HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vruty do dřeva – spojujeme různé typy dřevěných konstrukcí

Vruty do dřeva jsou celosvětově rozšířený a oblíbený spojovací materiál, který v mnoha případech nahradil klasický hřebík. Vrut se skládá ze tří částí, které se mění podle způsobu jejich použití. Vruty do dřeva je možné použít pro spojování dílčích částí dřevostaveb, fasádních palubek, terasových prken a dalších konstrukcí.


Vruty do dřeva
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Theilr (Flickr)

Co jsou vruty?

Vrut do dřeva patří do kategorie spojovacích materiálů, které mají tu velkou výhodu, že se díky nim dají jednotlivě spojované kusy rozebírat. Vruty do dřeva (někdy také nepřesně označovány jako „šrouby do dřeva“) jsou samostatným odvětvím patřícím do kategorie vrutů. Vruty jsou specifické tím, že se při jejich aplikaci do materiálu samy zařezávají při jeho otáčení. Díky jednoduchému použití a velmi dobré pevnosti jsou vruty celosvětově rozšířeným spojovacím materiálem, který v mnoha případech dokáže nahradit klasické hřebíky. Díky širokému použití rozlišujeme poměrně velké množství vrutů do dřeva. Poznáte je všechny? Otestujte se v naší fotogalerii.

Složení vrutu

Vrut do dřeva se skládá ze tří částí:

  • Horní část je tvořena hlavou, která má velké množství variant. Mezi nejrozšířenější hlavy vrutů do dřeva patří zápustná, čočková a půlkulatá. Drážka hlavičky bývá nejčastěji ve variantě pozidriv (PZ – křížový tvar) a Torx (šestiramenná růžice).
  • Tělo vrutu se nazývá dřík a má závit. Ten může mít celý, částečný nebo i dvojitý závit.
  • Vrut je při jeho dolní části ukončen špičkou. Její ostrost závisí od materiálu, do kterého bude vrut kotven.

Většina řemeslníků používá vruty špatně. Nedomýšlí přitom důsledky

Vruty pro dřevostavby

Vybrané konstrukce domů na bázi dřeva se spojují speciálními vruty spadajících do kategorie vruty pro dřevostavby. Těm se říká také konstrukční vruty. Je možné s nimi spojovat i další konstrukce masivního charakteru, jako jsou pergoly, krovy domů nebo prvky dřevěných mostních částí. Tyto vruty se dále dělí na ty se zápustnou a plochou hlavou. Plochou hlavu lze vhodně využít například u spojování přes poréznější desky na bázi dřeva, nebo tam, kde je průběžná spára mezi dvěma materiály, které je potřeba připevnit k podkladu. Vruty mají obvykle částečný závit a jsou vyrobeny z oceli. Tloušťka vrutu se nejčastěji pohybuje v rozmezí od 6 do 10 mm. Délky jsou od 60 do 600 mm u vrutů se zápustnou hlavou a od 120 do 500 mm s plochou hlavou.

Zahradní pergola svépomocí + návod

Vruty do dřeva se šestihrannou hlavou

Speciální kategorii vrutů do dřeva jsou ty s velkou šestihrannou hlavou. Tyto vruty mají zpravidla částečný závit. Vruty připojují ocelové spojovací materiály ke dřevu. U dřevostaveb tento vrut najde uplatnění například při zakládání stěn dřevostaveb, kdy se úhelníky kotví stěnový panel k základové desce. Otvor je vhodné předvrtat a vrut se následně dotáhne do finální polohy klíčem. Je vyráběn z prvotřídní oceli a jeho povrchová úprava bývá bílý nebo zlatý (žlutý) zinek. Do prostředí, kde je zvýšený výskyt vlhkosti nebo při použití ve venkovních podmínkách, je vhodné použít vruty s šestihrannou hlavou z nerezu. Vruty se vyrábí v tloušťce od 5 do 12 mm a v délkách od 20 do 300 mm.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Kombinovaný vrut

Tento typ spojovacího materiálu najde své využití tam, kde chceme dřevěný prvek kotvit do zděné nebo betonové konstrukce za pomocí plastové hmoždinky. Dřevěný prvek je vhodné předvrtat. Dotáhnutí kombivrutu do zděné či betonové konstrukce se provádí klíčem do jeho horní drážky. Kombinované vruty jsou vyrobeny z oceli. Rozměrově se kombinované vruty vyrábí v délkách od 50 do 200 mm a v průměrech od 6 do 12 mm. Poznejte různé typy vrutů do dřeva v naší fotogalerii.

Na český trh se dostaly vruty dvojí kvality. Lidé si neuvědomují míru rizika

Nábytkový vrut

Tento typ vrutů se používá pro spojování jednotlivých nábytkových částí. Vrut se od ostatních typů odlišuje tím, že nemá ostrou špičku. Otvor, do kterého má být vrut umístěný, se předvrtává. Vrut je vyrobený z oceli a jako povrchová úprava se volí bílý zinek. Délka vrutu dosahuje asi 70 mm a průměr vrutu je v rozmezí od 5 do 7 mm. Vruty se vyrábí s částečným závitem.

