HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Tiny house na Vysočině s rustikální fasádou z modřínových fošen postavil kompletně svépomocí

Věděli jste o tomto malém a světu ukrytém tiny housu? Stavba stojí v malé vesničce na Vysočině teprve asi půl roku a navštívit ji můžete i vy. Udělali jsme rozhovor s majitelem této krásné malé rustikální chatky a dozvěděli se spousty zajímavých informací. Neváhejte si přečíst vše, co návštěvníky v blízké době čeká.


Tiny house na Vysočině
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ing. Jan Vlach (se souhlasem)

Tiny house, treehouse, co bude dál? 

Majitelem a autorem domku je mladý a kreativní Honza, který vyjma tohoto tiny housu postavil i překrásný treehouse na Vysočině a zdaleka s novými projekty nekončí. Jak nám sám prozradil, chystá další zajímavou stavbu, na kterou se mohou návštěvníci a milovníci krásných glampingových míst těšit. Podívejte se na fotografie útulného tiny housu s kouzelným výhledem ve všech ročních obdobích a přečtěte si rozhovor s autorem projektu.

Fotogalerie:

i Foto: Ing. Jan Vlach (se souhlasem), Petr Havel (se souhlasem)

Honzo, jak vznikla myšlenka tiny housu na Vysočině?

Je to můj druhý projekt a vznikl vlastně shodou náhod. Původně jsem chtěl domeček na vodě nebo aspoň u vody. Bohužel se mi ovšem nepovedlo najít v blízkém okolí žádné místo, které by mi přesně vyhovovalo. Proto jsem se rozhodl pro menší stavbu na okraji mé rodné vesničky na Vysočině. No a pak už to šlo ráz na ráz. Stavbu využívám jak pro sebe pro rekreaci, tak na pronájem jako zážitkové ubytování, tzv. glamping.

Glamping aneb revoluce v kempování – 12 způsobů, jak zažít dovolenou pod stanem trochu jinak

Jak probíhal samotný návrh tiny housu a kde se vzal jeho název?

Návrh jsem si dělal sám. Obecně hrozně rád navrhuji, a tak pro mě bylo úžasné vidět, že se konečně nějaký projekt zrealizoval. Při návrhu stavby pro mě byl určitě primárním zdrojem inspirace internet, z velké části i portál Dřevostavitel. Tento projekt je vlastně kombinací spousty podobných tiny housů, které mě zaujaly. V podstatě jsem si od každého vzal to, co se mi na něm nejvíce líbilo, a nakonec to skloubil dohromady. Název Salaš pak vyplývá z toho, že v budoucnu bych u domečku rád měl ohradu s alpakami.

Jaké dřevo a materiály jste použil?

  • Nosná konstrukce je tvořena smrkovými KVH hranoly.
  • Vnitřní vybavení je z březové překližky (tloušťky 12 mm).
  • Venkovní obložení je pak z nehraněného modřínového dřeva.

Při samotné stavbě domku jsem si říkal, že je to vlastně taková malá příprava na stavbu mého vlastního rodinného domu, protože jsem si vyzkoušel snad všechno nářadí, co jen lze. To stejné pak platí pro materiály – zateplování minerální vatou, použití parotěsné fólie, střešní fólie, rozvody elektřiny, vody i kanalizace atd.

6 důvodů pro KVH hranoly

Dělal jste si všechno svépomocí, nebo vám někdo pomáhal?

Snažil jsem se toho co nejvíce zvládnout sám, jelikož to pro mě byla trochu výzva. Jsou ale části, ve kterých jsem se raději spolehl na pomoc profesionálů. Konkrétně instalace a rozvody elektřiny, o které se postaral můj milý tatínek všeuměl, který vlastně nad jakoukoliv operací na stavbě tak trochu dělal stavební dozor. :)

Podle čeho jste si vybíral lokalitu umístění?

Chtěl jsem, aby samotná stavba poskytla co možná nejvíce soukromí a byla co možná nejvíce zasazená do okolní zeleně.

Tohle návštěvníci neví

Nejraději vzpomínám na první focení Salaše, kdy jsem potřeboval mít fotky druhý den hotové. Nicméně počasí bylo trošku proti a během noci napadlo 10 cm sněhu. Sice i fotky se sněhem nevypadají špatně (přesvědčte se v galerii), ale já je přece jenom chtěl bez sněhu. První myšlenka byla zatopit uvnitř na co možná nejvyšší teplotu. Když jsem ovšem měl interiér roztopený na 45 stupňů a na střeše nebyla viditelná žádná změna, musel jsem se poplácat po rameni, že tepelná izolace se mi nejspíše povedla. Nicméně v tomto případě jsem za to nebyl úplně rád.

Pak přišel plán B, kdy jsem roztopil vodu v koupacím sudu na 70 stupňů a pomocí čerpadla pak poléval horkou vodou střechu do té doby, než na ní nezůstala ani vločka. Dodnes si podle mě sousedé myslí, že jsem se asi zbláznil, když v teplotě –5 °C umývám střechu domečku. Hrozně mě mrzí, že z toho neexistuje žádná „zákulisní fotka“, protože tu bych si nechal zarámovat. :)

Řešil jste při návrhu a plánování nějaké komplikace?

Vlastně mi přijde, že nic nikdy nejde tak, jak si to naplánuji. Nicméně, když bych měl zmínit asi hlavní problémy, tak to byla okna. Od skláře mi bylo řečeno, že velké čelní sklo v takhle velkém formátu prostě nelze udělat, a tak jsem ho objednal o 5 cm menší. A to už ve chvíli, kdy byla konstrukce pro osazení okna nachystaná. No a druhým problémem byly vchodové dveře, u kterých zase potvrdilo pravidlo dvakrát měr a jednou řež. Vchodové dveře mi přišly o něco větší než samotný otvor, takže jsem musel otvor zvětšovat.

