HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dům, který se vlní jako řeka

Uprostřed poměrně náročného lesního terénu, obklopený na jedné straně řekou vtékající do blízkého jezera a na druhé strmým zalesněným svahem, stojí protáhlý jednopatrový dům celý obložený cedrovým dřevem. Kanadský architekt Paul Bernier dokázal dům dokonale zasadit do okolní přírody tak, že jeho podlouhlou strukturu ohýbal podle terénu a okolních vzrostlých stromů. Pojďte s námi na prohlídku tohoto jedinečného domu.


Rozhýbaný dům na břehu kanadského jezera
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Adrien Williams

Rozhýbaný pozemek tvoří základ

Dům se nachází asi 90 kilometrů od kanadského města Montrealu a leží na složitém pozemku u jezera Lac Gernier, podle kterého dostal i jméno – Dům na jezeře Gernier. Majitelé vlastní pozemek už dlouhá léta a znají ho jako své boty. Mají rádi jak jeho přednosti, tak jeho slabá místa a zbožňují především jeho neuvěřitelnou variabilnost.

Fotogalerie:

i Foto: Adrien Williams

Proto se rozhodli na parcele vystavět dům citlivý k okolnímu prostředí, který by vyzvedl přednosti složitého terénu a byl v souladu s pravidly udržitelného rozvoje. Projekt měl přihlížet k topografii pozemku, jeho vegetaci a přirozenému vzhledu.

Čtěte dále: Udržitelná dřevostavba, co to vlastně znamená?

Dům jako řeka

Část pozemku směřující k jezeru je celá zalesněná. Na jihu ho přetíná malá říčka a na severu je omezen strmým svahem. Tyto charakteristiky a potřeba postavit dům v dostatečné vzdálenosti od proudu říčky vedly architekta k návrhu podlouhlého tvaru budovy vložené mezi říčku a svah.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

„Rozhodli jsme se navrhnout nízkoprofilovou, primárně jednopatrovou budovu. Její meandrovitý tvar je určen příležitostmi, které nabízí okolní krajina. Struktura domu se ohýbá, otevírá a zužuje jako řeka, která si vyřezává svou vlastní cestu“, říká Paul Bernier.

Postupné splynutí s přírodou díky cedru a zelené střeše

Celý dům je obložen různě širokými i různě tlustými deskami z cedrového dřeva. Cedr je velmi odolné dřevo a dokáže zajistit vysokou voděodolnost domu, který stojí v krajině s náročnými povětrnostními podmínkami.

Bude vás zajímat: Které dřevo je nejlepší?

Také v interiéru hraje dřevo hlavní roli a pomáhá tak udržet přirozený vzhled domu, který je doplněn zelenou střechou. Jak se bude na cedrovém obložení s postupem času usazovat patina a vegetace kolem domu i na střeše se bude rozrůstat, celá budova postupně sroste s vegetací kolem a splyne s okolím.

Dva ohyby pro dokonalý výhled

Domek je primárně přízemní, protože veškeré obytné plochy se nachází v prvním nadzemním patře. K tomuto patru se přimyká i garáž. Část až do prvního ohybu, která obsahuje vedle garáže také ložnici majitelů s koupelnou a pokoj a koupelnu pro hosty, je stavba spíše uzavřená. Prohlédněte si ji celou v naší fotogalerii.

Poté se ale stáčí doprava a otevírá se okolnímu lesu. Z kuchyně a jídelny, které se nachází v této části, můžou majitelé pozorovat okolní les. Nato se dům znovu ohne doleva a přes obrovskou prosklenou stěnu na jeho konci poskytuje svým obyvatelům fantastický výhled na jezero a říčku, která se do něj vlévá.

Během léta vytvářejí stromy, stejně jako zelená střecha, přírodní obrazovku, která chrání dům před teplem. V zimě, když opadá listí, přichází sluneční světlo přes les a zaplavuje prostor teplem a světlem.

