HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

U dřevostavby si pohlídejte skladbu stropu

Akustika dřevostaveb je často řešenou otázkou a je uváděna především v souvislosti s jejich nevýhodami. Na útlumu hluků z exteriéru mají největší vliv kvalitní otvorové výplně, které se již pomalu stávají standardem, a tato otázka přestává být aktuální. U rodinných domů zůstává stále diskutovanou otázka přenosu hluku uvnitř domu.

Jedním z problematických míst z pohledu akustiky jsou stropní konstrukce. V tomto příspěvku se podíváme, jak můžete vhodnou volbou materiálů a skladby stropní konstrukce zlepšit akustické vlastnosti vašeho domu.


Skladba stropu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Funkce stropní konstrukce

V případě, že se jedná o přízemní stavbu (bungalov), je hlavní funkcí stropní konstrukce statika a tepelná izolace. V případě dřevostavby patrové, případně domu s obytným podkrovím, je třeba řešit skladbu stropní konstrukce i z hlediska akustiky.

Bude Vás zajímat: Bungalovy jako dřevostavby: Proč je to výhodné?

Fotogalerie:

i Foto: Archiv redakce, Fermacell, Jana Macko, Troll Man Bad

Vzduchová neprůzvučnost

Vzduchová neprůzvučnost vyjadřuje schopnost konstrukce pohlcovat zvukové vlny a o danou hodnotu utlumit zvuk, který projde z jedné strany konstrukce na druhou. Vzduchová neprůzvučnost se značí většinou veličinou Rw a jednotkou jsou decibely [dB]. Uvedeme si konkrétní příklad: V případě že má strop dřevostavby vzduchovou neprůzvučnost 53 dB (normová hodnota pro bytové domy) a v jednom pokoji v patře pustíme rádio, které bude mít výkon zvuku právě 53 dB, neměli bychom v místnosti v jiném patře nic slyšet. U vzduchové neprůzvučnosti nejen u dřevostaveb platí, že tím vyšší hodnotu konstrukce má, tím je z akustického hlediska lepší.

Kročejová neprůzvučnost

Kročejová neprůzvučnost se týká přenosu hluku, který je tvořen kontaktem určitého tělesa (např. lidského chodidla), která ve stropní konstrukci vyvolá energii, která se šíří i ve formě zvuku. Kročejová neprůzvučnost se nejčastěji značí Lnw a jednotkou jsou také decibely [dB] (normová hodnota pro bytové domy je 55 dB.) Na rozdíl od vzduchové neprůzvučnosti se neudává míra akustického útlumu, ale naměřená hodnota ve spodní místnosti, kterou vyvolává normovaný zdroj kročejového hluku (135 dB). Tedy zjednodušeně: čím menší je hodnota kročejové neprůzvučnosti ve stopní konstrukci vaší dřevostavby, tím méně budete slyšet nácvik tanečních vystoupení vašich potomků.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Novela stavebního zákona má posvíceno na černé stavby. Jaké budou postihy?

Skladba stropní konstrukce v dřevostavbě:

U stropních konstrukcí dřevostaveb není až tak problém se vzduchovou neprůzvučností jako s tou kročejovou. Jelikož se jedná o lehkou stavbu, je třeba dodržet jednak vhodnou skladbu konstrukce, ale také technologický postup a detaily.

Podíváme se na jednotlivé vrstvy stropní konstrukce dřevostavby a zdůrazníme místa, která jsou důležitá z hlediska akustiky a na kterých by se nemělo šetřit. Rozebraná skladba není zdaleka jedinou, variant jsou na desítky, avšak je to skladba, která je v dřevostavbách (rodinných domech) velmi obvyklou. Pro bytové domy bychom museli volit skladbu odlišnou, protože by požadovaným akustickým parametrům nevyhověla.

  1. Sákrokarton + laťování
    Sádrokarton tvoří pohledovou vrstvu konstrukce a plní i protipožární funkci. Použít lze jednu vrstvu SDK o tloušťce 15 mm, nebo dvě vrstvy 12,5 mm.
  2. Stropní nosníky s izolací
    Stopní nosníky jsou dimenzovány dle požadavků statiky, velmi častým průřezem je však 60x240 mm. Mezi nosníky je prostor, který je právě kvůli akustice do poloviny vyplněn minerální izolací. V případě absence izolace ve stropě se akustické schopnosti konstrukce výrazně zhorší.
  3. Stropní deska
    Tato vrstva je tvořena nejčastěji OSB deskou. Přečtěte si více o stropních OSB deskách a jejich použití ve stropních konstrukcích
  4. Tlumící vrstva
    Je tvořena nejčastěji dřevovláknitou deskou, která se běžně nazývá Hobra. Pro tyto účely se používají nejčastěji desky v tloušťkách 15 mm v celkové tloušťce 45-75 mm. Zde platí, že čím větší vrstva izolace je použita, tím lepší akustické vlastnosti stropní konstrukce má.
  5. Roznášecí vrstva
    Roznášecí vrstva je tvořena opět konstrukční deskou. Lze zvolit např. OSB (více o podlahové OSB desce) nebo podlahové profily ze sádrovláknitých desek. Ty mají výhodu především ve větší hmotnosti, která příznivě napomáhá lepším akustickým vlastnostem u stropů dřevostaveb.
  6. Pochůzí vrstva
    V případě, že si zvolíte plovoucí podlahu, od roznášecí vrstvy bude izolována ještě mirelonem, který opět pomáhá zejména u kročejového útlumu. Koberec nebo linoleum můžete položit přímo na roznášecí vrstvu.
  7. Bude Vás zajímat: Typy dřevěných podlah: Parkety, prkna, plovoucí a další

Pokud byste chtěli akustiku stropů u dřevostaveb dále zlepšovat, je možné použít řadu způsobů. Tím nejdůležitějším základem je zvýšit celkovou hmotnost podlahové konstrukce nad stropní deskou (betonové dlaždice, zásyp apod.) Další možností je využití izolovaných podhledů, které nejsou se stropní konstrukcí spojeny napevno ale pružně pomocí třmenů.

Vydáno dne:
14.01.2013

Photocredit: Archiv redakce

14

Na čem v dřevostavbě nešetřit

Úspora nemusí být vidět, ale vaše peněženka o ní bude vědět... Číst více →



Dřevostavba svépomocí: Úskalí, o kterých možná nevíte

Napadla vás tato myšlenka? V tom případě si přečtěte tento článek... Číst více →



Stropní a podlahové OSB desky

Jak silné desky na stropy použít a čím je příbíjet? Dozvíte se v tomto příspěvku.. Číst více →



Jakou zvolit v dřevostavbě podlahu

Rozebereme tři konstrukce podlah: suchou cestu, anhydrit a beton.. Číst více →



Skladba obvodové stěny dřevostavby je základ

Jakou skladbu stěny použít? Věčná otázka, kterou pomůžeme rozlousknout.. Číst více →



Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin

Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin zjistíte v tomto příspěvku.. Číst více →



Zelená střecha je zahradou ve městě

Co je to zelená střecha, kolik stojí a co je třeba udělat, aby jí neteklo?.. Číst více →



5 nevýhod dřevostavby a moje odpovědi na ně

Odpovědi na pět základních nevýhod, které v kontextu dřevostaveb slýchám.. Číst více →



Dřevostavby jako bungalovy: Proč je to výhodné?

Proč je výhodné stavět dřevostavby jako bungalovy? Odpověď v příspěvku.. Číst více →



Některé stropy jsou tikající časovaná bomba. Málokdo si uvědomuje rizika

Jak zavčas předejít nebezpečnému a finančně náročnému zhroucení stropní konstrukce?.. Číst více →