Jak velký je tiny house?

Podlahová plocha tiny housu je relativně malá, má 14 m2 bez terasy. Avšak uvnitř najdeme plnohodnotnou kuchyňku, postel, jídelní stůl a sprchu. 

Mrkněte se na více fotografií v naší bohaté galerii.

Jak je to s úložnými prostory v tiny housu?

Podlaha kolem postele je tvořena z úložných boxů, po kterých se vlastně chodí. V nich jsou uloženy ručníky, deky, závěs na velké okno atd. Veškerý nábytek (stůl, židličky, schůdky, úložné boxy, kuchyňská linka) je z březové překližky. Stěny jsou pak obloženy smrkovými palubkami. Dekorací tu moc nenajdete, protože osobně vyznávám heslo less is more.

Jak dlouho probíhal celý proces výstavby? 

Hlavní část domku trvala postavit necelého půl roku, nicméně stále je co zlepšovat, takže ho ještě nepovažuji a stoprocentně hotový.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Jak máte vyřešený systém vytápění a chlazení? 

Na vytápění je tu elektrický přímotop, ale vzhledem k velikosti stavby a jejímu zateplení je využíván minimálně. Chlazení zatím nijak řešené není, ale je tu prostor pro případné rozvody klimatizace.

Proč bych měl/a navštívit Salaš?

Salaš je určena pro všechny, kteří si chtějí odpočnout od spěchu každodenního života a chtějí mít možnost se aspoň na chvíli zastavit a popřemýšlet nad tím, co je v životě opravdu důležité. Velké čelní okno dává pocit spojení s okolní přírodou, a to člověka velmi uklidňuje.

Tohle byla chyba, dnes bych se rozhodl jinak

Jako největší chybu považuji asi samotné umístění stavby. Kdybych se měl znovu rozhodnout, tak ji posunu o pár metrů tak, aby vlašský ořech, co roste na západní straně, byl uprostřed samotné terasy, a tvořil tak přirozený stín. Jinak jsem s většinou rozhodnutí spokojený.

Splnil výsledek vaše očekávání? S čím jste nejvíce spokojený?

Ano, na Salaš jsem opravdu hrdý a mám obrovskou radost z každého, kdo přijede a ocení moji tvorbu. Nejvíce jsem pak spokojený s tím, jak se mi na tak malém prostoru povedlo umístit vše důležité. Osobně jsem zjistil, jak velmi malý prostor k životu stačí, když je všechno hezky uspořádané.

Děkujeme Honzovi za milý rozhovor a přejeme mu mnoho dalších úspěšných DIY projektů.

Vydáno dne:
18.07.2022

Photocredit: Ing. Jan Vlach (se souhlasem)

4

Výhled z ekologického tiny housu s moderním interiérem na Vysočině dostane i vás

Zašijte se na Vysočině v tomto ekologickém tiny housu. Má kouzelné výhledy nejen ze střešních oken a ten nejkrásnější interiér... Číst více →



Tiny house doslova na počkání – objednáte online a bydlíte už za 60 dní

Prohlédněte si tiny house ze Španělska, který předběhl svou dobu. Modulární mini domek si můžete objednat online a bydlet už za dva měsíce... Číst více →



Nikol a Martin postavili levný modulový tiny house za necelé tři měsíce

Fandíte minimalismu a k životu nepotřebujete spoustu prostoru? Pořiďte si modulový tiny house jako Nikol a Martin. Je levný a za tři měsíce bydlíte... Číst více →



Stylový tiny house, který majitelka získala díky televizní show

Moderní stylový tiny house ve tvaru L se skládá ze dvou částí: hlavního domu na pevných základech a přívěsu, který může kdykoliv odjet... Číst více →



Mladý student dostavěl tiny house za 450 tisíc u Karlových Varů

Mladý Radek dokončil během studia po dvou letech svůj vlastní tiny house. Jak vypadá jeho stavba dnes?.. Číst více →



Mladá rodina postavila tiny house za minimální náklady, nyní jim sám vydělává peníze

Mladý pár se vrhnul do investice a postavil si malý rekreační tiny house, který nyní pronajímá. Cestou jsme naráželi na samé překážky, tvrdí majitelka... Číst více →



Zvládli jsme si sami postavit malý dům a bylo to nečekaně super, říkají majitelé

Barbora a Tibor si postavili svépomocí malý dům, ve kterém se rozhodli žít, dokud se ji nenarodilo dítě. Přečtěte si jejich příběh v článku... Číst více →



4 způsoby, jak si levně a legálně postavit minidomek

Láká vás bydlení v malém domku? A co si ho postavit vlastníma rukama? Máme pro vás pár tipů, se kterými bude stavba tiny housu hračka... Číst více →



Nevíte, kde strávit silvestr 2022? TIPY na 14 míst v Česku, kde oslavit Nový rok

Stále hledáte? Přečtěte si našich 14 tipů, kam vyrazit letos na silvestra. Jeden žhavý tip je horská vesnice na Šumavě, která se nahází kousek za hranicemi ČR, věděli jste o ní?.. Číst více →



Výhled z domu v Jizerkách je legální extází. Tom a Kuba stvořili božské místo za 1,5 mil

Přátelská dvojka, Tomáš s Kubou, vložili 1,5 milionu do nového projektu. Nevěděli přitom, jak to celé dopadne. Ani jeden nebyl se stavbou tiny housu zkušený... Číst více →