HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Tři kamarádky se vrhly do investice za 800 tisíc – postavily si svépomocí tiny house u Pelhřimova

Kristý koupila podvozek a postavila Wendy s Jančou před hotovou věc. Celkový rozpočet na stavbu tiny housu překročil původní rozpočet o 200 tisíc. Tyto tři slečny se pustily do výstavby obytné maringotky úplně samy. Kdo zastal těžkou chlapskou práci? Přečtěte si rozhovor se třemi mladými ženami z Vysočiny a inspirujte se jejich zajímavým příběhem o splněném snu.


tiny house svépomocí u pelhřimova
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tři stromky (se souhlasem)

Tři kamarádky, které si postavily svůj sen

Kristý, Wendy a Janča si splnily svůj sen a postavily si malý tiny house v okrese Pelhřimov. Tato stavba disponuje pouze 17 metry čtverečními. Zdá se vám tato podlahová plocha malá? Navštivte naši fotogalerii a přesvědčte se o opaku. Úložné prostory jsou opravdu špičkově vymyšlené. Přečtěte si rozhovor s autorkami a tvůrkyněmi projektu.

Fotogalerie:

i Foto: Tři stromky (se souhlasem), Tři stromky, Lukáš Kenji Vrábel , Tři stromky

Sebraly jsme odvahu postavit si tiny house svépomocí

V původním plánu byla koupě již postavených modulových domků a jejich následné rozmístění na koupený pozemek za vidinou pronajímání areálu např. pro svatby. V rámci finančních nákladů jsme se ale posléze daly na jinou cestu. Všechny tři jsme se shodly na tom, že chceme dělat něco, co nás naplňuje a baví. Představa, že budeme sedět každý den v kanceláři, se nám nelíbila.

Padla otázka financování – nechtěly jsme se zadlužit

Když jsme začaly řešit financování, došlo nám, že se nechceme zadlužit s několikamilionovým úvěrem, a tak Kristý objednala podvozek a vlastně nás tak trochu postavila před hotovou věc. Buď jí pomůžeme maringotku postavit, nebo si ji postaví sama. Bylo jasné, že jsme jí v tom nemohly nechat a rozhodly jsme se do toho investovat veškerý svůj čas a finance. Momentálně maringotku pronajímáme všem lidem, kteří si chtějí vyzkoušet bydlení v tiny housu.

Původní rozpočet jsme měly stanovený na 600 tisíc, ale dokončily jsme to celé zhruba za necelých 800 tisíc.

Maringotka nese jméno Bonifác

Při hledání inspirace jsme hodně brouzdaly na Googlu, Instagramu a YouTube. Hodně nám ale pomohla návštěva šikovného stavitele, který maringotky staví. U něj jsme si ujasnily nějaké stavební postupy, které jsme potřebovaly.

Jakým jménem naší maringotku pokřtíme, to jsme dlouho nevěděly. Nakonec to vyšlo tak hezky, že opening maringotky jsme naplánovaly na 14. 5., přesně rok po tom, co jsme začaly stavět. A to má svátek Bonifác, takže bylo rozhodnuto.

„Jsem snílek, který vidí vize toho, co by mohlo být. Miluji dřevo a vše z něj vyrobené, proto jsem se taky rozhodla (i když o stavění toho moc nevím), postavit maringotku vlastníma rukama!“

Kristý

Nejdříve jsme stavěly, pak řešily pozemek

S pozemkem jsme se trápily dlouho, navštívily jsme jich několik. Bohužel ani jeden nesplňoval všechna kritéria, která jsme chtěly, tak jsme to vzaly z druhého konce. Začaly jsme stavět a pozemek se nakonec objevil sám. Úpravy terénu nás stály hodně času a sil, ale nelitujeme. Ten výhled na rybník za to stojí!

Mrkněte se do naší galerie na fotky postupu krok za krokem

Naskytly se komplikace – musely jsme hledat zlatou střední cestu

Komplikace nás provázely celou dobu, ale vždycky se to nakonec vyřešilo. Problémy jsme měly třeba se sháněním palubek – buď nebyly, anebo byly šíleně drahé. Tak chvilku trvalo, než jsme našly zlatou střední cestu.

Řešily jste návrh tiny housu samy, nebo vám někdo pomáhal?

Návrh jsme si dělaly samy. Kristý dostala od svého strejdy, který pracuje jako stavař, 3D program a v něm tiny house navrhla. Pak jsme začaly se stavbou konstrukce a prováděly ji krok po kroku. Pokud jsme měly nějaký technický dotaz, tak jsme se ptaly našich blízkých nebo na internetu.

Konstrukce maringotky s vůní jehličnanů

Uvnitř maringotky máme smrkové palubky a na venkovní fasádu jsme použily modřínové. Konstrukce je postavena z KVH hranolů 40 × 100 mm. Na ně jsme daly dřevovláknité desky a střešní fólii. Poličky v kuchyni a bar máme z dubového dřeva, takže uvnitř je především smrk a dub. Přesnou cenu KVH hranolů rozměrech 40x100 mm zjistíte zde.

Vybíraly jsme si přírodní materiály, i když jsme věděly, že budou dražší. Nechtěly jsme ale slevit z kvality, a jelikož celý koncept je postavený na tom, že si máme užívat krásu a klid přírody, nedávalo by smysl používat cokoliv jiného. Proto jsme na zateplení zvolily konopnou izolaci. Uvnitř i zvenčí jsou palubky natřené přírodními oleji.

„Radost mi dělá, když vše funguje tak, jak má. Ráda plánuji vše dopředu, aby mě nic nezaskočilo, a proto jsem v naší skupině takový plánovač a chodící kalkulátor. Ale snad díky tomu nejsem moc nudná (to posoudí ostatní).“

Wendy

Vybavení maringotky na úrovni glampingu

Uvnitř máme vše co by člověk mohl potřebovat. Hostům nabízíme vybavenou kuchyň (kafe, čaj, med, cukr i koření), místo na spaní a odpočívání, malou koupelnu, kde naleznou vše co potřebují jako je sprcha, umyvadlo, WC i něco navíc (ručníky, šampón, mýdlo, fén). Zatopit si můžou kamny i pro navození romantiky, ale použít mohou i podlahové topení. Úložný prostor nám nabízí schody, kde je dost poliček i ramínka na pověšení.

Glamping aneb revoluce v kempování – 12 způsobů, jak zažít dovolenou pod stanem trochu jinak

Vytápění máme vyřešené podlahovým topením na elektřinu, což vnímáme jako velký luxus. Díky tomu můžeme v zimě v maringotce temperovat a nebudeme muset vypouštět vodu kvůli mrazu. Druhý zdroj vytápění jsou kamínka na dřevo, která jsme do maringotky umístily především kvůli romantické atmosféře.

Tiny house má 17 m2 a byl postavený za rok

Celý proces trval něco málo přes rok. Brzy z jara nám přišel podvozek a začaly jsme dělat návrh. Na samotné stavbě jsme začaly pracovat 14. 5. 2021 a dokončily všechny úpravy 14. 5. 2022.

Stavba je velká 17 m2. Někomu se to může zdát málo, ale jsme si jisté, že i tento menší prostor nabídne komfort a pohodlí. Máme v celém prostoru zakomponovanou kuchyň, obývák, spací loft, koupelnu s WC a sprchou. 

Dělaly jste si všechno svépomocí, nebo vám někdo pomáhal?

Víceméně jsme si vše dělaly samy. Pouze na rozvody vody a elektřiny jsme si pozvaly profíky, toho jsme se bály a pro bezpečnost je potřeba to mít udělané dobře. Když jsme potřebovaly něco svařit nebo postavit konstrukci, která je těžká, tak jsme potřebovaly i chlapskou sílu.

„Mojí největší prioritou je rodina a moji blízcí přátelé, taková jsem. Nadchnu se pro každý bláznivý nápad, proto jsem neváhala ani chvilku vrhnout se do našeho společného projektu.“

Janča

Potíže nám dělá čerpadlo

V průběhu stavby bylo spoustu náhlých překvapení, ale všechno jsme vždycky vyřešily. Ale co nás překvapilo hodně, tak je výška samotného Bonifáce. Při návrhu jsme si neuměly moc představit, jaká bude nakonec tiny house vysoký. Co bychom změnily, je asi jenom čerpadlo. Vyměnily jsme ho, ale stejně nejsme spokojené, protože je hlučnější. To bychom daly pro příště někam ven a ne přímo do maringotky. Aktuální ceny tepelných čerpadel si porovnejte tady.