Vruty pro tesařské kování

Těmito vruty jsou přichyceny výrobky tesařského kování (například úhelníky, třmeny, styčníkové desky nebo spojky) k jednotlivým dřevěným profilům. Vruty se vyznačují zesíleným dříkem pod jejich hlavičkou, čímž vytvoří pevný spoj. V případě nutnosti je možné spoj rychle rozebrat. Dřík vrutu má různě tvarované závity. Rozměry vrutů pro tesařské kování jsou velmi různorodé.

Distanční vruty

Uplatnění najdou především při kotvení fasádních palubek do dřevěného podkladu. Vrut má závit při spodní i horní části dříku. To umožňuje plynule regulovat jednotlivě spojované konstrukce do sebe. Vruty jsou vhodné také pro spojení palubek a obkladů z tropických dřev, které se vyznačují vysokou pevností. Průměr vrutu bývá zpravidla 6 mm při délce 90 až 160 mm.

Provětrávaná fasáda – zásady správné montáže

Univerzální vruty do dřeva

Vruty je možné použít ve vnitřním případně i venkovním prostředí. Jedná se o běžné vruty, na které se nekladou speciální požadavky v podobě zvýšených mechanických vlastností nebo požadavku na chemickou odolnost. Vruty se vyrábí z nerezu i oceli s povrchovou úpravou. Vruty jsou nejčastěji celozávitové. Hlavička vrutů bývá díky mnoha druhům různorodá. Drážka hlavičky se nejčastěji používá PZ nebo Torx.

Terasové vruty

Vruty jsou vyrobené z kvalitnější oceli než běžné vruty, protože je na ně kladen větší požadavek z hlediska odolnosti proti chemickým vlivům. Vyznačují se také lepší odolností vůči látkám obsažených v zahraničních tropických dřevinách, které způsobují černé zbarvení u hlavičky vrutu při jeho aplikaci do dřeva. Vruty se používají pro kotvení terasových prken do dřevěného podkladu. Terasové prkna se vyrábí z tvrdých dřev a je vhodné je před kotvením předvrtat. Jejich použití je také časté u dřevostaveb v přímořských oblastech. Vruty se vyrábí průměru 5 mm v délkách od 50 do 70 mm.

Vydáno dne:
10.01.2020

Photocredit: Theilr (Flickr)

17

Dřevostavba svépomocí: Úskalí, o kterých možná nevíte

Napadla vás tato myšlenka? V tom případě si přečtěte tento článek... Číst více →



Fasádní polystyren, který je ten správný?

Dozvíte se, jaké má tento materiál vlastnosti a jak jej správně aplikovat.. Číst více →



Fasádní palubky: Modřín, smrk nebo tropické dřevo?

Jaké dřevo je na fasádní palubky nejlepší? Jaké máte možnosti?.. Číst více →



Podlaha z OSB desek: Výběr a montáž

Podlaha z OSB desek je zajímanou alternativou dřevěné podlahy... Číst více →



Příklepová vrtačka: Vše o vrtačkách s příklepem a jak je vybrat

Příklepová vrtačka by neměla chybět v domácnosti žádného pořádného muže! Přečtěte si zajímavosti ze světa vrtaček s příklepem a aku příklepových vrtaček. Jak vypadala první vrtačka, a která příklepová vrtačka nejlépe provrtá beton?.. Číst více →



Dřevostavba svépomocí: Kolik opravdu stojí a kde můžete ušetřit?

Stavět dům vlastníma rukama může ušetřit peníze, ale přidat na starostech. Jaké fáze stavby si pohlídat a na co si při stavbě dát pozor?.. Číst více →



Fotonávod krok za krokem: Jak svépomocí obložit betonové schody dřevem

Chcete si nechat obložit betonové schodiště dřevem a nevíte, jakého truhláře oslovit? S naším foto návodem si se vším poradíte sami... Číst více →



Dřevostavba svépomocí – jak si s ní poradil pan Tomáš?

Přemýšleli jste o stavbě dřevostavby svépomocí? Máme pro vás exkluzivní rozhovor s panem Tomášem, který si svoji dřevostavbu postavil vlastníma rukama. Jaké jsou jeho zkušenosti?.. Číst více →



Hřebíky – typy podle způsobu použití. Znáte je všechny?

Hřebíky jsou nejrozšířenějším spojovacím materiálem. Jednotlivé hřebíky se liší tvarem hlavičky nebo dříku. Podívejte se na jednotlivé typy. Znáte je všechny?.. Číst více →



Návod na výrobu ptačí budky: rozměry budky pro různé druhy ptáků a přehled nejčastějších chyb

Vyrobte si ptačí budku podle našeho návodu a přilákejte na vaši zahradu milé a užitečné ptačí obyvatele. Víte, jakých chyb se vyvarovat?.. Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů