HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mladý student dostavěl tiny house za 450 tisíc u Karlových Varů

Před dvěma lety jsme udělali s Radkem první rozhovor a dnes je nám ctí představit vám jeho hotový tiny house. Proč mu zabrala stavba 2 roky a jak vypadá tiny house uvnitř? Přečtěte si více zajímavostí o tomto krásném tiny housu u Karlových Varů a postřehy, které nám Radek sdělil jakožto začátečník v oboru.


Mladý student dostavěl tiny house za 450 tisíc u Karlových Varů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Radek Pospíšil (se souhlasem)

Radek pracoval na domku 2 roky

Před dvěma lety jsme udělali s mladým Radkem rozhovor, který si můžete přečíst zde: 17letý student Radek si vlastníma rukama staví tiny house na kolečkách a plní si tak svůj dětský sen. Dnes je jeho tiny house téměř hotový a vypadá naprosto úžasně. Nese jméno „Můj domeček“ a vy si jej můžete prohlédnout v naší fotogalerii. Výstavba trvala přes 2 roky, jelikož na něm Radek pracoval pouze ve svém volném čase (během studia). Nyní má mladý student v plánu dodělat si nástavbu kvůli maturitě a poté vyrazit do světa. Co se bude tedy dít s jeho úplně první stavbou, kterou započal ve svých 17 letech?

Radku, v jaké fázi výstavby se nyní tiny house nachází?

Domeček už je ve fázi dokončování, čekám už jen na posuvné dveře do koupelny. Schází udělat pár poliček a ještě trocha detailů, umýt okna a může se bydlet. Zvenčí už stačí jen trochu obrousit fasádu a natřít ji, aby nešedla, a dodělat okapy.

Slouží tiny house k pronájmu nebo k osobním účelům?

Chtěl bych domeček pronajímat, popřípadě když budu doma, tak bych v něm bydlel. Zaměřit se chci ale hlavně na ten pronájem, protože budu studovat v Praze a nechci, aby v Karlových Varech jen tak ležel ladem. Takhle budou mít šanci si ho vyzkoušet i jiní lidé.

Mohlo by vás zajímat: Tiny house – přehled nejoblíbenějších českých projektů

Držel ses původního návrhu nebo jsi prováděl i nějaké úpravy?

Co se týče rozměrů, tak jsem se držel původního plánu. Nábytek jsem řešil a firmou, která mi pomohla celý interiér vymyslet a zrealizovat. Provedli mě celou výrobou od kreslení do programu na PC až po samotnou výrobu. Takhle luxusní nábytek jsem určitě původně neplánoval.

Jak probíhala výstavba tiny housu?

Stavba trvala mnohem déle, než jsem očekával. Bylo to hlavně z důvodu, že jsem většinu prací dělal poprvé, a tím pádem mi trvaly déle. Nedokázal jsem jednoduše odhadnout, jak dlouho mi jednotlivé fáze potrvají. Jinak musím říct, že mě celý proces bavil. Samozřejmě jsem udělal spoustu chyb, které ale naštěstí šly poměrně dobře opravit.

Znáš celkové náklady na svůj tiny house?

Konečná cena je okolo 450 000 Kč, přičemž jsem většinu materiálu kupoval ještě poměrně levně.

Jaké máš uvnitř vybavení?

Snažil jsem se, aby tam bylo vše, co v klasickém domě. Takže je tam lednice, sporák, trouba, připravená skříňka na myčku a místo na pračku, případně i sušičku.

Podlaha je vinylová, závěsy prozatím nemám a ani je neplánuji. Nábytek, jak už jsem zmiňoval, mám od profesionální firmy na interiéry. Společně s odborníky jsme zvolili korpus z laťovky (s břízovou dýhou) a dvířka z probarvené MDF desky (tloušťky 19 mm). Schází doladit jen detaily, jako jsou některé dekorace.

Aktuální ceny vinylových podlah si můžete srovnat zde.

Cenu MDF desky můžete zjistit např. tady.

Kde stavba stojí? Máš už vybranou lokalitu?

Můj mobilní tiny house stojí na kraji Karlových Varů, kde ho plánuji teď nechat, protože je to opravdu krásné místo. Je to blízko do města, ale zároveň je to na samotě – obklopeno přírodou, ovcemi a dokonce je hned u domečku podél řeky i cyklostezka.

Řešil jsi při výstavbě nějaké komplikace?

Hlavní komplikací bylo umístění. Ale naštěstí jsem našel tohle místo a jsem překvapen, že parcela není zase tak malá, jak jsem čekal. Dále jsem se také obával absence úložného prostoru. Ve finále je ho tu ale tolik, že ani nevím, co s ním.

Jak máš vyřešený systém vytápění a chlazení? 

Vytápění mám řešené v podlaze topnou fólií a domeček chladím jen otevřením okna. 

Kdybys byl opět na začátku, rozhodl by ses stejně? 