Prohlédněte si v naší fotogalerii kompletně celý interiér tiny housu, který zvládly tři mladé ženy postavit za jeden rok.

Těšíme se z pozitivních ohlasů

Musíme říct, že jsme na sebe hrdé a myslíme, že právem. Občas si říkáme, jak jsme to vlastně vůbec zvládly. A s čím jsme nejvíc spokojené? Asi s tím, že jsme to spolu vůbec vydržely a dotáhly do konce. Hodně nás těší krásné ohlasy na Bonifáce od návštěvníků. V hlavě se nám honí hlavou hodně dalších plánů a nápadů, ale musíme pracovat postupně. Teď nás čeká stavba sauny, kterou bychom rády stihly do podzimu.

Stavba maringotky svépomocí do půl milionu se saunou – v blízkosti přehrady Les Království

Co byste vzkázaly čtenářům?

Rády bychom všem vzkázaly všem, kteří přemýšlí o podobném projektu, ať se nebojí a vrhnou se do toho po hlavě, stejně jako my. Když to budete dělat s láskou a pečlivostí, jistojistě se dočkáte krásného výsledku.

Mockrát děkujeme třem mladým ženám za milý rozhovor a přejeme hodně energie a odhodlání do dalších „dámských“ projektů.

Vydáno dne:
02.07.2022

Photocredit: Tři stromky (se souhlasem)

7

Tip na výlet na Vysočině – dvě moderní dřevěné kaple, které překvapují tvarem

V dnešním článku pro vás máme tip na výlet v kraji Vysočina. Tyto dvě novodobé kapličky za dřeva rozhodně stojí z návštěvu... Číst více →



Obytná maringotka ve stylu Provence realizovaná svépomocí na jihu Čech

Martina s Honzou si postavili obytnou maringotku svépomocí u Jindřichova Hradce. Kde čerpali inspiraci a jaké jsou jejich postřehy z výstavby?.. Číst více →



Stavba maringotky svépomocí do půl milionu se saunou – v blízkosti přehrady Les Království

Jaké materiály byly použity na stavbu maringotky svépomocí za 500.000,- Kč? Přečtěte si článek se všemi informacemi... Číst více →



Vašek si postavil dřevěnou pergolu u domu svépomocí za 15 tisíc korun

Jak na dřevěnou pergolu svépomocí, abyste se vlezli do 15.000 korun? Přečtěte si rozhovor s Vaškem a prohlédněte si i fotky pro inspiraci, jak postupoval krok za krokem... Číst více →



Mladý student dostavěl tiny house za 450 tisíc u Karlových Varů

Mladý Radek dokončil během studia po dvou letech svůj vlastní tiny house. Jak vypadá jeho stavba dnes?.. Číst více →



Mladá rodina postavila tiny house za minimální náklady, nyní jim sám vydělává peníze

Mladý pár se vrhnul do investice a postavil si malý rekreační tiny house, který nyní pronajímá. Cestou jsme naráželi na samé překážky, tvrdí majitelka... Číst více →



Žena si sama postavila domek – podělila se o zkušenosti

Nemáte zkušenosti se stavbou? To nevadí. Máme pro vás inspirativní vzkaz od ženy, která uvízla na tom samém bodě, na jakém se právě teď možná nacházíte vy... Číst více →



4 způsoby, jak si levně a legálně postavit minidomek

Láká vás bydlení v malém domku? A co si ho postavit vlastníma rukama? Máme pro vás pár tipů, se kterými bude stavba tiny housu hračka... Číst více →



Levná rozhodně nebyla – malá chatka s vnitřním ohništěm a čedičovým obkladem si na skromnost nehraje

Jak respektovat minimalistický styl a přece mít všechno, co potřebujete? Podívejte se na bydlení, které stojí u nádherného jezera na severu... Číst více →



Výhled z domu v Jizerkách je legální extází. Tom a Kuba stvořili božské místo za 1,5 mil

Přátelská dvojka, Tomáš s Kubou, vložili 1,5 milionu do nového projektu. Nevěděli přitom, jak to celé dopadne. Ani jeden nebyl se stavbou tiny housu zkušený... Číst více →