Také byste chtěli výhled do přírody? Vybudujte si vlastní přírodní zahradu

Útočiště na střeše

V přízemí se přesto nachází dvoje dřevěné schody. První vedou do minidomku na zelené střeše, která slouží jako zelená terasa a je celá pokrytá rostlinami. Minidomek na střeše slouží jako čítárna a klidné útočiště pro toho, kdo se chce skrýt před zbytkem domu. Druhé schody vedou do suterénu, který slouží jako technická místnost a skladovací prostory.

Velké otevřené prostory

Materiály použité pro povrchy interiéru jsou jednoduché a rafinované. Bílé stěny a leštěné cementové podlahy kontrastují s drsným přírodním prostředím, což umožňuje, aby okolní krajina ještě více vynikla.

Velký otevřený prostor v přízemí je osazen třemi dřevěnými masivními kusy nábytku. Jsou umístěny podél osy, která se táhne přes celou obytnou plochu. Jsou vyrobené ze světlého ořechu a tyto vestavěné jednotky zahrnují skladovací prostory u vchodu, kuchyňský ostrůvek a v obývacím pokoji skrývají televizor a hi-fi soustavu. Kuchyňský ostrůvek se nachází uprostřed prostoru a nabízí panoramatický výhled na okolní krajinu.

Máte rádi domy, které jsou vystavěny v souladu s okolní krajinou? Více článků o takových domech naleznete v sekci Architektura.

Vydáno dne:
01.07.2018

Photocredit: Adrien Williams

3

Navštivte s námi farní centrum sv. Františka v rakouském Welsu

Budova občanské vybavenosti v pasivním standardu formou dřevostavby.. Číst více →



Michal Šopík - Pořádný dům nemůže být nejlevnější

Kdo chce diskont, ať jde do Lídlu, pořádný dům nemůže být nejlevnější... Číst více →



Komentář: Chci si postavit dřevostavbu a všichni jsou proti!

Pojďme se podívat na ty, kdo si dřevostavbu postaví – Jsou takoví lidé něčím specifičtí? Kde berou tu odvahu?? Nejsou tak trochu blázni?.. Číst více →



Video: Dům ve tvaru písmene „A“, který vám rozšíří obzory

Proč se omezovat jen na klasické tvary domů? Podívejte se na kreativní přístup keramičky a bytové designerky z Los Angeles, která si vytvořila útulný a netradiční domov do tvaru písmene „A“... Číst více →



Před shonem velkoměsta utekli pod tropické palmy. Prohlédněte si dřevostavbu Palmyra House.

Víkendová chata na indický způsob nebo spíše luxusní dřevostavba mezi tropickými palmami – tak by se dala charakterizovat stavba Palmyra House. Podívejte se, jak vypadá netradiční útočiště před ruchem velkoměsta... Číst více →



Pohádkový dům u kanadského jezera – co skrývá jeho šestnáct místností?

Fasáda je víc než doplněk stavby. Dřevěné obložení zcela změnilo vyznění projektu rodinného domu a učinilo z něj součást severské divočiny... Číst více →



Jak postavit tiny house na kolečkách svépomocí – Díl 3: Od stěn po střechu

Třetí díl našeho seriálu o stavbě mobilního domku je tady. Máme připravený podvozek a náš tiny house může začít růst do výšky... Číst více →



Domek, který v teplých dnech zdvojnásobí svou obytnou plochu

Menší domek vložený do většího. I tak se dá vyřešit požadavek na maximální otevřenost domu a zároveň dostatek soukromí. Jak to v reálu vypadá?.. Číst více →



Altány, pavilony, přístřešky: Nejrůznější typy venkovního zastřešení a jak na ně

Střechy, stříšky, altány a pavilony... Věděli jste, že i otevřené venkovní přístřešky, které nás chrání před nepříznivým počasím, mohou být moderním projevem architektury? Pojďte se na ně podívat v následujícím článku... Číst více →



Jednoduchý domek pro jednoduchý rodinný život

Jednoduchý domek pro jednoduchý rodinný život: Místo na spaní, vaření, setkávání se. A kolem nádherná příroda, která láká k pobytu venku... Číst více →