Asi bych už na stěny nedával klasický sádrokarton a místo toho bych zvolil nějakou variantu, která více odolává pohybům domečku. A ještě bych trochu prodloužil spací loft, aby se do druhého patra dalo lépe chodit.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Novela stavebního zákona má posvíceno na černé stavby. Jaké budou postihy?

Chyběly ti na začátku nějaké konkrétní informace, které by ti bývaly ulehčily realizaci?

Těch bylo tolik, že bych je tady jmenoval až do zítřka. Samozřejmě jsem se snažil ptát lidí v oboru, ale i tak se to člověk nejlépe naučí v praxi. Když to párkrát pokazí, tak už si to zapamatuje.

Vyskytlo se něco, co tě v průběhu celé stavby překvapilo?

Určitě ta délka výstavby a taky fakt, že jsem to dotáhl až do konce. I přesto, že bylo občas těžké se donutit pracovat a to obzvláště tehdy, když jsem musel věnovat třeba 3 dny opravám toho, co jsem pokazil. 

Co bys vzkázal lidem, kteří zvažují podobný projekt?

Nenechte se odradit chybami a hlavně si tu práci užívejte!

Splnil výsledek tvé očekávání? S čím jsi nejvíce spokojený?

Určitě splnil (i nad mé očekávání). Nejvíce se mi líbí tiny house zvenčí jako celek, pak také vzhled kuchyně a schody s úložným prostorem – to jsou části, se kterými jsem nejvíce spokojený.

10 praktických tipů na úložný prostor pod schodištěm

Chystáš se na další podobné projekty?

Rád bych, ale nejdřív musím vymyslet, jakou se přesně vydám cestou. Určitě chci zůstat u tiny housů. Je to pro mě srdcová záležitost a musím říct, že stavění domečku a vše okolo mi konečně dalo nějakou vizi toho, co chci v životě dělat.

Velice děkujeme Radkovi za rozhovor a držíme palce s dalšími budoucími projekty.

Vydáno dne:
12.07.2022

Photocredit: Radek Pospíšil (se souhlasem)

13

Jak postavit tiny house na kolečkách svépomocí – Díl 1: Od myšlenky k maketě

Postavte si vlastní tiny house na kolečkách. V prvním díle našeho seriálu vás provedeme krok za krokem počáteční fází stavby... Číst více →



50+ tiny house domečků nejrůznějších stylů a tvarů – inspirujte se tím nejlepším

Top výběr těch nejlepších i nejbizarnějších miniaturních domečků z celého světa: na kolečkách, na kuřích nožkách i na vodě. Prohlédněte si pestrou galerii... Číst více →



Luxusní tiny house není jen pro vyvolené. Sourozenci staví mini domky, které si může dovolit každý

Malý domek na kolečkách, který si může dovolit každý, a přesto nabízí luxusní bydlení. Přesně takové tiny housy staví sourozenci Dan a Eli... Číst více →



Tiny house doslova na počkání – objednáte online a bydlíte už za 60 dní

Prohlédněte si tiny house ze Španělska, který předběhl svou dobu. Modulární mini domek si můžete objednat online a bydlet už za dva měsíce... Číst více →



Nikol a Martin postavili levný modulový tiny house za necelé tři měsíce

Fandíte minimalismu a k životu nepotřebujete spoustu prostoru? Pořiďte si modulový tiny house jako Nikol a Martin. Je levný a za tři měsíce bydlíte... Číst více →



Tři kamarádky se vrhly do investice za 800 tisíc – postavily si svépomocí tiny house u Pelhřimova

V Pelhřimově stojí kouzelná maringotka, která ukrývá krásný příběh tří kamarádek. Podívejte se na malý tiny house vyrobený svépomocí v naší fotogalerii... Číst více →



Modulový tiny house umí nabídnout i prostorné bydlení

Okouzlily vás originální modulové domy? Pojďte se s námi podívat do Holandska, kde stojí hned několik takových unikátních domků různých velikostí... Číst více →



Tiny house na Vysočině s rustikální fasádou z modřínových fošen postavil kompletně svépomocí

Úžasný tiny house s koupacím sudem na Vysočině je téměř hotový, chybí už jen ohrada s alpakami. Podívejte se na fotky z výstavby tiny housu i úžasný finální výsledek... Číst více →



Celoroční modulové domy jsou hitem – v čem je tiny house jedinečný a kolik stojí?

Bydlení v malých modulových domech – jak je to se stavebním povolením a co vše ukrývá tento tiny house pro celoroční plnohodnotné bydlení?.. Číst více →



Nadšený teenager Erik si postavil srub vlastníma rukama. Trvalo mu to rok

V našem článku objevíte jednoho skvělého a pilného dřevostavitele, nadšeného mladíka Erika. Dokázal si postavit srub úplně sám a nevyužil při tom žádnou těžkou techniku, šel cestou jednoduché výstavby po stopách našich předků... Číst více →