HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

← Zpět na předchozí část článku

To zní jako zlý sen. Co plánujete dál?

Už jsme se obrátili na našeho známého, advokáta z Českých Budějovic, a kroky konzultujeme, abychom nějak dotáhli stavbu do konce a pokud možno utáhli ty dluhy. Bohužel ale firma má celý systém velmi propracovaný a jsme docela bezbranní. Teď už vím, že v tom nejsme sami. Když se dívám na Google, najdu spoustu podobných případů. Dokonce vznikla facebooková skupina, kde si zákazníci sdílí své nepříjemné zkušenosti a radí si, co s tím.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Je vidět, že jste získali spoustu cenných, i když asi draze zaplacených zkušeností. Co byste poradila našim čtenářům, aby se nedostali do podobné situace?

V první řadě, když vám bude někdo slibovat zázraky, tak hned zbystřete. Postavit v Česku dům za cenu nájmu, se obávám, že opravdu nejde. Nebo do teď jsme nepřišli, jak na to. Dnes bychom se na stavbu buď úplně vykašlali a nebo raději postavili něco menšího, dál od Prahy. A hlavně teda s jinou firmou.

Strašně důležité je si firmu předem proklepnout, jestli nemá špatné recenze. Asi u každé nakonec najdete nějakého nespokojence, to je jasné, možná to někdy i píše konkurence. Ale pokud najdete těch negativních recenzí desítky, ne-li stovky, tak asi je na místě zbystřit a jít od toho pryč.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Máte nějaké postupy, které můžete doporučit?

Stačí do Googlu napsat název firmy a vedle toho slovo jako „zkušenost“. Další věc jsou reference. Určitě si nechat od firmy odprezentovat, co už postavili, abyste měli jistotu, že to není vymyšlené. Není nic cennějšího než zkušenosti jiných zákazníků.

Zkušenosti se stavbou rodinného domu – na čem znatelně ušetřit a jak se vyhnout stresu

Často slýchávám, že podezřelou firmu lze poznat i podle nezvykle nízké ceny. Máte stejnou zkušenost?

Jednoznačně. Naše firma byla zkrátka nejlevnější. Asi to nemusí automaticky znamenat, že to bude špatně, ale je tam už zjevné riziko. V takovou chvíli je potřeba zbystřit. Víte, ono když člověk propadne tomu snu, že bude bydlet ve svém, tak vlastně trochu začne před některými věcmi zavírat oči. A to byl přesně náš případ. Vlastně jsme trochu tušili, že tu něco nehraje, ale chtěli jsme tomu věřit. Pracovníci firmy nám vše vykreslovali v tak růžových barvách a my tomu prostě asi chtěli věřit. Dobrá rada tedy je snažit se tomuto pocitu nepropadnout. Smiřte se s tím, že dost možná prostě nikdy bydlet třeba ani nebudete. Lepší si přiznat pravdu, než se nechat nachytat a obrat o úspory, ještě než se kopne do země, což se stalo nám. Myslím si totiž, že dost lidí, kteří projdou podobným příběhem, se ani ke stavbě nedostanou. Prostě jen zaplatí všechny ty pokuty a už nemůžou dál. Nás podržela rodina.

Vyplatí se v roce 2023 stavět? Predikce, úplatky a očekávání odborníků

Děkujeme za tyto rady, vzhledem k vašim zkušenostem jsou velmi cenné.

Ano, zpětně si říkám, že jsme byli opravdu „natvrdlí“. Ale když člověk nemá ty zkušenosti, tak je občas naivní. To je důvod, proč jsem se chtěla podělit o tento příběh. Doporučuji všem, aby zpozorněli, když firma začne nabízet nějaké speciální vlastní postupy, které jakoby obchází běžný systém. Víte, ono to zprvu vypadá, jako že na to vyzráli, ale pak se ukáže, že vyzráli vlastně jen na nás. Právní systém v Česku je na skvělé úrovni a nabízí všelijakou ochranu spotřebitelům. Ale to končí ve chvíli, kdy se rozhodnete to dělat nějak alternativně metodou, kterou vám nějaká firma podstrčí. Kdybych dnes začala znovu, už bych chtěla, aby bylo vše standardně, tak jak má být. Hypotéku bych si zjistila předem a rozhodně bych si nebrala bezúročnou půjčku od firmy, se kterou stavím.

Děkujeme moc paní Martině, že se s námi podělila o svůj příběh. Budeme držet palce, aby vše nakonec dobře dopadlo. Věříme, že její zkušenosti budou ostatním stavebníkům přínosné.

Vydáno dne:
16.12.2022

Photocredit: crabchick (Flickr CC 2.0)

7

Montovaná dřevostavba za 3 týdny

Díky panelové výstavbě dřevostaveb, je možné bydlet za 3 týdny.. Číst více →



Jaký je rozdíl mezi montovaným domem a dřevostavbou?

Chcete si postavit montovaný dům nebo dřevostavbu. Jaký je mezi nimi rozdíl.. Číst více →



Dřevostavby jako bungalovy: Proč je to výhodné?

Proč je výhodné stavět dřevostavby jako bungalovy? Odpověď v příspěvku.. Číst více →



Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postavený dům

Montované dřevostavby na klíč = nejrychleji postavený dům... Číst více →



Mobilní dřevostavby jsou zajímavý hack

Mobilní dřevostavby představují např. v USA určitý životní styl.. Číst více →



Ombudsman pro dřevostavby: Pomůže, když se dva perou

Kdo postavil dřevostavbu správně a kdo špatně? Ombudsman pomůže spor vyřešit k oboustranné spokojenosti. Povíme si, jak to dělá... Číst více →



Nechtěli děti vychovávat v paneláku. Dřevostavba pro ně byla jasná volba

Přečtěte si, jak se žije v moderní dřevostavbě a jak se řeší její stavba na základě individuálního projektu. Podívejte se také na krásnou fotogalerii domu, která vás provede celým interiérem... Číst více →



Úplně jiná dřevostavba: Obvodové stěny o tloušťce pouhých 17 cm

Obvodové stěny dřevostavby o tloušťce 17 cm? Jde to. Správné izolace a fyzika vlnění vám zajistí výbornou tepelnou i zvukovou izolaci. Jak na to?.. Číst více →



Po sedmdesátce si postavili dřevostavbu u Ostravy. Platí minimální náklady

Blízko Ostravy si starší manželé Alena a Jaroslav nechali postavit krásnou dřevostavbu z masivních panelů. Co je přimělo na stará kolena stavět moderní dům?.. Číst více →



Vyplatí se prodat či koupit nemovitost zatíženou právní vadou?

Je možné prodat nemovitost s právní vadou? Na co si dát při koupi takového bytu či domu pozor? Odpovědi naleznete v našem článku... Číst více →