jednoduchá chata z CLT panelů ve stylu LEGO

Woody 15 je víceúčelová chata poskládaná z CLT panelů, kterou je možné postavit téměř kdekoliv a za velice krátkou dobu... Číst více →



CLT panely: Vrstvené masivní panely, které voní dřevem

Co je to CLT panel? Dřevěné masivní panely jsou konstrukčním systémem dřevostaveb nabízejících pohledové dřevo, vysokou pevnost a moderní design... Číst více →



Když se splní sen: Studentka pro svoji obec navrhla zastávku, která se úspěšně zrealizovala

Brněnská studentka navrhla autobusovou zastávku, kterou v její rodné vesnici následně i zrealizovali. Jak se lišil její návrh od finální realizace a co na novou zastávku říkají spoluobčané?.. Číst více →



Rozhovor s brněnskými studenty, kteří navrhli stylovou lesní útulnu z plastového odpadu

Plastic Crystal je lesní útulna z velké části vyrobená z recyklovaného plastu, kterou navrhli tři studenti brněnské architektury. Prohlédněte si tento unikátní projekt zblízka... Číst více →



Když studenti mění svět: Dva kamarádi navrhli stavbu, která pomáhá rozvoji dřevostaveb

Rozhovor s autory vítězného návrhu polyfunkční dřevostavby o využití dřeva ve městě možná změní váš pohled na budoucnost našich měst... Číst více →



Unikátní chata z CLT stojí v drsných podmínkách – ve výšce 934 m n. m.

Horská chata postavená z CLT panelů a fasádou z dřevěných kůlů je mimořádně unikátní stavbou. Stojí ve nadmořské výšce 934 m n. m. a potvrzuje nezdolnost dřeva... Číst více →



17letý student Radek si vlastníma rukama staví tiny house na kolečkách a plní si tak svůj dětský sen

Jak si svépomocí postavit tiny house? Přečtěte si příběh Radka, který si v 16 letech začal stavět svůj malý domek na kolečkách... Číst více →



První chytrá skříň na světě, která vás i oblékne – vyrobil ji brněnský student

První chytrá skříň na světě vám pomůže se vhodně obléknout a nic důležitého doma nezapomenout. V budoucnu vám dokonce bude umět nakoupit nové oblečení do šatníku. Představujeme chytrou skříň Oloo... Číst více →



Mladý student dostavěl tiny house za 450 tisíc u Karlových Varů

Mladý Radek dokončil během studia po dvou letech svůj vlastní tiny house. Jak vypadá jeho stavba dnes?.. Číst více →